Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1342 / 3980
(#) wtc válasza pucuka hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Igen bocsi azt kihagytam ugyanaz a tápforrás, szóval, gyakorlatba meg nem bírom megcsinálni mivel nemnagyon van olyan vezetékem, de esetleg lehet alumíniummal is meglehetne csak az sincs most kéznél
(#) mex válasza pucuka hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

De lehetne áramgenerátor is, és lehetne feszültséggenerátor is. Így viszont már más lenne a helyzet.
(#) SzAndras00 válasza mps hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Szia, egy Codefonos rendszeremnél felmerült az igény, hogy 1 db lakásban hogyan tudnánk hangosabbá tenni a csengetést. Neked esetleg van valami tipped? Előre is köszi: András
(#) wtc válasza mex hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

A legegyszerűbbre gondoljatok, nem hiszem hogy bonyolítva lenne tegyük fel hogy egy 9V-os elem a táp és 2 ugyanolyan keresztmetszetű, hosszúságú, de eltérő fajlagos ellenállású vezeték, és így mi történne.
(#) mex válasza wtc hozzászólására (») Máj 23, 2011 / 1

A 9V-os elem a legrosszabb példa, mivel az alacsony terhelhetősége miatt feszültséggenerátoros jellege csak egy minimális értékű áramra igaz, efölött pedig nem.
Ha egy ideális feszültséggenerátorról van táplálva a két különböző anyagú, ellenállású huzal, akkor pucuka előbbi hozzászólását vedd figyelembe.
Ha viszont egy ideális áramgenerátor a tápforrás, akkor borítékolhatóan a k-betűs (konstantán) ellenálláshuzal fog többet disszipálni.
(#) Stefan válasza wtc hozzászólására (») Máj 23, 2011 / 1

A kérdés azért nem volt elég specifikus mert ha feszültséggenerátoros a táplálás akkor U^2/R és így kisebb teljesítményt ad le a rendszer a nagyobb ellenállásún, de ha azt mondanád hogy mindkét vezetéken ugyanannyi áram folyik akkor I^2*R tehát a nagyobb ellenállásún lesz nagyobb teljesítmény.
9V-os elem esetén a réz jobban melegszik.
(#) Krisz015 válasza storm hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Igen, az áramforrás tud leadni 2.4 V-t és 1200 mA-t.
(#) wtc válasza Stefan hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Tehát akkor elvileg nem is jó a kérdés?
És akkor egy 12V-os akkun a másik melegszik jobban?
(#) proli007 válasza Bishop82 hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Hello!
Nem ismerem ezt a kockát, de mivel van benne áramhatárolás, én nyugodt szível párhuzamosítanám. (Bár nem igazán tudom a "több" alatt mit értesz, és miért nem alkalmazol akkor nagyobb teljesítményűt. De gondolom ebből van több..)
üdv! proli007
(#) pucuka válasza wtc hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

De. Jó a kérdés, nagyon is. Számolni kell. Ha a tápáramforrás nem volt meghatározva, miért is lenne, akkor számold ki mindkét esetre, a feszültséggenerátoros, és áramgenerátoros esetre is. Arra azért figyelj, hogy a feszültség, ill áram mindkét esetben ugyanakkora legyen. Elég tanulságos ahhoz, hogy csípőből lehessen válaszolni. Elég, ha papíron kiszámolod, az is megfelelő, így nem kell törődnöd a 9 V -os elem lelki világával.
(#) Bishop82 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Köszi a választ. Van egy marékkal belőle azért gondoltam hogy ezeket használom majd.
(#) Balaa16 hozzászólása Máj 23, 2011 /

Sziasztok! A problémám a következő:
Van egy régi fejhallgatóm, amin lehet a hangerőt oldalanként szabályozni, és van rajta egy stereo-mono kapcsoló is. Kicseréltem rajta a kapcsolót, a potikat, meg a hangszórókat. Szóval minden új benne, csak a külseje a régi. De sajnos azt nem rajzoltam le, hogy hogyan voltak a vezetékek bekötve a stereo-mono kapcsolóban. A potikat be tudtam kötni. Próbálgattam a kapcsolón a bekötéseket, de eddig még nem sikerült úgy, hogy működjön. Aki tudja, hogy hogyan kell bekötni, kérem, hogy írja le nekem, vagy rajzolja le.
Előre is köszönöm a segítséget: Balázs
(#) bankimajki válasza pucuka hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Ez így jogos, ha kicsit mélyebbre hatóbban tanulmányozzuk az esetet. De én úgy emlékszem hogy mi anno fizikaórán ha tápforrásról beszéltünk, akkor mindig DC-t előállító feszültséggenerátorról beszéltünk. És ha ezt feltételezzük, akkor a kisebb ellenállású anyagon nagyobb áram fog folyni ugyanakkora feszültségesés mellett. (Unégyzet/R) Vagyis a fizikatanárnak van igaza. Ilyen szemszögből. Ha meg elmegy továbbtanulni, (Egyetemre v. fősulira) ott úgyis azt mondják, hogy minden amit eddig tanultál felejtsd el és kész. Nem fognak ilyenekkel vacakolni. Kap egy jó kis több száz oldalas jegyzetet, amiben minden korrektül le van írva. És majd abból megtanulja.
(#) john94 válasza Balaa16 hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Hello!
Csinálsz egy képet a kapcsolóról?
Mert akkor oda tudom írni,hogy mit hova kell kötni.
(#) pucuka válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Tartok tőle, hogy itt nem a tápáramforrásról van szó, hanem egyszerűen az ellenállásról.
(#) Balaa16 válasza john94 hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Szia!
Képet nem tudok, csak ezt a rajzot.

kapcsoló.JPG

(#) john94 válasza Balaa16 hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Ezt így elég nehéz lessz kitalálni
Nincs valami írva a kapcsolóra? Mert úgy rá lehetne keresni Google-n
(#) bankimajki válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Ez így nem működik. Még a mono összekötést össze kell kötni vagy a bal vagy a jobb bemeneti csatornával. És akkor jó lesz. Én lusta voltam lerajzolni.
(#) Balaa16 válasza john94 hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Szia!
Ez a kapcsoló egy kétáramkörös váltókapcsoló. A rajz tényleg elég béna lett.. Csak azt nem tudom, hogy mit hová kell kötnöm.
(#) john94 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Jaaa nekem van ilyen kapcsolóm.

A középső kettőre kell bekötni a bemeneteket(Ha ilyen a kapcsoló)
(#) Balaa16 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Szia köbzoli!
Köszönöm a segítséget!
(#) wtc válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Sziasztok!
Na ez nekem már magas
Csak annyit mondjatok hogy akkor tudok e belekötni a tanárba hogyha rossz lenne a feladat és ezért nem kapnék 5-öst
Szóval mindkét válasz igaz? kiszámolni nem tudom.
Köszi!
(#) bankimajki válasza wtc hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Én nem kötöszködnék. (Mindig a tanárnak van igaza.) Erre most sokan fel fognak háborodni. De ez van, úgysem tudsz mit tenni. És most tényleg a tanárnak van igaza, ha nem bonyolítjuk áramgenerátorral, meg mindenféle baromsággal.

Nem jó.
(#) john94 hozzászólása Máj 23, 2011 /

NEm akarok beszólni,de szerintem így gondolta.

mono.jpg

(#) mex válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Idézet:
„áramgenerátorral, meg mindenféle baromsággal”

Ez is egy vélemény...

Rajzoltam egyet. A téglalap benne nem összekötés akar lenni, hanem az a kapcsolóban mozgó fém nyelvet ábrázolja. Hogy értsétek a működést.
Üdv.: Miki

untitled.JPG

(#) Davidd hozzászólása Máj 23, 2011 /

Sziasztok.Szeretnek egy hangra villogo storboszkopot. vegyuk alapul a 2 ledes villogot .Azt atalakitottam.De azt hogy lehetne ugy vezerelni hogy jelre villogjon.Vagy ha nem is lehet akkor a gyorsasagat lehessen allitani.Nagyon regen csinaltam ne555 icvel az nagyon jo volt csak papiron volt es elszorodot sehol sem talalom es valami olyasmit szeretnek legalabb.Mert hiaba teszek potmetert az egyik ellenalashoz akorr valamenyi valtozik a sebessegen de nem sok .Valaszokat elore koszonom.
(#) Balaa16 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Szia köbzoli!
Sajnos nem jó a rajzod. De rájöttem, hogy hogyan működik. Ez biztos jó, mert kipróbáltam. Legfeljebb rosszul rajzoltam.
(#) tomat5 válasza Davidd hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Szia
Ezt már láttad?Bővebben: Link
Üdv
Következő: »»   1342 / 3980
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem