Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
No a szimuláció szereti katt ötletét. Íme.
Addig modifikálgattunk, amíg bezárt az Incomp. Szóval ebből nem lesz hétvégi próba...
Igen, erre gondoltam.
A C5 minek bele? Amikor lenne valami hatása, vagyis akkor, amikor egy gate-en megjelenik a vezérlőjel, akkor a másik gate már le van zárva. A kondin átfolyó áram nem is tud hova menni... szóval, ezt nem nagyon értem. Aztán lehet, hogyha annyira lassú így a gatemeghajtás, akkor még egymásba lógnak a gatejelek és akkor segíti az éppen lezáró tranyót a gyorsabb lezáráshoz azzal, hogy olyan irányú feszt tesz a gate-re, ami kikapcsolja a tranyót. Ez hatásos? Megnézem majd szimulátorban, de nekem inkább az nem tetszik benne, hogy így a meghajtóknak még több áramot kell nyomni a FET-ek felé. Persze lehet még egy pár tranyót tenni a mostani emmitterkövetők után, akkor jóval több áramot tudna és az opamp sem lenne annyira igénybe véve, mert a mostani 150 ohmos ellenállás lehetne jóval nagyobb is. Mondjuk 1 kohm.
Nem baj, annál jobb lesz. A hétfői bevásárlásig még elég sok mindent ki lehet találni... ha a szimulátorban megy, akkor a valóságban is. Szombaton nincs Incomp? Hát, milyen dolog ez?
Pafinak van egy hasonló kapcsolása. Szerintem nézzétek meg azt is...
Nekem azért lenne aggályom ezzel a kapcsolással. Mivel tápfeszültség kivezetéseken keresztül a tápáramát használjátok fel vezérlésre ezért a belső kapacitásai miatt lehetnek áramtüskék a tápáramában. Elvileg az ilyesmit a fetek gate kapacitása elnyeli. De problémát okozhat a tranzisztorral patkolt gate meghajtásnál, amit most alkalmaztok. Szóval lehet, hogy kellene két Z-dióda is még bele. Én az IC két tápfesz lábát is összehidegíteném egy 100nF-al... A holt időt is sok tényező befolyásolja és nem lehet olyan szépen belenyúlni, mint egy másik topológiánál. Alapvetően a P-és N-csatornás fet nyitófeszültsége nagyban eltér (olyan 1V-körüli) és mivel egy kondenzátorral össze vannak kötve ezért lesz holtidő. Mondjuk, ha egy fix stabil, de kicsi holtidő van az úgy rendben van.
Kapcsolási veszteségeket tekintve egyébként ez sokkal rosszabb lesz, mintha két N-csatornás, erre a célra kifejlesztett fetet használnál. Szóval nem értem hogy miért ragaszkodsz ehhez a topológiához. Nem véletlenül nem használják.
Ja és elfelejtettem ha lebeg az IC tápfesze, ráadásul négyszöggel!, akkor az impulzusokat szór vissza az invertáló és nem invertáló bemenetre kapacitív úton...
Köszi az ötleteket, ha jó lesz, akkor ez igazi csapatmunka eredménye lesz. Pont a holtidő miatt kell a nem teljesen egyforma komplementer pár. Persze ez vaktában lövés most, majd a gyakorlatban kiderül életképes-e a kapcsolás.
Sajnos nem sikerült egy másik csatornára való fetet venni, mert "elmodifikáltuk" az időt katt-al, így a hétvégén egy másik dolgot próbálok ki. OFF. Most kapcsoltam ki az RMAA-t, nem fogod elhinni hídkapcsolás nélkül -90dB-t mértem 18Vpp-nél a TDA2030-on. Ha fülre is jó, akkor írok ebből egy cikket, mert ezzel az ötlettel minden 2030-as kapcsolást fel lehet turbózni. ON.
Ez nagyon szép és jó, de egy szóval nem írtad le, hogy mit műveltél a TDA2030-al. Úgy azért még érdekesebb lenne, ha leírnád, hogy hogyan.
Üdv!
Szerintem highand nem fogja -most még- leírni, hogy mit csinált azzal a TDA-val. Lehet, hogy meglepetésnek tartogatja a cikkhez, vagy még meg akar győződni, hogy úgy van-e, ahogy mérte. Viszont a dolog entem is érdekel, mert TDA2030-ról jót ritkán lehet hallani
És ez a kapcsolás megépült már gyakorlatban? Kiváncsi lennék rá.
Mai napon kipróbáltam a TPA3122 IC-t a Texastól. Kis vacak, de meglepően jó volt, és elég kraftot produkált.
Hídban hajtottam, a bementre DI-boxot kötöttem, aztán laptopról adtam neki. Elég jól ki tudtam vezérelni, hajtottam 12V ólomakksiról, valamint 28V-os lineáris tápról is. Még nagyon dinamikakompresszált zenével sem volt az IC meleg (max 40°C-os). Semmilyen kimeneti zajt nem vettem észre. Mellékelem az általam használt nyáktervet. Ajánlom kezdő D-osztályú projectnek, autós erősítőnek.
Elég olcsó is és könnyen is összedobható,de mégis milyen a hangja szerinted mondjuk egy ugyanekkora teljesítményű TDA-hoz képest?
Objektív paraméterek: nagyon alacsony toríztás, egészen a maximális kivezérlésig. Semmilyen alapzajt nem tudtam észrevenni.
Szubjektív paraméterek: Nekem nagyon kellemes volt, semmilyen hibát nem tudtam észrevenni, minden tartomány érzékelhető volt, mélyektől magasokig. Ma csak egy bajis FETes b-osztályút hallgattam, azzal összehasoníltva sokkal jobb. Az előnyök: kiválló hatásfok, hasonló teljesítményű B-osztályú IC-re már kell egy mondjuk 10K/W-os borda, itt semmilyen borda nem volt. A költség mindennel együtt is sokkal olcsóbb. Nagyon fontos, hogy elég volt egy szimpla táp, az ólomakksit is alig merítette (pedig riasztóaksi volt).
Na ez elég jó,meghoztad a kedvem a filléres építésre...,még annyi kérdésem lenne,hogy hídba 30W kijön belőle 8Ohm-ra,jó minőségben?
Hajaj...
Adatlap szerint 40W a határ 1% torzításnál.
Highand féle pwm végfok lesz a találkozón? Mi hír van róla, azóta elkészült?
Mit gondoltok, kirakjam kapcsolásba ezt a TPA3122-ös cuccot? Nagyon egyszerű, baromi gyorsan össze lehet rakni, és könnyű sikerélmény D-osztályban. Az ifjú titánok biztos ellennének vele.
Sziasztok! Nagyon megtetszett ez a PWM erősítő nekem. Az tetszik benne hogy könnyű kicsi, nem disszipál annyit, és viszonylag olcsó. Ezektől fellelkesedve kitűztem magamnak hogy csinálok valami brutális erősítőt, de előbb egy kicsivel kéne kezdeni. most ebben kérném a segítségeket. Milyen rajzot ajánlotok kezdésnek? Max 100W/4n Ohm /csatornát szeretnék kezdésnek ami nem spec. erősítő IC-s. Ami elmegy 300W kapcsoló üzemű tápról. Elkezdek valami rajz után kutatni és is, de aki esetleg tud segíteni, hálás lennék neki. Előre is köszönöm!
Üdv! Azt hiszem, hogy lorylaci lesz a te embered, ő a legkompetensebb IC-s PWM ben.
Szia! Igen, arra már rájöttem hogy eléggé benne van a dologban!
Üdv!
Egy nagyon OFF kérdéssel jönnék. Valakit megkérek szépen magyarázza el a működési elvét egy ilyen erősítőnek. Előnyeit tudom, kapcsolóüzemű tápegységekkel és hagyományos disszipációs erősítőkkel is vannak tapasztalataim de valahogy nem sikerült ezt a kettőt sikeresen ötvözzem. Találtam a neten sematikus rajzot is róla de nem látom tisztán az egészet. A kapcsolóüzem frekvenciáját modulálom az erősítendő jellel de hogy miért pont egy háromszögjelhez hasonlítom a bejövő jelet és a végén a hangszóró előtt mi történik a frekvenciával az már nem teljesen tiszta. Itt egy működés elvi vázlat. Középső rész világos. A Low-pass filter az a kapcsolófrekvenciára van számitva? Miért háromszögjelhez hasonlítsuk a bemenő jelet? Na meg az egészből a végén hogy kapom vissza az eredő jelem nagyobb amplitúdóval ha a négyszögjelem egy alul áteresztő szűrőn "átengedem"? Azt hiszem, hogy értem de közben mégsem telesen világos. Előre is köszönöm.
Nem feltételen szükséges a háromszögjel, pl az UcD erősítőkben nagyon nincs háromszögjel.
A D-osztályú működésre létezik többféle megoldás, de ezek közül az egyik legjobb és leggyakoribb a PWM moduláció. Maga a PWM moduláció létrehozásának egyik módja (D-osztályú erősítőktől függetlenül), hogy az erősíteni kívánt jelet összekomparáljuk egy vívőfrekvenciás háromszögjellel. Szóval így létrejön a PWM jel. (természetesen létezik más megoldás, de ez egyszerű) A PWM jel demodulálása pedig nagyon egyszerű, ugyanis tényleg elég hozzá csak egy alul áteresztő szűrő. A D-osztályú erősítére több megoldás is létezik (létezhet), de a PWM a legegyszerűbb, és a PWM létrehozásának ez a legegyszerűbb módja, valamint a demodulálásnak is ez a legegyszerűbb módja. (pl másik mód az hogy fogsz egy ARM processzort és... rögtön bonyolultabb) Valamint ezek az átalakítások azokon kívül hogy egyszerűek elég hatékonyak is. Még egy visszacsatolás nélküli normál D-osztályú erősítőnek is elég jó paraméterei vannak.
IC-s ügyben pont kicsi a tapasztalatom.
Vannak itt, akik sokkal többet tudnak nálam. Én mindent netről és innen, meg más fórumokról tanultam, erre büszke vagyok. Valamint ebből kiindulva igyekszek mindenkinek segíteni, akin lehet.
Szóval ha én előállítok pl egy 40kHz-es háromszögjelet és ezt komparálom az erősíteni kívánt jellel majd az így kapott négyszögjelet erősítem és egy 40kHz-re kiszámolt alul áteresztő szűrővel szűröm akkor visszakapom az eredeti jelem, nagyobb amplitúdóval? Tömören ez a működési elve? Mellesleg a visszacsatolásról hallottam, hogy kicsit bonyolultabb. A visszacsatolás a kapcsolás melyik részét módosítja és mivel (ugyan csak sematikus elvi magyarázat érdekel)?
Ökölszabályok:
- a vívőfrekvenciának az átvinni kívánt jel legmagasabb frekvenciájánál legalább egy nagyságrenddel nagyobbnak kell lennie - az aluláteresztő szürőt íz átvinni kívánt legmagasabb frekvenciára kell méretezni Az aluláterezstő szürő nem igen/nem tipusú, hanem meredeksége van. A visszacsatolás csak azért bonyolultabb, mert mondjuk egy szürő utáni visszacsatolás esetén megviszgálod a fázis - frekvencia menetet, akkor bizonyos pontokton pozitíc visszacastolsá lehet. Így a a kimenet nem lesz stabil ugrál a háromszögjeldiktálta és a a visszacsatolás okozta frekvencia özött stb... Perzse gy UcD erősítő ezt hazsnálja ki, úgy hogy csak egy frekvencián van pozitív visszacsatolás, valamint nincs vívőfrekvencia. De amúgy a cikkemet olvastad?
Jó mert most kezdem konkrétan megtudni az amit nem tudok. Na szóval akkor általában 0-20khz-es jelet szeretnénk erősíteni. Akkor a háromszögjelemnek minimum 200khz-esnek ajánlott lennie. Akkor az alul áteresztő szűrőmet mekkora frekvenciára is érdemes méretezni? Na és a vágási meredekséget mi alapján határozzuk meg vagy erre is van egy ökölszabály?
A cikkedet nem olvastam amúgy de jó, hogy tudom mit kell keressek
Akkor olvasd el, mert baromi sokat szenvedtem azzal, hogy ott érthetően leírjam a dolgokat, egy helyen legyen, és ne kelljen itt fórumban keresgetni. Ezek az infók amúgy itt vannak a fórumban.
És azért a moderátorok is haragszanak, ha valaki lusta végigolvasni a dolgokat, és anélkül feltenni a kérdéséeket, amiket már feltettek. Én egyrészt azért vagyok itt, hogy segítsek másokat, eközben többzsör én is tanulok (mert mások is segítenek). És ezzel a segítséggel légy szíves ne élj vissza! Mert amikor rohadtul elakadtál, nem lesz aki majd segít. |
Bejelentkezés
Hirdetés |