Fórum témák
» Több friss téma |
Próbáld ki a grafit cerkát HB-s legyen használd
antennának plusz nem mindig kell az a 75cm antenna Ha megvan a freki nyomd le szilóplasztal az egész kapcsolást kivétel a mikrofont megy az antennát és csomagold jól be alufóliába arra rá kell forrasztani a gnd-t és ok lesz a frekvencia. én így csináltam És legyen minél rövidebb a táp vezetéke.
Hali!
Az egészet elkezdtem újra összerakni egy másik nyákon. Az új tekercs beszerzése folyamatban van a régi kiforrasztáskor tönkrement. A grafit ceruzát mire írtad? Mikrofon nincs benne.
antennának a grafitot
Az legalább annyira hatásos, mint a tápáramforrásnak a citromot.
Meg biztos elég könnyen törik, nem valami praktikus...
Az én gondomat még nem sikerült megoldani. Már rengeteg panelt végignéztem egyiken sincs narancs-sárga magú tekercs. Viszont találtam valamit, nem tudom ennek van a valami jelentősége.
Magyarországon ez a mikrofon Stage Line TXS-100set néven fut. Viszont a panelre ez van írva: WR-101R A google a barátom volt, és találtam is valamit, hátha segít: Channel Single-Channel Receiver type Non-Diversity Frequency band VHF high band 160~245MHz Frequency response 50Hz~15KHz(ą3dB) Frequency stability ą0.005% Modulation mode FM (F3E) Receiving mode Quartz Controlled fixed frequency T.H.D. 0.8% Dynamic 100dB, A-Weighting AF Output leve Unbalanced, 0-300mV 10KΩload S / N Ratio 90dB (with A-Weighting) RF sensitivity 3 μV for 20dB Sinad Squelch Noise control (external control) Output connector Unbalanced 6.3mm phone jack Power supply DC 12V / 300mA with AC/DC adaptor Valami kapcsolást szerettem volna találni, de reménytelen eset.... Akárhogy olvasom, ezek csak a technikai paraméterek, de azért gondoltam leírom.
Üdv mindenki.
Megépítettem a Skory féle urh mikrofon 1 -et de ha rákötöm a 3,3V-ot (pc táp 3,3V-os kimenete) nem tudom mit csinál de azt tudom hogy "hő szaga" van és ez nem túl jó jel. De ha 2,8V-ot kötök rá még annyit se csinál. A másik gondom: sehogy se tudom beállítani a tekercseket. Esetleg át lehetne "alakítani" vagy építeni egy másikat amibe két külön panelon van az adó és a mikrofonerősítő. Szóval nemtudom mitévő legyek. Esetleg egy másik kapcsolás amit könnyebb hangolni? Aki tud valamit is segíteni előre is kösz!
Most láttam Novak hozzászólását és tetszett a kép és a kapcsolás, talán megépítem, valaki lenne olyan kedves leirni milyen induktivitás van benne? És még pár adatot róla? Ez 100% működik? Nem akarok megint potyára építgetni(lehet csak én szúrtam el valamit).
Előre is kösz.
Üdv!
Itt van Ballage hírdetése, kérdezd meg, hátha van neki narancssárga tekercse is!
Szerintem tölts föl képet, így látatlanban nehéz segíteni!
Nekem ugyanezzel a rajzal kapcsolatban lenne kérdésem: A BC817-re rákerestem hestoreban, csak SMD-ben van, mivel lehet helyettesíteni furatszerelt változatban?
Hányszor kell elmondani, hogy nézd meg az adatlapot. Ott virít rajta a TO92 -es tokozású változata BC337 !
Üdv. Te melyik kapcsolást építed mert abban a rajzban nincs BC817?
Hali! Ezt linkelted be: Bővebben: Link.
A csatolt képen (FMmicKapcsolás.jpg), a lap aljára oda van írva, hogy "3 * BC817-40", az a tranyókra vonatkozik, ha jól néztem, de lehet hogy én tévedek.
:hide: Köszönöm!
Nalátod én azt hittem a Skori féle mikrofonrol beszélsz. Bocsi. Igen, tényleg, csak smd-be van de annyi baj legyen , én teljesen smd-be építem. Ja és a kérdésedre a választ nem tudom mert még csak elkezdtem építeni(nyákot marattam még csak.
Na és még 1 kérdés, egy walkie-talkie antennája jó lehet hozzá(egy rugó)?
Miért lenne jó? De ha értesz hozzá, lehangolhatod erre a frekvenciára is. De sokkal egyszerűbb, ha egy darab drótot hangolsz le.
Ez végül is egy darab drót csak jobban néz ki a borítással.
Az antennára hangolást hogyan kell csinálni? Ha jó az adás távolabb kell menni, és addig állítgatni, míg megint jó nem lesz? Ilyen kisebb adókhoz mi a jobb, a hosszú vagy a rövid antenna? Merev vagy hajlékony?
Nincs hosszú, vagy rövid antenna. Az antenna talpponti impedanciájának illeszkednie kell a végfokozat kimeneti impedanciájához. Ez csak az egyik feltétel, a másik a sugárzásoldali, mégpedig, hogy a hullámhossznak megfelelő lehető legnagyobb elektromos felületen (terminológiában Heff, vagy hatásos magasság) sugározza le a betáplált teljesítményt. Akármilyen pici is. Nagyobb teljesítmények sugárzásánál járulékos probléma, hogy az illesztetlenségből adódó állóhullámok miatt a végfok túlterhelődik, és tönkremegy.
Alapvetően két dolog rontja a sugárzás hatásfokát, az illesztetlenség, és a sugárzási felület optimálistól való eltérése. Az illesztést meg lehet oldani, a sugárzó talpponti impedanciájának beállításával, illesztő négypólussal, (collins szűrő), vagy egyszerűbb esetben kiegészítő hosszabbító tekercs. Ezek azonban nem sugároznak, így a sugárzási hatásfok romlik (csak), de az állóhullámok nem alakulnak ki, és az ebből eredő zavarok sem. (mikor érzékeny a kéz közelítésre). Ezeket a módszereket akkor kell használni mikor valamilyen okból nem lehetséges egy rendes méretű dipól használata. A rendes dipól használata esetén a sugárzási paraméterek ugyan optimálisak, de a talpponti impedanciát akkor is illeszteni kell. A sugárzási paramétereket térerősség mérővel, a talpponti impedanciát impedancia mérővel, (egyszerűbb esetben reflektométerrel) lehet mérni.
Ez az adó használható más jel átvitelére is alkalmas? PL.: usb, video vagy mondjuk 1 rca csatlakozó jelét továbbítaná. Esetleg lehetséges? Válaszokat előre kösz mindenki.
Elvileg igen. Adatátvitelre is lehet használni, valamilyen közbenső vivővel, nem túl nagy sebességgel. Analóg vídeojel átvitelére nem alkalmas, a sokkal kisebb sávszélessége miatt. Az nem világos, hogy az RCA csatlakozón milyen jel van, lehet egyenfeszültség is, és azt nem fogja átvinni. Az RCA csatlakozó csak egy csatlakozó, Semilyen szabvány, vagy egyezmény nem rögzíti, hogy milyen jel csatlakoztatására kell használni.
RCA: a színétől függ Bővebben: Link
Van egy fekete RCA csatlakozóm. Mi jön ki belőle szerinted?
Biztos nem sötétbarna?
És, hogy mi jön ki belőle: hát ha elég erősen m,eghúzod akkor a vezeték (ami be volt forrasztva)
Nem sötétbarna, hanem fekete. (magyar gyártmány) De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy az adónak milyen jelet, és nem csatlakozót kell átvinnie ugyebár. Egy adóval egyszerű módon nem lehet például átvinni egy USB csatlakozó jelét. Meg még az is kérdés, hogy mint minden csatlakozóban milyen jel van. Lehet egy USB csatlakozóban csak készüléktöltésre használható egyenfeszültség. Ezt a értelmetlen, meg nem is lehet átvinni egy a adón. A kérdésem (észrevételem) az volt, hogy miért a csatlakozó a lényeg, és miért nem az, hogy milyen típusú jelet (akár információt) kell, lehet átvinni egy adón.
Az RCA-val gondoltam a video(sárga) csatlakozóra... az USB-vel pedig a data+ és a data- átvitelére... remélem érthető voltam.
Nem lenne jobb, ha mindjárt azt írnád, amire gondolsz, kevesebbet kellene találgatnunk. Egyébként nem a csatlakozó típusa határozza meg a feladatot, hanem a feladathoz választunk csatlakozót. Mint az általában minden alkatrésznél szokás.
Csak érdekességként gondoltam megosztom veletek; építettem egy 2 tranzisztoros kis FM adót, 140 MHz-re hangolva. Vevőnek egy 0,2 uV érzékenységű szkennert használtam. Így erdős területen több, mint 2 km-es hatótávot értem el! (tápfeszültség 3 V, antenna lamdba/2 hosszúságú vezeték)
Ugyan ez az adó 100 MHz-re hangolva, egy sima FM rádióval csupán 100-150 métert tud áthidalni. Ennyit számít egy jó vevő! |
Bejelentkezés
Hirdetés |