Fórum témák
» Több friss téma |
Kevés volt a vákuum, szerintem. Esetleg még, ezt is ki lehet próbálni:
- A gumi lapot kifúrjuk. - Szerelünk rá egy csövet. - A cső másik végére egy nagy fecskendőt szerelünk, és azzal csökkentjük a benti légnyomást. Esetleg a fecskendő helyett a csövet addig szívjuk, ameddig kijönnek a buborékok, de akkor beszívjuk a gyanta gőzt, az meg nem jó ![]()
Szokás túlnyomást is alkalmazni ilyen makacsabb esetekben... 2-4 bar már biztosan kihozza.
Nah, most szeretném beönteni a gyantát. Mivel tudom beönteni? Nincs itthon fecskendő. Van valakinek valami ötlete?
Utólag meritsd bele a cuccot, és így már nem kell annyira vigyázni, talán közvetlenül a keverőedényből is sikerül az átöntés.
Az az érzésem kicsit nagy feneket kerítesz a dolognak.
Én mindennek nagy feneket kerítek. Már ki is öntöttem amúgy. Most várok, hogy meg kössön.
Egyet értek...a 150-es csiszolóvászon nagyon durva még a polírozáshoz...1000-res, 1200-as körül kezdődik az a minőség, amit már lehet polírozni..Állítólag a valamikor volt Videoton-ban voltak polír-gépek...azoknál volz egy "karkötő"aminek a vezetékebagyon hosszú volt, és jól le volt földelve, hogy felgyűleni se tudjon az elektrosztatikus töltés.
Csinálom a folyamat közben a képeket, de csak a végén teszem fel az összeset. Ma vettem csiszoló (polír) papírt, de nem volt 150 és 600, 600 és 1000 között semmilyen és 1000 fölött sem volt
![]()
Miután kipolíroztam, öntök még egy réteget a teteére, mert ahogy csökkent a térfogata a gyantának, úgy keletkezett egy kis öböl a két szélén. Megnéztem és az első csiszolás után már látható volt, hogy a gyanta megrepedezett az alján
![]()
Lehetséges, hogy az, amit írsz...más anyagokkal is lehetett volna keveréskor csökkenteni a fejlődő hő nagyságát, csak akkor nem lett volna átlátszó. amúgy ki tudtad próbálni? Az elektronika túlélte?
Persze, működik. Ma ráöntöm a második réteget. Tegnap két fecskendőkkel mértem ki és egy harmadikba áttöltöttem és kinyomtam a levegőt, utána befogtam a végét, elkezdtem kifelé húzni a fecskendőt és felmentek a buborékok. Szóval tényleg működik az alacsony légnyomás, de ahogy én észrevettem, sokkal alacsonyabb légnyomást kell elérni, mint amit a köpölyözéssel el lehet érni.
Sziasztok!
Rendszeresen olvasom a HE fórumokat és most akadtam a műgyantás részlegre ![]() Idézet: „sokkal alacsonyabb légnyomást kell elérni, mint amit a köpölyözéssel el lehet érni.” Ez számomra nem volt kérdés ,de nem akartam belevau ![]() Idézet: „Szóval tényleg működik az alacsony légnyomás, de ahogy én észrevettem, sokkal alacsonyabb légnyomást kell elérni, mint amit a köpölyözéssel el lehet érni.” Nem véletlen mondtam a hűtőgépkompresszort.
Arra azért kíváncsi lennék, hogyan aránylott a sablon és a köpölyöző térfogata egymáshoz, továbbá mekkora hőmérsékletről hűtötte vissza.
Éppen ezért érdemes használni kompresszort, ott nincsenek ilyen problémák. Lomtalanításkor össze lehet szedni ingyen is őket.
Aláírom, hogy gyakoribb öntéseknél szükség van egy vákuumszivattyúra, egyedi darabnál, (ami amúgyis csak játék) viszont nem létszükséglet. Például szoktam kiönteni én is hébe-hóba elektronikákat szilikonnal, időnként műgyantát is használok, mégsincs kifejezetten erre a célra vákuumszivattyúm, csak egy házi készítésű megfordított működésű pumpa, és pár járulékos eszköz.
A legnagyobb gondot talán a komponensek rossz aránya jelentette, mert ez közvetlenül befolyásolja a viszkozitást, a reakció gyorsaságát, így ezen keresztül a légzárványképződést is...
Én két fecskendővel mértem ki a komponenseket, és egy harmadikba áttöltöttem és azzal meg tudtam rendesen oldani a "köpölyözést." Ma öntök még rá egy réteg gyantát és utána újra csiszolás és újra polírozás. Most megpróbálok inkább többet, mint kevesebbet önteni a kellőnél. Csak ne follyon be a csatlakozóba.
Poliészter gyantát. Kiöntöttem a második réteget. Mostmár tuti elég lesz. Amióta kimérem a komponenseket, azóta nincs akkora hőfejlődés. Eddig tuti, hogy nagyon sok edzőt használtam és túl gyorsan kötött meg. A legelső öntésemnél még füstölt is, most meg csak lassan megszilárdul.
Akkor ha füstölt, biztos, hogy nagyon sok volt a térhálósító...szerintem ha ki tudod próbálni hogy üzemképes maradt-e a pendrive úgy, hogy ne kelljen új formát sem csonálni, akkor próbáls ki, hogy nem tette-e tönkre a műgyanta hőtágulása illetve zsugorodása kötés közben...egyszer voltam úgy hogy füstölt a gyantám...én elszámoltam akkor magam, meg az a fajta gyanta először volt nálam, ami fél óráig tartja a sűrűséget, és utána gyorsan köt meg... Elfogyott a türelmem, gondoltam ez soha sem fog megkötni, és öntöttem hozzá még térhálósítót...Nem kellett volna...Utólag látom, hogy kb. 5-ször annyi térhálósítóval dolgoztam akkor... Nekem öntés közben kötött meg pár másodperc alatt... A tekercsem félig kiöntött állapotba volt, és úgy kötött meg a gyanta, öntés közben, ívben az öntés sugarával együtt... a gyanta alsó végén az öntés közben levő tekercs, a fölső végén meg a pixis, amiből öntöttem...
![]()
Most a második öntésnél sikerült rendesen az öntés. Az elsőnél szemmértékkel mértem és az nem jött be, mert megrepedezett. Viszont mind a két öntésnél beragadt a gipsz-be és szét kellett törjem, de szét törni se lehetett, mert valamiért a gipsz egy kicsit puha volt. Szóval vannak benne kis repedések. Nah, de mindegy. Ez az öntvény legalább megmarad és lehet is használni. Holnap csiszolás és polírozás. Utána jönnek a képek.
Amint tudod, póbáld ki, hogy tudjad, hogy túl élte-e a pendrive az öntést...
Ja, azt már kipróbáltam. Minden működik vele rendesen
![]()
Ma untam lecsiszolni és kipolírozni a prndrive-ot, de holnap megcsinálom és, akkor már lesznek képek.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |