Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Azt tudom, hogy minél nagyobb a terhelés annál nagyobb a feszültség esés. Viszont ha jól emlékszem az a táp valami 1A volt és én kb. 300mA-el terheltem.
Az egy dolog, hogy mit írnak rá.
A másik, de lényegesebb: mekkora volt a teljesítménye? Mert lehet, hogy leadja az 1 A-t, de nem 12 Volton. Ha P=U*I-ból az jön ki, hogy 3 V-on 1 A, de 12 V-on csak 300 mA, akkor sem rossz, csak ennyit tud, mert kb. 3 VA-es. Kicsi dugasztápnál ez a kábé teljesítmény, írhatnak rá akármennyit, a trafóméret adott.
Ja és még valami: Az a táp 3v-os állásban szétégetett egy 3v-os ledet.
Mert lazán átküldött rajta 4-5 Voltot, persze a hozzátartozó árammal együtt. A félvezetők nem bírják, hogy túlterhelik őket. Nem véletlen, hogy áramgenerátorral hajtják ezeket.
Ha helyes az, amit az előbb írtam a trafóval kapcsolatban, akkor akkora áram folyt szegény leden, amennyit a trafó leadni bírt - 3 V-on 1 A körül, sőt, ha annak a tekercsnek vastagabb a huzalja, még többet. És ahogy melegszik a p-n átmenet, egyre kisebb az ellenállása....
Szervusz!
Egy kis kötelező olvasmányt mellékelek ide, de nem csak neked ![]()
Illetve itt egy másik doksi, szintén hasznos!
Köszi! Nem tudom, hogy attti elfogja-e olvasni, de én igen.
Találtam egy 6 éves képet, és tulajdonképpen pontosan most sem tudom, mi is történt akkor. A skori miniteslájával kísérleteztem, és úgy emlékszem egy 250 menetes sima solenoid tekercset kötöttem sorba a szekunderrel, esetleg valami alufólia kapacitás kíséretében, hogy a tekercs kapacitását megnöveljem, erre már nem emlékszem, (kb. magnifier elrendezés), és a meglepő az volt, hogy szinte bármilyen távolra el tudtam vinni 1 zsinóron keresztül a szikrát. Azaz alig volt sugárzási vesztesége. A képen egy sima izzóval 'vittem' a szikrát, és mindenhol remekül működött.
Ötlet, hogy ez mitől lehet? Talán a feszültségmaximum éppen ott volt a vezeték végén.
Csak tippelek:
Az izzó már 10...20kV körül elkezd szikrázni, elképzelhető, hogy a tekercssel a kimenetet kb. a szikrázó izzó impedanciájához sikerült illesztened, és a vezeték mint tápvonal is nagyjából megfelelő hullámellenállású. A magnifier érdekes dolgokat produkál amúgy. Kísérleteztem régebben olyan elrendezéssel ahol a trafó rész egy ferrit trafó volt, és erre kapcsolódott a légmagos tekercs. Meglepően jól ment, csak sajnos nehéz ilyen nagy frekire jó nagyfesz trafót csinálni. Akkor nem voltak megfelelő anyagaim hozzá, most meg időm nincs rá.... Idézet: „Az izzó már 10...20kV körül elkezd szikrázni” Hát a miniteslának sincs olyan sokkal nagyobb feszültsége. 60kV körül lehet. A magnifieren meg azért gondolkodtam most, mert a primer szekunder közt könnyű változtatni a csatolást, és nem kell félni attól, hogy esetleg átüt a szekunder.
Sziasztok! Napokban elkészült Mini teslám secunder oldala.
az lenne a kérdésem hogyha 1500 Menetes 60 mm-es csövön van és 2-szeresen zománcozott a huzalom át fog -e ütni ,mivel egy kis részen egymásra került a tekercs. Prespán került közé tudom ,nem néz ki jól de ez van. Át fog-e ütni illetve működhet-e ha jól építem meg a vezérlést. ![]()
Tuti, hogy nem fog szikrázni. Ha mégis, akkor kuka és újat tekersz.
de miért nem?
Úgy értem nem fog szikrázni ott, ahol egymásra tekerted.
Használd a shift-et.
Értem köszi , akkor ha nem fog átütni a végén még
szikrázni fog? mármint rendesen működni fog , vagy letekerjem valahogy??
Mondom: Szerintem nem fog szikrázni ott ahol egymásra lett tekerve a huzal, de a tetején, a tetőkapacitásnál szikrázni fog. Vagyis rendesen fog működni. Persze csak, ha rendesen csinálsz mindent (áramkör, primer tekercs, stb...).
A shift-et a pont, felkiáltójel és kérdőjel után is használd.
A primeremen ellentétesen folyik az áram ,ahogy kell.
köszi a segítséget. ![]() ![]()
Ez nem egy csőbomba?
![]() Miért kerültek egymásra? Lustaságból? Meg ez a külső szigetelés.. ajándék csomagolópapír? A kivezetés meg derékszögbe. A PVC cső pedig nincs levágva rendesen, nagyon sokat hagytál rá. Ha ennyire 5 perc alatt szikrákat akarsz, inkább dörzsölj plexirudat pamuttal. Pozitívum: a gyakorlat teszi a mestert, nyugodtan fogj bele egy következő szekunder tekerésbe.
Ha működik, akkor tölts fel képeket
![]()
Én nem is értettem a képeken, hogy mi, micsoda
![]() havranarpi: Az "ajándék csomagolópapír" helyett lefújhattad volna akár átlátszó falakkal is. Én is azzal fújtam az elsőt és nem szikrázott (ott ahol nem kell szikrázzon).
Nem én tekertem de a kinézet nem fontos jelen esetben.
Idézet: „de a kinézet nem fontos jelen esetben.” Majd fontos lesz akkor, ha rájössz, hogy nem fog emiatt működni.
ha nem üt át és a menetszám megvan akkor mi baj lehet??
Lehet, hogy működni fog, de azért egy igényesen elkészített tekercs nem szebb?
Tudom szebb de itt más a dobozolás elképzelése.
Itt olyan hogy van egy téglalap alakú festett fadoboz. A tetejébe marva egy 1mm mély kb10cm-es kör. ebbe megy bele a szikrázó lap. és ennyi. Remélem működni fog
Áhh, értem. Akkor mindegy, hogy, hogy néz ki, mert az egész dobozban lesz. Csak ne legyen túl messze a tekercs teteje a lemeztől.
már csak 1 kérdés:
Nem akarok kéregető lenni ,de már párszor megépítettem és nem indult. Azaz nem szánna meg valaki a 3-as mini tesla kapcsolásával?Sokat segítene.
Itt van. Ha nincs meg a kapcsolás, akkor, hogy építetted már meg?
Bocs elírtam nyákrajzra gondoltam , ott csak
Beültetés van.
Azt hiszem ez az. Most nem nézem meg, de ha nincsenek értékek, akkor menny a képekre és ott ne a Fájlmelléklet(képek)-re, hanem a Fájlmelléklet-re és kutasd át.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |