Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Ellenállással semmiképp, az egy nagyon buta ötlet (Ha szeretnéd tudni, hogy miért nézz körül az "ellenállások soros kapcsolása" témakörben. Mert az, hogy elhelyeztél egy ellenállást a körben, csak arra lenne jó, hogy megtudd a műszered belső ellenállását.)
Akkor használhatod, ha letekersz pár menetet a szekunderről. Tekerj le 2 menetet, mérj feszültséget, aránypárok segítségével meg fogod tudni, összesen mennyit kell letekerned.
Üdv !Szereztem egy trafót kicsit gyatra nem tudom ha megy nem is tudtam ki próbálni mert bizonytalan voltam és gondoltam ha valaki jártass ebben tudna mondani nagyjából hogy kell beindítani és hol lehet feszültséget merni?
Szia!
A "0" és a 380 közé kösd a hálózati feszültséget, és a túloldalon (szekunder) az összetartozó tekercsvégek között mérj feszültséget.
Van az a barna kebel ami oda van csavarozva másik kábelhez az mi fele hogy olyan szabadon van?
Az olyan féle, hogy az a trafód földelés-csatlakozása. Oda rákötheted a konnektorod védővezetőjét a tápkábelen keresztül (zöld-sárga vezeték).
Es az hozzáérhet mondjuk akkor a trafóhoz is?Es meg valami van a szekunder felén azok a fehér bevonatok van amiben egyszerre két vagtag szál össze van tekerve és arra rá a védőburok a kettő közt is kell legyen feszültség vagy az eggyut jár?
A védővezetőnek hozzá kell érni a trafó vastestéhez. Ez csak így fejti ki jótékony hatását testzárlat esetén. A leszigetelt és összekötött és valamelyik másik kivezetés között is kell feszültséget mérni, ha a másik kivezetés a trafón belül össze van kötve vele.
Így első látásra kb mekkora feszültségek lehetne a kimenetben??
Vicces vagy
![]()
Sziasztok!
Senki nem tudja?,ennyire nehéz kiszámolni,akkor lehet,hogy nagy fába vágtam a fejszémet? Polly
Helló!
Azért ez nem egy mindennapos feladat! Volt egy könyv,talán "Híradástechnikai képletgyűjtemény" címmel,abban talán megtalálod a számítás menetét. Üdv. Ottó
Hat igen néha én is csodálkozok magamon
![]()
Az 5V-os részre akassz egy 12V-os izzót. Ha jó a trafó, akkor halványan világítania kellene a lámpának.
Hat igen az 5 V os rész beindítsa az izzót de szerintem ennek nagyobb fésültsége is kellene hogy legyen mert ez disznóperzselésnél volt használva gondolom valamien motrot hajthatott meg!
Helló.
Ajánlok egy próbát, ha a multimétert ráteszed a lemezre finoman szakadás vizsgálatba nem kéne hogy sípoljon, de ellenállást is mérhetsz. Én is hasonlóan jártam igaz még nincs megtekerve a trafó, de én úgy fogom csinálni, hogy veszek egy aeroszol festéket és lefújom szépen a lemezeket. Aztán ha megszáradt óvatosan össze kell rakni esetleg egy kis trafóolajjal be lehet kenni könnyebben össze lehet rakni nem súrolja le a festéket akkor. (A trafóolaj szigetelő kitermelhető nagyobbacska fóliakondikból.) Nekem is lenne egy kérdésem a többiekhez, van egy trafó itthon ami 380-400V-os primerrel rendelkezik és 24V kimenettel 120VA-os. A kérdés mi történik ha én 230-ról járatom és úgy terhelhetem? Alul lesz gerjesztve a vasmag amiatt hogy lehet terhelni? Kibírna gond nélkül és normális hatásfokkal kb. 3A terhelést? Mivel így kb 12-14V lesz a szekunder természetesen a fogyasztó is e szerint lenne méretezve.
Nem kell festék, ha gyári volt a mag. Az alak( hullámos lemez) is kielégítően szigetel, rengeteg gyári trafó sincs lemezenként bevonva.
Alul lesz gerjesztve, és valóban esik a szekunder fesz. Az átvihető teljesítmény csökken, a terhelő áram marad majdnem a névleges eredeti. 3 Ampert kiválóan teljesít 14 Volt körül.
A túlgerjesztéstől kell óvni a transzformátort!
Az alul gerjesztéssel csak az átvihető teljesítmény ( feszültség - áram ) lesz kevesebb...
hali kaptam tegnap egy trafót kb 5.2 kg annyit tudok hogy tud 2x12V ot és ha a két 12 voltos vezetéket összekötöm egyszer 24V ot na most már csak a teljesítményét szeretném megtudni . Ennek meghatározásához vmi ötlet valakinek? Már több fórumot is végig olvastam a témában de nem találtam egyértelmű leírást.
![]()
Ez így nem sokat mond. Mérd meg a vas keresztmetszetét, és a vezetékek átmérőjét.
Sziasztok. Azt kérdezném, hogy ha 2 trafó sec. oldalát sorba kötöm a trafó telj. megduplázódik-e vagy sem. Előre is köszönöm.
Egyforma trafókat feltételezve, duplázódik a feszültség, és marad az áram. Tehát 2UxI ez valóban a duplája UxI-nek.
Viszont, ha azonos feszültség mellett akarunk kétszeres teljesítményt kivenni: P=U*2I, akkor a két szekundert FÁZISHELYESEN párhuzamosan kell kötni. De csak azonos feszültségűeknél szabad.
Szerintem, ezt szeretné a kérdező.
Sziasztok. A két egyforma 100w-os trafó sec. oldalát szeretném összekötni (2x22v egyen fesz), és az volna a kérdés, hogy utánna 100 vagy 200w-ot tudok-e levenni belőlük maximum, tehát a teljesítmény marad alap vagy az is megduplázódik?
Attól függ, hogyan kötöd össze. Sorosan vagy párhuzamosan?
Ettől nem függ.
Ha sorba köti őket (mint először írta), akkor a feszültség duplázódik és az áram marad, ha meg párhuzamosan (csak egyforma trafóknál illik ilyet csinálni), akkor az áram duplázódik és a feszültség marad. De mindkét esetben dupla lesz a teljesítmény!
Áááá, köszönöm. A teljesítmény volt a kérdés. Tehát akkor dupla watt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |