Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   110 / 384
(#) Szebence válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

hmm, teljesen jogos, igazad van! Ebbe így nem is gondoltam bele.
(#) saraha hozzászólása Ápr 28, 2011 /

Üdv.Van valakinek doksija az R-magos trafókról?Van itthon pár darab egyforma (94mmx58mm,d=20mm).A primerek rajtuk vannak igazából csak a teljesítménye érdekelne.
(#) CHZ válasza saraha hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Talán ez segíthet:Bővebben: Link
(#) saraha válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Igen ez sokat segít,köszöntem. Le kell cserélnem a guglimat
(#) CHZ válasza saraha hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Rengeteg további találat van, válogathatsz:Bővebben: Link
(#) saraha válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Ja,kicsit földhöz ragadt voltam....eszembe nem jutott volna angolul keresni
(#) dean01 hozzászólása Ápr 28, 2011 /

üdv van egy Pioneer SA-760 as erőlködőm a probléma az vele hogy a trafója nagyon melegszik állitólag gyári trafója 400 wattos valaki mit tudna mondani róla miért melegszik ???Küldök képet a trafóról....
(#) foxi63 válasza dean01 hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Hali!
Attól függ, mit nevezel melegnek, és mi is melegszik?
Ha üresjáratban, tehát terheletlenül melegszik, akkor a relatíve rossz vasmag miatt.Llehet az árnyékoló lemez is ludas, ez nem valószínű. A tekercs azért nem lehet menetzárlatos, mert a trafó szó szerinti leégését okozza.
(#) dean01 válasza foxi63 hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

hát terheletlen állapotban is meleg kb 30 fokos de megmérem műszerrel majd a tekercshez nem nyúlok nehogy megrázzon ha terhelem jobban melegszik de nem annyira max 1-2 fokot
(#) dean01 válasza foxi63 hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

most néztem meg alig szól hallkan és kb 35-38 fokos a mag+meg a tekercs is azonos a hőérsékletük ...csak félek hogy lefog égni
(#) peter1995 válasza dean01 hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /

Nekem van egy hifim abba kb 130W-os trafó van.ÉS az is melegszik mégha kis hangon járatom akkor is.
(#) leocska66 hozzászólása Máj 4, 2011 /

Sziasztok!
Van egy trafóm , 62mm vastag (ahogy lemezelve van ) 119mm magas és 130mm széles, az ablakmérete 67mm magas , 89mm széles és 110mm a csévetest pereme amíg lehet tekerni , sajnos mást nem tudtam mérni mert meg van tekerve , arra lennék kiváncsi , hogy ez kb hány VA lehet ? Köszi
Üdv
Tibi
(#) ujfalusi válasza leocska66 hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

A csévetest belsejét amiben a vasmag van azt próbáld megmérni.
(#) leocska66 válasza ujfalusi hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Okés , akkor holnap szétszedem és megmérem Így saccolni sem lehet , hogy mekkora lehet ? kb 6-7kg egy Quad 405 monoblokkot kéne , hogy hajtson.
Köszi
(#) erbe válasza leocska66 hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Idézet:
„Van egy trafóm...130mm széles...62mm vastag”

130mm széles az EI130-as méret. Ebből 62 mm vastag köteg ~60mm tiszta vasmennyiséggel 21 cm2 keresztmetszetű. Ebből a felhasználás igényei függvényében 500-1000 VA közötti trafót lehet készíteni.
(#) Alkotó válasza leocska66 hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Az EI130/60-as méret elég elterjedt, klasszikus trafó. Névleges teljesmíténye 500W.
(#) Szmuuu hozzászólása Máj 4, 2011 /

Sziasztok!

Olyan információra lenne szükségem hogy atx-es számítógéptápból ki lehet vadászni olyan trafócskát ami tud 6V - 1,5VA?

Köszi
(#) erbe válasza Szmuuu hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

1. Nem.
2. Milyen üzemben? Mert a Standby rész kiemelhető, az magában tud 5 V/10 W-ot. 6 V-ra átállítani ellenállás vagy Zenercsere... De ez egy mini kapcsolóüzemű tápegység, nem csak egy egyszerű trafó.
(#) leocska66 válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Köszönöm mind a kettőtöknek
(#) tomcsi hozzászólása Máj 6, 2011 /

Sziasztok!
Remélem jó helyre írok, olyan problémám van, hogy a kétütemű motoromnak a gyújtóvezetékére szeretnék egy zománcolt drótot tekerni, hogy feszültséget generáljon. Kérdésem, mi mindentől függ, hogy hány voltot tudok így előállítani? Leginkább az érdekelne, hogy milyen áram folyik a gyújtóvezetékben? Esetleg van rá valamilyen képlet?
(#) pjg válasza tomcsi hozzászólására (») Máj 6, 2011 /

A gyújtásra kb. 10-25W energia fordítódik. kb. 20kV a fesz. s már számítható az áram.
Viszont ha megcsapolod ezt az energiát, a gyújtásra kevesebb jut.
(#) Dániel X hozzászólása Máj 8, 2011 /

Üdv!

Egy bármilyen trafónál a VA a teljesítményt fejezi ki?
(#) lapose válasza Dániel X hozzászólására (») Máj 8, 2011 /

Szia!
Igen(volt*amper). A felvett teljesítményt jelöli.
(#) Dániel X válasza lapose hozzászólására (») Máj 8, 2011 /

Köszönöm.
(#) Alkotó válasza Dániel X hozzászólására (») Máj 8, 2011 /

Szerintem ez inkább a leadott teljesítmény. Éppen az a lényege ennek a fajta megadásnak, hogy "kikerüli" a veszteségeket. Talán úgy még egyszerűbb, ha azt mondjuk ezek a kimeneti paraméterek, azaz Uki-nek és Ikimax-nak a szorzata. Pont az amire szükség van, mert általában nem túl fontos valójában mennyi a hálózatból felvett tényleges teljesítmény.
(#) lapose válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 8, 2011 /

Ez nem a leadott teljesítmény. Pont ezért a mértékegység nem W, hanem VA. A leadott teljesítmény ohm-os terhelés esetén, ha a fene fenét eszik is W.
(#) Alkotó válasza lapose hozzászólására (») Máj 8, 2011 /

Tanulatlanságom okán ebben Én nem tudok állást foglalni. Egyetlen érvem van -ami számomra sokkal meggyőzőbb, mint a "fene fenét eszik"-, mégpedig magának a trafógyártónak a tájékoztatója. Megkérdeztem őket, és nagyjából azt mondták amit írtam.
A "volt x amper" valóban Watt, de az UxIxcosFi is Watt. A hálózat szempontjából ez elég fontos, mert a trafók erősen induktívan terhelik azt, ezért ott nekem erőltetett lenne a VA, viszont a kimenetük terhelésébe nagyon jól beleillik. Ezért nekem még mindig sokkal ésszerűbb a "saját" változatom.
(#) lapose válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 8, 2011 /

A volt*amper csak egyenáram esetén watt!! Váltóáram esetén VA. Pont ezért nem lehet megadni egy trafó teljesítményét wattban, mert a terhelés változásával változik a cosfi. És ezzel a megadással nem kikerülöd, hanem beleveszed a veszteségeket is, mert nem vektorosan veszed figyelembe az áram és feszültség értékeket. A cosfi pedig általában kisebb mint egy, de maximum egy. A szekunder teljesítményt is meg lehet adni, és meg is szokták főleg olyan trafóknál, ahol több szekunder van, de ott is a látszólagos teljesítményt adják meg(VA).
(#) erbe válasza lapose hozzászólására (») Máj 8, 2011 /

Idézet:
„A volt*amper csak egyenáram esetén watt!! Váltóáram esetén VA.”

Ohmos terhelés esetén egyen- és váltakozó áram esetén is igaz az U*I=P.
Trafónál a kimeneten ez esetben tiszta wattos teljesítmény mérhető, de a bemeneten jelentkezik bizonyos induktív rész, ami miatt a bemenő már VA. De nem emiatt szokás trafók, szünetmentes tápegységek vagy inverterek terhelhetőségét VA-ban megadni. A kimenet maximális áramterhelhetőségét akkor sem szabad túllépni, ha induktív vagy kapacitív a terhelés. Emiatt a kimenőfeszültség x max. kimenőáram értékét VA-ban adják meg. A tényleges tartósan igénybevehető wattos teljesítmény ennél kisebb szokott lenni. Trafóknál tiszta Ohm-os terhelés esetén megegyezhet.
(#) lapose válasza erbe hozzászólására (») Máj 8, 2011 /

Ezt írtam én is. Pont emiatt írtam, hogy nem wattban adják meg a trafó terhelhetőségét, hanem VA-ban, mert nem lehet tudni hogy a trafót milyen(induktív kapacitív, vagy ohmos) módon fogjuk terhelni.
Következő: »»   110 / 384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem