Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   167 / 383
(#) reloop válasza netnet.hu hozzászólására (») Máj 10, 2012 /

Gondolj bele: a 470ohm-os ellenálláson több mint 200V esik. Az egyszerű számítás kedvéért vegyünk 216,8V-ot . Behelyettesítve a P=U^2/R képletbe kerek 100W hőtermelést kapunk. Ilyen táppal nem dicsekednék a világhálón.
Kizárólag a kondenzátoros változatnak van létjogosultsága. Például így készül egy 10mA-es relé 24V-ja.
(#) netnet.hu válasza Signal hozzászólására (») Máj 11, 2012 /

OK, BOCSI, félreértettétek!

A 24V 400mA egy dolog és a rezisztív táp egy másik.
A 24V-ot majd megoldom teszt jelleggel az ellenállásokkal (35-40R) de rendelek egy 18V-at.
A rezisztív táp pont olyasmire kell, mint az említett digitális időzítő. Ez esetben egy, a konnektorban levő PIC, néhány led és egy triac néhány tíz mA fogyasztását, pontosabban még ezt sem, mert egy 2,4V/60mA akksi töltését kéne elvégeznie, majd az fogja üzemeltetni a 18LF PIC-et.

A helyszűke és az ár két fontos tényező. Mivel egy rezisztív táp akár 40Ft is lehet, míg a legolcsóbb kondi a lomexben 300-500 Ft, ezért gondoltam, hogy kipróbálom a rezisztív tápot. Ráadásul nem is találok megfelelő kondit náluk, mivel 250-300-400VAC tartományban van leginkább és még hatalmas is.
Tudom, hogy kapacitív táp van egyes dolgokban, lásd LEDLand vagy ilyesmi néven futó gagyi vacak ledes lámpák, melyek egy hét után fele annyi fényt adnak

Tehát a lényeg: 2,4V 60mA akksi rezísztív töltése 250VAC-ről.
(#) Orbán József válasza netnet.hu hozzászólására (») Máj 11, 2012 /

Szükséges teljesítmény, veszteség, hő, ahogy akarod, ezt mind tudja:

247V * 0.06A = 14.82W ~ 15W [OFF]Vigyázz, lábadra ne essen...ennek már van húzása.
(#) netnet.hu válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 11, 2012 /

Én csak tölteni akarom az akksit, ahhoz pedig 3-6mA bőven elég. Megoldható?
(#) qvasz2 válasza netnet.hu hozzászólására (») Máj 11, 2012 /

Akkor csak 1 db diódát tegyél ne diódahidat, és kondi se kell rá, csak egy soros ellenállás: 75 k ohm / 2W jó lesz. A dióda 1N4007 legyen, vagy bármi ami legalább 600 V-os.
Illetve egy zéner még jó lenne az akkuval párhuzamosan olyan 3,6V körüli.
(#) Baxi hozzászólása Máj 13, 2012 /

Hi Mesterek.

Akarok építeni egy labortápot, ugye a legdrágább cucc a trafó.
Na volt itthon nekem egy amiről a szekunder teljesen le volt szedve. Tekertem rá 2*17V, és egyszer egy 30V.
A gondom vele hogy sz@r, ugyanis már csak tekerés után néztem meg a primer nyugalmi áramát ami 2,5A. Úgyhogy szinte feleslegesen kínlódtam vele, de működik ameddig nem találok jobbat.
Szóval a lényeg hogy mi okozhatja ezt a hatalmas áramfelvételt, a vasmag? Szó mi szó nem mai darab már.
Vezetékem meg ilyen volt csak ithon, a 2*17V hangváltóból a 30V pedig sima 1,5 réz kábel

DSC_0021.JPG

(#) granpa válasza Baxi hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Szerintem (bár nem írtál méreteket: Avas, huzal-átmérő) az volt a szekunder, amit primerként használsz. Közel 600W üres járási teljesítmény!? Ilyet egy hegesztő trafó sem produkál.Írd meg a méreteket, és lehet ebből jó trafót is csinálni. A vasmag kora nem oszt, nem szoroz.
(#) ujfalusi válasza Baxi hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Az is lehet hogy a trafó nem 220V-ra volt tekerve.
(#) Baxi válasza granpa hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

HI
A huzal a primeren, 1,2mm átmérőjű. A többi méret a képen van.
A vasmag korára amiatt utaltam hogy a rozsda már megkezdte.

m.jpg

(#) granpa válasza Baxi hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Helló! A huzal átmérő kicsit vastag a vasból kivehető teljesítményhez, de a menetszám nagyon kevés 230V-ra (kb. 250, a képről számolva), a vasméret szerint minimum 500 menet kellene. Lehet, hogy 110V-os (vagy hasonló) trafó volt. Ezért a nagy üres járási áram (túlgerjesztés).
(#) csabacsaba válasza Baxi hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Tobb mint valoszinu hogy ez egy mikro trafo s azert vesz fel ures jaratban is 600w-ot.
(#) granpa válasza csabacsaba hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Nálad a pont; kinagyítva már gyanús, hogy hegesztett vasmag (mikro).
(#) Baxi válasza granpa hozzászólására (») Máj 14, 2012 /

Ok, köszönöm a válaszokat. Nem hiszem hogy nekifogok állni úgymond 230V-osítani a trafót. Majd találok egyszer a táphoz való trafót. Köszönöm még egyszer mindenkinek!
(#) feccus hozzászólása Máj 16, 2012 /

Sziasztok a mellékelt trafóval kapcsolatban lenne kérdésem,
Szerintetek milyen teljesítményű,és hány amperes lehet ?
Adatai a képen,súlya 4kg huzal átmérői 1mm.
(#) feccus válasza feccus hozzászólására (») Máj 16, 2012 /

Kicsit rossz minőségűek a képek.
Mérete:12,5x6cm.
(#) feccus válasza feccus hozzászólására (») Máj 16, 2012 /

sziasztok
Sikerült kiderítenem a pontos méretbeli adatait:

Külső átmérő: 133 mmm
Belső átmérő: 40 mm
Magasság: 75mm
Huzalvastagság: 1mm
Súly :4kg
(#) Alkotó válasza feccus hozzászólására (») Máj 16, 2012 /

Melyik tekercs van 1-es huzalból?
(#) granpa válasza feccus hozzászólására (») Máj 16, 2012 /

Szia! Ha a Pr. huzal 1mm, akkor 2.5A/mm2-rel számolva: 450VA a teljesítménye. A szekunder vezetékek átmérőjéből következtethetsz az egyes tekercsek teljesítményére (Psec. össz. ~450VA!). Terheléssel kimérheted; lehet nagyobb "J"-vel van méretezve (addig terheled, míg erős kéz-melegnél jobban nem melegszik 1-2óra múlva sem).
Ekkora méretű trafónál valószínű a primer huzalod az 1mm átmérőjű (gyakorlatból úgy gondolom).
(#) feccus válasza granpa hozzászólására (») Máj 16, 2012 /

Sajnos nem tudom kiméregetni,mert ez csak egy kiszemelt trafó. az eladó annyit mondott hogy a huzalok átmérője 1mm.Nem tudom hogy melyikre értette,és sajnos a képeken sem látszik nagyon. Ő 350w-ra és 2-3 A-ra saccolja. A méretei alapján szerintem többnek kéne lennie de sajnos a képek alapján nem tudom megítélni.
Egy sztereó tda7294-hez lenne,ha elég lenne hozzá.
(#) Signal válasza feccus hozzászólására (») Máj 16, 2012 /

BEAG APT 100 és Orion SE260-ban voltak hasonló nagyságrendű trafók.

BEAG AET 250 trafóm van, az ennél kisebb.

Teljesítményre elég is lenne, de tápfeszben nem tudod vele eléggé kihajtani az IC-t, mert a 20 V-os tekercsekkel kb. +/- 27 V táplálást tudsz biztosítani, ami terhelés hatására tovább esik majd. Így 4 ohm terhelésen is csak csökkent teljesítményt tudsz kivenni (ami persze lakásba úgy is elegendő) és a trafó teljesítményét sem tudod kihasználni. Hacsak nem akarsz hídkapcsolással kavarni.

Másik variáció (a 2x40 V~ egyenirányítása) meg már túl sok lenne, mert túllépné az IC maximális üresjárási +/- 50 V DC tápját. Hacsak nem csökkented stabilizátorral, de az meg nem túl jó megoldás.
(#) feccus válasza Signal hozzászólására (») Máj 16, 2012 /

4-ohm-ra van tervezve a végfok,így elvileg a 20v egyenirányítva-28.2 majdnem jó neki,csak nem tudom hogy áramerősségben jó lenne-e neki.
(#) Signal válasza feccus hozzászólására (») Máj 16, 2012 /

Én mondjuk számoltam a diódákon eső feszültséggel is, de ez már részletkérdés, meg aztán lehet elvileg Schottky is.

Jó az lényegében, szerintem még folyamatos full hangerőn sem bírnád leégetni azt a trafót. De gondolom, nem is fog állandó maxon járni.

Kérdezz rá az eladóra (bár én hagynám a francba); legalább a huzalok átmérőit mérje meg (melyik tekercs, milyen D). Ha pl.20V-os tekercs 1mm-es, akkor felejtős.
Egyáltalán jó(ép) a trafó? [OFF]Ezek után?
(#) feccus válasza granpa hozzászólására (») Máj 16, 2012 /

A 20V-os vezetékek 1mm-esek.
Hibátlanul működik állítólag a trafó.

Ebből J=3A/mm2 (külső tekercs jobban hűl) esetén ~190VA jön ki (de már necces). Ha Neked elég ennyi... Hol 350W ez? (hacsak a 9V-os tekercs nincs 2.8-asból)
(#) Mályi László válasza feccus hozzászólására (») Máj 16, 2012 /

A szekunder egyesíthető egyenirányítás után, de ha pontosan egyeznek a szekunder feszültségek akkor még előtte is.
(#) feccus hozzászólása Máj 16, 2012 /

Köszönöm a segítséget,átrágom magam rajta még hogy meg vegyem-e.
(#) tdi75 hozzászólása Máj 25, 2012 /

Sziasztok Egy olyan kérdésem lenne, hogy hogyan tudom kb megsaccolni, hogy egy trafó vasmagján mekora powert lehet átvinni?
(#) luluzulu válasza tdi75 hozzászólására (») Máj 25, 2012 /

A vasmag keresztmetszetének a négyzete megközelítőleg a teljesítménynek.
(#) tdi75 válasza luluzulu hozzászólására (») Máj 25, 2012 /

Köszönöm. Ez a saccolás a fojtótekercsek vasmagjára is igaz? Mert elvileg abból is lehet trafót tekerni.

Szóval arra szeretnék kilukadni, hogy nekem van egy bazi nagy vasmagom amin több tekercs is van, de sajna egyik sem jó a 230-as hálózatra.Szerintem túlgerjeszti a vasmagot, mert kb. 2 amper csorog át a tekercsen.
Következő: »»   167 / 383
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem