Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   238 / 384
(#) erdiboni hozzászólása Dec 16, 2014 /

Sziasztok!
Hol lehet EI trafólemezt kapni? Csöves erősítő kimenőbe kellene.
(#) erbe válasza erdiboni hozzászólására (») Dec 17, 2014 /

Sehol.
Mekkora kellene?
(#) erdiboni hozzászólása Dec 17, 2014 /

EI-96 Körüli. De még csak tervezem az erősítőt. nem tudok pontos méretet. Szerintetek jobban megérné megtekertetni a hm-trafónál?
(#) zsolt205 hozzászólása Dec 21, 2014 /

trafó tervező programot tud valaki ajánlani? vagy linket küldeni?
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2014

transzformátort szeretnék tervezni.A szekunder tekercsen 40Va 20v 2A akarok kivezérelni.Kiszámolom hogy mennyi menetre lesz szükségem, a 20v- hoz. Majd megnézem táblázatban, hogy 2A áramsűrűséghez mekkora keresztmetszetű huzalra van szükségem. Ha így csinálom 2A áramot fogok kapni a szekunder tekercsen?
(#) Hurkafej1 válasza zsolt205 hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

Az áramsűrűséget a melegedéshez és használathoz mérten (folyamatos üzem-e) kell kiválasztani, nem az, hogy mekkora áramot akarsz.
Ugyanerről a trafóról levehetsz kevesebbet is, de akár többet is. Viszont utóbbinál hamar le fog égni.

De némi alapfogalmi ismeretet nem ártana átnézni, mert a 230V-os hálózati feszültség életveszélyes, és amíg nem tiszta az, hogy mi a feszültség és az áram közti különbség, addig lehet nem kellene élesben is "játszani" vele.

Hogyan számoljam ki akkor, hogy mennyire melegszik??
(#) ferci válasza zsolt205 hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

Azt ne akard számolni, hogy mennyire melegszik... a primer menetszámot add meg rendesen, a drótkeresztmetszetet pedig kb. 50 watthoz.
A szekunderen oké a 2,5 A/mm^2.
2 amper áramot NEM kapsz, hanem pl. annyit akarsz kivenni.
A melegedés függ továbbá attól, folyamatos vagy szakaszos üzemben járatod.
(#) erbe válasza zsolt205 hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

(#) gernerakos hozzászólása Dec 21, 2014 /

Üdv!
Hogyan lehet kiszámolni, hogy adott kerületű vasmagon hány menet kell mondjuk 9 volthoz?
Továbbá van egy próblémám. Sorbakötök 2 szekundert, 5.9volt. Hozzákötöm a harmadik szekundert is, erre csak 4 voltot ad. Hogyan lehetséges ez? Egyik szekunder sem zárlatos.
(#) ferci válasza gernerakos hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

A vasmagnak keresztmetszete van, nem kerülete.
Biztos fordított menetiránnyal kötötted hozzá.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2014
(#) gernerakos válasza ferci hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

Ezúton is köszönöm!

Valaki legyenszives ellenőrizze le amit írok.Trafó tervezést kezdtem el tanulni, szeretném is megtanulni ezért hozzáértő emberek segítségét, tanácsát kérném.
pl: Terveznem kell egy olyan trafót ami a szekunder oldalon 40VA 20V és 2A.
abból indulok ki, hogy a primer oldalon +12% teljesítményt kell adnom a szekunderéhez képest a veszteségek miatt.Ez kb 45Va, a hálózati feszültség 230V, az áramot ebből kitudom számolni.
I=p/u=45/230=0.195 kerekítve 0.2A. Ha pl EI lemezekböl csinálom a vasmagot, akkor 1Va átviteléhez 24g vasmagra van szükség.jelen esetben, 1080g. Miután összerakom a vasmagot lemérem az a és a b oldalát. így kitudom számolni az egy menetre jutó feszültséget, és táblázatból megtudom nézni milyen áramsűrűséghez milyen keresztmetszetű zománchuzalra van szükségem.Ha toroid vasmagból készítem,annak megvan adva, milyen teljesítményre képes. A szekunder oldalt is ilyen gondolatmenet alapján készítem el. Kérem aki ért ehez írjon, hogy így tudnék e csinálni müködö trafót elméleti számítások alapján.

még annyi lemaradt hogy a menetszámoknál, a primer oldalon 5% kevesebb menetet a szekunder oldalon 5%-al több menetet tekercselek fel, a veszteségek miatt.
(#) ferci válasza zsolt205 hozzászólására (») Dec 22, 2014 /

A vas súlyát felejtsd el jelen esetben, mert más "hosszméret" esetén teljesen más a súly, viszont a keresztmetszet** ugyanaz lehet. Megírtam előzőleg, hogy mivel** számolj.
Mellékelek egy skiccet, pirossal kifestve.
A primerből nem szoktam levenni 5 %-ot, persze ez egyéni..
EI lemezekhez ezt használom: A Fe=1,2 x gyök (P), a te esetedben ( nálam ) 8 cm^2 lenne.
Egyébként van táblázat mindenre, csak az a baj, hogy a te vasad minősége ritkán egyezik valamelyik típussal ( nem ismered).
(#) Ge Lee válasza zsolt205 hozzászólására (») Dec 22, 2014 /

Működő trafót elméleti számítások alapján is lehet csinálni. De ha már tervez az ember, akkor azt szerintem csinálja normálisan.
Mivel nem egy ismert anyagból, sorozatban gyártott termékről van szó, a legalapvetőbb dolog hogy kiderítjük mit is várhatunk el az adott vasmagtól, függetlenül attól hogy az most lemez vagy éppen ferrit. Ehhez pedig mérni kell. Vagy maradhatunk az 1 tesláig biztos jó lesz dolognál, csak akkor az nem tervezés hanem saccolás.
Lehet tudni arról a vasról amire majd ráakadsz hogy adott gerjesztésre mekkora áramfelvétellel, illetve melegedéssel reagál? Nem.
Eztán jöhet csak a többi.
(#) zsolt205 hozzászólása Dec 24, 2014 /

Akkor légyszives segíts, mert szeretném megtanulni, nem csak lenéző válaszokat olvasni.
(#) granpa válasza zsolt205 hozzászólására (») Dec 24, 2014 /

A téma képei 4. oldalán van egy egyszerű vas-mérés, közelítőleg megállapíthatod milyen vasad van. Ezután lehet méretezni.
(#) sportgili hozzászólása Dec 26, 2014 /

Üdvözlet!
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!
Van egy hálózati mikrótrafóm.
Szoros illesztés van a lemezei közt,Rezgések zúgások nem hallhatók.
Letekerve a 2000Vos magnetron tekercset pár menet 2.5 es MCU tömör réz vezetékből szekundertekercset készítettem rá,így 12.8 volt 20 A körül tudok levenni róla. Hatalmas zárlati áramokat produkál,egy C20 4500Amper maximális zárlati áramú kismekszakítót lecsap 0.2 S belül mint az oszloptrafó az utca végén. Ez ment is gond nélkül,A probléma az hogy tekertem a második tekercsemet ami 8V,az első tekercsé 12 volt.Két tekercs egyik végét összekötve leromlott a tekercsfeszültségem 4 voltra,ahelyett,hogy összeadódott volna.megpróbálva a másik 2 véget összekötni ugyanez volt a helyzet.Nem is kínlódtam tovább ezzel letekertem a második tekercset,maradt az első,bekapcsoláskor viszont a primer,és a vasmag elkezdett melegedni. Menetzárlat nincs egyik tekercsben sem,viszont a primer áramfelvétel 1.5-es huzalátmérővel 1.5-2 Amper.Ez ennyi is volt. A trafó szekunder üresjárásban is melegszik,ha letekerem a szekundert,is melegszik.30perc után.50 foknál kapcsoltam ki a trafót. Tudna valaki segíteni?
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2014
(#) ferci válasza sportgili hozzászólására (») Dec 26, 2014 /

A mikrótrafó nagyon alul van méretezve.. tekerj a primerhez ( megfelelő menetiránnyal ) annyit, hogy fél ampernél több ne legyen az üresjárati árama. Utána kísérletezz szekunderrel.

Köszönöm Válaszod!
Sajnos a primer ablak annyira ki van töltve,hogy egy cérnaszálat sem tudok átdugni rajta.
Megmértem a konyhai mikro trafójának a primer áramfelvételét, 1.5 A ott is. Ohmos ellenállása a tekercsnek 3 ohm Ennek is annak is,de ez melegszik egy ideje a konyhában üzemelő nem.
(#) ferci válasza sportgili hozzászólására (») Dec 26, 2014 /

Akkor kuka... menetzárlatos.

Megpróbálkoznék még egy feltranszformálással,ha a szekunderemre 12V váltót kapcsolva a primer körben 230V ot kell mérnem. Zárlatnál feszültség esik,áram megnő,ez okozza a melegedést a tekercsben menetzárlatnál a primerköri feszültségnek is alacsonyabbnak kell lennie.
(#) granpa válasza sportgili hozzászólására (») Dec 26, 2014 /

Azért, nem kuka. Szétszedni (vágni), újratekercselni normálisan. Az a kis vas, amit kivágsz, nem hiányzik.
(#) Sebi válasza sportgili hozzászólására (») Dec 26, 2014 /

Nem tudom mire szeretnéd használni majd, de a mikrotrafó felejtős, ha normális célod van vele. Ezeket viszonylag rövid üzemidőre, túlgerjesztéssel méretezték, ami a teljes terhelésnél nem rossz (ui. primerben kapcsolgatják).
Ezenkívül mindent elkövettek az egyszerűbb gyártás érdekében a veszteség rovására:
- az egyébként jó minőségű vasat nem váltakozva lemezelték,
- összehegesztették az I lemezeket az E-vel,
- kevés a primer menetszám a vaskeresztmetszethez (túlgerjesztés),
- fentiekből adódó melegedés számottevő, de 80 fokot engednek meg rá (ami egy rendes trafónál nem normális).
(#) (Felhasználó 46585) válasza sportgili hozzászólására (») Dec 26, 2014 / 1

Az 50 fok még nem probléma.Lehet 70 is, csak tegyél rá egy ventillátort. Egy trafó akkor van jól méretezve, ha a vas- és rézveszteség nagyjából egyforma. Ebből az következik, hogyha terhelésre melegszik a réz, akkor nyilván a vasnak is melegnek kell lennie. Attól, hogy a trafót megterheled, a vas nem fog jobban melegedni, legfeljebb csak attól, hogy a réz, amiben veszteség ébred tovább melegíti.

Ezt írtad:

" megpróbálva a másik 2 véget összekötni "

Ha a fennmaradó két véget kötötted össze, akkor ugyanaz a helyzet, vagy is továbbra is kivonódnak egymásból a feszültségek. Csak annyit kellett volna csinálnod, hogy a 8 V-os tekercs kivezetéseit fordítod meg.

Köszönöm a segítségeket.
Katt:Megfordítottam a kivezetéseket,de azt is odaírtam.
Sebi: Sajnos fogalmam sincs,hogy a lakkszigetelés meddig bírja a melegedést,50 foknál húztam ki,de lézeres hőmérővel mérve ez 1/2 percenként emelkedett 0.1 fokot a vas is,és a primer is a szekunder nem,de nem vagyok biztos benne,hogy 80 foknál megáll.Gondolkoztam hőkapcsolón is. Most jön a csavar.Rákötöttem egy 12 voltos hasonló kisebb testvért. a trafó ugyanúgy melegszik,és a primer 150V körül ad le.
Vasra is gondoltam,ezért esztergáltam 4 réz összeszorító rudat,amit 1 miliméterrel kisebbre vettem mint a 6-os furat a lemezeken. majt mind a 2 végükre menetet készítettem,és leszigeteltem szigszalaggal a tengelyt,hogy ne zárja rövidre a lemezeket. Mind a négy sarkát lecsavaroztam, erősebb lett a zúgás,aés a melegedés nem változott. Géplámpa világításra szeretném használni a trafót 10 órás üzemre. Ezek a trafók órákat is mentem mikrohullámú sütőkben itthon,de melegedés ilyen gyors határidőn belül nem volt észlelhető. Szétszedtem egy másik trafot mostanra és megtekertem ugyanígy,ez nem melegsziksem üresjárásban,sem terhelt állapotban hogyisvan ez? 2 trafóm melegszik 1 nem.

rákötöttem a nem melegedőt is a melegedőre.
A melegedő primerjén 198 volt kapocsfesz mérhető, a tápláló primerjén 219 volt.
Nem hiszem hogy menetzárlatos a tekercs.
A melegedő így nem melegszik.
(#) Gafly válasza sportgili hozzászólására (») Dec 26, 2014 /

Sebi megmondta a lényeget. Géplámpákat meg miért mikrosütő trafókból csinálsz?

Mivel a gépeknél érintésvédelmi szabvány írja elő a törpefeszültség használatát,véletlen érintés, fémtárgyal beverés,emulzió hűtővíz lámpába csorgás áramütést idézhet elő.
Nálam a műhelybe kell helyi világítani 2 köszörűt,egy esztergát,egy álványos fúrót. De lehet kisebb trafóval próbálkozok,és áttérek a ledesre,csak az nagy befektetés.Sebi nem mondta meg,hogy másik trafóm miért nem melegszik.
Következő: »»   238 / 384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem