Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Sziasztok!
Hol lehet EI trafólemezt kapni? Csöves erősítő kimenőbe kellene.
EI-96 Körüli. De még csak tervezem az erősítőt. nem tudok pontos méretet. Szerintetek jobban megérné megtekertetni a hm-trafónál?
trafó tervező programot tud valaki ajánlani? vagy linket küldeni?
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2014
transzformátort szeretnék tervezni.A szekunder tekercsen 40Va 20v 2A akarok kivezérelni.Kiszámolom hogy mennyi menetre lesz szükségem, a 20v- hoz. Majd megnézem táblázatban, hogy 2A áramsűrűséghez mekkora keresztmetszetű huzalra van szükségem. Ha így csinálom 2A áramot fogok kapni a szekunder tekercsen?
Az áramsűrűséget a melegedéshez és használathoz mérten (folyamatos üzem-e) kell kiválasztani, nem az, hogy mekkora áramot akarsz.
Ugyanerről a trafóról levehetsz kevesebbet is, de akár többet is. Viszont utóbbinál hamar le fog égni. De némi alapfogalmi ismeretet nem ártana átnézni, mert a 230V-os hálózati feszültség életveszélyes, és amíg nem tiszta az, hogy mi a feszültség és az áram közti különbség, addig lehet nem kellene élesben is "játszani" vele.
Azt ne akard számolni, hogy mennyire melegszik... a primer menetszámot add meg rendesen, a drótkeresztmetszetet pedig kb. 50 watthoz.
A szekunderen oké a 2,5 A/mm^2. 2 amper áramot NEM kapsz, hanem pl. annyit akarsz kivenni. A melegedés függ továbbá attól, folyamatos vagy szakaszos üzemben járatod.
Üdv!
Hogyan lehet kiszámolni, hogy adott kerületű vasmagon hány menet kell mondjuk 9 volthoz? Továbbá van egy próblémám. Sorbakötök 2 szekundert, 5.9volt. Hozzákötöm a harmadik szekundert is, erre csak 4 voltot ad. Hogyan lehetséges ez? Egyik szekunder sem zárlatos.
A vasmagnak keresztmetszete van, nem kerülete.
Biztos fordított menetiránnyal kötötted hozzá. A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2014
Ezúton is köszönöm!
Valaki legyenszives ellenőrizze le amit írok.Trafó tervezést kezdtem el tanulni, szeretném is megtanulni ezért hozzáértő emberek segítségét, tanácsát kérném.
pl: Terveznem kell egy olyan trafót ami a szekunder oldalon 40VA 20V és 2A. abból indulok ki, hogy a primer oldalon +12% teljesítményt kell adnom a szekunderéhez képest a veszteségek miatt.Ez kb 45Va, a hálózati feszültség 230V, az áramot ebből kitudom számolni. I=p/u=45/230=0.195 kerekítve 0.2A. Ha pl EI lemezekböl csinálom a vasmagot, akkor 1Va átviteléhez 24g vasmagra van szükség.jelen esetben, 1080g. Miután összerakom a vasmagot lemérem az a és a b oldalát. így kitudom számolni az egy menetre jutó feszültséget, és táblázatból megtudom nézni milyen áramsűrűséghez milyen keresztmetszetű zománchuzalra van szükségem.Ha toroid vasmagból készítem,annak megvan adva, milyen teljesítményre képes. A szekunder oldalt is ilyen gondolatmenet alapján készítem el. Kérem aki ért ehez írjon, hogy így tudnék e csinálni müködö trafót elméleti számítások alapján.
még annyi lemaradt hogy a menetszámoknál, a primer oldalon 5% kevesebb menetet a szekunder oldalon 5%-al több menetet tekercselek fel, a veszteségek miatt.
A vas súlyát felejtsd el jelen esetben, mert más "hosszméret" esetén teljesen más a súly, viszont a keresztmetszet** ugyanaz lehet. Megírtam előzőleg, hogy mivel** számolj.
Mellékelek egy skiccet, pirossal kifestve. A primerből nem szoktam levenni 5 %-ot, persze ez egyéni.. EI lemezekhez ezt használom: A Fe=1,2 x gyök (P), a te esetedben ( nálam ) 8 cm^2 lenne. Egyébként van táblázat mindenre, csak az a baj, hogy a te vasad minősége ritkán egyezik valamelyik típussal ( nem ismered).
Működő trafót elméleti számítások alapján is lehet csinálni. De ha már tervez az ember, akkor azt szerintem csinálja normálisan.
Mivel nem egy ismert anyagból, sorozatban gyártott termékről van szó, a legalapvetőbb dolog hogy kiderítjük mit is várhatunk el az adott vasmagtól, függetlenül attól hogy az most lemez vagy éppen ferrit. Ehhez pedig mérni kell. Vagy maradhatunk az 1 tesláig biztos jó lesz dolognál, csak akkor az nem tervezés hanem saccolás. Lehet tudni arról a vasról amire majd ráakadsz hogy adott gerjesztésre mekkora áramfelvétellel, illetve melegedéssel reagál? Nem. Eztán jöhet csak a többi.
Akkor légyszives segíts, mert szeretném megtanulni, nem csak lenéző válaszokat olvasni.
A téma képei 4. oldalán van egy egyszerű vas-mérés, közelítőleg megállapíthatod milyen vasad van. Ezután lehet méretezni.
Üdvözlet!
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket! Van egy hálózati mikrótrafóm. Szoros illesztés van a lemezei közt,Rezgések zúgások nem hallhatók. Letekerve a 2000Vos magnetron tekercset pár menet 2.5 es MCU tömör réz vezetékből szekundertekercset készítettem rá,így 12.8 volt 20 A körül tudok levenni róla. Hatalmas zárlati áramokat produkál,egy C20 4500Amper maximális zárlati áramú kismekszakítót lecsap 0.2 S belül mint az oszloptrafó az utca végén. Ez ment is gond nélkül,A probléma az hogy tekertem a második tekercsemet ami 8V,az első tekercsé 12 volt.Két tekercs egyik végét összekötve leromlott a tekercsfeszültségem 4 voltra,ahelyett,hogy összeadódott volna.megpróbálva a másik 2 véget összekötni ugyanez volt a helyzet.Nem is kínlódtam tovább ezzel letekertem a második tekercset,maradt az első,bekapcsoláskor viszont a primer,és a vasmag elkezdett melegedni. Menetzárlat nincs egyik tekercsben sem,viszont a primer áramfelvétel 1.5-es huzalátmérővel 1.5-2 Amper.Ez ennyi is volt. A trafó szekunder üresjárásban is melegszik,ha letekerem a szekundert,is melegszik.30perc után.50 foknál kapcsoltam ki a trafót. Tudna valaki segíteni? A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2014
A mikrótrafó nagyon alul van méretezve.. tekerj a primerhez ( megfelelő menetiránnyal ) annyit, hogy fél ampernél több ne legyen az üresjárati árama. Utána kísérletezz szekunderrel.
Köszönöm Válaszod!
Sajnos a primer ablak annyira ki van töltve,hogy egy cérnaszálat sem tudok átdugni rajta. Megmértem a konyhai mikro trafójának a primer áramfelvételét, 1.5 A ott is. Ohmos ellenállása a tekercsnek 3 ohm Ennek is annak is,de ez melegszik egy ideje a konyhában üzemelő nem.
Megpróbálkoznék még egy feltranszformálással,ha a szekunderemre 12V váltót kapcsolva a primer körben 230V ot kell mérnem. Zárlatnál feszültség esik,áram megnő,ez okozza a melegedést a tekercsben menetzárlatnál a primerköri feszültségnek is alacsonyabbnak kell lennie.
Azért, nem kuka. Szétszedni (vágni), újratekercselni normálisan. Az a kis vas, amit kivágsz, nem hiányzik.
Nem tudom mire szeretnéd használni majd, de a mikrotrafó felejtős, ha normális célod van vele. Ezeket viszonylag rövid üzemidőre, túlgerjesztéssel méretezték, ami a teljes terhelésnél nem rossz (ui. primerben kapcsolgatják).
Ezenkívül mindent elkövettek az egyszerűbb gyártás érdekében a veszteség rovására: - az egyébként jó minőségű vasat nem váltakozva lemezelték, - összehegesztették az I lemezeket az E-vel, - kevés a primer menetszám a vaskeresztmetszethez (túlgerjesztés), - fentiekből adódó melegedés számottevő, de 80 fokot engednek meg rá (ami egy rendes trafónál nem normális).
Az 50 fok még nem probléma.Lehet 70 is, csak tegyél rá egy ventillátort. Egy trafó akkor van jól méretezve, ha a vas- és rézveszteség nagyjából egyforma. Ebből az következik, hogyha terhelésre melegszik a réz, akkor nyilván a vasnak is melegnek kell lennie. Attól, hogy a trafót megterheled, a vas nem fog jobban melegedni, legfeljebb csak attól, hogy a réz, amiben veszteség ébred tovább melegíti.
Ezt írtad: " megpróbálva a másik 2 véget összekötni " Ha a fennmaradó két véget kötötted össze, akkor ugyanaz a helyzet, vagy is továbbra is kivonódnak egymásból a feszültségek. Csak annyit kellett volna csinálnod, hogy a 8 V-os tekercs kivezetéseit fordítod meg.
Köszönöm a segítségeket.
Katt:Megfordítottam a kivezetéseket,de azt is odaírtam. Sebi: Sajnos fogalmam sincs,hogy a lakkszigetelés meddig bírja a melegedést,50 foknál húztam ki,de lézeres hőmérővel mérve ez 1/2 percenként emelkedett 0.1 fokot a vas is,és a primer is a szekunder nem,de nem vagyok biztos benne,hogy 80 foknál megáll.Gondolkoztam hőkapcsolón is. Most jön a csavar.Rákötöttem egy 12 voltos hasonló kisebb testvért. a trafó ugyanúgy melegszik,és a primer 150V körül ad le. Vasra is gondoltam,ezért esztergáltam 4 réz összeszorító rudat,amit 1 miliméterrel kisebbre vettem mint a 6-os furat a lemezeken. majt mind a 2 végükre menetet készítettem,és leszigeteltem szigszalaggal a tengelyt,hogy ne zárja rövidre a lemezeket. Mind a négy sarkát lecsavaroztam, erősebb lett a zúgás,aés a melegedés nem változott. Géplámpa világításra szeretném használni a trafót 10 órás üzemre. Ezek a trafók órákat is mentem mikrohullámú sütőkben itthon,de melegedés ilyen gyors határidőn belül nem volt észlelhető. Szétszedtem egy másik trafot mostanra és megtekertem ugyanígy,ez nem melegsziksem üresjárásban,sem terhelt állapotban hogyisvan ez? 2 trafóm melegszik 1 nem. A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2014
rákötöttem a nem melegedőt is a melegedőre.
A melegedő primerjén 198 volt kapocsfesz mérhető, a tápláló primerjén 219 volt. Nem hiszem hogy menetzárlatos a tekercs. A melegedő így nem melegszik. A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2014
Sebi megmondta a lényeget. Géplámpákat meg miért mikrosütő trafókból csinálsz?
![]()
Mivel a gépeknél érintésvédelmi szabvány írja elő a törpefeszültség használatát,véletlen érintés, fémtárgyal beverés,emulzió hűtővíz lámpába csorgás áramütést idézhet elő.
Nálam a műhelybe kell helyi világítani 2 köszörűt,egy esztergát,egy álványos fúrót. De lehet kisebb trafóval próbálkozok,és áttérek a ledesre,csak az nagy befektetés.Sebi nem mondta meg,hogy másik trafóm miért nem melegszik. A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |