Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
1.5kw-al számoltunk ahhoz lett ez kiszámolva.2*600W lesz majd, így a 1.5kw-ba még marad tartalék is akár.
Bőven elfér és könnyedén bírja.
Köszönöm a segítséget!
Már csak huzal kell majd
Na erre én is kiváncsi vagyok mert néhány soral feljebb ugyanezt kérdeztem, hátha mindketönknek lesz segitség!
Elég kicsi a belső átmérő. Szigeteld le alaposan a vasmagot, mérd meg, mekkora belső keresztmetszet marad! Számold ki a menetszámot 1,2 T-vel! Nem tudjuk, milyen minőség és már tekertem olyant, ami nem bírta az 1,4 T-t. Ezután számold ki, a fele ablakkeresztmetszetbe alapos szigeteléssel milyen keresztmetszettel tudod beletekerni a primert! A másik toroid lyukjához nem kellett számolgatni, vastagabb is beleférne.
Sziasztok.
ALBE gyártmányú barna NYÁK-trafóban belül lehet hőbiztosíték a primer tekerccsel sorba kötve? Van itt előttem egy ilyen beöntött nyáktrafó, aminek szakadt a primer tekercse, ami egyébként 415V-os. Olyan mint ezen a képen a jobb oldali oszlop középső trafója. A trafón nincs feltüntetve a szokásos köbiztosíték jele, csak az van ráírva, hogy Idézet: Elképzelhető, hogy egy 70oC-os hőbiztosíték van benne?„ta 70-B” Előre is köszönöm a válaszokat. U.i.: Egy 3,3VA-es trafóról van szó, egy 16V és egy 2V-os szekunder tekerccsel. A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2016
Nem szoktak tenni bele hőbiztit, viszont a primer szakadás gyakori a 7VA alattiaknál - különösen a készülék-specifikus gyártmányoknál.
Köszönöm.
Akkor biztos megszakadt a primer. Biztos hogy készülék specifikus. Ez egy LOVATO DCRK5 meddő teljesítmény kompenzáció vezérlő táptrafója, a betáplálása vonalfeszültséggel történik (400V), ezért 415V-os a primer tekercs. Gondolom jó vékony huzalból tekercselték. Gyakorlatilag évekig volt a nap 24 óráján keresztül feszültség alatt. Édesapámék szerelték le, mert meghibásodott és nem működött a kompenzációs szekrény. Megkísérelem feltámasztani, fel már soha nem lesz szerelve, de szívesen kimérném vele az itthoni meddő teljesítményünket.
Sziasztok! Kellene egy kis megerősítés. Adott egy SM102b (hipeszil) vas. Van rajta egy 230V-os primer és volt rajta 2db 30V-os névleges feszültségű szekunder tekercs. A szekundereket üresjárásban kimértem, majd letekertem, 2x58 menet volt. Azonban a szekunder üresjárási feszültségekben volt némi ellentmondás. Tekercsenként 31V-ot mértem, sorbakötbe a két szekundert pedig 64V-ot. Jópár műszerem van, midegyikkel mérve hasonló volt a helyzet. Új szekundereket akarok rá tekerni (2x250V és 3x6,3V), ezért úgy okoskodtam, hogy az üresjárási szekunder feszültségekből számítom a voltonként menetszámot, mert így pontosabb leszek. Na és akkor itt jön a kérdés, hogy Ti melyikkel számolnátok: 58menet/31V=1,870 menet/V-tal, vagy a 116 menet/64V=1,8125menet/V-tal? A számított voltonkénti menetszám egyébként 1,67menet/V K=1,2VA/mm4 és B=1,2T mellett.
Én leterhelném azért próbára, mert akkor némileg esni fog a feszültség és az lényeges..
Sajnos az már nem lehetséges, mivel már letekertem a szekundereket.
Időközben észrevettem, h. a B-t rosszul írtam, nem 1,2T-val, hanem 1,6T-val számoltam.
Én levenném a gejesztést arra az 1.2-re.
Amúgy pont elnéztem én is valamit, sikerült 6.5V helyett 5.6-ot csinálnom csőfűtésnek. A gyakorlat teszi a(z) idegeimet tönkre, holnap ismétlem...
Hipersil magoknál az 1,6 T elfogadható. Mérettől függően ennél nagyobb értékekkel is számolnak. Persze kisebbekkel is.
Hipersil magok Ebben a táblázatban az SK102b-re 1,72 T-t adnak meg. Korábban itt is idéztek már hasonló táblázatot. Ezek a szkennelt lapok eredetiben legalább 40 évesek. A képen rajta van az SM102b is, 1,78 T-vel. A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2016
Én a helyedben próbatekercset készítenék mondjuk 10-20-30 menetből tetszés szerint.
Aztán mérnék rajta feszültséget terheletlenül, és terhelten is. Így egyszerű osztással a menetenkénti feszültségértéket könnyen ki tudod számolni, abból pedig azt is, hogy neked adott feszültséghez hány menet kell...
SziasztokVan egy trafóm valami csövess készülékből lett bontva . eggyik tekercs kivezetés ami a vasmag rogzítő csavarhoz van kötve,de nics meg a másik vége. Mi célt szolgál az a kivezetés.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2016
Talán a primer és szekunder tekercsek közötti árnyékolás kivezetése...
Ha az anódfesz-közép megvan. (Mert régen azt is úgy kötötték a vasmaghoz, attól volt sok készülék brummos...)
Megnéztem én konkrét méretezési, ajánlási táblázatokat, ahol bizony nem gerjesztik a határon a vasakat. A határértéken üzemeltetés semminek nem garantálja a hosszú, zavarmentes működést.
Most készített E I 66-os maggal készült trafóm a magyar gyártó szerint 35VA-re alkalmas, forgalmaznak is ilyen trafókat. Én ca. 22-25VA-el terheltem tegnap, 1 óra múlva kellemes forró volt az egész trafó, már nem is használom fel magamnak. Lebontom és a régi ajánlással 20VA-re engedem el méretezésben, és olyan felhasználásra, ahol csak 70%-ra lesz csak kb. szükség. Nekem csak ne melegedjenek a trafóim. Modern vasak ide, vagy oda.
Azt nem tudom, az elektroncsöves technikát egyáltalán nem vágom.
Bár a többit is csak hobbi szinten...
Én 1,6T-val számolva 1,67 menet/V-ot kaptam. Ha ezt megnövelem 5%-kal (a hatásfok felével), az 1,7535menet/V. Ez van üresjárásban kb. Ha viszont nézem az ex szekunderen mért üresjárási feszültséget, akkor az 1,81-1,87 menet/V. Mindegy, csinálok egy próbatekercset. A trafó egyébként eredetileg egy akkutöltőben volt és névleges terhelésen (ez primer oldalon majdnem pontosan 300VA volt) 2x30V-ot adott. Az új helyén kb. 200VA-rel lesz terhelve maximálisan. (Egy CHZ féle EL84PP-t fog táplálni + 2 varázsszemes kivezérlésjelzőt, elektronikus vezérlésű relés bemenetválasztót, kb. ennyit.)
erbe! Az idézet lap, melyik könyvből van?
Ne akarj EI magot hiperszillel összehasonlítani! Míg az egyiknél az 1,2 az optimum (nem max. és nem minden méretben), addig a másiknál az 1,6-1,8 T a normál üzemi gerjesztés. Semmivel se melegedhet jobban, mint az EI normál méretezéssel.
Neked könnyű dolgod van, hiszen megvannak az eredeti tekercsadatok, abból csak át kell számolni más feszültségre, nem kell a vasmaggal, méretezéssel foglalkoznod. A gyártó kiszámolta neked a hatásfokhoz igazodó feszültségcsökkenést.
A lapot a neten találtam. Ismerős, de felújítás miatt nem férek hozzá a "Magyari Béla, Rádiótechnikai zsebkönyv-éhez". Úgy emlékszek, abban láttam. 1975-ös kiadás. Egyébként a fellelhető gyári táblázatok is ilyen értékeket adnak meg a hiperszil magokra.
Én már csak csöves technikában utazom, ott a hipersileknek, toroidoknak nem jut hely a Nap alatt...
Van jópár hiperszilem, saját célra talán 2 db-ot használok majd. Csőfűtésben megtűröm... Egyébként 2 féle lemezem van GOS típus, amelyik jobban gerjeszthető, mint a hipersilek. De lehet, hogy tévedek...
Végül is igen. Az eredeti problémám az volt, hogy a két 30V-os tekercsen üresjárásban külön-külön 31-31V-ot mértem, sorbakötve viszont 64V-ot. Erre egyelőre erre nem találok magyarázatot.
Ha 31.9-et mértél...? Vagy nem lineárisan dolgozik a mérőeszköz.
Egyébként sem érdekes, a hálózat este nem annyi, mint napközben.
Mérési hiba. Vagy a mérési módszer, vagy a műszer okozza a hibát. Egy másik műszerrel, és lehetőleg méréshatár váltás nélkül ismételd meg a mérést.
Ezeken már túl vagyok. A hálózati eltérés kizárva. Szabályozható toroid műhelytrafóval hajtottam meg a primert. 4 különféle multiméterrel + egy Ganzunivval mértem, különféle kombinációkban. Mindegyiknél megvolt az eltérés. A szekundert már lebontottam, úgyhogy már nem ismétlem meg a mérést, majd csak az új, vagy próbaszekunderrel.
Üdv!
A képen látható transzformátor egy szünetmentes táp trafója aminél bátortalan vagyok bekötést illetőleg.Pontosabban tudom melyik a primer és a szekunderek, de nem tudom ez vajon 220 voltos primer-e? A képen minden rajta található infó látszik, szekunderek közül a barna-fekete külön tekercs, a fekete fehér és piros méretileg egyformák és bármelyikhez bármelyiket mérem ellenállásuk egyforma. Bármilyen információt szívesen fogadnék de legfőképpen hogy 220 voltra köthetem-e a primert? Köszönöm szépen előre is a segítséget!
Akkor vajon miről töltenék az akkukat, ha már van 230 és le is merültek?
Bizony ez normál 50 Hz-re készült trafó. A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2016
Érdekes mert ezek pont fordítva szoktak kinézni. Tehát van a 3 szál primer (két tekercsvég meg a közepe) és van a szekunder oldalon 5-6 szál. De mivel itt a csavarhúzó felőli oldalon csak 2 szál van és a zavarszűrő is ott van így gondolom az a szekunder, a maradék ötből 3 pedig a primer. Nekem ami most itt árválkodik azon úgy van hogy a piros a közepe, a fekete és a fehér pedig a két vége. A barnán és a kéken pedig nem csúszósaru van mint ezen hanem egy csatlakozó.
Egy szó mint száz, a ferritgyűrűs fekete fehér a 230V, azt nyugodtan rákötheted, de biztos ami biztos alapon azért először tegyél vele sorba egy izzót. Vagy a másik hogy köss egy 12V-os trafót a túloldali fekete fehér közé, akkor a ferritgyűrűs szálakon 230V körüli feszt kell mérned. |
Bejelentkezés
Hirdetés |