Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   364 / 380
(#) Gafly válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 7, 2024 / 1

Igazad van, ezeket a kérdéseket tényleg tisztázni kell, mert enélkül nem lehet megcsinálni.
Amúgy sokan tekercselnek itt a fórumon, még olyanok is vannak, akiknek ez a kedvenc szabadidős tevékenysége vő. hölgyeknél a zokni kötés és sál horgolás.
Konkrét tekercselési igényeket az Apróhirdetésben illik közzétenni, konkrét adatokkal és esetleg felajánlott ellentételezéssel. Nagyságrendileg egy ilyen egyedi transzformátor elkészítése ~1 nap erősen optimális esetben.

Közben rájöttem, hogy a Fűtőszálas polietilén ragasztáshoz kell. Szerintem várjuk meg a konszenzust...
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2024
(#) bimmerboy válasza Gafly hozzászólására (») Jan 7, 2024 /

köszönöm, most vettem észre az apróhirdetés linket, eddig a Fórumra koncentráltam
(#) Gafly válasza bimmerboy hozzászólására (») Jan 7, 2024 /

Amúgy azért is a baj, ha titkolja az ember a települést ahol lakik a profiljában, hogy aki akarna, sem fog segíteni senki.
Még ha Budapest vagy környéke lenne, akkor elsétálna (cipeli a fene, marha nehéz mellesleg ) az ember egy tekerős toroid trafóval, még játszásra is, de például Pajkaszegre aztán tutira nem.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2024
(#) tdi75 hozzászólása Jan 10, 2024 /

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni tőletek (akik tekernek trafókat) hogy a soronkénti szigetelés papírjának a szélét ti hogyan mivel vagdossátok be annyira szépen egyformán pontosan?
(#) Gafly válasza tdi75 hozzászólására (») Jan 10, 2024 / 3

Géppel.
Lehet az asszonynak fel sem tűnik, miért van a két oldalán az az új befűrészelés.
(#) Ge Lee válasza tdi75 hozzászólására (») Jan 10, 2024 /

2024-et írunk, ideje már megválni a papírtól, pláne annak fényében hogy ma már vannak attól jóval korszerűbb szigetelőanyagok, nem is feltétlenül drágábban, ami még ragasztós is, így a menetek rögzítése is egyetlen mozdulattal meg van oldva, nem kell utólag lakkozni vagy egyebek. A műanyagokban (polisztirol, poliimid) ráadásul a levegőnek sem az oxigén sem a nedvességtartalma nem tesz kárt úgy mint a papírban.
(#) tdi75 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 11, 2024 /

Köszi. Az a baj hogy annyira olcsón még nem találtam poliamid szalagot, de még keresgélek.
Mondjuk első körben lehet hogy valóban biztonságosabb lenne az új anyagok használata, mivel kimenőtrafó lenne a kész termék.
(#) tdi75 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 11, 2024 /

Köszönöm a tippet.
Ha nem is ennek a trafónak, de lehet hogy azért még beszerzek egy ilyet.
(#) Ge Lee válasza tdi75 hozzászólására (») Jan 11, 2024 / 1

Nomex, 45109Ft/kg
Prespán, 7031Ft/kg
Poliészter 4337Ft/kg
Ha a sík anyagokat nézem, akkor nem hogy nem drágább hanem a poliészter a legolcsóbb mi9nd közül. A ragasztós az nyilván drágább, meg adott méretűre van vágva. Én kimenőhöz (meg máshoz is) vagy az öntapadós poliésztert használom vagy a szintén öntapadós poliimidet. Utóbbinak az a hátránya, hogy hasonló a színe a huzalon lévő lakkhoz, így kigúvad az ember szeme tekerés közben mert a huzal színe beleolvad a háttérbe. Na meg a vastagság sem utolsó szempont.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2024
(#) Ódenka válasza tdi75 hozzászólására (») Jan 11, 2024 / 2

Nem fogsz olcsón (mihez képest) sorszigetelő anyagot találni. Azt hiszem a prespán az utóbbi jónéhány évtizedben bevált, használható. Nekem van 1 m szélességű 0.05mm-es kondenzátor papírhoz hasonló színű prespánom. Akitől van, az kondenzátor papírnak tudta, de ahhoz talán vastag. Előnye, hogy leírhatatlanul olcsó volt.
Aki felém jár, szívesen adok belőle egy adagot. A feltétel, hogy érvényes, bármilyen igazolvány legyen nála, amit nem kell felmutatni... Elég, ha hivatkozik a HE tagságára.
(#) majkimester válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 12, 2024 / 3

Függetlenül attól, hogy mi a szigetelő anyaga a szélén a bevagdosás azért van, hogy a szigetelés mindig kiérjen a cséve széléig, és a huzal ne tekeredjen le, ne érintkezzen az alatta lévő sorokkal. Ha vékony szigetelést használsz, és viszonylag vastag huzalt, akkor számolni kell azzal hogy a szigetelés hullámosodik a sorok között, ezzel a szélessége rövidül. Ez megtörténik műanyag esetén is, tehát szerintem ha csak levágod olyan szélességre mint amit a cséve ablak ad, és megtekered a sort vastagabb huzallal, mire sor végére érsz a szigetelő anyag már nem fog elérni a csévéig.
Bizonyos trafóknál megteheted (vagy meg kell tenned), hogy a huzal eleve ne érjen ki a csévéig, de ha a helykihasználás fontos, akkor mindegy hogy műanyag vagy papír, a bevagdosás szükséges.
A sorokat akarod rögzíteni egy nagyobb trafó esetén arra meg csak a megfelelő lakkozás használata alkalmas. A huzal rezegni fog hálózati trafó esetén 50Hz-el és az egy oldali ragasztó ezt nem fogja megakadályozni.
(#) Ge Lee válasza majkimester hozzászólására (») Jan 12, 2024 /

Nem jól kezdted a mondanivalód elejét, mert egy szerintem-mel kellett volna kezdeni. Nem tudom mennyit dolgoztál ilyen anyagokkal, szerintem nem sokat, mert amiket megfogalmaztál azok elméleti találgatások, ezzel szemben én eltekertem már néhány gurigával ezekből a szigetelő anyagokból, szóval van elég tapasztalatom arról hogy mit, hogyan, mekkorára kell vagy nem kell vágni/vagdosni és miért.
Ezeken a szalagokon lévő ragasztó kellően erős ahhoz, hogy nem hogy egy kimenőn lévő vékony huzalsort, de egy hegesztőtrafón lévő akár 2-es huzalsort is meg tudjon tartani, és ehhez hozzájön még a felette lévő sor szorító ereje is.
Ezt a szalagot nem lehet bevagdosni épp a ragasztóanyag miatt, de nem is kell, ugyanis (csévemérettől függően) mindig nagyobbra szoktam vágni, egy átlag kimenő esetén kb. 1mm-rel, így a szélei ahogy ragasztom le automatikusan felhajlanak és zárják a sor szélét, így minden sort ki lehet tekerni teljesen a széléig. Tehát, a jelenség hasonlatos ahhoz, mint a papír szélének a bevagdosása, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy a papír a vagdosás mentén sosem fog szigetelni, ezzel szemben ez igen, még akár egyetlen rétegben is.
Nézelődj egy kicsit a csöves vagy a kimenőtrafós topikban, nem egy képet tettem fel, de majd keresek és mutatok párat ha a gépem előtt leszek, hogy hogy is néz ez ki, nem elméletben hanem a valóságban.
(#) Ódenka válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 12, 2024 /

Idézet:
„vagy a szintén öntapadós poliimidet.”

Még egy hátrány, kipróbáltam pár éve:
Synthite AC-43 közismert évtizedek óta használt impregnáló lakk.
A poliimid érdekes, 120 éves vénasszony arcot vesz fel lakkozás után - még a kifűtés sehol - együtt nem ajánlatos használni.
Már, ha valaki impregnálni is akar, ami előfordulhat.
(#) majkimester válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 12, 2024 / 2

Szolgálati közlemény:
A fórumon irt hozzászolásaim mindegyike jelenlegi tudásom, tapasztatom vagy személyes véleményemet tükrözi. Szerintem
Szolgálati közlemény vége.

Belinkelted a Nomex, Prespán és Polieszter szigetelő anyagokat, ezek nem nyúlnak úgy mint a ragasztós, ha szélesebbre vágod, akkor gyűrődik. Én ezekről beszéltem a hozzászólásom első részében, és továbbra is tartom az álláspontom.

Ki mennyi trafót tekerecselt életében azt sosem tudhatod. Kimenőt 0db, de sima hálózatit 100+ felett néhány VA-tól 6,3kVA-ig, és használtam prespánt, triflexil-t, Nomex-et, Poliésztert és teflont is szigetelésnek, csak már leszoktam róla, manapság ritkán vetemedek ilyenre.
(#) Ódenka válasza majkimester hozzászólására (») Jan 12, 2024 /

Idézet:
„Nomex, Prespán és Polieszter szigetelő anyagokat, ezek nem nyúlnak”

Rövidülést tapasztaltam, nem nyúlást, ha az előző sor meneteinek a "hullámvölgyébe" kerül a következő sor, a huzal, feszítőerő és a sorszigetelő vastagságának függvényében.
De hát ezeket mindannyian tudjuk is.
(#) majkimester válasza Ódenka hozzászólására (») Jan 12, 2024 / 1

Pont erről irtam én is, ezért kell szélesebbre vágni, de ha szélesebb akkor meg be kell vagdosni a szélét mert a berakáskor a szélei egyébként nem fognak beidomulni, kinyúlni, hogy illeszkedjenek, csak meggyűrődni. Ha pontos méretre vágod, akkor meg rövidülés miatt a következő sor rátekerésekor már nem éri el a csévét.
(#) Ódenka válasza majkimester hozzászólására (») Jan 12, 2024 /

Így van.

Amin nincs ragasztó azt nyilván kell vagdosni mert ugyanúgy kell dolgozni vele mint a papírral, ezért sem szeretem, szórakozni kell vele, csúszkál, nem rögzíti a meneteket stb. A ragasztóssal ilyen gond nincs, nem véletlenül készítenek ma már szinte mindent azzal, kapcsitápok trafói, mikrosütő trafó, szünetmentes trafó stb.
A képeken látszik ahogy fel van hajtva a szalag a cséve széleire, illetve ezt magától megteszi, nem nekem kell hajtogatni csak esetleg kiigazítani.
A 859-869 csévéken van 24 sor huzal, és maradt még a csévén 2,5mm hely, ha ezt papírral szigeteltem volna nem hogy hely nem marad, hanem csak 20 sor huzal fért volna bele (kolléga kipróbálta). Azon is látszik ahogy a szalag felsimul a cséve szélére körben. A pmsz nevű képen a kaptonnal ugyanez még jobban látszik, az egy hálózati trafó, oda tettem még a kapton alá egy réteg papírt is a primer-szekunder közé hogy látszódjanak a menetek de amúgy nem kell.
(#) majkimester válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 12, 2024 /

Ez tényleg praktikusnak tűnik egy kimenőnél, ha a ragasztó ellenére hosszában jól le tudod vágni a szélességet, de a menetek rögzítésére szerintem továbbra sem helyettesíti a lakkozást, de jobb mint más szigetelés lakkozás nélkül.

Hálózati trafónál primer szekunder közé az 1 réteg mindenképpen kevés ebből. Én oda mindig hőállő szigetelést tettem. Nomex vagy teflon 2 rétegben legalább. A tekercs zománc szigetelése szénné éghet, de a primer-szekunder nem fog összeérne.

Akkor még egyszer, hogy ne kelljen újra elolvasni és értelmezni amit imént írtam. Nem azt írtam, hogy ott annyi szigetelés van, hanem azt írtam, hogy tettem oda egy réteg papírt is. Papírt én nem használok trafó szigetelésére, nem csak olvastam, mértem, bontottam is szét papír szigetelésűt nem keveset, szóval nem csak jobb de a használata is egyszerűbb ezeknek a ragasztós műanyagoknak.
Ugye, a dolog onnan indult, hogy a kolléga papírt akart vagdosni, ehelyett ajánlottam a korszerűbb anyagokat mint alternatívát... De már megbántam, mindenki azzal bajlódik amivel akar.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2024
(#) majkimester válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 12, 2024 /

Elsőre is értettem mit írtál, csak éppen nem teljesen ezt:

Idézet:

... egy hálózati trafó, oda tettem még a kapton alá egy réteg papírt is a primer-szekunder közé hogy látszódjanak a menetek de amúgy nem kell.
(#) KoblogPerGyok hozzászólása Feb 5, 2024 /

Sziasztok!

A netet böngészve jutottam ide, mint majdnem minden esetben. A lényeg, hogy 6,12,18,24V kimenetű trafókat néztem, a szimmetrikus kimenetek miatt. No mindegy is, amit láttam igen sok, akár 50 000Ft is lehet. Van ilyen trafó, ami olcsóbb? A csengőtrafó középcsapolással már majdnem jó, készítettem olyannal is tápot, de az 8-12-24V kivezetésű csak. Nem kell nagyon erős, 8VA már szinte sok is.

Illetve az idevágó kérdésem, hogy megéri ilyet tekercselni? Mennyi idő kell elsajátítani egy épkézláb trafó elkészítését? A méretezést lehet jobban megértem, mint az összeállítást... Ahhoz kell gyakorlat.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2024
(#) Ódenka válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Feb 5, 2024 / 1

Üdv!
A nagyon kicsi trafóval több a baj a sok menet és a vékony drót miatt. Biztosan találsz egy két kamrás kistrafót, aminek ráadásul a 230V-os primer része készen van. Ezt lemérve pofonegyszerű az új feszültség-menetszámok kiszámítása. Nem olyan nagy dolog. Ha a rész feszültségeket variálni szeretnéd, akkor ezeket szigetelő papírral, réteggel készítsd. Mivel még mindig kicsi - pl. 20 VA körüliről beszélünk, nem követelmény a menet-menet mellé tekerés sem...
(#) KoblogPerGyok válasza Ódenka hozzászólására (») Feb 5, 2024 /

Értem, ez az ötlet tényleg jó!

Köszi!
(#) trionaudio hozzászólása Feb 5, 2024 /

Sziasztok,

Van 3 db egyforma trafom.
Elvileg le is van lakkozva.
Hogyan tudom szétszedni úgy, hogy nem pusztitom el teljesen ?
(#) Gafly válasza trionaudio hozzászólására (») Feb 5, 2024 / 3

Nézi a csaj a múzeumban a kis kardfogú tigris koponyáját, a két arasznyi szemfoggal:
- De hogy szopott ezzel a szerencsétlen állat?
- Nagyon óvatosan.
(#) trionaudio válasza Gafly hozzászólására (») Feb 5, 2024 /

Esetleg valaki kemikália?
Vagy a klasszik módszer
- satu
- kalapács
- türelem és valami lapos eszköz
?
(#) Gafly válasza trionaudio hozzászólására (») Feb 5, 2024 /

Megfontolandó szempont, hogy a csévetestet újra szeretnéd-e használni?
(#) Alkotó válasza trionaudio hozzászólására (») Feb 5, 2024 /

Az "elvi" lakozás csak az árat növeli, de nincs hatása sem a működésre, sem a szétszedésre.
Ezzel szemben a "gyakorlati", tényleges lakkozás már fogósabb kérdés, az okozhat problémát.
(#) trionaudio válasza Gafly hozzászólására (») Feb 5, 2024 /

Inkább a huzalt szeretném újra használni.
Csevetestet csinálok majd nyak-bol.
De akkor neki is eshetek fűrésszel.
Viszont valakinek van akkor eladó Tekercselő huzal?
0.3-0.4 átmérőben és 1 mm-es átmérőben?
Következő: »»   364 / 380
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem