Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   234 / 274
(#) Badoly1 hozzászólása Máj 7, 2014 /

Üdv!

A következő lenne a problémám: építettem egy hangfelvevő/lejátszó modult (isd1730-as ic-vel), kültéri használatra kell, a hangja picit gyengécskének bizonyult a 4 falon kívül. Volt egy tda2030-as mono erősítő építőkit-em, de nem nagyon lett hangosabb, ráadásul amíg nem megy az ic nagyon zavaróan búg a hangszóró. Nem tudom hogy lehetne orvosolni a problémát.

A válaszokat előre is
(#) lukacsp válasza Badoly1 hozzászólására (») Máj 7, 2014 /

Milyen a táp megoldása? Hogyan van összekötve a két modul? Képet esetleg tudnál feltenni?
(#) Mócsing hozzászólása Máj 11, 2014 /

Szervusztok !
TDA2030-at melyik gyártótól érdemes beszerezni ,és melyik kerülendő ?
(#) Mócsing válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

Köszönöm Zoli !
Természetesen nem a gyártótól akarom beszerezni ,rosszul fogalmaztam .

Highandféle Záborszky áramkörös verziót akarom megépíteni , elsősorban fejhallgatóhoz .
Ráérő idejében pedig az a néhány W elég lenne ,váltó -hangfal kísérletekhez .
Megmértem a 2x12V 17VA-es trafóm üresjárati feszültségét ,ami 14,9 V .
Ez szorozva 1,41-el .21V . Mivel a Graetz hídban kettő dióda mindig sorba van kötve ,lejön belőle 1,4V .Marad még 1,6V fölösleg a 18 V-hoz .Ezt a táp kimenetére nyitóirányban kötött kettő diódával lecsökkenthetném ?
Valahogy ódzkodom a stabilizátoroktól ,erre a célra .
(#) reloop válasza Mócsing hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

A 17VA-es trafó terhelés hatására jelentősen ejteni fogja a feszültséget. Műterheléssel ellenőrizheted.

Az a kérdés ,mekkora az üresjárati áram . Ha nem esik le eléggé ,véleményes hogy kibírja e a TDA és az OPA .

Közben sikerült kibogarászni ,40mA . Ez nem hiszem hogy sokat ejtene rajta .
Esetleg egy 18V-os zéner ./?/
(#) razor1995 válasza Mócsing hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

Én úgy tudom, hogy a TDA2030A +-22V-ot bír, a sima TDA2030 bír +-18V-ot, de ezt már nem nagyon forgalmazzák.
(Az OPA nem tudom mennyit bír mert nem ismerem a kapcsolást )
(#) reloop válasza Mócsing hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

A puffer és az egyenirányító közé nyugodtan rakhatsz be 1-2 soros diódát. Ha túlzottnak bizonyult az óvatosság majd kiveszed, vagy áthidalod.
(#) Mócsing válasza reloop hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

A TL071-et néztem ,az is csak 18V-ot bír .Nem árt az óvatosság .
(#) S21L1 hozzászólása Máj 12, 2014 /

Hali!
Le szeretném cserélni a meglévő TDA7375-ös sztereó erősítőmet 2 tda2030-ra, és lehet a tda7294 helyett is egy tda2050-es hidalt erősítőt csinálok mélynyomóhoz. A gondom az lenne, hogy a sztereónak is kevés lenne a tápom, ami +-16voltot ad le, ezért a 300wattos toroidból szeretnék nekik áramot adni, az viszont +-40V-os egyenirányítva, pufferelve. A kérdésem az lenne, hogy ezt hogyan tudnám lecsökkenteni a nekik megfelelő szintre, vagy próbákozzak asszimetrikus táppal, mert a 2050/2052 adatlap szerint 50V-ot elbír, így nem kéne trükközni.
Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) cupika97 válasza S21L1 hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Miert akarod lecserélni a tda7294 -et?
(#) Mócsing hozzászólása Máj 16, 2014 /

Szervusztok !
A 2030 mekkora hűtőbordát igényel ,és közös borda esetén szükséges e izoláltan felcsavarozni őket ?
(#) S21L1 válasza cupika97 hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Azért, mert eddig kétféle kapcsolást is kipróbáltam, és kb fél hangerő után hallhatóan torzít, és nem tudok vele mit kezdeni. Még a reloop féle kapcsolást kipróbálom, de nincs hozzá minden alkatrészem még.
(#) cupika97 válasza S21L1 hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Reloop féle kapcsolást próbáld ki. Annak működni kell rendesen.
(#) reloop válasza S21L1 hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Szia! Ez a "fél hangerőn torzít" kifejezés nem ad támpontot. A potenciométer középállását jelenti, vagy a tápfeszültségből és a hangszóró impedanciából számított teljesítmény valamilyen hányadát?
(#) Hx-2 válasza S21L1 hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Lehet azert torzit fel hangeron mert mar ott tulvezerled az erositot.
(#) S21L1 válasza cupika97 hozzászólására (») Máj 19, 2014 /

Ma fogom összerakni a reloop-osat, csak eddig időm se volt rá.

Reloop, a fél hangerőt a potméter középállására értettem, a számolást nem tudom hogy kellene, meg a tápfesznél a +-40 voltot 40 vagy 80 voltnak kell-e venni.

Hx-2, túlvezérlést nem hiszem, laptopról megy, és RC-szűrővel, meg aktív aluláteresztő szűrővel is ugyanezt csinálja.
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2014
(#) reloop válasza S21L1 hozzászólására (») Máj 19, 2014 /

Így megy a számolás. Azzal a tápfeszültséggel hatalmasat kellene szólnia.
(#) Mócsing válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 19, 2014 /

Köszönöm Zoli !
(#) S21L1 válasza reloop hozzászólására (») Máj 19, 2014 /

Szól is, nem is kicsit, főleg hogy 4 ohmos a hangszóró, de 8 ohmossal is kipróbáltuk, ugyanez a helyzet. De torzít, és egy idő ütán "csipog" is, nem tudom jobban körülírni ami hangot kiad.
Számolást meg átnézem, erősítőt meg amit felraktál lehet ma meg is építem, és majd írok, mi a helyzet vele, köszi a segítséget mindenkinek.
Témához visszatérve, még mindig szeretnék tda2050-nel sztereó erősítőt, ezt meg tudnám oldani valahogy a +-40 voltos trafóról, amiről a 7294-et hajtom?

A beszámolód alapján mindössze annyi a gond, hogy a forrásjeled magasabb mint ami az erősítő teljes kivezérléséhez szükséges, ezért jutsz már a poti fél fordulatánál a torzítás határához. A "csipog" a hővédelem is lehet. A részleteket a TDA7294 témában beszéljük meg inkább.
A TDA2050 híd garantáltan kisebb teljesítményű lesz, a 4 ohm-tól még jobban fog prüszkölni mint 7294. A jelenlegi tápod nem szerencsés hozzá.
(#) Hx-2 válasza S21L1 hozzászólására (») Máj 19, 2014 /

Hat azert en valamilyen merest csak csinalnek a jelforrasrol mert igencsak tulvezerles "szaga" van a dolognak.

A jelenlegi trafód +40V-jára ezt a kapcsolást rá lehetne kötni.
(#) teddysnow hozzászólása Máj 20, 2014 /

Sziasztok!

2040-el építettem erősítőt, egyszer 24V-ról üzemel. Szépen szólt csak 5 perc után forró volt. Megmértem a nyugalmi áramát ami 0.5A volt. Kondi van mindenhol ahol csak lehet. Először a konstrukciómra gondoltam, mint hibaforrás, mert az egy igazi gerjedés mágnes (turretboard-os szerelés, majd teszek be képeket). Éreztem, hogy melegszik a zobel tag ellenállása, ami 1 Ohm volt. Először kivettem, megmértem, meghallgattam. Továbbra is szépen szólt, csak a nyugalmi áram lement 40mA-re, ha betetem egy 10 Ohm-os ellenállást akkor felment 70mA-re.
Zobel tag nélkül gerjedne, sípolna, nem? Éppen akkor lenne nagyobb az áramfelvétele, mert gerjed, nem? Zobel tag nélkül nincs hallható gerjedés, melegedés. Ki érti ezt?

u.i.
Nem gyári kapcsolás, van a kimenetén egy ZsoZsó féle magas-mély-emelő visszacsatolás.
(#) reloop válasza teddysnow hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

A Zobel tag ellenállása egyértelműen a gerjedéstől melegszik. A kapcsolási rajzát mutasd be légyszíves!
(#) teddysnow válasza reloop hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Igen a gerjedéstől melegszik és a 0.5A is attól lehet. De ha kiveszem akkor miért esik le a nyugalmi árama 0.5A-ről 40mA re?

A kapcsolást később tudom megmuattni, mert az otthoni gépem szét van borítva CPU és hűtő upgrade miatt.
(#) teddysnow válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Gyanús. Akkor már ketten vagyunk akik így gondolják.
Köszi
(#) ZSozsóó válasza teddysnow hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Szia!
Ugyan nem tudom, hogy nekem tituálod -e a "ZsoZsó féle magas-mély-emelő visszacsatolást", de ha igen, akkor valószínű a hangszóró árammal arányos feszültség visszacsatolásra gondolsz. Eléggé oda kell figyelni a figyelő ellenállás helyes földjének a kialakítására, nem nagyon szabad keverni a jelfölddel. A túlságosan nagy erősítés ezen az ágon megint csak problémákhoz vezethet, bizonyos frekiken már akkora a fázistolás a hangszórón, hogy pozitívvá válik. A zoebelt itt a hangszóró kapcsokra tedd, ne a hangszóró + figyelő ellenállásra. Az erősítőimben, ahol ezt a fajta visszacsatolást használom, nem is szoktam a zoebellel bajlódni, egyszerűen kihagyom. A dolog amúgy is szerintem gitár cuccoknál életképes, a komplexebb hangváltós terheléseknél szerintem nagyon kiszámíthatatlan. Ahogy köbzoli írja, ebbe a kapcsolásba nem kell zoebel! Szép napot mindenkinek! Zs.
Következő: »»   234 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem