Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el
 
Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   86 / 274
(#) tillitomi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 9, 2008 /
 
Oké
(#) tillitomi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
A védőföldet a trafóra és a házra kötöttem és a testet elkülönítettem róla,ahogy mondtad.Le is ellenőriztem multiméterrel.Most iszonyatosan búg.Mi lehet a baj?Miért van az hogyha a testet a földre kötöm akkor csökken a búgás,de akkor meg a két csatorna árnyékolását bekötve búg?
(#) tillitomi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
A képek...
A belseje elégé rendezetlen még,mert a kábeleket kötögettem,próbálgattam, hogy hogyan nem nem búg.
De majd megcsinálom ha jó lesz
(#) tillitomi válasza tillitomi hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Még kettő...
(#) tillitomi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Hmm...Én is így kötöttem be ahogyan a rajzban van...Csak sokkal hosszabb vezetékekkel. Huzalozzam újra?
(#) tillitomi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
A borda nem ér a házhoz,megmértem nincs köztük kontaktus.Mindent átnéztem jónak kéne lennie.Már egy hete szenvedek vele,igazán nem értem mi lehet a baja.A mikor nem volt benne a dobozba nagyon szépen szólt zúgás nélkül,de mióta benne van.....
Amúgy köszi a segítséget.
(#) tillitomi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Esetleg egy kondenzátort berakni a földelés és a ház közé?Úgy nem lenne jó?
(#) lamalas válasza tillitomi hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Huha! Nem tul szerencses a belso elrendezese az erositodnek! A halotrafo mellett kozvetlenul van a 2 vegfokpanel, raadasul mindkettonek a legerzekenyebb pontja - a bemenet - is a trafohoz kozel van. Még ha nincs is foldhurok sehol sem a szerencsetlen elhelyezes sajnos okozhat hallhato brummogast a kimeneten es a hosszu vezetekek sem tul szerencsesek. Erdemes lenne atepiteni az egeszet. Sajnos a hutoborda sem jol all es en kettos szigetelesure keszitenem el az erositot tehat a halozati vedofoldet sehova nem kotnem be, a jelfoldet pedig a hazra es a hutobordara is ra lehetne kotni. Mivel szimpla tapos erositorol van szo igy a TDA2030-as IC-ket el sem kell szigetelni a hutobordatol.

Jut eszembe: ha a jelenlegi allapotban nincsenek elszigetelve az IC-k a hutobordatol (tehat galvanikus kapcsolatban van a 2 vegfok az IC-k hutozaszloin keresztul) es a ket erosito kulon-kulon megkapja a negativ tapot (ami jelen esetben a foldpont is), akkor maris kesz a foldhurok ami gyonyoruen osszeszed mindefele zavart a kornyezetbol, de leginkabb a trafobol!

Ezt az erositot tenyleg ujra kellene gondolni/epiteni.
(#) tillitomi válasza lamalas hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Értem...hát köszönöm,jó kis kilátások Sajnos az átépítésre, mármint másik dobozba, most nincs lehetőség.Majd legközelebb.A probléma megszüntetésére esetleg más lehetőség van,mármint amit komolyabb átépítés nélkül lehetne megoldani?Itt gondolok pl: "...ha a jelenlegi allapotban nincsenek elszigetelve az IC-k a hutobordatol (tehat galvanikus kapcsolatban van a 2 vegfok az IC-k hutozaszloin keresztul) es a ket erosito kulon-kulon megkapja a negativ tapot (ami jelen esetben a foldpont is), akkor maris kesz a foldhurok...."

Talán szigeteljem el a hűtőbordát az ic-től?
(Vagy kondenzátor a földelés közé?)
(#) Dióda válasza tillitomi hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Én ajánlanék egy jó dolgot ha rám hallgatsz fogd meg a végfokot és fordítsd meg úgy hogy a hűtőborda a trafó felé legyen majd az összes vezetéket levagdosni a kellő hosszra és a két ic-t szigeteld el a hűtőbordától.
A védőföldet nem kell bekötni és a test-et sem kell sehová lekötni a dobozra ergo a kimenetet és a bemenetet izolálni kell a doboztól(elszigetelni).Következő dolog hogy egy csóri hangerőszabályzó potit azért én beterveztem volna a dobozba mert így a bemenete ha nincs rádugva semmi a levegőben lóg és ez bizony mindent összeszed a dobozon belül és a beledugott átjátszókábelen keresztül.
A végfokot azért lenne jó megfordítani mert ha a hűtőborda van a trafó felé az valamennyire csökkenti a trafó szórt mágneseségét ami jelen esetben fellép a végfokodnál mivel majd minden vezeték és be illetve kimenet benne van a szórásában.
(#) lamalas válasza tillitomi hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
En nem egeszen ugy csinalnam ahogy Dioda. Az jo otlet, hogy a hutoborda legyen inkabb a trafo fele, de a hazat is a foldpontra (es nem a halozati vedofoldre!!!) kotnem. A doboz lenne az un. csillagpont ahova minden foldpont kotheto. Igy tobb legyet utasz egy csapasra! Megoldodik a foldpont elvezetese az erositokhoz ( felteve ha nem szigeteled el az IC-ket a hutobordatol es a hutobordat is megfelelo galvanikus(!) kapcsolatba hozod a dobozzal. Ekkor nem szukseges kulon negativ tapvezetekeket az erositohoz vinni, csak a pozitiv tapot! A bemeneti csatlakozok foldpontjait a csatlakozoknal kozositheted es egyetlen vezetekkel a hazhoz kotheted kozvetlenul. Illetve a hangfalcsatlakozok negativ felet is azonnal a hazhoz kotheted, nem kell az erosito NYAK-jarol elvinni ezt a vezeteket. Igy sokkal kevesebb lesz a hosszu, logo vezetek az erositon belul.

Csatoltam 1 kepet arrol a TDA2030-as erositorol amit en epitettem regebben. Lathato hogy a tapegysegtol egyetlen (kek szinu) vezetek megy kozvetlen az aluminim dobozra kotve (Föld -). A 2 feher tapvezetek pedig az erositokhoz viszi a + tapot. A masik 2 feher vezetek a hatulso hangfal kapcsolohoz viszi a kimenet jelet majd a kapcsolorol 2 rovid kek vezetek megy a kimeneti csatlakozokra. Az is lathato hogy oda nem megy mas hosszu vezetek, mert a foldet ott is a dobozrol vettem le. Ez a tipusu szereles tokeletes eredmenyt ad, brummentes lesz az erosito. A hutest a doboz latja el (bosegesen elegendo), nincs elszigetelve egyik IC sem a doboztol. A panelek viszonylag tavol vannak a trafotol es a bemenetrol jovo jelvezetekek (sarga szinuek) mind arnyekoltak. Ezeknel kell figyelni, hogy az arnyekolast hogy kotjuk be, mert itt is konnyu veletlenul foldhurkot kialakitani.

Remelem segitett valamit ez a kis magyarazat. Sok sikert

TDA2030.jpg
    
(#) Dióda válasza lamalas hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Valóban ez is egy megoldás és jó is bár én szeretek elszigetelni mindent mert az ördög nem alszik elég ha átüt az egyenrángató majd a szekunder és a primer összesül és akkor a 230V rákerül a fémházra.Ha viszont elszigetelek mindent akkor már hogy a házra 230 kerüljön jóval kisseb az esélye mert ahhoz már a trafó csévéjének el kell olvadnia hogy le tudjon érni a 230 a maghoz ami ugye le van fogatva a házhoz.Gondold csak végig a dolgot és szerinted mond meg mi a jobb ha elszáll az egész és legrosszab esetben leveri az automatát ha nem sikerül időben lekapcsolni vagy nálad ahol ha véletlenül már rajta van a 230 a házon és le akarod kapcsolni és megcsap.
(#) lamalas válasza Dióda hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
A kettos szigeteles - amit en is alkalmazok mindenhol - teljesen biztonsagos es elfogadott eletvedelmi modszer. A legtobb kommersz audio-video keszulek (kiveve pl. a kapcsolouzemu tepegyseggel rendelkezo szamitogepeket) ilyen eletvedelmi eljarassal keszul. Bamelyikben elofordulhat, hogy meghibasodik mondjuk a diodahid, de ennek egyreszt rendkivul kicsi az eselye masreszt az atutes igen nagy feszultsegen kovetkezhet be aminek még kisebb az eselye ... ezek a keszulekek kisfeszultseggel uzemelnek, honnan kerulne be oda tobb 100 v. inkabb tovv 1000V-os feszultseg ami atutne a diodakat? Masreszt kevesse tudom elkepzelni hogy a primer es szekunder osszesul mert akkor mar olyan nagy homersekletnek kell uralkodnia a trafon belul, hogy ott a vasmagon es a rez vezeteken kivul minden olvad, fustol stb. Ha ezt nem veszi eszre vki az mar regen rossz Harmadreszt egy ilyen hiba alkalmaval szinte biztos, hogy az erositon belul elhelyezett kis olvadobiztositekok valamelyike elobb kieg minthogy barmi is elkezdjen elegni/osszesulni. Szoval en kicsit eletszerutlennek velem azt a peldat amit mondtal, mert ha elofordul is akkor ott vmit nagyon elrontottak az erositon belul, hogy semmilyen vedelem nem reagal a hibas uzemre!

A foldpont (es meg 1x mondom nem a halozati vedofold!!!) hazra kotese pedig elonyos lehet az arnyekolas megvalositasa erdekeben. Ez is egy bevett es alkalmazott dolog. Nem feltetelen mindent igy kell megcsinalni, mindig az adott helyzet, korulmenyek, celok, stb. donti el mi lesz a legalkalmasabb megoldas.
(#) Dióda válasza lamalas hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Ahogy érzed de én már láttam menetzárlatosra sült trafót erősítőben amin összesült a primer és a szekunder gondolom el tudod képzelni minő látvány volt az erősítő belseje. Persze ugye ilyenkor a tudatlan vagy hanyag tulajdonos keze van a dologban.
Viszont a témára reagálva mondom el hogy én soha sem kötök le semmit sem a házra sem a burkolatra és még eddig nem volt problémám egy készülékkel sem brumm vagy gerjedés szinten bár én nagyon odafigyelten és átgondoltan vezetékelek és helyezem el az áramköröket egy dobozon belül mert már engem is ért anno meglepetés és tapasztaltam furcsa dolgokat ezért előre mindíg megtervezem mit hová helyezek.
Jó kicsit erős volt a példa de sajnos ilyen is van.
De a hűtőbordával trafó felé fordítás és a vezetékelés rendbetétele (esetleg az elszigetelés vagy letestelés) utánn szerintem a probléma meg fog szünni.
(#) lamalas válasza Dióda hozzászólására (») Dec 10, 2008 /
 
Idézet:
„...én már láttam menetzárlatosra sült trafót erősítőben...”

Lemerem fogadni, hogy a trafo is hazilag keszult es az erosito epitoje valszeg nem volt a helyzet magaslatan az erosito keszitesekor/elesztesekor

Amugy nincs semmi bajom a Te megoldasoddal sem, hogy mindent szigeteljunk el a haztol. Ez is egy jo megoldas lehet. En leginkabb a halozati vedofold alkalmazasat szoktam elkerulni illetve arrol beszelnem le az embereket, foleg azokat akik nem jaratosak az elektronikaban, nincsenek tisztaban az eletvedelmi eloirasokkal, szabalyokkal, stb. A dobozon beluli elhelyezes es huzalozas a legfontosabb dolog a foldhurok es egyeb meglepetesek elkerulese vegett. Ez sem egyertelmu dolog, ezt is tanulni/tapasztalni kell
(#) tillitomi válasza lamalas hozzászólására (») Dec 11, 2008 /
 
Nagyon szépen köszönöm mindkettőtöknek az ötleteket,javaslatokat.Majd ha lesz időm,-sajnos a suli mellet elég kevés van-,megcsinálom azokat a változtatásokat amiket javasoltatok.Mivel a doboz nem egy méretes darab ezért tetszik lamalas megoldása,a minimális vezeték miatt.De kipróbálom a hűtőborda megfordítást is.


"...A dobozon beluli elhelyezes es huzalozas a legfontosabb dolog a foldhurok es egyeb meglepetesek elkerulese vegett. Ez sem egyertelmu dolog, ezt is tanulni/tapasztalni kell..."

Hát igen,tapasztalni nekem még bőven kell,mivel ez az első "komolyabb" erősítőm.És tanulni is Köszönöm
(#) lamalas válasza tillitomi hozzászólására (») Dec 11, 2008 /
 
A hutoborda megforditast en mindenkepp javasolnam. Sot ha lehet azzal kezd inkabb! Sok sikert
(#) fazksg hozzászólása Dec 11, 2008 /
 
Sziasztok!
Én csak a Tda2030 alapú végfokkal gyűjtött tapasztalataimat szeretném röviden megosztani az építésre készülőkkel. Még régebben megépítettem sztereóban, működött elsőre, sikerélmény, öröm, minden volt. Elkészült hozzá a ház, vettem toroid trafót, mindent, ami csak kell hozzá. Már csak az volt hátra, hogy összerakjam az egészet egy egésszé. De ahogy tesztelgettem akkumlátorról táplálva a dobozolás nélküli deszkamodelleket, elment tőle a kedvem. Nem mondom, hogy rossz hangja volt, de valahogy pár óra hallgatás után úgy döntöttem, nem dobozolom be. A hangja miatt. Cserélgettem benne kondikat, kipróbáltam sok mindent, de nem változott a dolog. Egyszerűen nem éreztem vele a zenében "azt". Ezzel nem akarok SENKIT elriasztani az építéstől!!! Csak le akarom szögezni, hogy ne várjatok tőle hiper-szuper hangot, extra-hi-fi minőséget... Kezdő projektnek nagyon jó, de tartósan én nem hallgatnám. Remélem mások több örömüket lelik/lelték benne
Üdv: G.
(#) pixels válasza fazksg hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
Idézet:
„Csak le akarom szögezni, hogy ne várjatok tőle hiper-szuper hangot, extra-hi-fi minőséget..”


Én is így voltam, nem a legszebb a hangja, de nekem majd egy évig ez volt az erősítőm.... Érdekes viszont, hogy vannak házimozi hangfalszettek, amikbe ilyen tda2030-asok csücsülnek. És még gondolom az is számít hogy rajta van-e az SING felirat vagy nem. Az eredetik gondolom jobban szólnak.
(#) Gyurix hozzászólása Dec 14, 2008 /
 
TDA2030A-t milyen IC vel lehet helyetesíteni és BDX54C és BDX53C-t?
(#) lapose válasza Gyurix hozzászólására (») Dec 14, 2008 /
 
Szia!

TDA2030, TDA2040, TDA2050, LM1875

BDX33C, BDX34C,
(#) Gyurix válasza lapose hozzászólására (») Dec 14, 2008 /
 
ok de ha ezeket raknám végerősítőmbe akkor nagyobb lenne a teljesítménye? de akkor gondolom mindenből jobb kell?
(#) lapose válasza Gyurix hozzászólására (») Dec 14, 2008 /
 
Az erősítő teljesítménye a tápfesztől és a terhelő ellenállástól függ, az alkatrészcsere önmagába kevés!
(#) desz hozzászólása Dec 15, 2008 /
 
Üdv!

Építettem egy az IC adatlapjábanban szereplő kapcsolás nyomán készült TDA2030 panelt, amivel kapcsolatban néhány kérdést intéznék hozzátok, amikre a válaszokat előre is köszönöm.
Először: A diódahidamat és a pufferkondikat elhagyó "mínusz" valahány voltos "kábelt" egy ismerősöm javaslata szerint a hangszóró - szálához a lehető legközelebb a testre kellene forrasztanom. Ennek( a" közelségre" gondolok) van -e jelentősége, és ha igen, az röviden miben áll?

Másodszor: Egy gitár otthoni erősítéséhez ez a végfokozat megfelelő előerősítő mellett használható lenne-e?

Harmadszor: A fülembe jutott, hogy ha az IC kissé mezei módon nem a NYÁKba lenne építve, hanem 10 -15 cm-es kábeleken lógna, az eredmény gerjedés lenne. ?

U.I: Bocs a kissé körülményes fogalmazásért és a patetikus stílusért.
(#) lapose válasza desz hozzászólására (») Dec 15, 2008 /
 
Szia!

Érdemes a földnek egy csillagpontot kialakítani és odakötni a földvezetékeket, hogy ne legyen földhurkod!

Nagyon sok cég, köztük nagyok is készítenek ezzel az IC-vel kis gitárerősítőt!

Minél rövidebb a kábel annál jobb, érdemes kb. 5cmm-en belül lennie!
(#) Joka hozzászólása Dec 16, 2008 /
 
Sziasztok!

A következö lenne a problémám: megépitettem egy tda2030-as végfokot probanyákra.Ekkor 30 voltot kapott. Ez az elsö munám és elsöre müködött is csak hazavágtam mikor 40v feszültsáéget kapcsoltam rá. Ezután belekezdtem még kettö épitésébe. Maratott nyákra épitettem(a nyák is elsö munka). Külön külön bróbáltam öket és meg voltam elégedve velük. Be dobozoltam mind kettöt egy trafóról mentek, azt olvastam lehet igy. De itt van a gond: kb 20-30 másodperc müködés utan elkezd torzitani. ha lehalkitom akkor is ez a helyzet már alig lehet hallani a hangját és akkor is torzit. Kiszedtem öket a dobozbol külön-külön próbaltam ökett még mindig az a helyzet velük. Nem tudom mi lehet a gond.

Ha tudtok kérlek segitsetek.
Elöre is köszönöm!

tda2030.pdf
    
(#) Szegedi Sándor hozzászólása Dec 17, 2008 /
 
Mit jelent a kondiknál MKSE rövidítés?
(#) Joka válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
Hali
Bocs a rajzért, csak azt akartam vele hogy ez alapján épitettem meg. A hűtlap egy p1-es hűtöbordája. A tápfesz vezérlés nélkül és vezérelve azt jelenti hogy mennyi váltóba és mennyi egyenbe a fesz? Ha igen akkor váltó 23V, egyen 30V. Egy régi erösitönek a trafója volt amivel hajtom.Ez az erösitö már meghalt. Pontosabban egy Universum gyártmányú cucc STK4813-as ic-vel. Ez egy szimetrikus trafo és ennek eggyik felét használtam fel.

Tda.JPG
    
(#) Joka válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
Arra az ellenállásra meg kondira gondolsz ami a képen van? Ha igen, azok nincsenek benn. De ez a gond akkor jött mikor bepakoltam a dobozba. Elötte nem volt gond. Pedig akkor sem voltak más helyen az alkatrészek mint most. Nem tudom segit-e de egy hűtöre tettem a két IC-t, persze szigetelve avval a gumiszerű lapocskával meg műanyag gyűrűvel. Meg úgy akartam kötni hogy a tafo egyik felét az egyik grecre a másfelét a másikra, a középsö kivezetés pedig közös, küln külön pufferral. De rájöttem hogy ezt nem lehet mert zúgott mint az allat aztán bekötöttem egy közösröl. Az lehet hogy valamit szétnyúztam az IC-be?, mert görbitettem öket hogy rögziteni tudjam a hűtön.

Ez az.jpg
    
(#) Joka válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
Aha, oké ezeket megoldom de milyen értékü kondit meg ellenállást tegyek oda? Mert ezek nem voltak megadva, én meg nem értek annyira ehhez.
Következő: »»   86 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem