Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   116 / 966
(#) alienco válasza zoliee hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Köszi a segítséget, a relés teszt alapján jól működik! A profi mérést inkább hanyagolom, ez így már megnyugtatott.
(#) zoli_varga válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
BÚÉK!

Szerintem a mai oktatás nem felel meg annak hogy valaki kezébe rendes szakképesítést adjon. Én céges képzés folytán váltam villanyszelővé mert megkérdezték ki milyen képzést választana. Ez már több éve volt. Sajnos a tanfolyam elvégzése nem jelentette hogy mindent meg is tanítottak. Nagyon sokat kellet még utána saját erőből könyveket és információt no meg tapasztalatot szereznem. Idén a robbanásbiztos berendezés kezelője tanfolyamot célzom meg.
(#) zolika60 válasza zoli_varga hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Az egyetem, meg a villanyszerelő tanfolyamok között, azért van egy kis minőségi különbség. Természetesen egy szakmát, bármi is legyen, magas szinten csak gyakorlatban lehet elsajátítani. Az elméleti alapokból meg a lehető legtöbbet kell begyűjteni.
(#) zoliee válasza alienco hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Igazán nincs mit, általában ha egy 100W 230V-os izzó normálisan világít, vagy egy multiméterrel rámérsz és normális értéket mérsz akkor nincs gáz!
(#) dobo válasza anagma hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Ha kedved van villanyszerelőnek lenni hát legyél.
Én is az vagyok és távoktatáson munka mellett elvégeztem a BMF-en az Energetika szakot és villamosmérnök lettem.
A kulcs a jó munkahely választás!
Lehetőleg suli mellet csak napi tényleges 8 órás munka végezhető pl : karbantartó ahol napközben is tudsz tanulni.
Építőipar kizárt mert hulla leszel meló végére és este tanulni úgysem fogsz.
A villanyszerelést fontos hogy gyakorold mert fejlődni kell a korral Pl:építőiparban ismerkedni kell az alternatív energiákkal szerelésükkel új termékekkel stb.
Karbantartóiparban a vezérlőelemek ismerete elengedhetetlen és na persze a plc programozás is nagy előny lehet.
Egy 20-30 éve szakmában dolgozó szaki ezeket már nem biztos hogy elsajátítja.
És ez a te előnyöd feltéve ha tanítják ezeket a suliban!
Ha nem érdemes autodidakta módon is elsajátítíni a dolgokat a neten minden megtanulható.
Meló miatt meg ne aggódj villanyszerelőt és mérnököt mindig keresnek!
(#) zolika60 válasza dobo hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Ne haragudj, de ezt a mondatot nem értem:
Idézet:
„Ha nem érdemes autodidakta módon is elsajátítíni a dolgokat a neten minden megtanulható.”
(#) zoliee válasza dobo hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
"Meló miatt meg ne aggódj villanyszerelőt és mérnököt mindig keresnek!"

Ámen atyám!
(#) dobo válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Bocs kicsit még másnapos vagyok!
Úgy értettem hogy ha nem tanítják a suliban akkor az internet segítségével vagy könyvekből kell elsajátítani a tudást.
(#) zolika60 válasza dobo hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Így viszont igaz!
(#) dobo hozzászólása Jan 1, 2011 /
 
Lenne egy nagy kérésem hozzátok szükségem lenne az MSZ 2364-es szabványra ha lehet az összes kötetére .Szakdolgozathoz kellene és a környékemen nincs olyan könyvtár ahol meglenne.
Elektronikus és nyomtatott fénymásolt megoldás is érdekel kérem aki tud segítsen.
Előre is köszönöm.
(#) zolika60 válasza dobo hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Erre gondoltál? Bővebben: Link
(#) dobo válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Igen .
Néhány kötet megtalálható a neten de nekem most egyben kellene az összes mert át kell nyálaznom rendesen.
(#) ötfelezős válasza dobo hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Legalább van egy törzskönyved, hogy mi az, amit óhajtanál? Melyik szabványok és melyik évek?
(#) dobo válasza ötfelezős hozzászólására (») Jan 2, 2011 /
 
Összeszedem a szükséges listát !
Természetesen a jelenleg is hatályos szabványok érdekelnek.
Egy 6 lakásos társasház villamos tervét kell elkészítenem .
Villámvédelemhez már szereztem szabványt .
A betáphoz van regisztrált szerelő haverom aki segít a szakmám villanyszerelő dolgoztam is benne az építőiparban pár évig.
(#) ötfelezős válasza dobo hozzászólására (») Jan 2, 2011 /
 
Jah, szóval a terv a szakdolgozat tárgya? Akkor nem is mind kell, hanem csak az, ami oda vonatkozhatna (mondjuk társasháznál nem kell a lakókocsik és vidámparkok című fejezet). Már félreértés ne essék, nem azért kérdezem, mert nekem mind megvolna, csak a "minden" fogalma elég tág; ha mondjuk a szabvány fejlődését elemezted vón, abba beletartozna az MSZT listája, az IEC listái (beleértve, hogy a TC64-es szakbizottság éppen min dolgozik ezekből ), meg a satöbbik.
(#) kovacslajcsi hozzászólása Jan 2, 2011 /
 
Sziasztok!

Vettünk egy házikót, és úgy tűnik, az előző tulaj egy Baumax teljes sorkapocs árukészletének felhasználásával oldotta meg mindenféle kábelekkel. Ha felnyomom a fő megszakítókat, random módon leverődnek pár percen belül kismegszakítók. Ezt biza előről kell csinálni, ha már az életünket ott fogjuk leélni.

A házban 3fázis van, és van éjszakai óra is. 2*3*16A megszakítókkal.

Alapjában véve azt tervezem, hogy a jelenlegi állapotot megszűntetve minden helyiség külön-külön kismegszakítókon lenne , külön fázison a mosógép, szárító, és bojler, stb.

Viszont a házikó "sajnos" egy domb tetején van, így a villámvédelem egy nagyon nem elhanyagolható szempont. Sajnos nem vagyok villámvédelmi emberke, kábelhúzás még megy

Bővebben: Link

V50-B+C/3+NPE

Ezt néztem ki, B és C védelemnek. Családi ház Érden, légkábel (sajnos). Jó lesz ez nekem? Ebből tulajdonképp 2 kell, az éjszakai villany miatt? Vagy az éjszakai oldalon nem lehet nagy "vész", azt elviszi ez is a másik órán át? Illetve a "D" védelemből mit? Valami normális hosszabítókat minden védendő dolog elé?

A másik kérdés a védőföld. Jelenleg van, relatíve (a villanyszereléshez képest..) normális védőföld. A házban a vízbekötés mellett le van verve egy földelő szonda, összekötve egy ponton a fűtéscsövek, cirkó, vízvezeték, ez megy tovább a hálózati csatlakozók fele. Vízóra átkötve, stb. Viszont nem tudom, hogy milyen szonda van leverve, milyen mélyen, az biztos, hogy ellenállásra jó, mérve jó. De a villámvédelem, illetve villanyóra szekrény helyétől nagyon messze van, a ház pontosan átellenes pontja. Mit tegyek? verjek le egy "rendes" masszív szondát, és helyezzem át a közös pontot ide? Vagy maradjon az a jözös pont, és külön szonda a villámvédelemnek? (gondlom ez nem feltltlen jó a kialakuló esetleges potenciálkülönbség miatt) Vagy felejtsem el a két szondát, ássak le egy rácsot az egész ház elé, mert a szonda kevés a villámvédelemhez? Gázcső földelendő? Jelenleg nincs, csak a cirkón keresztül, nem pedig a gázóra előtt. Milyen vastag kábel menjen a földelő szonda fele? (tudom, lehető legvastagabb, de mégis..) Illetve a telefon, és CaTV villámvédelme hogy a legjobb? ha azokat is egy közös ponton földelem össze, vagy ott mindegy, csak legyen földelve? A házban nagyon sok számítástechnikai eszköz lesz, minden IP alapú, etherneten, és a sok, hosszú kábel miatt nagyon fontos, hogy ne szedjen össze semmit, sok ethernet pont halál köszönhető a villámcsapás másodlagos hatásainak.

Minden segítséget köszönök!
(#) ötfelezős válasza kovacslajcsi hozzászólására (») Jan 2, 2011 /
 
Még nem tiszta, hogy nullázásod van-e, vagy védőföldelés. És ha különálló védőföldelésed van a ház másik oldalán, akkor innen mennek védővezetők a készülékekig, vagy ez a különálló védőföldelés az elosztótáblára megy fel, és onnan mennek védővezetők az üzemiekkel együtt?
Mert, gondolom, ha nullázás van, akkor úgyis a mérőhely környékén van az fizikailag megoldva - szabályosan.
Csak egyet még, a D-vel kapcsolatban: szokták ajánlani, hogy minden túlfeszvédő fokozat azonos gyár terméke legyen, mert így vannak vizsgálva is.
(#) kovacslajcsi válasza ötfelezős hozzászólására (») Jan 2, 2011 /
 
Szia!

Védőföld van. De hogy a ház hátsó feléből hogy megy, és mi megy előre, azt nem tudom egyenlőre, ehhez falat kell bontani. De mindenképp mindent előről csinálok, tehát bármi megoldható, csak rendes legyen. Ha kell, verek le új szondát az óra tövébe, ez sem probléma.

Vagyis a "D" védelem esetében színtén OBO cuccot válasszak? Mert APC védelmek "D" kategóriára van itthon talán elegendő is.. Azt nem kellene venni, vagy cseréljem OBO-ra?
(#) ötfelezős válasza kovacslajcsi hozzászólására (») Jan 2, 2011 /
 
Nehéz kérdés, ha már van egy csomó készülék, mást venni... Négykilences pontossággal nem is tudhatom, muszáj lenne-e. Ezt már a kapott jó és rossz tanácsok fényében neked kell eldöntened.
A nagyobb áramot levezető túlfeszvédelmi készülékekhez rövid levezetés kell, az biztos. Azokat, gondolom, a mérőhely környékére tennéd. Akkor ott nyilván kell egy levezetés és egy földelés. Ha nem lenne túl nagy gond, a meglévővel össze is köthetnéd kívül.
Akartam még kérdezni, villámvédelem nincs?
(#) kovacslajcsi válasza ötfelezős hozzászólására (») Jan 2, 2011 /
 
Nincs semmi villámvédelem... Sajnos..
(#) zoli_varga válasza ötfelezős hozzászólására (») Jan 2, 2011 /
 
Idézet:
„Ha nem lenne túl nagy gond, a meglévővel össze is köthetnéd kívül.”


Össze kell kötni. EPH ba vonni a megfelelő keresztmetszettel.
(#) ötfelezős válasza zoli_varga hozzászólására (») Jan 2, 2011 /
 
Nem akartam szaporítani a szót, ezért hát ahhoz, hogy a mérőhelynél telepít egyet (sőt, jobbat), és azt használja minden célra, ahhoz ugyan hozzáírtam, hogy ha nem gond, akkor a hátsót is hozzákötheti - de beleértettem, hogy ha gond, akkor a hátsót el is lehet felejteni. Ilyen formában nem "kell" összekötni, csak "szabad".
(#) dobo hozzászólása Jan 3, 2011 /
 
Sziasztok szabványbeszerzés terén jelentkezem újra ha valaki tudna segíteni MSZ HD 60364-es szabványsorozat ot keresek.
Elsősorban olyan kötetei érdekelnek ami egy társasház tervezéséhez felhasználható.
Előre is köszönöm mindenki segítségét.
(#) dobo válasza kovacslajcsi hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
A villámvédelmet már átnyálaztam egy kicsit a szabványok tekintetében (szakdolgozatot írok)
A tetődön lévő fém részeket csatorna ,antenna ,fém lemezek, fém gázkémény stb. mind össze kell kötni forrasztással ,csavaros kötéssel ,hegesztéssel.
Jó lenne egy rajz hogy milyen a tetőd mik a kiemelkedések milyen magas a tető stb.
A hátsó rész földelését és az óra alattit ne kösd össze mert két eltérő potenciálu földelés lehetséges.
A köztük mért pár volt megeszi a fémet a földben vagy
a vezetéked el fog oxidálódni szép lassan.
A villámvédelem földelését viszont össze kell kötni a védőföldeléssel .
A fogyasztásmérő mellé be kell rakni a B+C-s fokozatot a fázisok és a földlés közé + rakni kell a nulla vezető és a földelés közé is .
Obó honlapján széppen le is van írva mit miért hogyan.
A D fokozat vagy konektorba épített vagy hosszabbítós megoldás lehet.
A legjobb megoldás a fém védőcső lenne vagy a szendvicspanel ház mert az elég jól árnyékol.

Ha kiépíted a külső villámhárítót és megcsinálod a B+C és D védelmi szintet azt hiszem megtettél mindent amit egy lakóházban az ember megtehet.
(#) zoli_varga hozzászólása Jan 3, 2011 /
 
Üdv!
ötfelezősnek: ha újat készít akkor (földelés) ok.

kovacslajcsinak:
Az hogy dombon laksz az még nem jelenti hogy oda vág a villám. Az is jó védelem ha nincs villám levezetőd.
A másodlagos hatás elleni védelem viszont fontos (túlfeszültség).

A linkelt doksi alapján ki tudod számítani kell e villám"hárító". Ha esetleg újabbat tud valaki az tegye fel légyszi.
OTSZ_villámvédelem_pdf
(#) ötfelezős válasza kovacslajcsi hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Na, ezzel még nagyon nincs vége a túlfeszültségvédelemnek. Ha már az OBO készülékét nézted, akkor nézd át az OBO ajánlásait az információtekknológia védelmére is! Ahogy emlékszem, van vezetékes neted, de lehet ugye telefon, műholdas, kábeltévé, a kerítés tetején lézervezérlésű betörőírtó kamerás jelentővel, akármi. Ezeknél elvileg ugyanazt a lépcsőzött védelmet kéne kiépíteni (de mégsem annyira, mert nem számolunk azzal, hogy kiloAmpereket tudna átvinni).
Ezeknek az épületbe becsatlakozásához is el kell vinned a védőeszközök "alját" az EPH csomóponthoz kötő zöldsárgát. Illetve további fokozatokhoz is, mert ezeknél nem olyan természetes a védővezető felhasználása, mint a 230V-nál.
Ha viszont ezek némelyike a most meglévő hátsó földelésnél jönne be, akkor természetesen azt inkább felhasználni kéne.
(#) kovacslajcsi válasza dobo hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Szia!

Tehát ha jól értem, az lenne az ideális, ha 1 földpontja lenne a háznak. Lehetőségek így már csak 2 van, az egyik, hogy a villanyóra mellé lehető legközelebb leverek egy új szondát, ahova bekötöm a B+C védelmet, és ezt ujjam vastag rézen elviszem hátra, ahol megszüntetem a jelenlegi EPH pontot, és kialakítok egy újat, a vízvezeték+gáz+fűtés+fémkémény+csatorna bekötéssel. így nem lesz potenciálkülönbség. Legalábbis elvben, mert a vízvezeték nem épp közel lesz a szondához.

A másik lehetőség, hogy az EPH marad, és onnan viszem előre a védőföldet, és kötöm be a védelembe. Ebben az esetben viszont "nagy" lesz a kábel ellenállása túlfesz. esetén.

Másik dolog, hogy a vizet is újra szeretném csinálni. KPE csővel, nem pedig vassal, mint most. Ebben az esetben vigyek a KPE mellet szigetelt földkábelt az udvaron az aknában levő vízórához? Gondolom igen. Vagy legyen elöl mégis az EPH, és a vízórától ássam le a földkábelt az "új", villanyóra alatti szondához?

ötfelezős: Igen, van/lesz minden. Kamerák, infrasorompók, és kerítés is dróthálós. A dróthálót is földeljem? Vagy az mindegy? (nincs fémes, vezető kapcsolatban semmivel, ami biztonságtechika.) Minden, ami Ethernet, vagy riasztós cucc, de központi tápról megy, ami 12V/24V, elég "D" védelem is, jól gondolom? Hálózat felől nem jöhet semmi, csak amit "összeszed" a hosszú kábel.

villámhárító, tetőszerkezet: Na ez most egyenlőre nem lesz megcsinálva. Egyszerűen nincs rá pénz. Azért nem Érd legmagasabb pontján vettem házat nem is a környék legmagasabb pontja. Szomszédokat faggattam, közvetlen villámcsapás sosem volt, de nyári viharban azért volt, akinek új TV kellett.. Ezt szeretném elkerülni. Ha otthon vagyunk, minden ki van húzva, ez most is így van, erre harapok, tudja a család a fegyelmet. De nem mindig van itthon valaki, a kutya meg erre nem betanítható
(#) dobo válasza kovacslajcsi hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Tegnap sajnos kimaradt de olvastam már megírták neked hogy telefonvonalhoz és internet vonalhoz is rakj be tulfesz levezetőt!
A lényeg ami a házba kívülről bemegy minden vezeték legyen védve tulfesz ellen.
A legjobb ha a bejövő kábelek árnyékolása össze van kötve eph-ba és az pedig ugye a földeléssel .
Ha össze akarod kötni a hátsó és az első földelést végülis megteheted nem fontos rezet használni jó a laposvas is Főleg ha földben viszed 80 cm mélyen .
Ezzel egy nagyon jó sőt indokolatlanul jó földelést tudsz elérni.
A laposvas legyen horganyzott!
3x20-as laposvas az már 60 mm2
(#) dobo válasza kovacslajcsi hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
A vízóra akna szerintem már nem olyan kényes dolog.
Idén olyan házba is bekötötték a vizet ahol még villany sem volt és az órára sem raktak átkötést.
De ahol bemegy a házba a cső oda berakhatsz egy fém csőszakaszt ahol eph-ba tudod majd vonni.
Akril zuhanytálcák kádak alá is tehetsz egy egy 5 cm -es csőszakaszt ezeket is eph-ba vonva.
(#) kovacslajcsi válasza dobo hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Huhh! Erre nem is gondoltam. Mivel a víz miatt amúgy is fel kell ásni az egész kertet, az, hogy a laposvasat letegyem, nem kell ásni maximum ha 3 métert. Az már semmi a másik 30-hoz képest Akkor ez lesz a megoldás. Tőkéletes! Akkor az EPH, és a földelés ezzel kipipálva.

Eszembe sem jutott, hogy akril kádnál hogy lesz a földelés.. Pedig ott is KPE lesz. Van értelme kis fém szakasznak? Ezt így kell csinálni hivatalosan, vagy ez szükségmegoldás?

A vízóra átkötés, EPH-ba vonás nekem nem lényeges, de ez olyan dolog, ami "kell", nem?
Következő: »»   116 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem