Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   115 / 966
(#) ötfelezős válasza alienco hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Az alábbiak alighanem nem fognak tetszeni, mert elég munkás dolog lenne, ha komolyan vennénk.
A kérdés egyik lehetséges értelmezése az, hogy más vezetővel fel van-e cserélve, akkor (színes vezetékek végigkövetése helyett) az 5. pont ebben:Link
Másik értelmezés, hogy valóban jó-e a védőföld védőföldnek, akkor célműszer nélküli mérés is van ebben: Link
Harmadik értelmezés, hogy a védőföld kifejezés pongyolán a védővezetőt jelenti, és amúgy nullázás van. Akkor ugrás az első lehetséges értelmezéshez. De a második ekkor nem alkalmazható (!), helyette viszont nem is ajánlanék mást, csak egy érintésvédelmi műszeres haver beszerzését, aki elmegy látogatóba, iszik egy sört és mér egyet.
És így tovább.
Mindezek igen nagy körültekintéssel végzendő mérések.

Linkeket javítottam. Action2K
(#) walter válasza alienco hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Szia!
Vagyis,hogy a nulla és a védővezető nincs-e felcserélve illetve folytonos-e?
A felcserélésre: A kislakás elosztóban még egyértelműen kell látszani melyik a nulla illetve a nullázó (kék, Zöld/sárga).Itt egy lakatfogót akasztani kell a nullára és valakit oda állítani figyelni
A dugaljnál egy próbalámpa egyik felét csatlakoztatni a fázisra a másikat vagy a nullához vagy a védőérintkezőhöz érinteni. Jó akkor,ha a nullához érintve jelez a lakatfogó. Ha áramvédő relé van az eleve kizárja a felcserélhetőséget.
A folytonosságot ellenőrizni legalább 0,2A terheléssel (60W-os izzó) lehet a
Fázis nullázó (védővezető között).
A kötések és a védelem megfelelőségét (vezeték nincs-e túlbiztosítva) hurok ellenállás méréssel.
A hurok méréshez műszer kell,de tájékozódni lehet,ha van egy multimétered és egy lakatfogód.
Mérsz egy feszültséget terheletlenül,dugaljon majd kapcsolsz rá terhelést ami lehet egy vasaló méred a vasaló felvett áramát lakatfogóval és közben a dugaljon a feszültséget. HÚÚÚ!
sok lett,de befejezem. A terheletlen feszültségből kivonod a terheléssel mértet és osztod a márt árammal ez lesz a hurok ellenállás. Na igen de mennyi a jó ez már tényleg sok lenne.
(#) SzAndras00 válasza kowi hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Tökéletesen igazad van, viszont átalakításoknál néha sajnos nem lehet megoldani a jellemzően mennyezeti MMfal cseréjét. BUÉK mindenkinek!
(#) alienco hozzászólása Dec 31, 2010 /
 
Köszönöm a válaszokat! Áramvédő relé van, ezek szerint nagy baj nem lehet...
(#) walter válasza alienco hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Ha a védővezető folytonos és működik a relé.
(#) alienco hozzászólása Dec 31, 2010 /
 
A védővezető elvileg folytonos, próbalámpa világít rá + a fázisra kötve.
A relé működésének tesztjét lehet úgy végezni, hogy a relé utáni fázist egy izzón keresztül a relé előtti nullához kapcsolom?
(#) proli007 válasza alienco hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Hello!
A relén lévő tesztgomb sem tesz mást. De rá is van rajzolva általában a kapcsolása. Az alapműködés az, hogy ha kifolyik egy áram (mondjuk a fázisból), akkor annak vissza is kell folynia (a nullába). Ha nem ezen az úton jön vissza, akkor az hibaáram. Ezt érzékeli a differencia relé.
üdv! proi007
(#) alienco válasza proli007 hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Úgy tudom, hogy a tesztgomb csak a relé működőképességét teszteli, nem pedig a helyes működését az áramkörben.
Tehát akkor nem kell lámpázni, elég a tesztgomb?
(#) proli007 válasza alienco hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Hello!
Csak egyszerű parasztos logikával:
A TESZT az, ami a nevében van. Nem biztonsági, vagy érintésvédelmi (felül)vizsgálat. De ha nem érne semmit, akkor miért tette volna rá a gyártó. Gomb megnyom, örül és nyugodtan alszik..
üdv! proli007
(#) ötfelezős válasza alienco hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
"A védővezető elvileg folytonos, próbalámpa világít rá + a fázisra kötve."
Elemezzük ki, hogy eközben miért nem vert le az ÁVK? Mert ha levert volna, akkor mondhatnánk, hogy már majdnem jó a dolog... Kisebb volt a próbalámpa árama, mint a névleges hibaáram fele? Ha le kellett volna vernie, és nem vert le, akkor baj van.

"A relé működésének tesztjét lehet úgy végezni, hogy a relé utáni fázist egy izzón keresztül a relé előtti nullához kapcsolom?"
Miként írják, ezt teszi a tesztgomb is - ettől viszont csak az derült ki, hogy a készülék nem lazsál, hanem éhesen vár a hibaáram felléptére; ami viszont csak az áramkör megfelelő volta esetén jön elő.
(#) zoliee válasza alienco hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Szia!

isten ments hogy belevau, de:
ha a Fi relé után ráraksz a föld és egy fázis közé egy próba lámpát, és az vidáman világít, akkor csomagold be a Fi reléd és vágd ki a kukába.
Fi relé működése: itt

ha 30mA !! hibaáram folyik a földön keresztül, akkor 0.2 sec alatt kivágja a rendszert.
hisz pont ez a lényege, Gyorsabb mint a kismegszakító, és nem maradsz 1 esetleg 1.5 sec-ig (míg a "C" -s leold) az áramkörben.
Rengeteg olyan helyet javítottam, ahol a tulaj kikötötte a Fi relét, mondván ez "nem jó" mivel mindig kivágott neki ha valami elindult. Na ilyenkor jött a "szívás" más munkája után nyomozni, minden dugaljat szétszedni, és általában a hibák 80% mi volt?
az előző mester mikor tolta befelé a helyére a konnektort, odacsípte a fázist,vagy a nullát, a rögzítő körömhöz, és le testelte a rendszert. ha megvolt a hiba, Fi relé vissza és tádámm.
üdv és BUÉK Zoli
(#) alienco hozzászólása Jan 1, 2011 /
 
Köszi, hogy rögtön észrevettétek a kérdéses pontot és jelzitek. Az ávk a konnektoros próbalámpás teszt után került be a rendszerbe. (Ezt eddig nem írtam, nekem ez természetes volt, bocs..)
BÚÉK
(#) zoliee válasza alienco hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Szia!

Ezt tök egyszerű tesztelni, MOST kösd be föld és fázis közé a próba lámpát, és ha leveri a Fi relét van földed.
Lehet földet beméretni, nekünk van is hozzá egy spec. Mertell műszerünk, de az fél milla..
Azt hiszem vannak erre szakosodott kisiparosok, akik valamennyi ellenszolgáltatás fejében megmérik a földed, és írhatnak róla jegyzőkönyvet hogy jó/nemjó.
Viszont ha nemjó akkor felszólítást kapsz az áramszolgáltatótól (ha bekerül a jegyzőkönyv hozzájuk) hogy "szabványosítsd" a földed/mérőhelyed..
De ehhez a részéhet már nem annyira értek, én a mérő alsó kapcsáig (csatlakozó) foglalkozom a villannyal.
Ha érdekel megkérdem nálunk a mérésügyiseket.
(#) anagma hozzászólása Jan 1, 2011 /
 
Üdv! Nekem egy olyan kérdésem lenne,hogy a mai világban hogyan lehet középiskola(esetleg egyetem után) valakiből villanyszerelő?régóta szeretnék igazi szakember lenni ja és persze BÚÉK mindenkinek
(#) erbe válasza anagma hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Jééé! Ilyen is van?
Én ~20 év villanyszerelősködés és 7 év számítógépműszerészi gyakorlat után mentem főiskolára.
(#) anagma válasza erbe hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Általános végén még nem voltam benne biztos mi szeretnék lenni,de iskola választás után már tudtam mi szerettem volna lenni.
(#) erbe válasza anagma hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Hát én nem az szerettem volna lenni, de ált. isk. kitűnő bizonyítvánnyal !!! máshova nem vettek fel.
Apámnak volt néhány jóakarója a faluban. Pedig egyszerű munkásember volt, de hát volt egy '56.
(#) zoliee válasza anagma hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
És mi érdekel?
ép. vill. szerelés, erősáram??
0.4 kV, vagy 10,20,35, 120 kV?
ha az utóbbi, akkor Üteg u. én ott szereztem a Vill. Mű. kezelő II. fokozatot, kemény, de nagyon jó suli.
ha 0.4 kV akkor azt hiszem a volt sulim a Öveges még indít felnőttképzést, ha kell megvan Mákos tanár Úr telefonszáma, Ő tud segíteni.
(#) anagma válasza zoliee hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Igazából a felsoroltak közül az összes tetszik,de amelyiket szerintem akár egész életemben tudnám csinálni az az épület vill.szerelés.Bár sajnos tapasztalatot semelyik területen nem tudtam még szerezni.Még megakarom szerezni a technikusit,aztán egyetem,csak szeretnék olyan szakra menni,ami legalább valamennyire a vill.szerelésre hasonlít.(gondolom vill.szerelő diploma nincs)
(#) zoliee válasza anagma hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Hát ilyenről hogy villanyszerelő diploma még nem hallottam.
A technikusi valóban kell a diplomához, illetve nem.
Ha egyetemi végzettséget akarsz, simán érettségi után lehet menni fősulira/egyetemre..
(mivel én csak technikus vagyok javítson egy diplomás ha tévedek )
Csak ha megvan a technikus-id azt beszámolják plusz pontként az egyetemen.
nekem sajnos az volt a negatív tapasztalatom, hogy ha "sima" villanyszerelőként mentem el melót keresni, akkor megkaptam hogy "túlképzett" vagyok.. ezt a munkanélküli hivatalban a velem szemben ülő "diplomás" mondta, hogy miért nem "csak" szakmunkásom van, akkor el tudna helyezni, mert a cégek nem szeretik a túlképzett munkaerőt... NO COMMENT..
(#) anagma válasza zoliee hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Azt tudom,hogy nem kell a diplomához,de idén érettségi,jövőre meg a plusz évben lerakom(remélhetőleg) a technikusit és akkor jól érzem magam De ha felnőttképzésre megyek,akkor dolgoznom is kéne,hogy fizetni tudjam a sulit.Tehát a felsőoktatásban nem tudok villanyszerelővé válni?Én is hallottam már erről a "túlképzett" dologról,elég szomorú.
(#) zoliee válasza anagma hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Bocsáss meg, nem tudom mennyi idős vagy, ha még van lehetőséged tedd le a technikusit természetesen, a diplomáról megvan a magam véleménye, (van pozitív és negatív is) nem tudom mennyire lesz egyszerű pályakezdőként illetve friss diplomásként elhelyezkedni manapság..
Ha diplomád van (szigorúan magánvéleményem) szerintem nehezebb lesz "sima" villanyszerelőként elhelyezkedni..
(#) zoliee válasza zoliee hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Tényleg halkan és magamban motyogva, de amikor a mostani közvetlen főnököm idekerült hozzánk friss mérnöki diplomával, a Műegyetemről, akkor szerinte az egyik legmodernebb közpfesz. megszakító berendezés az EIB volt. Ezek már úgy 25-inkább 30 éves készülékek, a haláluk előtt, és mindent rájuk foghatunk, de hogy modernek na azt nem. Félre értés ne essék, de ez nem a főnököm ill. az egyetem hibája, ilyen teszt készülékük van, és nincs lóvé a modern dolgokra. A 20-30-40 évvel ezelőtti könyvek óta meg ugye kicsit modernizálódott a világ.
(#) anagma válasza zoliee hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
18éves vagyok,valószínűleg februárig be fogom adni a jelentkezésemet valahova...Én úgy vagyok vele,hogy szeretnék(?) diplomát de szeretnék villanyszerelő lenni.Nem vonz nagyon az egyetem,de nagyon tömik a fejem,hogy a mai világban stb.stb....Tehát amit tudok,hogy ha van lehetőség a felsőoktatásban olyan szakra jelentkezni ami a villanyszereléssel kapcsolatos akkor arra fogok jelentkezni.Ha nincs akkor marad később a felnőttképzés.No de melyik intézetben?
(#) patexati válasza anagma hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Szia! Menjél csak egyetemre,főiskolára ha teheted! Én nem mentem és nagyon megbántam (villanyszerelő a szakmám)..
(#) anagma válasza patexati hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Szia! Miért bántad meg ha szabad tudni?
(#) kendre256 válasza anagma hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Ha villanyszerelő szeretnél lenni, és nem vonz a főiskola, akkor villanyszerelő legyél! Szerintem hosszú távon jobban jársz.
A villanyszerelő képzésben különben jelenleg elég nagy kavarodás van. Pár éve 2 év pályaorientáció ("szakmunkásképző" elméleti előkészítője) után lehetett villanyszerelő képzésre menni, de természetesen szakközépiskola (vagy gimnázium) után is lehetett.
Most van olyan villanyszerelő osztály, ahol együtt tanul a 15 éves általános iskolát végzett a 17 éves pályaorientációt végzettel, és vannak köztük már érettségit szerzettek is. Most már csak modulrendszerű képzést lehet indítani, "érdekes" dolgok vannak benne. Pl. heti 6 órában tanulnak informatikát első évben, azért, hogy a modulvizsgán internetes letöltések után csináljanak egy prezentációt 30 perc alatt, viszont klasszikus elektrotechnikát (Ohm törvény stb) nem , vagy minimálisan tanulnak!
Mondjuk ez tavaly volt, azóta lehet, hogy valami mozdult egy kicsit jobb irányba (engem hálistennek már nem érint, nem kell tanítanom őket).
Mindenesetre ha villanyszerelő akarsz lenni, jó iskolát válassz, és mindent tanulj meg, amit csak tudsz. Ha olyan tanárokat fogsz ki, amelyektől nem nagyon lehet tanulni, akkor használd ki az időt, és próbálj magadtól minél több dolognak utánanézni. Próbálj meg rácáfolni arra az egyre gyakoribb véleményre, hogy inkább jöjjön egy 10-15 éve végzett szaki, mint egy frissen végzett, mert azok semmit sem tudnak.
(#) zolika60 válasza anagma hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Szerintem meg nem árt, ha tanulsz. Most még könnyen megy, tíz év múlva nehezen, húsz év múlva alig alig, harminc év múlva sehogy. Ezért most kell mindent a fejedbe rakni, hogy később legyen miből felejteni. Ha elvégzed az egyetemet, vagy főiskolát, még mindig szerelhetsz villanyt, ha arra vágysz. Szerintem, ha általánosban figyeltél fizika órán, meg elolvasod az idevonatkozó szabványokat, máris mindent tudsz ami ehhez kell. :yes:
(#) anagma válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Köszönöm a válaszokat,így a látottak alapján azt tanácsot fogadom meg,hogy egyetem után megyek képzésre.A fizikát azt azért középiskolai szinten jól tudom,szeretem is.Ohm törvény meg hasonlóakkal is tisztában vagyok,mivel a híradástechnikához,amit most tanulok ahhoz kell.Szerintem akkor marad az egyetem elsősorban
(#) zolika60 válasza anagma hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Jó döntés. Gratulálok. :yes:
Következő: »»   115 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem