Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   217 / 973
(#) briki válasza gordonfreemN hozzászólására (») Máj 11, 2012 / 1
 
Ha 1.5 mm lenne simán rá írva, akkor lehetne átmérőnek érteni, de a vezetékeket keresztmetszetük alapján ( terület ) szokták osztályozni, ezért a terület, keresztmetszet jele szerepel a vezetéken, pl a mm2. Így nem is lehet az átmérő alapján megtudni milyen is az adott vezeték, hacsak nem tudja az illető a képletet.
(#) gordonfreemN válasza briki hozzászólására (») Máj 11, 2012 /
 
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget!
(#) CapsLock hozzászólása Máj 11, 2012 /
 
Sziasztok!

Olyan történt hogy szétfúrtam egy villanyvezetéket a régi építészeknek és a figyelmetlenségemnek hála

A fúráskor egy kis szikra volt, először azt hittem a tégla, mert a fúró tovább működött, de a szomszéd, helységből átszaladtak, hogy elment náluk az áram. Ekkor már tudtam, hogy baj van.
A lényeg az hogy a plafon világítás "megszűnt" ezt szeretném egyedül kijavítani.

Ha megbontom a falat milyen vezetékekkel fogok szembe kerűlni? Piros, kék, sárga-zöld, fekete ???

Hogyan tudom ellenőrizni anélkül, hogy megfognám a vezetéket, hogy nincs benne áram?
Ez azért fontos mert nem enyém a helység és nem tudom 100%-osan, hogy ha a biztosítékot lekapcsolom biztos áramtalanítom a helységet.

Villanyóra fő biztosítékát nem kapcsolhatom le sajnos.

Van egy kis multiméterem talán ez segíthet?! (Képet csatolok)

Segítőkészségeteket köszönöm !
(#) elektrorudi válasza briki hozzászólására (») Máj 11, 2012 /
 
Uraim!
Ahogy a mellékelt táblázatból is látszik, az 1,5mm2 kábelt 10A-el kell biztosítani. A biztosítók, nem 10,00A-nál oldanak le... Ha megnéztek egy leoldási görbét, akkor látszik, hogy egy sávot adnak meg (többek között) a gyártási szórás miatt. (a leoldási karakterisztikára most nem térnék ki)
Egy 10A-es biztósítóval védett kábelen én biztosan nem vinnék 6-7A-nál többet. Ha a ki is bírja a 10A-es, rövid időn belöl el kezd morogni, majd meghibásodik.
Tehát én 10A terhelésre 3x2,5mm2 kábelt javasolnék, 16A védelemmel.
(#) briki válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 11, 2012 /
 
Szia!
Azért ne lőjünk ágyúval verébre!
Igaz, hogy a 1,5mm2-es 16 A-rel terhelhető- tartósan 14A-, ettől alacsonyabb (10A) biztosítékkal kell biztosítani, de azért egy köszörű, fúrógép, forrasztó esetében nem tartom szükségesnek a 2,5mm2-es vezetéket.
Persze, ha megengedheti magának valaki- felkészülve a jövőre, mikor egyre több gép lesz, fejlődik a műhely-akkor érdemes vastag kábelt behúzni, a későbbi újraszerelést ezzel megelőzve.
(#) briki válasza CapsLock hozzászólására (») Máj 11, 2012 /
 
Multiméterrel meg tudod mérni, esetleg fázis ceruza, de abban ne bízz 100%-ra. Kérdés, a fázist, vagy a nullát fúrtad el.
Milyen vezetékkel találkozhatsz? Ha régi a lakás, alu vezeték, esetleg abból is a szőtt szigetelésű. Újabb lakásnál tömör réz vezeték. Fekete, kék, zöld-sárga. Például WAGO-val össze tudod toldani a vezetéket, vagy sorkapocs, majd leszigetelni, esetleg ha csőbe van a vezeték, akkor újrahúzod, ha nem jár nagy rombolással, és közel van a kötésdoboz.
(#) CapsLock válasza briki hozzászólására (») Máj 11, 2012 /
 
Wago-ra nem is gondoltam, lehet hogy azzal oldom meg. A multiméterrel hogy is mérhetem meg. Régi épületről van szó 60-70es évek béli.
(#) zoliaaa válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 11, 2012 1 /
 
Először melegedésről volt csak szó már transzformátort akarunk tekercselni a hosszabbítóból? Érdekes dolog ez hihi.
(#) zoliaaa válasza briki hozzászólására (») Máj 11, 2012 /
 
A villanyszerelő mm2 ben néznek mindent meg a kábeldobokra is úgy van ráírva hogy pl NYM-J 3x 1,5.
(#) zoliaaa válasza CapsLock hozzászólására (») Máj 11, 2012 /
 
Mit is akarsz végül is mérni? Ha kapcsolóét fúrtad el ott vagy 2 vagy 3 szál drót van. sok variáció nincsen ha meg mind egyszínü sokra mész vele. össze kötöd és kész útána ha nem megy rendesen akkor a kapcsolónál átkötöd a fázist. de ha meg egy sarkú akkor meg nincs gond akkor mindegy.Meg hogy hogy nem lehet lekapcsolni áram alatt akarod megkötni? Én kötöttem már jó párszor fesz alatt de ha megráz az áram mindég váratlan hihi.
(#) dobo válasza CapsLock hozzászólására (») Máj 11, 2012 /
 
Milyen a szerelés? Csőben mennek a vezetékek? Vagy sinán vakolat alatt mm fal?
Ha csőben van a vezeték akkor azt a részt ujra is huzhatod bontás nélkül.
A fesz mentesítést mivel nincs nagy tapasztalatod mindenképpen meg kell csinálnod .
Ne játsz vele mert az életeddel játszol !
Vald be tulajnak hogy hibáztál és ajáld fel hogy kijavítod a hibát .
Az egyenes út a legrövidebb mindig hidd el.
(#) CapsLock válasza dobo hozzászólására (») Máj 11, 2012 /
 
Nem tudom mien lehet a szerelés, mert még nem bontottam meg. A tulaj az tudja... Már kaptam segítséget, jön egy villanyszerelő ismerősöm.
(#) briki válasza CapsLock hozzászólására (») Máj 11, 2012 /
 
V betű, hullám jel felette, azzal tudsz váltóáramot mérni, rárakod a 600-as tartományra, és a dugós vezetékeket pedig bedugod az com-ba, és aVohmmA-ba. Biztosan te akarod csinálni, mert ha a méréssel már gondod van - hogy mérjem, mit- akkor a toldással is az lehet, bár nem ismerem szakmai tudásodat. Az sem lenne jó, ha a fal rázna, feleslegesen pörgetve a mérőórát, esetleg a FI reléjük- ha van- leverne állandóan.
Sok sikert azért.
(#) Baxi hozzászólása Máj 11, 2012 /
 
Hi Mesterek.

Tapasztalatot szeretnék veletek megosztani.
Úgy alakult hogy az albiba villanyszerelést vállaltam el a tulajnak. Le kelet kötni plusz egy konnektort és egy villany kapcsolót. A meglepetés akkor történt amikor az adott szoba be tápját megbontottam és 1,5-es tömör réz volt fázis és a föld. A meglepi a nulla volt amit 0,75 sodrott réz vezetékkel oldott meg az itteni szaki. Szóval nem igen lett belőle semmi, ne miattam égjen le a ház
(#) CapsLock válasza briki hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Köszönöm a segítségeket, de már kaptam segítséget, nem én csinálom meg.
(#) Mályi László válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Minden pont a tied a válaszod igaz. A nem kellő hűtés okozza az össze sülést égést.
(#) Mályi László válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Így már van fogalmam karaszbandi hozzá szólásáról. A kísérlet kicsapta a biztosítékot nála. Ha átgondolta volna ugyan erre az eredményre jutott volna. A tálalás hideg kegyetlensége zavarta.
(#) hbandy hozzászólása Máj 14, 2012 /
 
Üdv!

Lehet, hogy OFF, előre is bocs érte... Házunk özönvíz előtt épült, de mire megvettük sokadit tulajként, már át volt vezetékelve rézzel. Gondoltam fejlesztem a hálózatot és beépítek egy FI-relét is a "dobozba" mert a fiam egyre izgágább lesz. Minden ment flottul, és mikor végeztem visszakapcsoltam a feszültséget, nyomom a TEST-gombot lekapcsol. Eddig oké, gondoltam, most jöhet a nulla-föld rövidre zárása. Nem kapcsolt le. Átnéztem mindent, jó a bekötés! Próbálom újra, nem kapcsol le! Óránál lekapcsolok, hogy rámérek már a nulla-föld közötti ellenállásra, és mit ad Isten, 101 Ohmot mérek nulla helyett Földszonda van (jó mélyen befalazva - bejárati ajtó cserénél derült ki), az oszlopról L és PEN vezetékek jönnek be az órába. Onnan L, PE és N megy tovább a kismegszakítók szekrényébe.

Kérdem és mit tudok tenni, mert legjobb tudomásom szerint még egyszer összekötni a nullát és a földet nem lenne szabad még akkor sem, ha 100 ohm közöttük az ellenállás...
Előre is köszönöm az építő hozzászólásokat
(#) proli007 válasza hbandy hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Hello!
A leírásod alapján, nem is a nullát és a földet kell összekötnöd, hanem a földet a PE vezetékkel. Mert ezek szerint az automata szekrényben ott a PE vezető, csak nem jut el a konnektorokig. (De nézd meg a lakást, mert sok esetben csak a bővítések vannak rendesen szerelve, a régi részek meg maradtak az eredeti bekötés alapján, ahol csak a helyi földelés van bekötve a konnektoroknál. Rosszabb esetben nincs is föld, csak földelt konnektor.)
üdv! proli007
(#) hbandy válasza proli007 hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
A védővezetők ki lettek építve és az elosztószekrényben futnak össze a föld sínen. Erre a sínre csatlakozik még a föld szonda is ill. a PEN-ről leválasztott PE vezeték. DE! Az N és PE sinek között 100 ohm az ellenállás!!! Ez mitől van? Az EPH teljes hiánya? DE akkor rázni kellene a radiátornak meg a vízcsapnak is, vagy tévedek?
(#) proli007 válasza hbandy hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Hello!
Akkor az "nem PE vezető". Mert annak az óra alatt kell szétválasztva lenni a PEN vezetőből.. Vagy is valami kötés hiba van, ha nincs szerencséd, a zárópecsét alatti szakaszon. Ekkor viszont egyből kihívhatod a szolgáltatót, mert ezt ingyen bérmentve ügyeletből is el kell hogy hárítsák. Hiszen a plombált rész alatt van.
üdv! proli007
(#) hbandy válasza proli007 hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Én valami ilyesmi hibára gyanakszomBővebben: Link persze egy fázisos rendszerben...

VIM válasza egy másik kérdésre egy másik topikban: Ha nincs megfelelő kontaktus a szonda kötésdobozában (más-más anyagok, felületek vannak csatlakoztatva) , nagy az átmeneti ellenállás, akkor nincs védelem, mert a két vezeték azonos potenciálon van. Ugyanis az FI-be bekötött vezetékek a védettek! A hiba a földelő szonda felé folyna, ami nagy ellenállású, vagy nincs is a jelen esetben.
(#) zoliaaa válasza hbandy hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Hello

(más-más anyagok, felületek vannak csatlakoztatva) , nagy az átmeneti ellenállás, akkor nincs védelem, mert a két vezeték azonos potenciálon van. A nulla és a védővezető az egy potenciálon kell lennie minden esetbe. Mivel csillagpontosan földelve van a nulla minden transzformátornál. Szerintem a helyedbe vennék egy másfélméteres földelőszondát és a földelésedet felújítanám.
Másik részről azt írtad hogy a védőföld szépen meg van az egész lakásban és a szekrénybe össze van hozva.
És azt is megnézted hogy az Fi előtt van e szétválasztva a a védővezető és a nulla vagy utána. Meg a védőföld kapcsaira kötném a földelést is. Próbáltad már a fázist a védővezetővel össze érinteni hogy akkor milyen reakció van ? Meg a földelő szonda az neked csak egy segédföldelés az oszlopról megkapod te a földelést ugye.
Az azért van ha az oszlopodról elmenne a nulla akkor is legyen védelmed a lakásban. még a kötéseket átnézheted ha biztos hogy jól van össze kötve akkor az lehet a problémás még. de egy vizsgálólámpával is megnézheted fázis - nulla és fázis védőföld között hogy világít a lámpa röktön kiderül a turpisság.
(#) hbandy válasza zoliaaa hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
ezt fogom tenni... remélem kiderül holnap a világosban, hogy hol a huncutság.
Köszönöm a segítséget mindenkinek!
(#) _vl_ válasza hbandy hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Idézet:
„ill. a PEN-ről leválasztott PE vezeték.”

Ha elindulsz a konnektorodtól a bejövő PEN irányába, akkor ahol a konnektorod nullája és a védőföldje találkozik egymással, az lesz a PEN szétválasztási pont. Ha több ilyen pontod is van, akkor hibás a bekötés.
Korrekt bekötés esetén az a hely, ahol a szondád rá van kötve a védőföld rendszeredre, az pont a PEN szétválasztási pontnál van. Fizikai megvalósításban ez úgy néz ki, hogy a főelosztó PE sínjére kapcsolódik a bejövő PEN, a szonda, ill. egy átkötés az N sín és a PE sín között.
Ezzel szemben ha a bejövő PEN-t előbb kettéválasztod, és külön-külön kapcsolódik az N és a PE sínre, vagy ha a PEN az N sínre megy először, és onnan van átkötve a PE sínre, akkor az általad tapasztaltak fordulhatnak elő.
(#) zoliaaa válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Nem ilyen problémája van, akkor amúgy sem tudná az Fit még felkapcsolni sem.
(#) _vl_ válasza zoliaaa hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Ha az általam leírt "korrekt" bekötése lenne, akkor egyetlen egy módon fordulhatna elő, hogy az N sín és a PE sín között 101 ohmot mérjen: ha nem jó az átkötés. Ebben az esetben viszont semmilyen fogyasztó nem menne a lakásában. Mivel 101 ohmot mért ÉS működnek a fogyasztók, tuti nem korrekt a bekötése.
(#) proba válasza zoliaaa hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Idézet:
„próbáltad már a fázist a védővezetővel össze érinteni”
Azért ezt ne próbálja ki , hamár a védőföld egyébként sem tökéletes.
A másik ami felmerül bennem ,legalábbis felénk váltogatták a szabályokat.Hol az óra alatt kötötték össze a nullát a földelőnyárssal hol az órán kívül.
Némi esélye azért van hogy az órától egy PEN meg egy szonda vezeték érkezik.Ebben az esetben viszont már a biztosítékszekrényben összeköthetőek szabványosan. Amúgy ilyen esetben egy szerelő nem tudom mit tesz? Kihívja a szolgáltatót ,és megnézi hogy mi van az óra alatt,vagy egy életem egy halálom összeköti ?Abból milyen baj származhat ,ha az óra után az óra alatti esetleges összekötés után ismét összekötöm? Másik hogyan lehet EPH-nak kinevezni egy óra alatti pontot? Hogyan tudok én arra bármit rákötni ?
(#) zoliaaa válasza proba hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Hát én erről nem tudok manapság már nem kötnek óra alatt epht én nem is halottam ilyenről amúgy. Még a régi villaszerelő könyvekben sincs benne ilyesmi. Olyan van hogy az óraszekrény alatt van egy külön kötő doboz bontható kötéssel a földelés mérésére. A fázist meg a védővezető útán írtam hogy lámpázza ki. Amúgy meg én simán össze érintem. és ha nem üzemszerűen kerül rá a fázis akkor mi van ? inkább így jobb kideríteni a problémát mint amikor már meg van a baj. Mert utána már könnyű okosnak lenni. Én még személy szerint ilyennel nem is találkoztam pedig már láttam a falról leégett villanyórát is ( mellékelve a kép)
De ha találkoznék ilyennel akkor megcsinálnám a szabvány szerint és utána mondanám hogy szóljon az áramszolgáltatónak és cserélje ki a két szál drótját az órától a főkapcsolóig.Amúgy meg az óra után a fogyasztó felelősége hogy van kivitelezve a rendszere.Elméletileg gyakorlatilag nem mindenhol így van mert ugye új kötésnél megkövetelik a földeléses nullázást.

DSC00193.JPG
    
(#) zoliaaa válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Miért nem menne semilyen fogyasztó? A nullája jó mert megyen minden neki a földeléssel vannak problémák.
Következő: »»   217 / 973
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem