Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   372 / 965
(#) elektroncso válasza proba hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Tudom hogy hogy az ÉV-relé ettől nem véd. Nem ez a feladata. Lehet hogy így este fáradtan kicsit félreérthetően fogalmaztam, akkor bocsánat. De kérem a FI-t hagyjuk meg a németeknek. Mennyivel szebb az Életvédelmi relé kifejezés? Szerintem sokkal.
(#) VIM válasza gaben110 hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Szia!
Idézet:
„a konnektoroknál sajnos a nulla van áthidalva a föld érintkezőre,de a bojlerhoz elvan hozva a földelés a villanyórától külön”
.... megőrülök! Nem lehetsz ilyen mazohista, hogy szánt szándékkal rázatod magadat! Lassan egy hét telt el mire kiderült a hiba. A konnektori átkötések nulla és föld pontok összekötésével a bojleren lévő földelésre kiadtad a fogyasztókon eső feszültséget, ezáltal a vízhálózaton is megjelent a kellemetlen feszültség.
Idézet:
„Lekaptuk a bojler alját leszedtük a föld vezetőt és milyen érdekes ha üzemel ha nem a bojler megszűnt a led világítása a csapokon,”
Talán akkor minden konnektorban meg kellene szüntetni az átkötést! Az igaz, hogy azonos potenciálon van a bejövő oldalon az óránál DE a védővezető NEM töltheti be az áramvezető szerepét! A konnektorokhoz külön-külön el kell vinni a földelési csomózó dobozból a szálakat és erre NEM a Nullát használjuk!
(#) elektroncso válasza VIM hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Nem egy hét telt el. Egy régebbi hozzászólásában Ő írta, már gyerekkorában is csípett a csap.
Ez a van egy kutyasz@r a földön tipikus esete. Nem felveszem lapáttal és kidobom (gyökerestül elhárítom a hibát). Nem dobok rá egy szőnyeget, hogy az érkező vendég ne lássa. A hiba megvan, de leplezve. Ugyan ez a kikötöm az EPH-t és már jó. Az hogy a hiba nem szűnt meg...ááá de legalább már nem csíp. Azután ha a hiba miatt valaki meghal, utána próbáld meg a lelkiismeretedből kitörölni hogy gyilkoltál, gyilkos vagy!
(#) Gery78 válasza VIM hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Én is elképedve olvasom, hogy a villamos hálózatokon mik vannak elkövetve. Haveromnál is dettó ugyanez volt, csak pepitában, nála szépen össze volt kötve a nulla és a védőföld, de nem volt földelőszonda. Oszt csodálkozott, hogy ráz a mosógép, pedig új mosógépe volt. Aztán kicseréltük nála a régi biztiket új kismegszakítókra, és akkor derült fény erre. Nézett mint hüle gyerek az üres boltban, hogy: " Ja hogy azt le kéne földelni? " Úgyhogy végül is úgy hagytam ott, hogy nem volt bekötve a védővezető, (még a régi piros) mert nem volt leföldelve az EPH. Nem is rázott hirtelen a mosógép. Mondtam neki, hogy addig ne merje rákötni a védőföldet a hálózatra amíg nincs leverve egy földelőszonda, és nincs rákötve az EPH-ra.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2014
(#) bakos13gab válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
De kérem a FI-t hagyjuk meg a németeknek. Mennyivel szebb az Életvédelmi relé kifejezés? Szerintem sokkal.

Egyik sem hivatalos.

Hivatalosan: Áramvédő kapcsoló. (Az angol neve kicsit béna: Residual Current Device - RCD vagy a hivatalosabb neve ma már Residual-current operated circuit breaker - RCCB).

EPH esetében minimum keresztmetszetek is meg vannak adva, ahogy Pucuka írta. Ha nagyon tutira megy az ember, akkor szükséges hivatalos EPH bilincsek használata, minimum 6mm2-es zöldsárga vezetőkkel. Az órákat, mint víz vagy gáz azt hiszem tényleg 10mm2-es vezetővel kell áthidalni. Lehet gerincvezetéket alkalmazni leágazásokkal, de láncolni nem szabad testeket, kivéve ha a mechanikai szilárdság biztosított. Van erre leírás a neten, meg itt is visszább.

Tessék, EPH
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2014
(#) elektroncso válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Igen, de ha leírom hogy ÁK akkor hamarosan jön értem a TEK.
A cikket amúgy olvastam. Illetve a visszább linkelt kisfilmet is megnéztem, többször.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2014
(#) VIM válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Idézet:
„már gyerekkorában is csípett a csap.”
... de NEM a 4.5V, mert az nem annyi volt csak rossz potenciálhoz mérte! Engem még sosem rázott meg csengőreduktornyi feszültség.
(#) bakos13gab válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
A cikket nem miattad raktam fel, hanem Gaben110 okulására. hátha nem olvasta még. Sajnos a szabványokat beszerezni nehéz vagy költséges, így maradnak ezek a másodkezű források. A műanyag kád bekötése ajánlott azzal a bizonyos gyűrűvel. Az én véleményem az, hogy ez a legkisebb gond, ami előfordulhat. El nem tudom képzelni, hogy a csatornahálózatban életveszélyes potenciál alakulna ki. Ezzel az erővel egy rét patakjának partján állva is agyonvághatna valami kósza parazitakapacitás.
(#) elektroncso válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Nálunk mondjuk a fém mosogató nincs bekötve az EPH-ba. De a fémkád, zuhanyzótál az be van. Azt ajánlatos is.
(#) elektroncso válasza VIM hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Lapos telep még engem sem vágott meg, de a konnektor már annál többször.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2014
(#) VIM válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Ez a dolog pont olyan, mint hogy a szomszédból nem jön át az áram hozzám ha csak dróton át nem hozom, a (fekete) földön és vízcsövön keresztül meg pláne. Az áram az a rövid utat szereti és nem mászkál a szomszédba!
(#) kameleon2 válasza gaben110 hozzászólására (») Okt 4, 2014 /
 
Sziasztok! Olvastam itt a polemizálgatást, de egy egyszerű méréssel elejét lehetett volna venni. Nem az a lényeg - mit mond a villanyszerelő, hanem, hogy mit mutat az ÉV műszer. A.) változat: megfelel B.) változat: nem felel meg. Középút ebben az esetben nincs.
(#) proba válasza VIM hozzászólására (») Okt 4, 2014 /
 
Hidd el vizes környezetbem csíp a 5-7V is... lásd laposelem-nyelv A test szigetelési ellenállásának nagy része a bőr, ha ez vizes elég sokat ront rajta.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2014
(#) gaben110 hozzászólása Okt 4, 2014 /
 
Köszönöm mindenkinek aki írt, nagyon jó hogy segítetek a sok információval és azon vagytok hogy mielöbb megoldódjon a problémám és ne következzen be bármilyen baleset.
(#) ötfelezős válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 4, 2014 /
 
Az a cikk eldobandó.
Például "Megszűnt tehát a korábbi könnyítés..." - ilyen könnyítés sosem volt.
Aztán például nincs már EPH gerincvezető. Ebből következőleg az a dicsekvés, hogy 6-os réznél kisebbet nem alkalmaznak, értelmetlen. Ma az EPH bekötés az minimum hatos réz mindenhol. A vékonyabbak azok mind speciális esetekben vannak csak.
Ami az aknás zárójelet illeti, azt nem tudom, honnan veszi, de az is biztosan értelmetlen.
(#) ötfelezős válasza Gery78 hozzászólására (») Okt 4, 2014 /
 
Ma minden hálózat nullázott, a földelés kiegészítő biztonsági intézkedés... Sokkal jobb a földelés, mint a nem földelés, ez nyilvánvaló. Csakhogy bizonyos esetekben nem kellett. És ami szabályos volt, az szabályos volt...
(#) bakos13gab hozzászólása Okt 4, 2014 /
 
Nincsen meg valakinek a 60364-es sorozat megosztásra?
(#) sirály12 hozzászólása Okt 4, 2014 /
 
Bár már régebben kérdeztem, de akkor nem kaptam választ.

"A mérőóránál 25A-es kismegszakító van. A lakásban kb 10m vezetékkel kell az áramot az elosztódobozba elvezetni. Ehhez elég nekem 4mm2-es kábel?
Azért kérdezem, mert van hozzá 5x4mm2-es kábelem. Ha lehet nem vennék hozzá másik kábelt. Az a bekötés megengedhető, hogy 1 fázis a fi előttről, egy a fi utáni áramkörröl, ehhez 2db 0 vezeték és persze a föld. Ez pont 5 kábel. Szükségem lenne fi-relével nem védett 230V-ra is. Persze nem azért, hogy az ne legyen védve, hanem az udavarra menő áramot külön fi relével akarom védeni.
Az éjszakai áramot ami 16A, pedig egy 3x4mm2 kébelleal vinném el.


Vagy inkább az óraszekrényből szereljem le a fi-t és tegyen inkább az elosztószekrénybe?
Akkor lenne egy fázis(25A), éjszakai(16A), két nulla és egy föld.
Ekkor a kérdésem, hogy 25A-ra elég a 4mm2 -es réz kábel?
Ekkor minden fi relé az elosztódobozban lenne, némileg kényelmesebb lenne így. Ez szabályos lenne így? "
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2014
(#) Kismazsika válasza sirály12 hozzászólására (») Okt 4, 2014 /
 
Szia! A mérőórától 10mm2-es vezetéket vezess az elosztódhoz mivel ez a szabvány, az éjszakai tarifás mérődtől pedig 6mm2-es vezetékez vezess az elosztódhoz.
(#) gyuszo válasza sirály12 hozzászólására (») Okt 4, 2014 /
 
A mérőhely és az elosztószekrény között 6mm2 sodrott réz kell legyen 1 db a fázisnak 1 db a 0-nak, a végein hosszú érvéghüvellyel ellátva, négyzet profilra préselve. A Fi relét az elosztószekrénybe kell tenni. Onnan kiindulva már tetszőlegesen szétoszthatod.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2014
(#) Kismazsika válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 4, 2014 /
 
Nem tudom hogy a keresztmetszet jó lesz e így kedves gyuszo, én a nappali tarifás mérőtől 10mm2-es mkh típusú réz vezetéket vezetnék természetesen érvéghüvellyel ellátva, az éjszaki tarifás mérőtől pedig 6mm2-es vezetéket.
(#) habazutty válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 4, 2014 /
 
A nullázás egy dolog. A földelés pedig nem kiegészítő intézkedés, hanem pl. a hálózatra kapcsolás egyik alapfeltétele.... Ráadásul nullaszakadás esetén ha nincs földelésed az szívás.
A felülvizsgálói jegyzetekben és a 60364 sorozatban is az EPH számára szolgáló vezetékekről a következőket írja (keresztmetszet tekintetében)
Mechanikai sérülés ellen védve min. 2,5 mm2
Mechanikai sérülés ellen nem védve min. 4 mm2
EPH gerincvezeték számára legkisebb alkalmazható keresztmetszet 6 mm2- de erről több bekötés is lesz, nem csak egy...
(#) habazutty válasza Kismazsika hozzászólására (») Okt 4, 2014 /
 
Ki fogja megbontani a plombákat? Csak azért, mert neki tudnia kell a szükséges keresztmetszeteket. Ennek az eszmefuttatásnak csak akkor van értelme, ha a mért fővezeték is olyan jó, mint pl. egy 6-os MKH.
Pl.: legutóbbi lakás szerelésemnél a mért fővezeték 2 db 2,5 mm2 alu vezeték volt a nappali tarifánál, és 2,5 mm2 MMfal aluból a vezéreltnél. Így bontottuk a plombát és cseréltük az összes mért fővezetéket, plusz kapott egy földelőszondát.
(#) gyuszo válasza Kismazsika hozzászólására (») Okt 4, 2014 /
 
A 10mm2 még az Alu vezetéknél volt, de réz esetén 6mm sodrott réz van előírva. Az ELMÚ honlapján is megnézhető
Bővebben: Link

4.oldal.

Link javítva.
Használd a link gombot!
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2014
(#) habazutty válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 4, 2014 /
 
Csak abban az esetben ha az óránál történik a PEN szétválasztás. Ha pl. a lakáselosztóban, akkor 10 mm2 MKH a PEN vezető, a fázisok 6 mm2-esek. Ez is le van írva.
Valamint a vezérelt mérő, ha csak egy készüléket lát el, megengedett külön elosztó nélkül 4 mm2 mért fővezetéket alkalmazni pl. a bojlerig. Egyéb esetben, mint a nappali tarifánál.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2014
(#) gyuszo válasza habazutty hozzászólására (») Okt 4, 2014 /
 
A PEN szétválasztásnak vagy a mérőhelynél, vagy előtte a fogadó dobozban kell lennie.
Nem a lakáselosztóban.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2014

Kép 037.jpg
    
(#) habazutty válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 4, 2014 /
 
Elméletileg igen. Gyakorlatilag azért nem zárkózik el az áramszolgáltató a mérő utáni szétválasztástól, mert érintésvédelmi vizsgálatok alkalmával a szükséges megbontások, földelés csatlakozásának ellenőrzése zárópecsét bontása nélkül is elvégezhetőek. Ezen megállapítások nem csoportos mérőhelyre, hanem egyedi pl. családiház betápra vonatkoznak.
A lakáselosztós szétválasztást egyébként nem favotizálom, már csak azért se, mert a lakáselosztó föld sínje nem alkalmazható EPH csomópontként. Megint csak elvileg.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2014
(#) Kismazsika válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 4, 2014 /
 
Elnézésed kérem én E-on-hoz tartozom és itt a 10mm2-es rezet követelik
(#) gyuszo válasza Kismazsika hozzászólására (») Okt 4, 2014 /
 
Ha a képet is megnézed, a 10mm2 sodrott réz a fogadó doboz és az óra közötti részre vonatkozik, Ennek valóban 10mm2-nek kell lennie.

De az eredeti kérdező 4mm2 kábelre kérdezett rá.

Viszont, ha az óra és a fogyasztói elosztó között 10 méternél nagyobb a távolság, akkor már ide is indokolt a 10mm2-es keresztmetszet.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2014
(#) habazutty válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 4, 2014 /
 
Elmü és Émász területen is felvetődött az egységes min. 10 mm2, de egyenlőre nincs előírva.
A képet nézve egy kérdés. Elfogadják a HLAK fővezetékcsatlakozókat így felfűzve nulla illetve PE csatlakozásnak? Az átkötő vezeték keresztmetszete gondolom 10 mm2?
Következő: »»   372 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem