Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   371 / 965
(#) elektroncso válasza gaben110 hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Amúgy földelési ellenállást mértetek? A bojler szigetelési ellenállását lemértétek? EPH? ÉV-relé van? Valami hibának lenni kell. A fizika törvényeinek nem lehet ellene menni.
(#) elektroncso válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Ne adj veszélyes tanácsokat. Le ne kösse az EPH-t a kádról. Még nagyobb lehet a potenciálkülönbség. A műanyag kád járhatóbb út. De az igazi járható út a hiba felderítése volna. Én nem aludnék nyugodtan ilyen körülmények között.
(#) habazutty válasza gaben110 hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Szia!
A fürdőben van helyi EPH kialakítva? (csapok összekötve a káddal és a zuhanyzóval, elvileg kötelező...) Vízcsövek, gázcső, fűtésrendszer csövei be vannak kötve az EPH-ba?
Én arra tudok gondolni, hogy valahol Tőled távolabb lehet nulla szakadás és a fogyasztók (tööb háztartás) árama az aktuális hálózati szakasz földelésein megosztva jut vissza. kicsit haonló az eset a lépésfeszültség elvével, mikor egy nagyfesz távvezeték leszakad és a "zárlati áram" akkora feszültségesést hoz létre a földben, hogy egy lépés távolságon a két lábunk által áthidalt potenciálkülönbség akár agyon is vághat. Ezért is célszerű a betonalap földelés, mert jól kézbentartja az épület alatt a potenciált.
Nincs mese. Bejövő nullát lekötni, földelési ellenállásokat mérni, ha rendben szolgáltatóval egyeztetni...
(#) ha6qt válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Én, mint kontár programozó, a következőkre gondoltam:

- Ki kéne próba lámpázni a föld-fázis, föld nulla közötti kapcsolatokat. Nem LED, nem GLIMM, hanem rendes izzólámpa,
- Az nem lehet, hogy az oszlopról rosszul kötötték be neki a drótokat? Pl. Megkapta a fázist fázishoz, és a nulla helyett egy háromfázis egyik fázisát kapta meg?
- Mi történik a "próba ledezések" során, ha a kisautomata le van kapcsolva, vagyis a fázisnak nevezett fázis meg van szakítva?
(#) elektroncso válasza habazutty hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Tanácsoltuk már neki hogy értesítse a szolgáltatót. Nem tudom meg tette e. Ha nála nincs nullszakadás szinte biztos hogy a közüzemű hálózaton van.
Gaben110: Szomszédot megkérdezted, hogy őnála is jelentkezik-e a hiba? Jó lenne tudni hogy őnáluk is van-e ez a hiba.
(#) habazutty válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Sajna rossz hírem van. A müanyag kád esetén a lefolyócsőbe a kád alá kell egy EPH közdarabot beiktatni és összekötni az EPH-val, mert a lerakódott iszap idegen potenciált hozhat be... szabvány is előírja, ÉVÉ felülvizsgálat alkalmával is nézik. A fém mosogató tálcákat is be kell kötni.
A villanyszaklap egyik számában egy érdekes esetet írtak le. Mégpedig, hogy egy panellakás fürdőjében a megfelelően kialakított EPH ellenére rázott a kád a padlón állva. Hosszas vizsgálódás és több villanyszerelő elfogyasztása után kiderült, hogy az alsó szomszéd fürdő lámpájának vezetéke hozzáért a födém vasalatához és sajna a kapcsoló nem a fázist, hanem a nullát szakítota meg, így egyfolytában fesz altt volt a "padló" a kádhoz képest.
(#) elektroncso válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Jó ötlet a kismegszakító lekapcsolása. Lehetséges hogy a nullára szivárog át valamekkora feszültség a fázisról (rossz szigetelés miatt).
(#) gaben110 hozzászólása Okt 3, 2014 /
 
A bojlernál van rákötve a zöld sárga az egész bojler fém szerkezetére, onnan a fém víz csövek már viszik tovább egészen a kerti csapig is a földben fém csőben, és milyen érdekes lenyomott automatánál ház teljesen áramtalanítva van akkor is van a bejövő Null vezetőn feszültség de sokkal kisebb led nagyon halványan világít ha Null vezetőhöz érintem, Lekaptuk a bojler alját leszedtük a föld vezetőt és milyen érdekes ha üzemel ha nem a bojler megszűnt a led világítása a csapokon, tehát csakis a Null vezetőből jöhet az áram, és Nem írtam el 4-5 v ot mérek Null vezető és Föld között minél mélyebbre dugom a szondát földbe a feszültség növekszik!!Lekapcsolt automata lakás áramtalanítása mellett is de csak töredékét,az 100% ra biztos hogy kintről már az oszloptól jön be feszültség a Null vezetőn.
Valószínűnek tartom az előttem hozzászóló véleményét, valahol távol null szakadás lehet.
Megjegyzem nagyon távol vagyunk a transzformátortól és nagyon vékony vezetékekben hozták fel ebbe az utcába a villamos hálózatot!Szemmel láthatóan fele a vastagság mint a fő utcán mivel itt kevés lakóház van,gondolom ezért is van az hogy ha pár házzal arrébb ismerősöm hegeszt, nálunk vibrál a villany mintha itt hegesztenék.Még a 2kw os nagy flex bekapcsolását is észreveszem nálunk a lámpákon ha a szomszéd bekapcsolja idíttáskor elég rendesen leugrik egy pillanatra a lámpafény.Ép így van a villany bojler is nálunk ha bekapcsol sokkal sárgább a világítás és multiméterrel mérem konnektorban alig van 205-208 v!Igaz 1.8 kw os Hajdu bojler.
(#) habazutty válasza gaben110 hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Az a feszültég akkor is kevés, ha 1,8 kW-os a bojler. Gondolom nem 1-es vezetéken megy oda az áram...
Ez is a távoli nullaszakadást erősíti bennem.
(#) elektroncso válasza gaben110 hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Vagyis nálatok nincs rendes EPH kialakítva. Olyan nincs hogy fémből vannak a csövek oszt jó van. A hideg vízcső és a meleg vízcső között is lehet potenciáleltérés. Pont a hőmérséklet miatt. Ki kell alakítani egy szabványos EPH-t. Azonnal! A szolgáltatót értesítetted? Szólni kell nekik. Te kifizeted a villanyt, ők pedig biztosítják a RENDES ellátást.
(#) elektroncso válasza habazutty hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Ez szerintem is egyre inkább szolgáltatói hiba. Lehet akár a trafónál is. Ezért lenne jó tudni hogy ez a szomszédnál is jelentkezik-e a hiba. Persze ha Gaben nem felel rá akkor nem tudjuk. Nálunk házon belül nem villog a lámpa ha hegesztünk. Nem hogy ha a hatodik szomszéd.
(#) gaben110 hozzászólása Okt 3, 2014 /
 
Azonnal szólni fogok a szolgáltatónak ,email-ben leírom a jelenséget kíváncsi vagyok fognak e csinálni valamit,Ezek szerint nincs EPH kialakítva.Megfogom nézni pár házzal arrébb mert van ismerősöm,náluk a null vezetőn van e ilyen jelenség!
(#) elektroncso válasza gaben110 hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Az EPH egy rövidítés. Egy Potenciálra Hozás. A fémek különböző tulajdonságuk miatt (hőmérséklet, anyagösszetétel) elemként képesek viselkedni. Ha ezeket összekötik egy megfelelő keresztmetszetű vezetékkel nem alakulhat ki veszélyes feszültség két fémtárgy között. De az EPH is keveset ér ÉV-relé nélkül. Az van?
Van a youtube-n egy jó videó ami szépen bemutatja az EPH működését, kialakítását. Mindjárt előkeresem.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Itt a videó:Bővebben: Link. Kicsit régi, de az elvek nem változtak. Esetleg egy két szabvány. De ez okok ugyan azok.
(#) gaben110 hozzászólása Okt 3, 2014 /
 
Nincs semmilyen ÉV relé, egy olvadó biztosíték van az óra felett becsavarható alatta óra óra alatt egy régifajta benyomós megszakító,mellette felül rádió frekvenciás vevő bojlernek,alatta bojleróra,alatta régifajta kis megszakító bojlernek.
(#) elektroncso válasza gaben110 hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
És még kérdezed mi lehet a hiba. Se rendes EPH, se ÉV-relé. Lehet hogy a rossz talajviszonyok miatt a földelés se megfelelő értékű (gondolom mérés nem volt). Ehhez még hozzájön a szolgáltatói hiba is. Utána már rendben is vagy. A házban lévő rendszer nullázott konnektorokat tartalmaz? Van kiépített rendes földelővezeték minden konnektorhoz? Vagy közös a nulla és a földvezeték? Fogadni mernék hogy régi vékony alu vezetékek vannak. Vagy még szövetszigetelésű rézvezetékek vannak behúzva?
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2014
(#) gyuszo válasza gaben110 hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
És lehet, valamelyik szomszédnál egy elöregedett, régebben lefektetett földkábel, aminek meggyengült a szigetelése....
(#) gaben110 hozzászólása Okt 3, 2014 /
 
Így van a régi alu vezetékes de már a műanyag szürke szigetelésű,a konnektoroknál sajnos a nulla van áthidalva a föld érintkezőre,de a bojlerhoz elvan hozva a földelés a villanyórától külön.Utólag csináltunk föld szondát amit a nullához kötöttem a konnektornál műhelyben.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2014
(#) elektroncso válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
A második pont az miatt nem lehetséges, mert ha két fázis lenne hozzá behúzva az összes fogyasztója elhalálozott volna. Illetve ő is. Magyarországon (Szlovákiában is) a két fázis között 400 volt van. Őnála konnektorokban is annyinak kellene akkor lenni.
(#) tibibalogh520 válasza gaben110 hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Az a lakás, úgy ahogy van, egy életveszély!
Ne itt kérdezősködj, hanem sürgősen hívj egy villanyszerelőt! Ne játssz a saját, és a lakásban élők életével.
(#) proba válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Azért ezzel a tanáccsal vigyázz, a villanybojler földelve van. ( azt azért már végképp nem kellene kikötni!! ) Ha a kádat kiköti, nem a test-kád fog rázni, hanem a csap és a kádban lévő ember között lesz a csipés ( ez sem kellemesebb) . Szerintem ezen csak a lehető legjobb helyi földelés, és a lehető legvastagabb vezetékkel minden összeföldelve segíthet.A nulla szakadást lehet nem erőltetném , hiszen hosszú vékony szolgáltatói hálózatnál a szomszédok, mint fogyasztók a vezeték ellenállása miatt kb hasonló szintre tudják emelni a nullpotenciált. Egy nulla szakadás esetén szerintem durvábban elmászik a nulla.
(#) elektroncso válasza gaben110 hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Vagyis nullázott hálózatod van. Ez esetben egy nullszakadás életveszélyes lehet. A fázis közvetlenül kikerülhet a fogyasztó fémvázára. Ne legyél meglepődve akkor hogy minden fémtárgy, földelés csíp. És örülj hogy csak csíp és még nem vágott agyon senkit! A te rendszered annyi sebből vérzik, hogy nincs az a villanyszerelő aki azt jóváhagyja. És neked azt monda az a ,,villanyszerelő" hogy minden rendben? NÁLAD SEMMI SINCS RENDBEN.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2014
(#) elektroncso válasza proba hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Ez is igaz. Így a nullszakadás nem is olyan biztos. Sőt jobban átgondolva ilyen szempontból nincs is, a csípés oka a teljesen elhibázott elektromos hálózat és valamilyen külső tényező összecsengése.
(#) gaben110 hozzászólása Okt 3, 2014 /
 
Aki megnézte már nyugalmazott villany szerelő,állítólag jó szakember volt és még az is de már 67 éves.
Most azt fogom tenni hogy olyan föld szondát készítek amire ha fázist kötök levágja a 16 amperos automatát és azzal fogom egyen potenciálra hozni a null vezetőt.Mert a jelenlegi föld szondám hiába ütöttem közel 2 méterre 600w fúrógép alig forog fel mivel magas szinten van az utca talaj víz sincs csak 4-5 méternél.Veszek 4 méteres háromnegyed colos csövet valahogy leverem a földbe és kötöm a null vezetőre hogy változik e valami.
Mert ha esetleg bekövetkezne egy null szakadás akkor a rendes föld szonda meg kellene hogy védjen igaz?
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2014
(#) elektroncso válasza gaben110 hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Nem véd meg. Vegyük példának a mosógépet. A mosógép betápláló vezetékén a nullvezető megszakad. A nullára kikerül a fázis. Mivel a nulla a konnektornál össze van kötve a védővezetővel ezért a mosógép testén is megjelenik a fázis. Mivel a nullvezető és a védővezető ugyan az a vezeték, ami ugye meg van szakadva ezért a védelem nem működik. Az áramkör azon a testen fog záródni aki megérinti a mosógép testét. Ezért van betiltva a konnektornál a közvetlen nullázás. A te ötleted csak a hagyományos testzárlattól védene meg. Nullszakadástól nem. Az érintés amúgy ilyen esetben halálos lehet. Mivel ÉV-relé sincs ami az érintés pillanatában a szivárgó áram hatására leoldana, megmentve ezzel az ember életét.
(#) gaben110 hozzászólása Okt 3, 2014 /
 
Akkor a teljes lakás átkábelezése segítene,+ÉV relé.Kérek is árajánlatot normális villanyszerelőtől.
(#) elektroncso válasza gaben110 hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Ez a beszéd. De akkor alakítsátok ki az EPH-t is rendesen. Anélkül ugyanis önmagában nem ér sokat az ÉV-relé. Valamennyit véd, de EPH-val az igazi.
(#) proba válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Az ÉV relé ( remélem a FI relére gondolsz) az egy plusz biztonság. A nullpont emelkedést nem fogja megszüntetni.Arról nem is tudhat , mert az már előtte történik , a védővezető ( FI előtti EPH ) és a talaj közötti potenciál csíp szerintem. Egyébként nagyon hasznos, és ha nálad van elektromos elkötés/átvezetés azt az EPH / védőföld szabályos alkalmazásával jól előre jelezi.
Az EPH azért használhat esetleg mert az összekötött tárgyak egymáshoz képest már nem csípnek, így csökkenhet a kellemetlenséget okozó felület.
Amit a szolgáltatónál esetleg elérhetsz, telepít közelebb valami jelentősebb földelést.
Ami utólag eszembe jutott, az is lehet itt is a szomszéd padlója eset van, csak bojlernek álcázva, és a vízcsövön keresztül jön hozzád az áram... (nálunk is volt már repedt fűtőszál, szerencsére jó földelése van a bojlernek, ezért az automata oldott le.) -bár az is lehet a te bojlered.
A víz /gáz csövet pedig ne 2,5mm2 vezetékkel földeld, hanem rendesen 10mm2-el minimum, a belépésnél lévő EPH-hoz.
(#) elektroncso válasza proba hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Szerencsére nem nálam van a gond. Azért jegyeztem meg hogy alakítsák ki az EPH-t is. A kettő együtt az igazi.
U.i.:Igen a FI-relére gondolok.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2014
(#) proba válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Igazából csak azért írtam, mert úgy éreztem a hozzászólásodból az is kiolvasható, hogy az ÉV relé meg fogja szüntetni a csípést, holott ez csak akkor igaz, ha az óránál lévő EPH pont nem csíp, és a hálózatban elkötés/átvezetés van. Ha már villanyszerelő nézte, és ő is feszültség emelkedést mért az EPH-n -már ott is csípne- így ez valószínűleg nem egyszerű eset.
Azért a kérdezőnek címezve az ÉV relé felszerelése a jelen esettől függetlenül ajánlott, majdhogynem kötelező !!!
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2014
Következő: »»   371 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem