Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   375 / 965
(#) gyuszo válasza taurus hozzászólására (») Okt 7, 2014 /
 
Nem feleslegesen. Pont erre való a FI-relé, hogy leoldjon, ha baj van.
De próbálj ki még valamit.
Az se mindegy, hogy mi van azon a 30 m-es szakaszra rákötve, lehet egy konnektorba dugott készenlétre helyezett TV, vagy esetleg azon a 20 m-es szakaszon van a keringető szivattyú, aminek a földelése fémesen érintkezik az EPH-val. Vagy a mosógép, ami rá van kötve a vízhálózatra. Tehát azon az áramkörön van-e készülék fémes része az EPH-val érintkezésbe vagy sem.
Vagy semmi sincs rákötve, csak maga a vezeték.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2014
(#) gyuszo válasza taurus hozzászólására (») Okt 7, 2014 /
 
Vagy esetleg nincs meg a védőföldelés folytonossága.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2014
(#) lukacsp válasza taurus hozzászólására (») Okt 7, 2014 /
 
Egyszerű és biztonságos módon tesztelhetsz dugalj bekötést ha veszel egy 8k2 ellenállást elentronikai boltban, és beszereled egy dugvillába az egyik főérintkező és a védőérintkező közé. Valamelyik irányban bedugva a konnektorba (nyilván akkor amikor a fázis és a védővezető közé kerül az ellenállás) a fi relének le kell oldania.
Ha ez nem történik meg, akkor PE szakadás, vagy PE-N összekötés van valahol, ill. a hibaáram lekapcsoló nem megfelelően működik.

Az, hogy az N-PE összekötésre mi történik nem bizonyít semmit.
(#) taurus válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 7, 2014 /
 
Idézet:
„Tehát azon az áramkörön van-e készülék fémes része az EPH-val érintkezésbe vagy sem”


Igen, van, és erre nem gondoltam. Kikapcsolt állapotban, de konnektorba bedugva csak egy 1 fázisú kombi gáztűzhely (gázégő/villanysütő), más készülék nincs. Dugaljból kihúzva, az összeérintésre a FI relé már nem old le, visszadugva már igen. Köszi a tippet, és ha már itt tartunk, akkor erre mi a magyarázat?
(#) taurus válasza lukacsp hozzászólására (») Okt 7, 2014 /
 
Köszönöm az ötletet. Én próbalámpaként egy 6W-os kompakt égőt szoktam használni FI-relé működésének kipróbálására, eddig mindig leoldott annak használatával. Ez is megfelel?
(#) lukacsp válasza taurus hozzászólására (») Okt 7, 2014 /
 
A kompakt fénycsőben elektronika van, ami nagy valószínűséggel egyenirányító híddal és puffer kondenzátorokkal kezdődik, így annak az induló árama jóval nagyobb mint amit a 6W sejtet.

Ezért jobb megoldás az ellenállás.
(#) taurus válasza lukacsp hozzászólására (») Okt 7, 2014 /
 
Rendben, készítek egyet. Kérdezném a 8k2, a 2-es azt jelenti, hogy 2 W-os legyen az ellenállás?
(#) lukacsp válasza taurus hozzászólására (») Okt 7, 2014 /
 
8,2 k Ohm / 2W -ost ha veszel hozzá, az tökéletes.
(#) ha6qt hozzászólása Okt 7, 2014 /
 
Én most készítem az EPH-t. A földszonda feletti doboznál már be is tudom kötni a rendszerbe a víz, központi fűtés, gáz csöveket, mert pontosan ott mennek el.

Az nem okoz gondot, hogy a C24 kazánom háza, és szerelvényei fémesen össze vannak kötve a kazán dugvillájának földelésével? Így gyakorlatilag a csövek le lesznek egyszer földelve az EPH-n keresztül, és még egyszer a konnektor földelésén keresztül (mellesleg a konnektor földelése sok méter kábelen ér el a lakáselosztótól ismét a kazánig).

Ez tulajdonképpen egy földhurok. Fi-relénél nem probléma?
(#) gyuszo válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 7, 2014 /
 
Kérhetünk egy képet az EPH csomópontról ?
(#) bakos13gab hozzászólása Okt 7, 2014 /
 
Lenne a szakikhoz egy részben elvi kérdésem.
A lényege az, hogy hogyan lehet azt megakadályozni, hogy a házi hálózatban létrejövő rövidzár leüsse az óra kismegszakítóját, csak a főbiztosítótáblán lévő kismegszakító oldjon le és annak hibája esetén oldjon csak le az óráé?
(#) kameleon2 válasza taurus hozzászólására (») Okt 7, 2014 /
 
Mekkora FI relét tesztelsz? Az enyémen 27m kábel van az épületig és 3x40A LS FI leold 10cm vezetékkel és a teljes hosszon is ha összeér a védőföld és a nulla Ráadásul ez nem az érzékenyebb, hanem a 300mA-es változat (Schrack). Igaz én építettem a hálózatot és saját kezűleg ütöttem le a szondát is.
(#) proba válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 7, 2014 / 1
 
Ha FI után nincs terhelés eléggé kétesélyes, hogy leold-e nulla védőföld zárlatra . A leoldás egyáltalán nem törvényszerű számomra, hiszen csak egy vezeték hurok van ami egy ponton (EPH) földre van kötve, ebben a körben áram nem feltétlenül folyik. A fázisvezető vége a levegőben van áram szintén nem folyik. Elvileg 0-0=0
A FI leoldását ebben a zárt hurokban indukálódott feszültség okozhatja.
A másik ok lehet ha a hurok más ponton is kapcsolatba kerül a földdel ( pl itt a tűzhely fémháza egy elektromosan nem szigetelt padlóval érintkezve) már a két földpont potenciálkülönbsége miatti kiegyenlítő áram lehet leoldó ok.
Szerintem egyik sem minden körülmények között létező, ezért a leoldás nem feltétlenül következik be.
(#) Bakman válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 7, 2014 /
 
Érintésvédelmi felülvizsgálaton szoktak zárlati áramokat is mérni, ami jó esetben 500 A körüli vagy nagyobb értéket mutat. Tehát egy zárlat esetén, ha rövid ideig is, ekkora áram folyik keresztül a kismegszakítókon.

Elvileg, ha az óra alatti (méretlen részben lévő) kismegszakító nagyobb áramra old ki, akkor az elosztótáblán lévőt veri le elöször, de ez nem törvényszerű. Talákoztam már olyan esettel, ahol egy 6,3 mm-es, 5 A-es olvadóbiztosíték kiégett (az olvadószál gyakorlatilag elpárolgott), a lakáselosztóban lévő 10 A-es és az óra alatti 16 A-es kismegszakító is leoldott egy masszív zárlatkor...
(#) kameleon2 válasza proba hozzászólására (») Okt 7, 2014 /
 
Az elmélet (szerintem) a következő: A fázis és a nulla vezetők között folyhat kizárólag üzemi áram. Amennyiben a védővezetőn megjelenik egy - a FI relé határértékét meghaladó áram mennyiség (hibaáram) - le kell oldania a FI relének. Azaz valóban kell áramnak folynia és ennek az áramnak meg kell haladnia a küszöbértéket. Gyanítom, hogy ezt egy sima műterheléssel is meg tudod oldani - és biztosan le fog oldani a FI relé, hiszen amikor a relé után összekötöd a nullát a védővezetővel, megoszlik a fázisról folyó áram a nullán és a védővezetőn.
(#) potyo válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 7, 2014 /
 
Igen, de ehhez kell, hogy legyen az adott fázisvezetéken terhelés. És még akkor is beleszól az, hogy ahogy összeérinted, ott átmeneti ellenállás van, és mivel minimális feszültség van csak a nulla és a földelésérintkező között (csak ami a nulla azon szakaszán esik), az átmeneti ellenállás miatt nem biztos, hogy a nulla áramának jelentős része elindul a védővezető felé. Mondjuk kicsit meg kell dörzsölni, hogy az oxidot letisztítsd, akkor azért már elég kicsi lehet az átmeneti ellenállás. Ellenben ha beteszed az említett 8k2 ellenállást a fázis és a védőérintkező közé, akkor ott a hálózati feszültségnek nem akadály az átmeneti ellenállás, és át fog ott hajtani 28mA áramot mindenképpen. Szóval ha tesztelni akarunk, akkor az ellenállásos dolog megbízhatóbb eredményt ad.
(#) taurus válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 7, 2014 /
 
Schneider 2P 25A 30mA
(#) mugab válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 7, 2014 /
 
Elvileg fojtóval lehet korlátozni a zárlati áramot. A nagyok szokták is, csak ott az ezer és a száz között variálnak...
(#) bakos13gab válasza mugab hozzászólására (») Okt 8, 2014 /
 
Ez eszembe jutott. A túlfeszültségvédelem analógiáján. De van egy fontos különbség. A kismegszakítók soros elemek, míg a túlfeszültségvédők párhuzamosak. Nem teljesen látom át a dolgot, de azt gondolom, hogy a fojtó soros kapcsolásnál mindkét elemre, helyétől függetlenül ugyanúgy hat, mintha ott sem lenne.
(#) kameleon2 válasza potyo hozzászólására (») Okt 8, 2014 /
 
Idézet:
„Szóval ha tesztelni akarunk, akkor az ellenállásos dolog megbízhatóbb eredményt ad.”
Gondolom a beépített test gomb is ezt teszi. Beiktat egy ellenállást - csak szét kell szedni egy FI relét .
(#) kameleon2 válasza taurus hozzászólására (») Okt 8, 2014 /
 
Ez is LS-FI -nek tűnik. 25A a túláramvédelem 30mA a hibaáram korlát.
(#) potyo válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 8, 2014 /
 
Nem pontosan ugyanazt csinálja, mert a FI teszt gombja a fázis és a nulla közé tesz be egy ellenállást (FI előtti fázis, FI utána nulla (vagy fordítva) közé), nem a fázis és a föld közé. Ha a konnektorba dugjuk, akkor ott a konnektornál a földelés működőképességét is ellenőrizzük ezzel, míg a FI relé teszt gombja csak a FI relé működését ellenőrzi, a földelését nem.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2014
(#) gyuszo válasza potyo hozzászólására (») Okt 8, 2014 /
 
[„Szóval ha tesztelni akarunk, akkor az ellenállásos dolog megbízhatóbb eredményt ad.”]


Igen, jó ez a módszer, de ajánlatos minden fogyasztót kihúzni a konnektorokból, nehogy hamis eredményt kapjunk. Én egy Led-es feszültség kémlelőt használok. Ha a fázis és 0 -ra teszem a két végét, világít, de a fázis és védőföld kapcsolatnál le is old a FI-relé.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2014
(#) zootyo válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 9, 2014 /
 
A kérdésem az, hogy nyugodt szívvel felszerelhetem e, tehát a funkcióját ugyanúgy ellátja, vagy nem. Ugyanis ez van ingyen! Szabályos vagy nem?
(#) kameleon2 válasza zootyo hozzászólására (») Okt 9, 2014 /
 
Persze, hogy szabályos. Az ÉV relés vagy FI relé szerepe főleg az érintésvédelem. Azaz akkor is el kell lássa, ha a háromból, csak 1 fázis van meg - éppen ezért ment itt a vita arról, mikor old le és mikor nem. Ha van fogyasztásod a fázisvezető és a nulla között - le kell oldjon hiba esetén. Ezt te magad is kipróbálhatod, ha bekötöd és működő fogyasztás mellett összekötöd a nullát és a védővezetőt egy pillanatra. Hibaáram akkor keletkezik, ha nem a nullán fordul vissza az üzemi áram, hanem a védővezetőn.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2014
(#) ötfelezős válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 9, 2014 /
 
Nagy emberek sokáig hangoztatták azt, hogy ezt nem lehet megoldani, de most a Schneidernek vannak ilyen táblázatai. Viszont az ránézésre látszik, hogy az egyik kismegszakítónak kb 10-szer akkorának kell lenni, mint a másiknak, ahhoz, hogy a szelektivitás működjön. Olyan meg egy átlag háztartásban ritkán fordul elő.
(#) ötfelezős válasza zootyo hozzászólására (») Okt 9, 2014 /
 
Szabályos, ha fázisnak azt a kapcsot kötöd be, amelyiknél a próbagombra leold. Mert ugye a fentebb írtak értelmében a próbagomb egy fázis és a nulla közé kötött ellenállással működik.
(#) kameleon2 válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 9, 2014 /
 
Már megbocsáss... De te azt mondod, hogy ha üzemszerűen kimarad 2 fázis, akkor a három fázisú ÉV relé nem látja el a feladatát? Erről azért a gyártókat is megkérdezném. De tényleg. Mert elég nagy botrány lenne.
(#) lukacsp válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 9, 2014 /
 
Nem azt mondja, hol olvasod ezt?
Azt mondja, hogy úgy legyen bekötve, hogy a teszt gombbal lehessen tesztelni a működését.

A teszt gomb és a beépített ellenállás az egyik fázis (mondjuk L1) fi relé előtti kapcsát köti össze a nulla fi relé utáni kapcsával. Ha mondjuk úgy kötöm be a háromfázisú fi relét egy fázisra, hogy az L2, és N kapcsokat használom, akkor nem fogom tudni tesztelni a fi relét magát. Működni ettől még fog, a kolléga sem írta, hogy nem.
(#) taurus válasza lukacsp hozzászólására (») Okt 9, 2014 /
 
Bontott alkatrészeim között találtam egy 10 kohm/3W-os ellenállást. Egy tesztelésre felhasználva a FI relé 226 V-os (megmért) hálózaton leoldott. Ezt azt jelentheti, hogy már 23 mA-es hibaáramnál is működött?
Következő: »»   375 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem