Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   93 / 966
(#) Dudus válasza fasyrt hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Szia!

1-> Elég az 1.5 mm^2 -es vezeték, de ha belefér a csőbe a gerincet 2.5 mm^2 -es vezetékkel csinálnám.

2-> Lehet keverni, ha a megszakítótól elinduló gerinc leágazásoknál történő csökkentésére gondolsz, de a kismegszakítót a legkisebb keresztmetszetű vezetékhez kell választani!

3-> Az órából jövő mért fővezeték cseréjekor plombát kell bontani, amit csak regisztrált szerelő tehet.

4->Nem probléma.

5-> Vagy egy darabot szerelj az egésznek, kis lakásban megfelelő, vagy kettőt, egyet a vizes egyet a többi helységnek. Nem kell minden áramkörre külön ÁVK!

6-> Igen. Ezeknek a neve is húzódoboz, a vezeték behúzásának megkönnyítésére szolgál.

7->Ha eredeti WAGO, nem lesz gond. Amúgy ez örök vitatéma-> sodor-forraszt, sodor, WAGO, csavaros kötőelem...stb. sose lesz egyetértés.

üdv.

-szerintem-
(#) fasyrt hozzászólása Szept 10, 2010 /
 
Köszönöm a választ!

Új kérdés merült fel közben. Megtaláltam a villanyórából kijövő vezetékeket. A villanyóránál lévő megszakító B 25A-s. Előző írásommal ellentétben bejön a lakásba mindhárom fázis. Két fázis le van szigetelve, a harmadik fázis megy bele az első kismegszakítóba, aztán onnan egy 5 centis vezetékdarabbal van átkötve a másodikba, és onnan a harmadikba. (Végig a bejövő oldalon persze.) Ez így korrekt megoldás, vagy csináljam meg úgy, hogy egy fázis menjen mindegyik kismegszakítóhoz?
(#) Dudus válasza fasyrt hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Azok tartalékvezetékek, hogy egy későbbi fázisbővítésnél ne kelljen újrahúzni az órától a fővezetéket.

Tehát nem jön be mindhárom fázis! Bejön egy és a még nem kiépített másik kettőnek is be van téve a vezetéke!

Jól van így, ha igényesen van csinálva. Ma már kapható olyan "fésű" amivel elegánsabban is meg lehet oldani, de nincs jelentősége.

-szerintem-
(#) gg630504 hozzászólása Szept 10, 2010 /
 
Normális, hogy az émász, amikor fogyasztásmérőt cserél, a világítási
3*25 amperes kismegszakítót
3*16 amperesre cseréli?
Most akartam dicsekedni, hogy 2*3*25 amper jöhet hozzánk, de csak 3*25+3*16 amper
(#) Dudus válasza gg630504 hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Nem cserélheti kisebbre, mint a szerződésben foglalt érték! Ha a Te 3x25A-re vagy jogosult, arra kell cserélnie! Mivel valaha megfizetted a hálózatfejlesztési hozzájárulást ezzel téged - gyakorlatilag - most megloptak!

Ha "tévedésből" volt fent 3x25A, és Te 3x16A-re kötötted a szerződést, akkor jogos!

-szerintem-
(#) potyo válasza fasyrt hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
1. Én dugaljakhoz mindig 2,5-ös vezetéket rakok.

2. Nemnagyon tartom jó ötletnek a keresztmetszet bármilyen változását, még ha a biztosítéknál a legkisebb keresztmetszetre is van biztosítva (ekkor ugye eleve minek a nagyobb keresztmetszetű rész, házban általában nem feszültségesésre méretezünk). Jó lenne inkább végig ugyanakkorával csinálni. Nem olyan rettenet nagy az árkülönbség, szerintem nem érdemes ezen spórolni.

6. Hagyj a dobozban 15-20 centi vezetéket (pl. csavard benne körbe kétszer), hogy esetleges bővítéshez legyen tartalék.
(#) gg630504 válasza Dudus hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Köszönöm. Igen, én is így gondoltam.
Ismereteim szerint 2*3*25 amper lett szerződve.
Hab a tortán, hogy a telekkönyv szerint a házszám "3", míg az émász - nem létező - "3.B."-t ír.
(#) fasyrt válasza potyo hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Köszönöm a válaszokat Nektek!

Ezekből a vezetékösszekötőkből van wago is, és van XBS is, ilyen: http://www.mixvill.hu/1/products/256 Ez is felér a wago-val, csak más márka, igaz?

http://electrocord.hu/doc257/
Ennek az oldalnak a végén van egy táblázat, ott írja, hogy a másfeles vezetékhez 10A-s biztosító kell. Vagy a biztosító betét még az olvadóbiztosítékra utal? Ez a táblázat kavart meg, mert mindenhol máshol a másfeles kábel - tizenhatos megszakító párosítását hallom. (Ill. én is így tudtam.)
(#) Dudus válasza fasyrt hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Az XBS -ről a szerelők sokszor mondják, hogy ipari hulladék...
(#) Gafly válasza gg630504 hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Ezt hogyan kell érteni?
3x25A motorikus és 2x25A világitás
helyett
3x25A motorikus és 3x16A világitás?
Mert akkor 50A helyett kaptatok 48A-t (ami annyira nem rettenetes különbség), viszont jobban el van osztva (ami az áramszolgáltatónak előny). Mondjuk ez már nem szokványos háztartási méret. Ahogyan Dudus is mondta, érdemes megnézni a szerződést...
(#) gg630504 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Kapcsolt ( éjszakai ) 3*25 A, + világítási 3*25 ( most 3*16 ) A.
Az más tészta, hogy most 0 + 104 kWh/hónap a fogyasztás. De kellhetne. Majd az émász lassan kicserélgeti 0 + 1*6 amperre?
(#) proba válasza Dudus hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
És a Weidmuller-röl vélemény?
(#) Dudus válasza proba hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Az ismerősök nem fújnak rá. De sokszor nagyon szubjektívek ezek a vélemények. Vegyél 1-1 darabot az esélyesekből és vizsgáld meg őket.
(#) fasyrt hozzászólása Szept 10, 2010 /
 
Mi alapján kéne vizsgálnom őket? Elég sok helyre tettem már XBS márkájú csatlakozót. Nehezebb szerelni, vagy rövidebb az élettartama? Mitől rosszabb, mint a Wago?
(#) fasyrt hozzászólása Szept 10, 2010 /
 
Üdv!

Szépen, lassan megy a dolog. Rend van már a kismegszakítóknál is, a konnektorok már mindenhol feszültség alatt vannak, a kismegszakítóknál is rend honol már. Egyedül a világítás kismegszakítója van kikapcsolva, mert az áll szerelés alatt. A lámpák mindenhol leszerelve. Na innen kezdődnek a gondok.

Mint említettem, csúszózsalus szerkezettel rendelkezik a ház. Ez azt jelenti, hogy vagy 20-25 centi vastag betonfal van, vagy 7-9 centi vastag gipszkarton, födém mindenhol beton (így az aljzat is, de az most nem érdekes). Amíg betonban fut a vezetékezés, nincs gond, mert van műanyag védőcső, amiben eddig gyönyörűen elhúzgáltam a vezetékeket. Viszont a gipszkarton falban nincs műanyag védőcső behúzva, hanem csak úgy pőrén, a gipszkarton vályataiban futnak a vezetékek. Ez a kapcsolóknál gond, mert azok jellemzően ilyen falban vannak.

A kapcsoló felől nem tudom húzni a kábelt, mert szerintem ahol a betonból a cső kijön és vége van, megtörik a vezeték. Az elosztódobozból sem mozdul meg a vezeték.

Van egy tízméteres műanyag vezetékbehúzóm, avval sem jártam sikerrel. Ha a kapcsoló felől indítom neki, elakad valahol a plafon találkozásánál. Ha az elosztódoboz felől indítom útnak, akkor meg eltűnik a falban valahol, még látni se látom a kapcsoló környékén.


Hogyan húzzam át a vezetékeket így? Van erre valami megoldás?
(#) Csaszu hozzászólása Szept 10, 2010 /
 
Sziasztok
Egyenáramra hogyan kell méretezni kismegszakítót ?
Ge megszakító doksijában láttam hogy egyenáram esetén 40 %-al magasabb a jelleggörbe értéke mint 50 hz-en.
Tehát ha egy B-s, gyorsabb kioldású megszakítót feltételezek, aminek aminek 50 hz-en a névleges leoldási áram 3x-szorosa kell hogy 0,1 másdopercen belül lekapcsoljon, ugyan ehez egyenáram esetén 4,2 szeres túláram a 0,1 másdoperces leoldáshoz ?
(#) 121 hozzászólása Szept 14, 2010 /
 
Üdvözlet

23-éves panel házban áthúzattam a vezetéket alumíniumról 1.5 rézre. 3x16 Amper jön be a villany órától
villany tűzhely van 2.5 réz vezeték megy a villany tűzhelynek.Villanyszerelő 3 fázist egész lakásba felhasználta Fi relé nélkül 0-la voltot nem kötötte össze a földel az elosztószekrényben.

Kérdésem

Fi relét kel használni villany tűzhelyre ?
1 db Fi relé elég az egész lakásra ?

Előre is köszönöm a segítséget
(#) elektrocad válasza Csaszu hozzászólására (») Szept 14, 2010 /
 
Léteznek egyenáramra való kismegszakítók is. Szerintem érdemesebb azokból válogatni. A katalógusokban vannak leoldási jelleggörbék is, talán egyenáramra is.
(#) elektrocad válasza gg630504 hozzászólására (») Szept 14, 2010 /
 
A lecserélt kismegszakító a fogyasztásmérő előtt van (betáp oldalról nézve)? A fogyasztásmérő előtt is kellene lenni megszakítónak. Azt a szerződés szerint cserélheti. Ha azonban a fogyasztásmérő után (a fogyasztói oldalon), ahhoz semmi köze.
(#) elektrocad válasza 121 hozzászólására (») Szept 14, 2010 /
 
Idézet:
„0-la voltot nem kötötte össze a földel az elosztószekrényben.”

Gyorsan javítasd meg, amíg nem késő!

Idézet:
„1 db Fi relé elég az egész lakásra ?”

Elvileg nem szabálytalan, de ha leold, nem lesz villanyod az egész lakásban. Én külön tennék egyet a tűzhelynek, meg egyet a fürdőszobára is.
Visszatérve az előző idézethez, úgy nem is működhet, ill. nem véd a Fi relé. A 0-t a földdel a FI relé előtt, a betáp oldalon kell összekötni, a FI relé után már tilos.
(#) potyo válasza elektrocad hozzászólására (») Szept 14, 2010 /
 
Idézet:
„Gyorsan javítasd meg, amíg nem késő!”


Viszont ha az óránál már megvan a kötés, akkor nyugodtan maradhat így. Ki kellene deríteni, hogy mi a helyzet.

A fi relé akkor is működik, ha a földelés nincs fémesen a nullával összekapcsolva, feltéve, hogy van valami rendesebb földelőszonda elhelyezve.
(#) Dudus válasza elektrocad hozzászólására (») Szept 14, 2010 /
 
A több mint egy ÁVK csak akkor járható út, ha a nullákat értelmesen kábelezték!
(#) gg630504 válasza elektrocad hozzászólására (») Szept 14, 2010 /
 
Szerintem előtte vannak a megszakítók.
Volt olvadó biztosító is, de azok eltűntek.
Balra a kapcsolt, jobbra a világítási mérő.
Nem történt szerződésmódosítás, tudtommal.
(#) elektrocad válasza Dudus hozzászólására (») Szept 15, 2010 /
 
Az értelmetlen kábelezést fel sem tételeztem. De jó hogy megemlíted, vannak még akik "összepókhálózzák" a vezetékeket, gondolván úgy is egy potenciálon vannak. A biztonságos működéshez sajnos ez nem elég.
(#) elektrocad válasza gg630504 hozzászólására (») Szept 15, 2010 /
 
A képek alapján úgy tűnik, hogy a megszakítók a fogyasztásmérők előtt vannak, feltételezve, hogy a vezetékek is ezt igazolják. Ellenőrizd le mindkét fogyasztásmérőre mi van a szerződésben. Ha nem egyezik, mehetsz reklamálni szerződésmódosítás vagy megszakítócsere miatt.
(#) elektrocad válasza gg630504 hozzászólására (») Szept 15, 2010 /
 
Szerintem a Te esetedben az a lényeges, elegendő-e a 3x16A. Ha elegendő, én inkább a szerződést módosítatnám, ha tudod mikor történt a csere, arra az időpontra visszamenőleg. A villanyszámlán ezzel spórolhatsz.
(#) Dudus válasza elektrocad hozzászólására (») Szept 15, 2010 /
 
Szerintem nem spórol, sőt!

- Elveszíti a valamikor kifizetett hálózatfejlesztési hozzájárulást
- Ha később szükséges lesz újra megfizetheti.
- A kismegszakítótól nem függ a fogyasztás, így spórolni sem fog az új megszakítókkal. A látens többlet, amit most nem használ fel, nem jelenik meg a számlán, de egyszer jól jöhet.
(#) fulcsii válasza Dudus hozzászólására (») Szept 15, 2010 /
 
Idézet:
„Elveszíti a valamikor kifizetett hálózatfejlesztési hozzájárulást - Ha később szükséges lesz újra megfizetheti.”


Ez így nem igaz! Nem veszti el, és lehet kérni kisebb teljesítményt akkor is!

Ezt tapasztalatból mondom!
(#) Dudus válasza fulcsii hozzászólására (») Szept 15, 2010 /
 
És ennek mi értelme? A szolgáltató nyilvántartja, hogy neked több járna de kevesebbet kérsz? Vagy visszatéríti a hálózatfejlesztést?

-nem értem-
(#) fulcsii válasza Dudus hozzászólására (») Szept 15, 2010 /
 
Igen, nyilvántartásban van, mennyit kértél annó!
És ha most visszamondod, mert szünetel mondjuk a vállalkozásod, viszont később ismét kell, akkor csak be kell jelentened és vissza adják!
Következő: »»   93 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem