Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Wand Clock
 
Témaindító: zoly15, idő: Okt 29, 2008
Lapozás: OK   36 / 67
(#) Hujikolp válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Üdv!

Nagyon köszönöm a segítséged! Viszont, más I2C is lenne a buszon (hőmérő, amolyan extra) és azt az képes lenne meghajtani? Az SCL és SDA I2C vonalakat a PIC megfelelő lábaira tettem, tehát már nincsen külön Port-on. Most fogom a nyákot elküldeni gyártásra, 2 hét múlva remélem meglesz. Utána aztán lehet bíbelődni
És bocsi, hogy ide írogatok ezekkel a kérdésekkel, csak nem tudom, h hol lenne az igazi helye, topikot nyitni neki nem akarok, remélem elfér :pirul:
(#) Hp41C válasza Hujikolp hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Szia!

Egy I2C buszon több eszköz is lehet, de a címeknek egyedinek kell lennie. Mint már leírtam, ebben segít az eszközök A2, A1, A0 kivezetése. Az RTC címe pl.
0x101000(a0)(RW) ahol az (A0) az A0 lábon mérhető szint, az (RW) pedig az írás/olvasás megadására szolgál. Az eszközöl adatlapjában megtalálható a felső 4 bit. Az eszközökre - mindre - el kell vezetni a SDA és SCL jeleket, felhúzó pedig csak egy kell.
Az átviteli sebességet a leglassabb eszközhöz állítsd be. Ugyan az I2C megoldást ad a sebesség összhangolására, de a 16F88x-ben hiba csúszott a megvalósításba (Nézd meg az 16F88x Errata dokumentumát.).

Ha a 16F871-et használod a programozott I2C-vel és a C port lábait használtad fel, a többi 6 bit kezelésére kell ügyelni:
Mindegyik bemenet: Nincs teendő
Van köztük kimenet is: A PORTC nem kezelhető ReadModifyWrite műveletekkel, csak a movwf PORTC és a clrf PORTC-t használd. A port aktuális értékét egy RAM kópiában tárold, azon végezz el minden műveletet, az eredményt másold át a portra.
A bemenetek értékét a PORTC-ről lehet olvasni. Minden működni fog...
Szia
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Aug 27, 2009 /
 
Szia!

Egy kicsit elgondolkoztam a 16F628(A) program módosításán. Az még a régi - propeller alapú. A Wand óra programját teljesen átírtam, csak az átírt verzióban próbáltam meg a 168-részre osztást.

Miért ragaszkodtok a 16F628 2k program memóriájához. A 16F648, 16F88 lábkompatibilis és 4k tára van, az áruk pedig alig magasabb...
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 27, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Nem, nem ragaszkodok a 628-hoz, csak szeretném azt az egyszerűbb verziót is "életben" tartani. Ha nem olyan nagy gond, próbáld meg a 648-al, ha csak abban férne el a 168 részre osztás, és az (első-hátsó) karakterek kihagyása..
- Más.
Egy újabb, borzasztóan egyszerű rezgető egységgel kisérletezem, vannak olyan jó eredmények, amelyet szeretnék megosztani a továbbfejlesztéséhez .
Egy egyszerű DC 12V motorral működik, sehol sem kell rugó, és mágnes sem. Sőt, ellensúly is ugyanaz a kar rövidebbik vége, amelyen megfelelő tömeg elhelyezésével ki lehet küszöbölni teljesen a berezgést. Most egy jóval súlyosabb kart lengetek az astabil/H-hid áramkörrel, elég nagy a freki és a kitérése is megfelelő. (250mA/9V, a videón látható működésben).
- Ha építésről lenne szó, ezt a rezgető mechanikát ajánlanám azon kedves kollégáknak, akik a rugós megoldást elvből elvetik, természetesen még további fejlesztésre vár ez a megoldás. Úgy gondolom, ez az összeállítás a winchester elektromechanikájánál is alkalmazható lenne. Most néhány kép és egy videó a rezgetőröl, szia.
(#) proli007 válasza janocsi hozzászólására (») Aug 27, 2009 /
 
Hello!
Figyelek ám! Most már készül a fából vaskarika!
A vége egy olyan propeller óra lesz, ahol a forgó szár csak 90fokban látható..
üdv! proli007
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Aug 27, 2009 /
 
Szia!

Ebből előbb - utóbb propeller óra lesz...

Nálam is van még további fejlesztési eredmény:
- Még több furcsa kijelzési mód... Majd készítek felvételeket.
-16F887-tel már a páramérés (és esetleg a légnyomás mérése - az érzékelő nagyon drága) is menne, sajnos a 16F886-nak nincs elég lába.

Szia
(#) janocsi válasza proli007 hozzászólására (») Aug 27, 2009 /
 
Szia Proli007!
De régen nem "láttalak" itt a topikban! Hiányoltalak is, a komoly, megfontolt hozzászólásaiddal!
Ez a rezgető mechanika már régóta foglalkoztatott, de sehogyan sem tudtam "kordában" tartani. A két "puha-pihe" ütköző párna, és annak beállítása hozta meg a megoldás kulcsát. Nem kényes egyáltalán semmiféle pontatlanságra sem. A "párnák" kar távolságával jól beállítható a szükséges freki és kitérés is.
Örülök, hogy újra itt vagy és figyelsz, szia.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 27, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Ha meg tudnánk oldani valahogyan ítt is az LED-ekhez menő vezeték nélküli áramokat külön-külön, tényleg közelebb jutnánk a propeller óra megvalósításához. De ezt majd később...
- Ha sikerül ezt a meghajtó mechanikát is stabilan, szinkronban idítani és járatni, szerintem egész jó lengetőhöz jutnánk. Ezzel még vannak gondok, dehát majdcsak megoldódnak azok is. Ez már azért valóban nagyon egyszerű rezgető mechanika lehetne.

- Az új kijelzések képeit nagyon várjuk.
Szia.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Aug 27, 2009 /
 
Sziasztok!
Néhány megjegyzés a "motoros" lengető mechanizmusról:
1. A DC motor legyen minél kisebb átmérőjű, inkább hosszabb kivitelben a kevesebb tehetetlenségi nyomaték miatt.
2. A kar felépitésénél szükséges a "mindenhol könnyítés" kialakitása, kb 1mm vastag nyáklemezből, 0603-as SMD LED-ek 1-1.5mm-re egymástól. (kb 10mm-ben a karakterméretek).
3. A kar összes hossza 180mm, itt 2/3-on a motorra felfüggesztve, tehát ebből 60 mm a lengetés kiegyensúlyozására ellentétes mozgással, a végén megfelelően súlyozva.
4. A LED-ek levezetéseit itt ha lehetséges, mindenképpen vékony nyákszalaggal oldjuk meg. Ha erre nincs mód, akkor megfelelő számú 0.1mm-es CuZ sodratot is alkalmazhatunk.
5. Az ütköző párnákat nem szükséges nagyon puha anyagból , lehet filcel is megoldani. Ha túl hangos lesz az ütközés, akkor módosítjuk puhább anyagra.
Sok sikert a lengetőhöz, szisztok.
(#) pako válasza janocsi hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Üdv!
Erről a módszerről mi a véleményed?

lengőkar.PNG
    
(#) janocsi válasza pako hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Szia Pako!
Volt egy-két kisérlet motoros meghajtásra még az elején, de a forgó/rezgő mozgás miatti zaj elviselhetetlenül megnőtt az ideálisabb kar-frekvenciákon (16-24Hz!).
- A most kialakitott, de csak a motor írányváltással dolgozó rezgőkarnál minimális zaj keletkezik, azt az ütköző "párnák" még elnyelik. - Azt azért nem mondanám, hogy ez volna a végleges, jó megoldás.
Javasolnám a mechanikád üzemszerű felépítésével a működése vízsgálatát. (A kar mozgása Nálad a szinusz függvénnyel írható le, tehát a végeknél a leglassubb a sebesség). Kiváncsian várom, sok sikert hozzá, szia.
(#) pako válasza janocsi hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Szia!
Én nem építek ilyen órát, csak olvasgatom a topicot, mert érdekes, ez csak egy ötlet volt.
Üdv.
(#) (Felhasználó 37481) hozzászólása Aug 28, 2009 /
 
Először is had gratuláljak az eddigi elért eredményekhez. Nem piskóta ami itt az elejétől kezdve mostanáig létrejött.

Végig olvastam a fórumot, de nekem valahogy nem tetszik a laprugós meghajtás. Így a következőre gondoltam:

Csak a kijelző rész maradna meg, de megkapná a laprugó hosszát pluszban. Tengelyesen fel lenne fogatva, alul pedig súllyal tartanánk középállásban. Ez idáig már volt.

De a belengetést változtatható kitöltési tényezőjű négyszögjellel lehetne indítani. Eleinte 10-90%, majd 90-10% a másik irányba, majd amikor beindul a rezgés vissza lehetne szabályozni 50-50%-ra.

És egy kis móricka ábra

kijelzo.PNG
    
(#) janocsi válasza (Felhasználó 37481) hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Szia Lasarus1988!
Beíndultak a mechanikai megoldások egyre több formában. (Ez már egyre komolyabb lesz).
Ez az elképzelés is jó, csak egyetlen ponton van pici hiba, nevezetesen, az ellensúly okozza a problémát. Ha alulra súlyként egy tömeget helyezünk el, (mint az ingaóra mozgatható beállító súlya), nagy valószínűséggel kicsi lesz majd a rezgési frekvenciánk. Egy ilyen kisérletet azért nem ártana tanulmányozni, hátha mégis elég lenne...
- Ha volna hozzá kedved, megvízsgálhatnád egy "demo" paneles összeállításban, (nem a teljes órára gondolok, csak a mechanikai felépítésre), mert van benne valami okosság. Szia.
(#) (Felhasználó 37481) válasza janocsi hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Sajnos egyenlőre csak ötletekkel szolgálhatok, de mindenképpen szeretnék egy ilyen órát megépíteni. Főleg a végletes változat lesz majd nagyon durva.

És hát sajnos PIC programozásban sem vagyok valami jó. Még csak most szeretném elkezdeni (úgy gondoltam, hogy a meglévő verziót egyszercsak eszetlenül beégetem és csak később értem meg a programot)

Súlynak pedig éppen csak annyit gondoltam ami képes függőleges tartani a kijelzőt.

Lehet, hogy érdemes kísérletezni egy vastagabb karral amin már a led-ek vezetősávjai is elférnének és alulra kerülne egy csatlakozó, ami talán elég súly lenne.
(#) (Felhasználó 37481) válasza janocsi hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Még valami eszembe jutott!

Ha súly miatt csökkenne a frekvencia és az amplitúdó sem lenne kielégítő, akkor a képen látható megoldás még akár működhet is.

Az erőmérőkben használt rugók elég gyengék és nem akadályoznák a mozgást. Vagy esetleg egy vékony és nyúlékony gumival lehetne megoldani.

Újabb ötlet!!! Ma jó napom van.

Mi lenne ha a középállásban tartás mágnessel oldanánk meg? Tehát a rugó helyén fém lenne és ezt kikapcsolt állapotban egy elektromágnes tartja középen. Azonban amikor bekapcsoljuk az órát az elektromágnes elengedné és tehetetlenségénél fogva eldőlne valamelyik irányba. A dőlést már érzékelne a középre helyezett Hall elem és rögtön ellenirányú vezérlésbe kezdene.

Így meg lenne oldva súly nélkül a középen tartás kikapcsolt állapotban. Nem lenne rugó és mindig pöccre indulna és csupán egy Hall elem kell a működéshez.
Vélemények?

kijelzo2.png
    
(#) janocsi válasza (Felhasználó 37481) hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Szia Lasarus1988!
Bizony, ez is egy jó megoldás lehetne... A kezdetek kezdetén mindenféle rezgéskeltési móddal megpróbáltam működésre bírni a kijelző kart, de az sehogyan sem akart tartósan szép nagy amplitudóval lengedezni. Akkor jöttem rá, a laprugó mégis jó megoldás lehet, (a gyáriban is ilyen van), hiszen ha elég vastag és merev az anyaga, lesz egy saját rezonancia-frekvenciája. Ezzel már lehet mit kezdeni, és igen kis energiákkal be lehet rezgetni, de csakis a saját frekijén. El is ídult a dolog, és különféle meghajtó áramkörökkel, azok szinkronizálásával lehetett tovább kisérletezni a rugóhoszz, ill. a kitérés és frekvencia elfogadható jósága felé. Azóta is ez a legmezbizhatóbb lengetési módszer, de bizonyára van ennél jobb is. Keressük tovább! Ahol rugó és tömeg együtt van, ott van rezonancia is, tehát meghatározó lehet a működése.
Ezzel csak arra akartam rávilágítani, hogy a végén mindig a "laprugó" győzött a jó működés feltételében, és ezt semmivel sem tudtam pótolni. (Eddig). Ha sikeresek lennének azok a kisérletek amelyek "más" módon rezgetik a kart, talán meglenne az újabb
már nagyon várt megoldás. Ezen azt hiszem még sokat kell töprengeni, és kisérlet-kisérlet, meg kell próbálni minden lehetséges elgondolással.
(Ne haragudj a hosszúra sikerült monológért). Szia.
(#) (Felhasználó 37481) válasza janocsi hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Csak jöjjön meg a fizetés!

A tekercs adatokra lennék még kíváncsi amivel Neked megfelelően működik a rezgés. Tudom le volt írva, ha jól emlékszem kétszer is de most nem találom (Murphy).

Lágyvas méretei, rézhuzal vastagság (0,25?), menetszám (850-1000?)

Köszönöm!

És még egy ötlet:

Terveztem most gyorsan egy kijelzőt aminek a méretei felül 6,35mm alul pedig 8,89mm és a vezetősávok a nyákon vannak. 25,4cm hosszú. Középen a tengely felett a csatlakozó, hogy minél kisebb erőhatás érje.

Még azt gondoltam, hogy nem felül lenne a mágnes, hanem alul a tengely alatt így egyben súly is lenne, tehát a tekercsek is lentre kerülnének.

kijelzo3.png
    
(#) janocsi válasza (Felhasználó 37481) hozzászólására (») Aug 29, 2009 /
 
Szia Lasarus1988!
Nagyon értékelem, ha valaki aktívan szeretné a problémás dolgokat megoldani, kipróbálni.
A bevállt tekercsadatok: 2x750-1000menet 0.23-as CuZ huzallal tekercselve. (0.2-0.25mm átmérőig jó!).
Vasmag: lágyvas lemez, 2x15x100mm. A légrés a két vasmag között 20-23mm. A vasmagon cellux szigetelés van alul, majd felül is. A kivezetéseket egy kis nyákra vezettem ki, ahol tetszőlegesen tudom a tekercseket bekötni. pl.: a H-hid áramkörhöz sorosan van alkalmazva a kötés. Két kép a tekercspárról, szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Aug 29, 2009 /
 
Sziasztok!

Itt jönnek a beígért képek:

Analog: Felül a másodperc, alatta a perc, alul az óra
SetTheopy: Egy Berlinben működő digitális óra kijelzése
Baltazar: Abakusz olvasók biztos ismerik, a kismutató szöge a 12 óra jelzéshez képest (12 óra - 360 fok)
Net: New Earth Time: A nap helyzete (0 fok - 00:00, 180 fok - 12:00).

(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 29, 2009 /
 
Továbbiak:

Swatch: Swatch Internet Time ( 1 nap - 1000 beat)
Dec: Decimális óra ( 1 nap - 10 decimális óra)
Szazalek: A nap eltelt része
Stime: S Time ( 1 nap - 9 S óra, 1 S óra - 9 S perc, 1 S perc - 9 S másodperc)
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 29, 2009 /
 
És még egy:

Bin: A dátum és az idő teljesen binárisan, az év két bájton. Egy szépséghiba van a képen: az év 7. bitje nem látszik, mert a karomon csak 7 led van kiépítve.

Bin.jpg
    
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 29, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Szenzációs! Gratulálok!
Ezek a különleges kijelzések teszik egyedivé ezt az órát, igy már utólérhetetlenül "magas" szintre került nálam. Csak így tovább, szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Aug 29, 2009 /
 
Sziasztok!

Itt a második menet...

Morse: Az idő Morse kóddal. Felülről lefelé 10 óra, óra, 10 perc, perc, 10 mp, mp. (Sajnos a 10 óra kódja nem látszik (nincs kiépítve a ledje))
Domino: Az idő három dominón
Octal: Az idő 8-as számrendszerben (normális időegységekkel)
Doy-How: A két szám azt jelenti, hogy hanyadik nap telik az évből, ill. hanyadik óra a hétből.
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 29, 2009 /
 
És még mindig nincs vége:

A két bináris kijelzés nagyon hasonlít egymásra, ezért a kódolás csak videon látszik:

Bin: Normál bináris kódolás,
Gray: Gray kódolás, bájton belül egyszerre csak 1 bit változik.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 29, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Mindegyik időkijelzés nagyon különleges. Az egyik ezekböl most nagyon tetszik, (a Morse), mert egyböl le tudtam olvasni. Köszönöm ezt a rengeteg újfajta kijelzést, azért mindegyiket meg szeretném majd tanulni leolvasni. Szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Aug 29, 2009 /
 
Szia!

A bár kód kijelzés nem jött ki olvashatóra, a vonalak vastagsága 1 ill. 2 pont. Működik, de nagyon nehéz leolvasni. Most 6 számjegy van kódolva (óra, perc, mp). Ehhez még 8 pontból álló keret is van. Összesen 50 pont.

Még alakítok rajta egy kicsit...

A képek mérete itt a Wand órán csak 60 byte, így a programtárban az ébresztési és a kommunikációs rutinok mellett is maradt még majdnem 2K. Még mindig üres több mint 240 programhely.

Sziasztok

BarCode.AVI
    
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 30, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Elidítottam a W_3.15 verziót, minden adatot megőrzött, nem felejtette el a 3.10-es beállításait.
Néhány felvételt most felrakok, nagyon-nagyon sokat kell majd ezt a programot nézegetnem, tanulmányoznom. Első körben tehát a felvételek, és köszönöm a bizalmad, szia.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 31, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Átnéztem mind a 17 féle óra kijelzési módját, egyedülálló alkotás lett ez a Wand clock program! Egy állományban feltöltöm mindegyik óra kijelző képeit.
- Úgy következnek egymás után, ahogyan a "Wand" lapján látható. (Special modes). Mégegyszer szívből gratulálok, nagyszerű és kifogástalan ez a verziód!
Szia, janocsi.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Aug 31, 2009 /
 
Szia!


Az órád nagyon jól néz ki, már majdnem gyári....

Le kellett volna kopognom előre... A leveled alapján találtam egy hibát - a mozgó szöveg beállításánál. Az STime sajnos időnként visszafelé is tudott menni, de ennek az oka már megvan: A másodperc átszámítási tényezőjét 1 decimális helyiértékkel elírtam. A bar kódot meg elkezdtem csiszolgatni...

Szia
Következő: »»   36 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem