Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Témaindító: Müszi, idő: Okt 19, 2006
Témakörök:
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Profi darabnak tűnik, de nem látszik, hogy van-e rajta világítás, ami gyakran elengedhetetlen. A peremen körben 10-20 smd LED nagyon praktikus lenne.
Aha, értem, amúgy a műhelyemben annyi fény van, hogy néha már sok is!
Amúgy a hobbyrendeleésen ugyan ezt a nagyítót lehet kapni, és végül kiderült, hogy nem akril, hanem üveg! Tehát jó lesz!
Nem véletlenül írtam, hogy a peremen körben! Mindenféle külső pontszerű világítást könnyen leárnyékol a kéz, a szerszám... Egy fénycsővel világított munkaasztalon természetesen nélkülözni lehet.
Üdözletem az uraknak!
Bemutatnám a mühelyemet, mert kiegészült pár hasznos aprósággal. Müszi
Szia!
Szép kis műhely! Látom a pan the nol azért ott figyel! Helyes! Ennyi a műhelyed, vagy van még "folytatás"?
Azt én is észrevettem. Ahol páka van, ott égési sérülés is könnyen előfordulhat. Én pl. fél évvel ezelőtt véletlenül nem figyeltem a mozdulataimra, sem a páka helyzetére a jobb kezemben, és belehajoltam véletlenül, és egy 2 cm-es szép piros csík lett az arcomon.
Uhh, az brutál! :eek2: Én amikor pillanatpákával forrasztottam úgy ki, hogy az egyik kezembe a páka másikba a fogó, a lábammal fogtam a panel, na akkor én is összeszedtem pár "foltot". Mert hát (máig) nincs műhely...egyenlőre.
Nekem speciál a skóp nagyon tetszik! Bárcsak nekem is lenne!
Apám! az a cin adagoló.... hát ez már király kategória!
Arc? Nehéz űberelni, de nem lehetetlen
Annó a munkaasztalomon volt egy csomó cucc (arról vagyok híres hogy NEM a "clean desk" szerint dolgozom) és én egyszerűen csak lelógattam a Wellert az asztal szélén (vezetéke megtartotta). Aztán egyszer valamit szerettem volna megvitatni a főnökömmel és egyben barátommal. Odaült hogy megnézze. Maradjunk annyiban hogy az ünneplő nadrágja bánta és azóta is beszédtéma
Áh, sehol nem vagytok! Egyszer megmarkoltam a pákát. Persze, hogy a nem-markolatos végén... Annyira nem kacagtam, hogy őszinte legyek.
Velem is történ már ilyen...... Azóta van forrasztóállomásom...
Müszikém ez csodálatos! Jó az a lámpa, olcsó is meg tényleg jó is. Irigylem a forrasztód, a jó helykihasználtságod. Nekem hiányzik onnan egy satu, a legkisebb is jól jöhet. Nekem kettő picike van a műhelyben, apósnak egy nagyobb néha elkel az is. Oldalra a forrasztó mellé felcsavaroznék egy fa lapot és fúrnék bele lyukakat csavarhúzóknak és reszelnék fogónak is helyet.
De így is nagyon szép és jó, nekem tetszik.
Annál már csak az a szebb, mikor mindez elektronikusan működik. Azaz, a páka nyelén van egy kis mikrokapcsoló, és azzal lehet adagoltatni az ónt a pákahegy irányába. Érdekes kis kütyü, és működik a módszer. Van 2 ilyen Weller-es állomásom is itthon.
Mik derülnek ki ezekről a vérprofi modikról... még néha azt se tudják melyik a páka eleje meg vége.
Láttad volna a kezdeteket! Hollótussal, vas kloriddal, anyám zománcos sütőtepsijébe....
Az nem semmi. Én egyszer Zepter lábasban kevertem ragasztót........ Örültek ...
Ilyenre gondoltál? Forrasztó
Jó kis szerkezet. De végülis semmi bonyolult nincs ebben az ónadagolóban. Van egy alacsonyfordulatú moci, amit lábkapcsolóval kapcsolsz ki/be. Házilag szerintem valami nagyon alacsony fordulatú mocival 2 gumirozott kis kereket (pl.magnókból) kéne meghajtani, amik azért valamennyire tudnak oldalirányba is mozogni. Aztán egy lágyabb bicikli bowdenházon keresztül lehetne továbbítani az anyagot. Ahol vége a páka markolatnak, onnantól fémcsőben mehetne tovább, majd a hegynél egy kis kanyar, mint a gyárin.
Sziasztok! Gondoltam rá én is,hogy átalakítom az SMD állomásom füstelszívó csonkját egy ilyen adagolóra.. Egy vékony kerékpár váltóbovden külső lenne szerintem ideális mert ugye az ónhuzalt tolja és ha nem patent a cső miben megy összegyűrődik a huzal.. Főleg vékony huzaloknál lép fel ez a probléma.. Léptetőmotor lenne ideális és azt is gondoltam,hogy érzékeli az előtolást és automatikusan kikapcsolja ha hozzáér a hegyhez az ón némi késleltetéssel ezt mikrokontrollerrel lehetne frankón megcsinálni ki ért a programíráshoz.. Olyan lenne mint a védőgázos hegesztőnek az adagolója.
Tudom, egyszerű, a dolog nyitját én is értem, de most lusta vagzok kipróbálni, annak ellenére, hogy mindenem van hozzá!
Szerintem túlbonyolítod, bár te tudod. Egy bowdenházat megpucolni nem egyszerű, akkor már inkább valami más csövet kéne használni, mert a műanyag borítás amúgyse túl erős. uC -s, léptetőmocis ónadagolás? Hát nekem ez magas. Tehát én inkább DC motor-lábkapcsoló párosban gondolkoznék.... De milyen jól néhet ki az a páka, amelyiken van egy ónadagoló és füstelszívó is!
Szerintem a bovden a legegyszerűbb,méterben lehet venni fillérekért.. Nem fog csúszni más csőben hacsak nem valami kemény cső de az meg nem hajlik rendesen. Én vékony ónt használok ezért kell,hogy könnyen menjen bent. A motor lehet DC is de akkor egy PWM fordulatszabályzó kell mert nem lesz bent erő kis fordulatnál és ugye állíthatóra kéne azért megépíteni ,hogy be lehessen állítani a kívánt sebességet Jövő héten én csinálok is egy ilyet mert kevés a két kéz SMD beültetéskor. Már régen gondolkozom rajt most kivitelezem
Sok sikert, remélem kapunk majd képeket!
Igen! Természetesen.. Megnézem milyen motorom van mi jó lesz a célra és megcsinálom. A vezérlést majd később megcsinálom mikrokontrolleresre és be lehet állítani mint a gyárin mekkora hosszban nyomjon egy "pedálozásra" így gyönyörű beforrasztásokat tudok csinálni SMD nyákokon (szeretem ha esztétikus) egyforma lesz az összes padra felvitt ón mennyisége!
Hát sok sikert az analóg DC -s vezérlést lehet én is kipróbálom majd. Hát a léptetőmocis autómata cucc még várat magára... Én amúgyis még csak normál alkatrészekben gondolkozok. A régi, programkapcsolós (pl. Hajdú) mosógépekben van egy alacsony fordulatszámú motor, ami a prog.kapcsolót forgatta. Az jó lenne ilyen célra?
Egy viszonylag nagy nyomatékú szinkron jószág.... nagyon stabilan tartja a fordulatot, és határozottan indul. Alkalmasnak tűnik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |