Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akkumulátor töltő

Témaindító: josephx, idő: Jan 18, 2006
Lapozás: OK   108 / 302
(#) philips100 válasza pumoka hozzászólására (») Feb 27, 2012 /

Szia,

Átterveztem Eagle-ben.Ha hazaértem a munkából feltöltöm.Én is most keztem megcsinálni.
üdv
(#) pumoka válasza philips100 hozzászólására (») Feb 27, 2012 /

Köszönöm szépen várom!
(#) Watson válasza pumoka hozzászólására (») Feb 27, 2012 /

Helló!
Látom,meg lesz,de ha mégis kell,nekem meg van a lap csak elő kell keresni és beszkennelni vagy lefotózni,úgy hogy megvárom az eaglés választ addig nem vacakolok vele.
(#) philips100 válasza pumoka hozzászólására (») Feb 27, 2012 /

Szia!

A csatolmányban megtalálod a kapcsolást.
üdv
(#) Watson válasza philips100 hozzászólására (») Feb 27, 2012 /

Jobb mint az eredeti!
(#) berobbantam válasza berobbantam hozzászólására (») Feb 27, 2012 /

Ne ma kipróbáltam elemmel is.Ugyanazt írja ki pedig a multiméterem arról az elemről megy.Az ra rb és a melette levő elenállásokat átforrasztottam egy dög panelmérőre és érdekes módon az is ugyanezt írja.Ezek helyett az smd-k helyett rakhatok rendes ellenállást?Mert akkor még ezt kipróbálnám.Csak kell kerítenem egy kapcsolási rajzot a műszerről.Ez az smd forrasztás nem nagyon megy nekem.Csak öregszek
(#) dudzsi válasza berobbantam hozzászólására (») Feb 27, 2012 /

Hát annak akor valoszinü kampec. Kilehet cserélni sima ellenálásra, csak az a kérdés hány százalékosak. Mert az is számithat.
(#) Tomi111 válasza berobbantam hozzászólására (») Feb 27, 2012 /

Üdv!

Írtad, hogy eredetileg külön vékony tekercs volt a műszernek. Nem véletlen. Pár hozzászólással előbbre köbzoli is írta, hogy külön tekercs kell, erre te rákötötted a leágazásra. Tönkre is mehetett a műszer!!
Ezek a panelműszerek csak úgy működnek, ha a mért feszültség és a saját tápja nincs galvanikus kapcsolatban!
Vagy külön tekercs a nagy trafón vagy egy kis trafó külön(kis néhány wattos).
Esetleg DC-DC átalakító. Én már oldottam meg ilyen esetben az NMA sorozatból való áramkörrel. Egy LCD kijelzős műszert vígan elbír.

Üdv! Tomi
(#) berobbantam válasza dudzsi hozzászólására (») Feb 27, 2012 /

Eredetileg 1 százalékos volt.Most ha netán épp 5 százalékost találok itthon akkor valószínű csalni fog valamennyit de ez igazából nem izgatna.Csak saccolónak kéne.Csak kéne egy részletes kapcsolási rajz a pm-ről.A tipusa pm438bl.Amit a hestorén találtam az elég elnagyolt.Ezt a galvanikus kapcsolatot sem igazán értem.Van egy trafó 11 és 16 voltos kivezetéssel.A 11 voltoson van egy graetz ezután a műszer táp panelja ami lestabilizálja 9 voltra.Vagyis pontosan 8.9 volt.A 16 voltos kivezetésen van egy másik nagyteljesítményű graetz,erről megy az akkutöltő.Én eszem szerint ez így nem dolgozhat össze mivel külön graetzen van a két áramkör azon meg visszafelé nem folyik áram.De javítsatok ki ha tévedek.Nem nagyon értek hozzá,inkább csak egy lelkes amatőr vagyok.De próbáltam elemről és másik trafóról is.Akkor is lov batterit ír.Ezt a 3 ellenállást még megpróbálnám kicserélni ha találnék egy részletesebb rajzot de eddig nem sikerült.
(#) dudzsi válasza berobbantam hozzászólására (») Feb 27, 2012 /

Amit tomi11 irt az nagyon igaz. Mert ugye akkor a tápnál a töltö és a panelmüszer egyik része közös. Igaz? 3 vezetéked van a trafon? Mert az tönkreteszi a müszert. Ijyenkor olyan mint ha a saját áramát mérné, azt meg nem szereti.
(#) berobbantam válasza berobbantam hozzászólására (») Feb 27, 2012 /

Kibányásztam a műszert a dobozból.Szóval az ra rb és r6 ellenállás értéke kéne.Ez tki birtam még nézni a panelról.Viszont az én rajzomon 7 ellenállás és két kondi van.A műszeren meg 11 ellenállás(mondjuk ebből 3 a pontoké valszeg)5 kondi meg egy 3 lábú tekerentyű van az ic-n kívül.
(#) berobbantam válasza dudzsi hozzászólására (») Feb 27, 2012 /

A trafó 0 kivezetése valóban rá van kötve mindkettőre.De pl a multiméteremmel meg akartam mérni a benne lévő elem feszültségét és nem ment tönkre.Igaz 3 voltot mutatott 9 helyett.
(#) pumoka válasza philips100 hozzászólására (») Feb 27, 2012 /

Nagyon tuti vagy! Köszi!
Király!
(#) dudzsi válasza berobbantam hozzászólására (») Feb 28, 2012 /

Nem igazán értem hogy most mivel mit mértél.
1: Van egy trafód amin van egy közös 0 és két különbözö feszültségü leágazás.
2: Az egyik leágazásra megy a töltö a másik meg egy 7809-be ami a panelmüszernek adja az áramát. Ha ez igy van-volt bekötve akkor meghal a panelmüszer!
Milyen elemet mértél, milyen müszerrel??
(#) berobbantam válasza dudzsi hozzászólására (») Feb 28, 2012 /

A töltő kapcsolása úgy volt sajna ahogy írtadMost tettem be egy külön kis trafót a műszernek.Ez 11.3 voltot ad de a táp kimeneten ugyanúgy 8.9 volt van,szóval az szerintem jó.Sajnos valszeg tényleg a műszert öltem megNem bántana annyira a dolog,de nálunk semmit nem lehet kapni.A legközelebbi bolt 30 kilóméterre van,de ilyesmit az sem árul csak rendelésre.Mérni pedig a multiméteremmel mértem meg a benne lévő elem feszültségét.Az viszont túlélte ezt a saját tápját mérő akciót,igaz a 9 voltos elemre 3 voltot írt.Ez a pm gyilkosság viszont nagyon bánt most.
üdv
(#) proli007 válasza sofa hozzászólására (») Feb 29, 2012 / 1

Hello!
Valamit félre értettél. Ez az áramkör, nem kapcsolja vissza az aksit a töltőre. Vagy is ha a töltőt csatlakoztatod az aksira, akkor bekapcsolja a töltőt. Majd amikor az aksi feltöltődött 14,2V-ra, kikapcsolja a töltőt. A töltő ismét csak akkor kapcsolódik be, ha a töltőt le, majd újra az aksira csatlakoztatod. Ezt az információt tárolja a kapcsolásban a kis tirisztor.
A válaszodból azt szűröm le, hogy olyan kapcsolást szerettél volna, ami az aksit ciklikusan ki-be kapcsolja, ha az aksi lemerül-feltöltődik. Szerintem rajzoltam itt már ilyen kapcsolást is, de ez az áramkör nem az.
(Igen a Led-nek csak a töltés végén kell jeleznie, hogy az aksi feltöltött állapotba került. Vagy is kész a töltés..)
üdv! proli007
(#) proli007 válasza matyusz hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Hello!
Az biztos, hogy ez a kapcsolás jelen felépítésében soha nem működött..
- Ha a tranyó rákapcsolná a 12V-os aksit az R26/R27 osztóra, akkor ott kb. 6A kollektor áramnak kellene folyni.
- A BD244 maximális kollektorárama ennyi. De ekkor az adatlap szerint az áramerősítési tényezője nem több 20-nál. Így a 6A kollektor áramhoz, 300mA bázisáramra lenne szükség minimálisan. Az R16 ellenállás ebből csak közel 10mA áramot biztosít. De 10mA bázisáram esetén, és 50..100-as béta mellett is, legfeljebb 0,5..1A kollektoráramra lehet számítani.
- Ha a kollektorban 1A áram folyik, akkor az R26/R27 ellenálláson kb. 2,3V feszültség esne, a maradék kb. 10V meg a tranyón. Így az R26/R27 feszültségosztónak értelme nem sok van. A leosztott és összehasonlításra szánt feszültséget legfőképpen a tranyó bétája fogja meghatározni. Arra meg egy mérést nem lehet alapozni.
- Vagy is legcélszerűbb megoldás, az lenne, ha a BD244 áramkörét átalakítanád darlington tranyóra, vagy is kiegészítenéd a BD-t egy BD140-es kistranyóval. Ha a BD244-nek bétája 20, akkor a kis BD-nek bétájának csak minimum 30-nak kell lenni, hogy a 6A kollektoráram legyen. A darlingtonon a feszültség veszteség, ami a feszültség osztó hibájához hozzájárul) kb. 1..1,5V lesz, ami még elviselhető mértékű.
üdv! proli007
(#) sofa válasza proli007 hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

OK!
Ismételten Köszi az infót!
Keresgélhettem volna a visszakapcsolás miértjét,hogyanját.
(#) proli007 válasza pontaz hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Hello!
Nyugodtan rákötheted a napelemet, azok mint "áramgenerátor" működnek. Vagy is a feszültségük úgy is leesik a terhelőáramra.
A töltőáram akkor gond, ha nagy. Ha túl kicsi, sokára töltődik fel, vagy soha..
üdv! proli007
(#) proli007 válasza Jax hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Hello!
Ez a pufferüzem.. A tápnál az a lényeg, hogy a feszültsége ne emelkedjen 13,6V fölé. (savas aksi esetén, mert azt nem írtad..) Azt viszont tudnod kell, hogy az aksi ekkor kapacitásának kb. csak a 60%-ig lesz feltöltve.
üdv! proli007
(#) 1984white válasza proli007 hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Üdv!

Autóakkut akarnék tölteni átalakított pc táppal. Mekkora feszültséget állítsak be a kimeneti 12V helyett?

Köszönöm
(#) Inhouse válasza 1984white hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Van erre egy konkrét topic, konkrét leírásokkal:
1, 2, 3, 4
Szemezgethetsz közülük...

Üdv
Inhouse
(#) berobbantam válasza berobbantam hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Helló Mindenkinek
Tudom lassan kiutáltok már az amatőr kérdéseim miattDe ma gondolkoztam megint.Egy panelműszert kb 4-5000 forintból tudnék beszerezni akárhogy agyalok is.Viszont multimétert már 1500-ért tudnék venni.Az enyém pl 9 voltos elemről megy.Azt szeretném kérdezni,hogy evvel tudnám-e helyettesíteni a panelműszert.Az enyém 200 miliamperes tartományban helyes értékeket mutat,csak a tizedes pontot kéne arrébb tennem egyel.A töltőben lévő 0.01 ohmos söntön mértem mintha a pm lenne rákötve.A pm kapcsolásában lévő kapcsoló is megfelelően működik így.Mind a volt,mind az áram értéke helyes,csak a tizedes pont van egyel arrébb.Arra gondoltam kikeresném a multi kapcsolójának ezt a két érintkezőjét ami a 200mv-os méréshatárhoz tartozik.Azt a kijlzőhöz legközelebb összeforrasztanám a kapcsolós részt meg egyszerűen levágnám.Meg arra gondoltam,hogy a töltőben lévő 0.01-os söntöt kicserélném 0.1 ohmosra,ha lehet.Csak nem tudom,hogy ez befolyásolja-e a töltő működését is vagy csak kimondottan a pm miatt van.Másik ami nem világos teljesen,hogyha az ellenállást 10x akkorára cserélem akkor azon 10x akkora fesz is fog esni ugye?Akkor oda 4 w-os helyett 40 wattos ellenállás kéne,mert akkor hagyom a pontot a fenébe.
(#) szili83 válasza berobbantam hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

(#) berobbantam válasza szili83 hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Ez szép és jó,de a postával már ez is egy vagyon.Vagyis nem,de duplája.Azt már csak halkan mondom,hogy nem nagyon vágom az angolt.Tudom gáz,de itt vidéken nem annyira érzem hátrányát
(#) szili83 válasza berobbantam hozzászólására (») Feb 29, 2012 /

Posta???
Itt nincs posta!
(#) berobbantam válasza szili83 hozzászólására (») Feb 29, 2012 / 1

Nem gondoltam volna hogy ma is hallok valami újat
(#) erobi82 hozzászólása Márc 1, 2012 /

Lehet hülyeség, de!! Arra gondoltam hogy vannak azok a napelemes töltésvezérlők, pl. az ebayon is árulnak:ebay
vagy ez:Bővebben: Link
Gyakorlatilag ez is felfogható egy automata akkutöltőnek nem?? Azaz ha fogok egy tarafót, egy diódát, belevezetem ebbe a vezérlőbe, meg rákötöm az akkut akár egy automata töltőt is kaphatok. Persze itt korlátozódik az építés öröme.......
(#) szili83 válasza berobbantam hozzászólására (») Márc 1, 2012 /

pedig ez új
Onnan nincs posta, de a szomszéd megyéből egy csomag 1000+ Ft.
(#) pucuka válasza erobi82 hozzászólására (») Márc 1, 2012 /

A töltésvezérlők, gyakorlatilag intelligens akkutöltők. Mivel egy napelem összes paramétere változik a megvilágítás függvényében, ezért a mindenkori lehetséges legnagyobb töltőáram elérésére készítették. Elég drága is, egy alap akkutöltőhöz képest, ahol az állandó hálózati kapcsolat miatt nem kell foglalkozni a bemeneti paraméterek változásaival. De lehet lődözni ágyúval verébre, ha sok pénzed van.
Következő: »»   108 / 302
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem