Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   114 / 246
(#) nagym6 válasza Tetye hozzászólására (») Feb 18, 2014 /
 
Nem kell a táphoz férni, másik panelokon ahol tápfesz pont van, ott is mérhető. Tehát ugyanaz a pont, mint a tápon, mintha ott mérnéd, csak itt hozzáférni.
Sok helyen van tápfesz, majdnem mindenhova elmennek a különböző tápvezetékek.
A másik szkóp testpontját kösd a mérendő táp középnullára, ez szinte mindig a szkóp fémháza. Ezután a mérőfej melegpontjával a kapcsolási rajz alapján megkeresett tápfesz pontra, ezek sokszor feliratozva vannak a panelon. Vagy mérőpont van kialakítva, pld. tüske.
Egy jel hullámosságát célszerű "AC" állásban mérni, így nagy érzékenységűre is állítható a mérő szkóp. Nem viszi el a sugarat a jel egyenszint tartalma.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2014
(#) sany hozzászólása Márc 14, 2014 /
 
Sziasztok!
Hozzám került egy OML-2M régebbi típusú oszcilloszkóp. Kapcsolási rajzot is megkaptam hozzá. A probléma vele az, hogy milliszekundumos tartományban nem működik benne a sugárelterítés. A kapcsolót már megnéztem nincs leszakadva róla vezeték. Elsősorban a kapcsoló érintkezési hibájára gyanakszok, de amikor multiméterrel vizsgáltam a kapcsolót rendesen kapcsolt. Még azt észrevettem, hogyha milliszekundumos tartományra kapcsolók, akkor a vízszintes "igazítás" potmétert csavargatva bejön a megfelelő jel. Tudna valaki segítséget adni mit kellene megnézni?
(#) Chipmunk1960 válasza sany hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Szia, Erre gondolsz?
Amit mértél, csak egy választó kapcsoló, ami a panelen az R7 potiról jön a jel, s megy a V' bázisára, de az már közös mindkét állásban. Ezért valószínűleg csak a potméter kontakthibás.
Ezt, és esetleg a vízszintes pozíció potméterét kellene kontakt spray -el befújni, vagy cserélni, ha szükséges, mivel 30 éves a gép. A rajz, amit a "tanyáról" letöltöttem tartalmazza a pontos beállítási értékeket is, amit nem árt ellenőrizni. Elképzelhető még ennyi év után, hogy néhány elkó cserére szorul. / Főleg a trafó közelében lévők./ Üdv: Mike
(#) sany válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Igen erre gondoltam.
Rendben kicserélem őket. Az oszcilloszkóp többi funkciója egyébként tökéletesen működik.
Kérhetnék még egy kis segítséget. Melyik ábrán találom meg az R7 potmétert?
(#) Chipmunk1960 válasza sany hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
37. oldal.
(#) sany válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Köszönöm. Kicserélem.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2014
(#) sany hozzászólása Márc 14, 2014 /
 
Elnézést! Rosszul írtam nem milliszekundumba a rossz (ha a gomb nincs benyomva) , hanem mikroszekundumban. Kicseréltem mindkét potenciométert és ugyanugy beállítottam őket ahogy voltak. Sajnos nem változott a helyzet.
Csatoltam a két képernyő képet. A beállítások trigger auto és belső, az eltérítés engedélyezve ( nincs benyomva a mások oszlopban lévő utolsó gomb). Mindkét esetben a V/osztás 0,2 a Idő/osztás 2 mikros. Lehet, hogy nem is rossz , ennek ilyennek kell lennie?
(#) Chipmunk1960 válasza sany hozzászólására (») Márc 15, 2014 /
 
Szia, kisebb frekvenciánál is ilyen a kép? A fényerő és fókusz potikkal játszadozva, nem tudsz vékonyabb sugarat elérni?
(#) Chipmunk1960 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Márc 15, 2014 /
 
Amiket találtam még a rajzon. Az R57 poti a 3. oldalon az asztigmatizmus, ezzel tudod még kecsesebbé tenni a sugarat. Az általad említett mS/uS nyomógombi alatti az S5/1 az autó/indított, vagyis a vízszintes eltérítés csak a Y jel megléte esetén indul.
(#) sany válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Márc 15, 2014 /
 
Szia.
De egészen kicsire össze tudom zsugorítani.
(#) Chipmunk1960 válasza sany hozzászólására (») Márc 15, 2014 /
 
Igen, sajnos ezek ilyenek, nagy frekvencián, már "összemegy" a sugár, ha tologatod a jelet vízszintesen. Az én N313-asom képe az előző oldalon van. Az már elég jó szerintem ettől a kategóriától. Nagyon jó leírás van a Tiedhez, próbáld meg a megadott értékeket leellenőrizni, illetve beállítani. Elképzelhető, hogy pár érték elmászott ennyi idő után.
(#) daneg86 hozzászólása Márc 15, 2014 /
 
Sziasztok!
segítségeteket szeretném kérni ( vagy valakit aki privátban rám szánna kis időt ) szkópom javításában.
Hibajelenség az, hogy kb 10-15 perc használat után a vízszintes eltérítés összeugrik
Video .
Segítségeteket előre köszönöm.
(#) sany válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Márc 15, 2014 /
 
Kisebb frekvencián , a második képen lévő vonalat széthúzza vastagabbra.
(#) Chipmunk1960 válasza daneg86 hozzászólására (») Márc 15, 2014 /
 
Szia, Most ezt nem értem. Megnéztem a videót, a fényerőt feljebb vetted, és akkor töltötte ki a képet? Először a vízszintes eltérítés tápfeszére gyanakodtam, lehet ha bemelegszik leesik.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2014
(#) Chipmunk1960 válasza sany hozzászólására (») Márc 15, 2014 /
 
A fókusz/fényerő/asztigmatizmus potikkal sem tudod "lekarcsúsítani'? Ha a fényerőt feltekerem, az enyémen is vastagabb lesz a jel.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2014
(#) daneg86 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Márc 15, 2014 /
 
Amikor a kalibrálás gombot kezdtem el tekergetni, akkor sötétült el a képe, és akkor néha visszaugrik normális méretbe pár másodpercre.
(#) nagym6 válasza daneg86 hozzászólására (») Márc 15, 2014 /
 
Lehet esetleg a poti kontakthibás.
(#) daneg86 válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 15, 2014 /
 
Remélem, hogy igazad lesz. Hamarosan szétszedem, és meglátjuk
(#) sany válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Márc 15, 2014 /
 
De azokkal le tudom vékonyítani a vonalat. Csak mikroszekundum üzemmódban nem tudok semmit sem állítani illetve nem változik semmi. Még akkor sem, amikor a szinkron potmétert tekerem. Csak akkor változik ha az idő gombokat és a V/osztás gombjait nyomogatom. Holnap teszek fel képeket.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2014
(#) kormika hozzászólása Márc 16, 2014 /
 
Sziasztok! Van egy Techscope 2100 tipusú szkópom, és egyik nap mikor bekapcsoltam a mellékelt ernyőkép fogadott Tudom, hogy nem a legjobb a kép, a szkópernyő bal szélén nagyon világos függőleges csík van, és az egész "háttér" kb olyan fényerővel világít, mint maga a kijelzés, szinte nem is látható a hasznos infó) A szkóp ettől függetlenül tökéletesen működik, pontosan mér, szóval nem lehet nagy gondja szerintem, pláne hogy kikapcsolt állapotban "romlott el", mert mikor legutóbb használtam még tökéletesen működött, kikapcsoltam, és kb 1 hónapot pihent. Mi okozhatja a jelenséget?

DSC_0019.jpg
    
(#) nagym6 válasza kormika hozzászólására (») Márc 16, 2014 / 1
 
Nagy valószinüséggel a fókuszáramkörnél van a hiba. Tehát nincs jó fókuszálás egy kis pontra, ezért szóródik szét, bevilágítja nagy fénnyel az egész képernyő felületet. Vagy még a nagyfeszültségű részeknél is lehet gond.
Először tápegység vizsgálata, tápfeszültségek rendben vannak-e. Ha itt jó, akkor a ks. cső nagyfeszültségek megvannak-e. Itt vigyázat, mérőműszerhez nagyfesz mérőfej kell, különben tönkremegy. Vagy még sötétben nézd meg, nincs-e szikra, áthúzás valahol a ks. cső körül, áramköreinél. Ellenállások szeretnek megszakadni nagyfeszültségeken.
(#) kormika válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Értem. Megpróbálok kapcsolási rajzot szerezni a szkóphoz, és amit tudok megmérek, sajnos a nagyfeszt nem fogom tudni megmérni, max 1000V-ig tudok mérni nagy impedanciával. Ha lessz kapcsolási rajzom, akkor majd ellenőrzöm az ellenállatokat is, köszi a segítséget.
(#) zmol hozzászólása Márc 23, 2014 /
 
Üdvözlet minden szaktársnak!
Végképp megállt a tudományom (már ha volt egyáltalán).
Van két EMG-1567-es szkópom. Egyik "éles", másikat alkatrésznek vettem bagóért.
Kezdjük az utóbbival:
Ugye jól gondolom, hogy ha a mellékelt ábrán jelölt összes fesz rendben van (a 8,55kV is) mindaddig, amíg a nagyfesz sapkát a képcső oldalába nem dugom, azt bedugva pedig minden leesik, akkor a képcső campo grande?

De a nagyobb gond:
Az "éles" példány élt éldegélt, aztán néha valami áthúzogatott (kattogott benne) egy-egy pillanatra képeltűnésekkel, majd az egyik kattanásnál úgy maradt. Az ábrán látható félvezetők némelyike meghala, de a rend kedvéért kicseréltem mindet, plusz a C901-et, mert az sem akarta az igazat. Ettől terheletlenül minden szekunder oldali fesz előkerült, de a rend kedvéért kimértem a megákat, meg egyebeket és alaposan kitisztítottam mindent. Újra összerakva a cuccot, feléledt.
Csakhogy halovány lett a kép. Már szétmértem az agyamat, és nem tudok rájönni, mi a baj.
Minden feszültséget gond nélkül annyira tudok állítani a leírás alapján, amennyinek a rajz mutatja. Ekkor még az "Intensity" poti tekergetése is a bal alsó szöveg szerinti kb. 10...100V tartományban mozgatja a jelölt pontot.
Ennek ellenére, gyakorlatilag max intenzitáson van akkora fényerő, ami még vékonyan éppen látszik, de ha negyedet tekerek lefelé, akkorra eltűnik a kép. A fókusz és az asztigm. teljesen jól szabályozható.
Nem gondolnám, hogy a CRT rossz, mert az az érdekesség van, hogy a kép bal szélén, vagyis a vonal/tesztgörbe kezdőpontján (ha beljebb pozicionálom) még fényes.
Természetesen a kioltó áramkört és a choppert is végignéztem, de látszólag ott is minden OK. (Balfékségemet két tunnel dióda bánta, de szerencsére a másikból kannibalizáltam.)

Mi a túrót nézek el? Van valakinek ötlete, illetve tapasztalata ezzel az egyébként szerintem baromi jó kis típussal?

Köszönök előre is minden választ!

Üdv.:
Zoli
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2014

sch23.gif
    
(#) silent15 válasza zmol hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Szia, nekem is van egy ugyanilyen, hibásan vettem(idő hiányából még mindíg hibás ) Nekem az egyik poti volt zárlatos, és ez úgy leterhelte az oszcillátorkört, hogy terhelésen összeomlott, nézegesd azokat Sajnos nemtudom megnézni most, melyik volt, mert nincs otthon a szkóp.
Remélem segítek ezzel valamit
UI: Ez szerintem is egy baromi jó szkóp!
(#) Norberto válasza zmol hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Szia! Az előlapon az időalap kapcsolója ugye nem a legkisebb állásban van (kb. 0,1 usec)?
(#) Ge Lee válasza zmol hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
A csőnek biztos hogy nincs semmi baja, a nagyfesztrafó és a sokszorozó szokta megadni magát. Volt belőle nekem is kettő, a kettőből sem tudtam egyet csinálni, szerencsére sikerült megszabadulnom tőlük.
Ezek addig jók amíg nem működnek, mert ha működik akkor majd a kontakthibák sorozata fog ősz hajszálakat termelni...
(#) gerenk válasza zmol hozzászólására (») Márc 23, 2014 /
 
Szia !
Ellenőrizni kell a nagyfesz. egységet terhelés nélkül. Trafó hiba fordul elő leggyakrabban.
Ez ugyan nem a Te készüléked egysége, de ez is EMG. Normál működés esetén 45-50 KHz
impulzus frekvencia mérhető és a feszültségek is rendben vannak. Szokásos kéziműszer
1000 V-os méréshatára kiegészítő előtétellenállások sorosításával alkalmassá tehető
a szekunder nagyfeszültségek mérésére, az ÉRINTÉSVÉDELMI SZABÁLYOK maximális betartásával. Csak analóg műszer alkalmas legalább 20 KOHM/VOLT belső ellenállású !
(#) zmol válasza gerenk hozzászólására (») Márc 24, 2014 /
 
Hű, köszönöm, hogy négyen is ilyen gyorsan válaszoltatok!

Mindendekelőtt, nem a legkisebb állásban van az időalap. Illetve, a kép ugyanolyan halvány minden időállásban, még akkor is, ha X10-be kapcsolok (vagyis ez ott már inkább erősnek számít). És a kezdeti 1mm fényesebb. (1kHz-es színuszt nézve 1ms állásban is.)

Sajnos az oszcillátorkör egyik példányban sincs (már) összeomolva. A halványan működőben üzem közben, azaz terhelve is -1450V a kisebbik nagyfesz, és 8,5kV a rendes.
A poti-téma jó ötlet, még nem néztem tüzetesebben. Bár, mint írtam, nagyfeszek is rendben, valamint mindegyik illetékes poti jól végzi a dolgát.

A másikban, amelyiket "csőgyanúsnak" gondolok, minden fesz. mindig rendben van mindaddig, amíg a csőre rá nem teszem a nagyfesz csatlakozót (oldalt a gumisapkásat). Már a kábelére is gondoltam, ezért úgy mértem, hogy minden mindenen rajta volt, csak az a sapka volt közvetlenül a csőről lehúzva és 6-8 cm-re elhajtva. Ekkor minden fesz OK. Ha rádugom a csőre a sapkát, akkor elmúlik a nagyfesz úgy, mintha a cső maga terhelne be kegyetlenül.

Nagyfeszt egyébként úgy mérek, higy sorbakötök egy jó hosszú 1GOhm-os ellenállatot egy 100k-val és a 100k-n mérek simán digitális multival, ami ugye a 100k-t nem terheli, az osztó pedig így kb. tízezres, tehát 1450V esetén 145mV-ot kell látnom. Persze az osztónak és az egész nagyfesz résznek méréskor szigorúan semmi nincs a közelében, legkevésbé bármely testrészem. Ezzel együtt, a 8,5 kV tuti igaz, mert véletlenül azért néha sikerült áthuzatni, és ment a centiméteres szikra. Ilyenkor a frász jött rám, hogy elizéltem a nagyfesz részt, de a jelek szerint az jó izmosan lett kitalálva.

De hogy még fűszerezzem a magam megnyugtatását: mivel van egy külön tartalék nagyfesz trafóm ehhez a géphez, azt is cserélgettem mindkettőben, de a jelenségek ugyanazok maradtak. Tehát nem lettem nyugodtabb.

Kínomban arra gondolok, hogy nem mégis a kioltó részből rosszalkodhat valami?
De ott meg azért akadok el, mert egyrészt azon a panelen is minden fesz a rajz szerinti, valamint a halvány kép amúgy (méréstechnikai szempontból) tökéletes, csak hát ugye kellemetlen mindig lekapcsolni a villanyt, ha valami precízebb dolgot néznék...

Minden további ötletet nagyon szívesen vennék, és mégegyszer köszönöm az eddigieket is.

Üdv.:
Zoli
(#) nagym6 válasza zmol hozzászólására (») Márc 24, 2014 /
 
Én -ezek után- mérném egyenként az alkatrészeket, ahol lehet kiforrasztás nélkül. Tehát pld. ellenállást multiméter ellenállásméréssel. Nyilván beforrasztott állapotban az egyéb -oda kapcsolódó- alkatrészek is beleszólnak a méréseredménybe, de ha nagyobb értéket kapok mint a mért ellenállás értéke, az biztosan szakadt. Ilyen eset egyszerűen gyorsan megállapítható. Ha alacsonyabb értéket kapok mint a mért ellenállás, akkor vagy kalkulálok az egyéb oda kapcsolódó alkatrészek értékével, vagy nem veszem figyelembe. Dióda is esetleg mérhető. Nagyfesz dióda nyitófeszültsége nem 0.6V, hanem több. Hátha így sikerül találni valamit.
(#) gerenk válasza zmol hozzászólására (») Márc 24, 2014 /
 
Csatolhatnál egy képet a KS csövön látható vízszintes vonalról .
Következő: »»   114 / 246
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem