Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   150 / 248
(#) nagym6 válasza Frenki007 hozzászólására (») Okt 11, 2015 /

Akkor talán X-Y módban van a szkóp. Felül egy nyomógomb X Y felirattal kapcsolja.
(#) Frenki007 válasza Frenki007 hozzászólására (») Okt 11, 2015 /

Rámértem a trafóra a kapcsolási leírás szerinti feszültségekre és elviekben ha jól mértem a 0v kivezetés és az egyes érek között mértem. Kisebb eltérések voltak gondolok itt arra, hogy 6,3V helyett volt 5,5V, 430V helyett 500V mértem és egy kivezetésen a 430V helyett csak 30V körüli értéket mértem. Csatoltam egy ilyen Móricka ábrát személtetve, hogy végeztem a mérést amikből ezek az eredmények kijöttek. A 12 pólusú kivezetésen mérve 145V helyett csak 80V volt mond a két kivezetésnél és egy helyen 12V helyett nem volt feszültség. Szerintetek ezek okozhatják a hibákat?

Névtelen.png

(#) Frenki007 válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 11, 2015 /

Ki van kapcsolva az X-Y üzemmód.
(#) Frenki007 válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 11, 2015 /

Olyan mintha a mérendő jelet nem tudnám széthúzni, mintha nem működne az időalap.
(#) papus51 válasza Frenki007 hozzászólására (») Okt 11, 2015 /

Azt a 430V-ot nem a két 430V-os kivezetés között kellene mérni?
(#) papus51 válasza papus51 hozzászólására (») Okt 11, 2015 /

Dehogynem. A 145V-ot, a 430V-ot és a 12V-ot magában kell mérni a két kivezetésük között. A 15V-okat a közös nullájukhoz képest, és a 31V-ot meg a 6,3V-ot is a közös nullájukhoz képest kell mérni.
(#) Frenki007 válasza papus51 hozzászólására (») Okt 11, 2015 /

De igen most néztem a másik rajzok, igy jók a feszültségek.
(#) Frenki007 válasza Frenki007 hozzászólására (») Okt 11, 2015 /

Tovább mit lehetne leellenőrizni, hogy kiderüljön mi a hiba?
(#) papus51 válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 11, 2015 /

Szia!
A projekt még nem ért véget a nagyfesznél. A trigger részben is volt némi bizonytalankodás, ott a 74S112 rozsdás lábainak a tisztítása hozta meg a gyógyulást, végül még bekalibráltam a vízszintes végfok erősítését, mert a fűrészgenerátor is csalt egy bő 10%-ot.
Most viszont lett egy nagyon jó kis 30MHz-es analóg szkópom, ahhoz képest, hogy 10K-ért vettem, hibásként.
(#) dobo hozzászólása Okt 21, 2015 /

Sziasztok ma vettem egy tektronix 2465-ös 300MHz-es oszcilloszkópot.
Bagóért vettem 10 ezer pénzért.
Vannak bajai de orvosolni fogom szépen.
Az eladónál még menet de csak bekapcsoltuk a képernyőn egy pötty volt középen.
A függőleges eltérítés potijai nem csináltak semmit és a ledek sem világítottak rajta. a vízszíntes eltérítésnél elég sok led működött.
Hiányzik róla pár poti forgatógomb de az pótolható.
Itthon még elindult de kis idő után felrobbant két kondi benne a tápnál.
A váltakozó áramú résznél két 0,068 mikrós kondi füstöt el.
A kondikat már ha kiszereltem a tápot az összeset kicserélgetem mert nagyon réginek tűnnek.
És átmérem a tranzisztorokat mert szerintem a táp sincsen meg mindenhol azért nem megy a kezelő szervek nagy része.
(#) killbill válasza dobo hozzászólására (») Okt 21, 2015 / 1

Innen szép nyerni...
(#) nagym6 válasza dobo hozzászólására (») Okt 21, 2015 /

Nem olyan biztos, hogy cserélni kell a kondikat, ha ez 50Hz-es, nem kapcsolóüzemű. Mérni kellene táp szűretlenséget. Ősrégi Tek szkópokban eredeti kondik vannak.
Nagy fába vágtad fejszédet. Ha zárlat miatt van a tápgond, azt megtalálni.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2015
(#) dobo válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 21, 2015 /

Először mindenképpen a tápot kell felélesztenem.
Találtam a neten szerviz doksit.
Ott megvan írva hogy melyik ponton mekkora feszültséget kell hogy mérjek.
Ha feláll a táp akkor tudok tovább menni.
Ha valahol zárlatos a készülék arra még nem gondoltam hogyan megyek tovább a hibakereséssel. de valamerre biztos elindulok majd.
(#) mateatek hozzászólása Okt 21, 2015 /

Üdv!

A szkópom a videón remélem jól látható hibajelenséget produkálja alacsonyabb frekvenciák mérésénél. (a videón a kalibráló négyszögjel van rákapcsolva a szkópra) A sugár fényerőssége modulálva van 50Hz-cel, és ez néha zavaró tud lenni, ha alacsonyabb a mért jel frekvenciája. 50 Hz-es jel mérésekor egyértelműen lehet látni, hogy a hullám fél periódusa világos, a másik sötét.
Amit próbáltam, de nem használt:. Egyenirányítottam, és szűrtem a CRT fűtését. Puffereltem a nagyfeszt. Testeltem a Z bemenetet.
Mi okozhatja ezt? Megjegyzem, hogy az eredeti EI hálózati trafó elpusztult, és most egy "ugyanolyan" paraméterekkel rendelkező toroid van benne. Talán az szórja meg?
Szerk: csak alacsony fényerőnél jelentkezik zavaróan a hiba. Ha kissé jobban rátekerem a fényerőt, akkor nem nagyon észlelhető. De sajnos nagyobb fényerőnél vastagabban is "rajzol".
(#) papus51 válasza mateatek hozzászólására (») Okt 21, 2015 /

Ha ez a fényerő moduláció 50Hz akkor nézz körül a nagyfeszültségű oszcillátor tápfeszültsége körül. Nincs-e rajta 50 Hz-es brumm.
A Z bemenetet hiába söntölöd, mert Z moduláció belülről is létrejön(jöhet).
Közben nézem és látom, hogy ebben nincs olyan, bocs.
(#) nagym6 válasza dobo hozzászólására (») Okt 21, 2015 /

Zárlatnál nagyobb, majd kisebb részegységek leválasztásával lehet közelíteni.
Abnormálisan melegedő valami is információ, vagy önmagától, vagy mástól melegszik.
(#) papus51 válasza mateatek hozzászólására (») Okt 21, 2015 /

Az R701-en kellene másik szkóppal megnézni, hogy van-e rajta 50Hz-es brumm, de először én a tápokat nézném végig, nem csak egyenáramúlag hanem hullámosság szempontjából is.
(#) nagym6 válasza mateatek hozzászólására (») Okt 21, 2015 /

Trafócsere óta van-e a hiba. Nem valószinű, hogy a trafó szórt tere lenne, inkább "dróton" mehet ez a zavar be. Trafó szórt tere általában az Y erősítő első fokozataiba tud beleszólni, a vízszintes vonal lesz hullámos.
Gyaníthatóan szűretlenség, másik szkóppal kellene tápfeszeken nézni. Vagy multiméter AC méréssel csak a szűretlen AC-t méri a DC-n.
(#) mateatek válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 21, 2015 /

Hogy eredetileg is hibája volt-e ez, azt nem tudom, mert miután működőképesen hozzám került a gép, hamarosan behalt az eredeti trafó.
A tápokban mindenütt elkókat cseréltem. Mindenhová nagyobb puffer került, mint amilyen volt benne, de semmit sem változott.
Az R701-en nem mértem 50Hz-et. Kapott próbából párhuzamosan egy nagy elkót is, de semmi.
(#) dobo válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 21, 2015 /

Remélem az elő bekapcsolásnál nem fog elszállni.
A panelokat átnéztem nincs bennük zárlatra utaló jel égés felrobbant alkatrész stb. De a tápban kicserélem a régi repedezett kondikat olyakat amik a táp vátó feszültségű oldalán felrobbantak.
Mert nagyon szét kellett szedni a javításhoz.
Aztán tesztelek egyet és amelyik feszkó nincs meg abban az irányban kell esetleg keresgélni zárlat után.
Ha meglesz minden feszültség hátha többet fogok látni a működéséből is.

Úgy látom, a TR702 kollektoráról megy a jel, ennek útján kellene mérni 50Hz-et.
De itt -1850V van, óvatosság, műszer sem bírja. A 950V tekercs áramkörei szerintem az első gyanús.
Esetleg valahol testcsatlakozás bizonytalan.
(#) mateatek válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 21, 2015 /

Megpróbáltam a Z csatornát 50Hz-el modulálni, de egyenlőre nincsen siker. Mintha nem lenne egy fázisban a trafóról lejövő 50Hz-el. Így csak még furább lett.
Majd holnap, frissebben.

Z modulációra 40V ír adatlapja, ha jól értelmezem, 40 V-nál zár le. DC-vel is próbálható.
Esetleg szórt zavar lenne, egy testelt fémlemez a trafó elé téve árnyékolásként próbára kézzel tartva, változni kell a hibának.
(#) mateatek válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 22, 2015 /

Kipróbálom az árnyékoló lemezt is.
A képeken az 50 Hz-es zavar lógó mérőkábellel, Z moduláció nélkül, majd Z modulációval.

1.jpg

2.JPG

(#) nagym6 válasza mateatek hozzászólására (») Okt 22, 2015 /

Esetleg a ks. csőnek zavarhat be a trafó szórt tere. TR716 kollektorát mérném, de nagyfesz van, nehogy műszernek ártson. A táp +11V is kapcsolódi ide, az nem hullámos-e.
(#) Ge Lee válasza mateatek hozzászólására (») Okt 22, 2015 /

A Holdoff szokott ilyet csinálni, de úgy látom ezen olyan poti nincs. A toroidra nem gyanakodnék, de azt kipróbálhatod hogy felcseréled a primer vagy a szekunder kivezetéseit annak kapacitása miatt, esetleg teszel a szekunderre vagy a diódákra egy néhány nF-os kondit.
(#) mateatek válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 22, 2015 /

Sajnos ezek sem hoztak eredményt. Kiszerelem a trafót, hátha hoz valamit, de nem reménykedem benne.

nagym6: TR716-ot nem tudok mérni nagyfeszű mérőfej hiányában. Nem akarok több rottyos szkópot.
(#) nagym6 válasza mateatek hozzászólására (») Okt 22, 2015 /

Multiméter bemenete elvileg 10Mohm, ha ezzel sorbakötsz, azaz a + mérőcsúcsra teszel egy 10Mohm ellenállást, azzal tapitnassz, akkor a fele feszültség kerül a multira. A multik általában 1000V ig jók, így a 2000V helyett fele, 1000V megy rá. Kapott eredményt nyilván duplázni kell.
Ajánlatos először egy próbát tenni alacsony feszültségen mérve, illetve alacsony feszültség 50Hz AC-t mérve, jó-e, pontos-e. Az utólagos 10Mohm ellenállásal párhuzamosan kellene egy frekvencia-kompenzáló kondi, de 50Hz-en talán még nem gond a hiánya. Ezért is kellene 50Hz alacsonyfeszültségen ellenőrizni az összeállítás pontosságát.
Még azt nézném meg, Z bemenetről egyenfeszültséggel lezár-e rendesen. általában 10V körül szokott lenni, ahol teljesen megszűnik a fény, itt ha jól fordítom, 40V.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2015
(#) dobo válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 22, 2015 /

Ezt kiprobaltam ma es mukodik .Jobb ha az elotet ellenallas tobb soros ellenqllasbol van mert kissebb a zarlat atutes veszelye.
(#) nagym6 válasza dobo hozzászólására (») Okt 22, 2015 /

Én egy nyáklemez csíkra tettem 9db. 10Mohm ellenállást sorbakötve, így 1/10 osztót kaptam multi elé. Van egy szorítós fém csövecske rajta, abba dugom a multi tapintóját, másik végén egy rövid varrótű hegy. Az egész szigetelő lakkal lakkozva, és zsugorcsőben van.
De a szkópoknál szokásos 8-16KV feszültségeket még ez a 100Mohm érzékelhető mértékben leterheli. Oda Gohm kell, arra gyári van.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2015
Következő: »»   150 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem