Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áram mérése
 
Témaindító: csikosgabi, idő: Júl 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 7
(#) abcdabcd válasza DuMatyi hozzászólására (») Jún 12, 2011 /
 
Amúgy ez nem a Kandós képzést minősíti! Hagy vegyem már védelmembe bár nem szorul rá! Ott ezeket méréstechnika órán leadják, laboron mérni kell, jegyzőkönyv stb... valamint elektronika tárgy keretein belül, a mérőegyenirányító kapcsolások maguk, is a tananyag részét képezik, elmondva előnyeiket a hagyományos Graetz és egyutas ei-vel szemben, és felhasználási területüket is...
Valamint azért valljuk be analóg műszerek egy mai modern cég műszerparkjában, főleg ha nem energetikai témakörben tevékenykedik, azért már annyira nem gyakran fordulnak elő!
(#) Iszkakof István válasza DuMatyi hozzászólására (») Jún 12, 2011 /
 
Mindenek előtt köszönöm a gyors választ.
Pár kérdésem azért még lenne. Legelőször is miből lehet kibontani olyan skottky diódákat, amelyek kibírják azt a feszültséget? Monitort, színes tv-t és PC tápot bontottam el. Ezekben van? Az IC-s megoldás nem szükséges, mert alacsony feszültségű fogyasztást nem fogok mérni. A lakásban lévő elektronikus készülékek készenléti állapotban lévő fogyasztását szeretném megtudni.
(#) abcdabcd válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jún 12, 2011 /
 
A készenléti fogyasztást a kb 4000Ft ért kapható gyári mérők teljesen jól tudják mérni...
Annak a multiméteres méréséhez TrueRMS műszer kéne... vagy építeni egy AC->TRMS konvertert... ahoz nem jó a sima dióda...
Mert a legtöbb készülék nem szinuszos áramot vesz fel a szinuszos hálózati feszültségből...
(#) megaohm válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
Felesleges ilyesmit mérni, mert az eredményed az lesz, hogy "hú de baromi sokat fogyaszt üresjáratban". Én azt javaslom szerezz be időzítőkapcsolókat, kapcsolható dugaljakat és használd őket.
(#) erbe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
Bármilyen PC tápban található Shottky dióda alkalmas erre a célra. A híd közepébe be kell kötni egy állandó sönt ellenállást, ami alacsony értékre korlátozza a feszültséget. A diódákon nem alakulhat ki az ellenpárhuzamos pár nyitófeszültségénél magasabb érték. Így a legkisebb zárófeszültségre készült dióda sem fog kifeküdni, akármilyen feszültségű körben méred az áramot.
(#) Tarbur hozzászólása Szept 14, 2011 /
 
Sziasztok!
Autóakkura kötött fogyasztó készenléti (és akkor már egyéb) fogyasztását meg tudom úgy mérni, ha a multimétert amperre állítva egyszerűen sorba kötöm vele?
(#) pucuka válasza Tarbur hozzászólására (») Szept 14, 2011 / 1
 
Az árammérőt mindíg az áramforrás, és a fogyasztó közé sorba kell kötni. Mivel a fogyasztás (áramfelvétel) mindíg bizonytalan, a mérőmű (árammérő) beállítását a legnagyobb méréshatárban kell kezdeni, és csak ezután csökkenteni arra a mértékre ami jól kiértékelhető eredményt ad. A mutatott érték lehetőség szerint a méréshatár felső harmadában legyen.
(#) Tarbur válasza pucuka hozzászólására (») Szept 14, 2011 /
 
Ezt igennek veszem Szóval ha jól értem az én multiméteremnek 10A felső határa, azután jön 200m; 20m; 2000ľ, 10-nél kezdjem, és kapcsolgassam lefelé. Az mindegy, hogy a pozitív vagy negatív ágba kötöm a multit? (Magyarán a piros, vagy a fekete drótot szakítom meg a mérővel?) Bocsánat, de még kérdezni sem tudok normálisan, de remélem értitek.
(#) zolika60 válasza Tarbur hozzászólására (») Szept 14, 2011 /
 
Mindegy melyik ágba kötöd. Mivel csak készenléti áramot szeretnél mérni ha jól emlékszem, a 200mA-es méréshatár jó lesz.
(#) pucuka válasza Tarbur hozzászólására (») Szept 14, 2011 /
 
Az mindegy hogy melyik ágba kötöd, hiszen sorba van így is, úgyis. A polaritásra figyelj, bár a legtöbb multiméter úgyis kijelzi.
(#) minicooper hozzászólása Szept 14, 2011 /
 
Mennyibe kerül a legolcsóbb digitális multiméter?
KB.?
(#) Tarbur hozzászólása Szept 14, 2011 /
 
#zolika60
#pucuka

Köszönöm a gyors válaszokat!
(#) pucuka válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 14, 2011 /
 
És ha netántán zárlatos valami? Nyilván azért szeretne nyugalmi áramot mérni, mert gondja van vele.
(#) zolika60 válasza minicooper hozzászólására (») Szept 14, 2011 /
 
Például. No de kicsit drágábbat is vehetsz.Bővebben: Link
(#) pucuka válasza minicooper hozzászólására (») Szept 14, 2011 /
 
És ha nem az van neki? muszály (bármit is) tönkretenni? Az már nem mérés, hanem tesztelés. Kibíra, vagy nem.
(#) zolika60 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 14, 2011 /
 
Szerintem csak kíváncsi.Bővebben: Link Ezért írtam amit.
(#) pucuka válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 14, 2011 /
 
Értem én, csak mérni így kell. Ha feltételezünk dolgokat, és nem jön be akkor . . . Ennél sokkal jobb, ha az válik rutinná, hogy az elérhető legmagasabb méréshatárban kezdem. (még így is előfordulhatnak meglepetések)
(#) derdani hozzászólása Okt 4, 2011 /
 
Sziasztok!
Egy kismeretu, kefes, 12V DC motor aramat szeretnem megmerni. Az arama sztem max 2-3A lehet inditaskor... Probaltam sorbakotni a multimetert, de nem indul el a motor... Mit csinalok rosszul?

A celom, hogy az aram megallapitasa utan kiszamoljak egy kis ellenallast, amit majd sorbakotok a motorral, es ezen az ellenallason eso fesz-t figyelnem egy muszerrel. Igy naploznam az atszamitott aramot. A muszerem egy meresi adatgyujto, analog bemeno jele -10-+10V kozott lehet. Mukodhet igy a meres? Ha nem, akkor tudtok valami jobbat ajanlani?

Elore is koszonom!
(#) pucuka válasza derdani hozzászólására (») Okt 4, 2011 / 1
 
Lehet, hogy a mérőrendszerednek nagy az ellenállása. Mérővezeték kétszer, kontaktus ellenállások, és a műszer belső söntje. Ilyen, és ennél nagyobb áramok mérésénél a mérendő eszköz tápvezetékébe illesztjük közvetlenül a sönt ellenállást, és ezen mérünk feszültséget, és ohm törvénnyel számoljuk az áramot. Ha a sönt kerek értékű, esetünkben mondjuk 0,1 ohm, akkor a számolás egyszerű. Ezen az ellenálláson 2 - 300 mV esik, és ez a feszültség jól mérhető, és a motor üzemében sem okoz jelentős változást. Precízebb mérésnél a sönt értékét célszerűbb ennél alacsonyabbra választani, pl. 0,01 ohm -ra, így a feszültségek 20 - 30 mV -ra adódnak.
(#) derdani válasza pucuka hozzászólására (») Okt 6, 2011 /
 
Ilyenkor a sönt ellenállás teljesítményét is simán U*I módon kell meghatározni? Bekötöttem egy 8W-os, 0,1 ohmos ellenállást. A mért fesz alapján a motor semmilyen üzemállapotban nem vesz fel 1 A-nél többet. Ezek szerint az ellenállás szükséges teljesítménye 0,1 W... Amit nagyon kicsinek találok. A 8 W-os ellenállás is melegszik. Nekem 10-15 percig folyamatosan kéne mérnem az áramot. Ki fogja bírni a 8W-os ellenállás ezt az időt? Miért melegszik? Rosszul számolom a teljesítményt?
(#) abcdabcd válasza derdani hozzászólására (») Okt 6, 2011 /
 
Nézd meg esetleg szkópon is a jelet az ellenálláson... lehet a multimétered nem mér jól, mert mondjuk ingazodó az áram és ezt az ingadozást vagy csak nem tudja kijelezni mert lassú, vagy olyan frekvenciájú, hogy akkora frekin esetleg még szinuszjelet tisztán se mérne rendesen, csak jóval kisebb amplitúdót jelezve ki... (Én pl most nemrégiben teszteltem a multiméteremet, gyárilag max400Hz-ig írják hitelesnek, 4kHz-ig nagyjából a tapasztalat szerint a jó érték környékén mutat, utána viszont egyre inkább elkezd esni a mért érték, pl 40kHz-n 2,5V helyett 0,8-at mutat...)

Az érték egyébként tényleg 0,1W (I^2*R=1*0,1=0,1W), de 1W-tól nem kéne nagyon melegnek lennie...
Mennyire meleg? Kézzel hozzá tudsz érni, hogy ne égesse a kezed rögtön?(kb max 55fok) Tudod fogni tartósan?(40-45fok) 50fok körül már kezd sütni... de ha van a multiméteredben hőmérő mérd meg azzal esetleg...
(#) derdani válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 6, 2011 /
 
Bekapcsolastol szamitva kb 30 masodpercig birtam fogdosni, akkorra forro lett, le is kapcsoltam. Egyebkent ilyen ellenallasrol van szo.
De most ramertem egy lakatmerovel... Es olyan erteket mutatott, amitol tatva maradt a szam... 2-nel is tobb amper folyik rajta uresen, 5,5 amper halad szivattyuval osszeepitve, terhelve pedig 10 amper...:O De ennek ellenere az ellenallas teljesitmenye meg mindig csak (6 ampernal) 3,6 W kene, hogy legyen...
Na, kezd izgalmassa valni a dolog.. Ugyanis mar rendeltem egy relet is, ami majd kapcsolja a motort... 1 ampert szantam ra... Szoktak olyat csinalni, hogy relevel kapcsolnak egy masik relet? Mennyire tunik majd kontar munkanak, ha valaki meglatja? A vezerlo ugyanis megkivanja a legkisebb jelfogot, amit talaltam...
(#) pucuka válasza derdani hozzászólására (») Okt 6, 2011 /
 
A 10 A 0,1 ohmon az már azért 10 W! Persze hogy melegszik. 10 A mérésére már 0,01 ohmos sönt dukál. Mondjuk ilyesmi.Bővebben: Link
(#) laszlo987 válasza derdani hozzászólására (») Okt 6, 2011 /
 
Ha olcsóbbat akarsz, vegyél egy pár cm es kerítés drótot. Kösd sorba az ampermérőddel és párhuzamosan a fesz mérővan mV állásban, mérd meg mekkora ampernál mennyi mV esik rajta és utánna kiveheted az amper mérőt és csak arányosítanod kell. Ennyi.
(#) abcdabcd válasza derdani hozzászólására (») Okt 6, 2011 /
 
Akkor viszont nem csoda, hogy forró... Amúgy meg én is meglepődtem egyszer, hogy egy akkut sütöttem ki egy remix 16W-os ellenálláson keresztül, és elvileg 9W volt az ellenálláson eső teljesítmény, és az is olyan forró lett rövidesen, hogy hozzáérni se volt tanácsos viszont itt akkor nálad lehet tényleg az a gond, hogy nem bírja, mert túl nagy a teljesítmény...

A relé az tud relét kapcsolni mert mér ne tudhatna vagy esetleg a panelon kapcsold fet-tel, vagy tranzisztorral, és a motor mellé tegyél egy nagyobb relét csak... vagy ha az a gond, hogy amivel kapcsolni szeretnéd nem tud elegendő teljesítményt a nagyobb relé közvetlen kapcsolásához(akár vezetékkel kivezetve a panelból a relét, ha ott nem férne el), akkor használhatsz pl ULN2003-as meghajtót...
(#) Eed hozzászólása Dec 1, 2011 /
 
Kérlek segítsetek ha tudtok!
Előre is hálás köszönet , üdv, Eed
(#) abcdabcd válasza Eed hozzászólására (») Dec 2, 2011 /
 
Szerintem lemaradt a konkrét kérés... miben kéne az a segítség?
(#) nedudgi válasza abcdabcd hozzászólására (») Dec 2, 2011 /
 
(#) store92 hozzászólása Feb 26, 2012 /
 
Heló!
Most én nem tudok leolvasni multimétert vagy az írja ki rosszul? mértem egy trafó terhelését és ~A eres állásban a 2mA méréshatárnál 0.03,
20mA méréshatárnál 0.3,
200mA méréshatárnál 3.0,
20A méréshatárnál 0,3-at ír ki...
Most akkor ez mennyi áram?
(#) abcdabcd válasza store92 hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
Véletlenül nem azt csináltad, hogy egy trafó szekunder oldalára csak simán rákötötted a multimétert önmagában, árammérés állásban, különböző méréshatárokban, egyéb terhelés nélkül?

Mert akkor simán elképzelhető az eredmény amit kaptál, mert a multiméterben lévő söntök értéke akár éppen ilyen 1/10 x-es eltérést mutathat a 10x nagyobb méréshatárokban... és így a kialakuló áram is 10x-es lesz egy méréshatárt feljebb váltva...

Vagy esetleg rossz a multimétered? Mást próbáltál vele mérni, ott jól mér? Esetleg még az jutott eszembe, hogy megfelelő dugaszhelyen van a zsinór az áramméréshez? (Mert ha mondjuk fesz méréshez megfelelő alzjatban hagytad de árammérésre kapcsoltál lehet akkor is mutat valamit, ami épp ilyen furcsa eredményt ad)...

A trafóra kapcsolt áramkör ugyanúgy megfelelően működik a mérésed közben is, mint előtte?
Következő: »»   3 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem