Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Sziasztok !
Probaltam az inline -t hasznalni fuggvenyeknel. De az avr-gcc nem nagyon torodik vele, ha jol latom. inline, vagy anelkul, ugyanakkora a kod. Ha beforditana minden hivashoz a fuggvenyeket, nagyobb kellene legyen a kod. Probalkozott ezzel valaki?
Hali!
Lenne két kérdésem "avr-ügyben"... 1# A Nyolc lábbal cikkekben ATtiny13-al megvalósitott kapcsolások elkészíthetőek ATtiny45 -tel is ugyanezzel a programkóddal ugyanígy? 2# Az ATtiny13 és az ATtiny45 csak 1x programozhatóak, vagy tetszőleges számú alkalommal ujra lehet őket programozni? Előre is köszi a segítséget! U.I.: kérnék mindenkit, h CSAK az válaszoljon aki biztosat tud mondani, mert az ilyen "szerintem..." meg "úgyhallottam..." dolgokkal nincs kisegítve az ember. ... akinek nem inge ne vegye magára Köszi! Üdv! Barbár Idézet: „1# A Nyolc lábbal cikkekben ATtiny13-al megvalósitott kapcsolások elkészíthetőek ATtiny45 -tel is ugyanezzel a programkóddal ugyanígy?” Nem. Ha egy sütihez élesztő kell, nem helyettesítheted vajjal. Kódon, igaz parányit, de módosítani kell! Hogy mit? A cikk arra van, hogy megtanuld az önálló gondolkodást. Adatlap elő és nosza, gondolkodni. Megelőzve az általános kérdés tendenciát, senki nem írja át Neked, viszont bárki - ezt biztosan állíthatom - szívesen segít ha elakadtál. A saját kivitelezésben!
Szevasztok!
Én is megépítettem a Topi féle avr programozót. Van 1 kis gixer mert még nem müxik tökéletesen. a számítógépem nem ismeri fel az eszközt. Én a fuse bitekre gyanakszom. Gondolom van már akinek sikerült...Ti milyen beállítást használtatok? thx!
Pff.. Jól szét tekergetted a fuse biteket.
Minek kell matatni, ha nem tudod mit matatsz? Vedd ki a BootRST bitből a pipát, bootloader cím sem kell, szintúgy a CKOPT-ból is pipa ki. Nem kell brownout sem. Alapból egyik sincs bepipálva, nem értem miért pipáltad be. A cikkben még utasítás is van, hogy kell beállítani a beégetéshez a fuse biteket.
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne LCD bekötéssel kapcsolatban. A lomexben vettem egy 2x16-osat mókázási célokkal, de nem egészen világos a lábkiosztása. Van rajta egy felirat hogy "displaytech 162b" és ráguglizva találok is hozzá egy doksit, de abban 1-16-ig megy a lábkiosztás amiből az első kettő láb a háttérvilágítást kapcsolja (A/K). Nekem viszont erre külön vannak lábak és nem tudom hogy hogy kéne kötni. Valaki estleg tudja? Előre is köszi
na, közben rájöttem hogy az "external dimensions" alatt lévő rajz megfelel a valóságnak ott 16+2 láb van, de a block diagram már csak 16 lábbal játszik...
egy pillantás erre, légyszi.
9. oldal a 17-ből.
A kijelző szélén meg a 16 láb között is ott van az háttérvilágítás anód -katód tehát 2-2 közös. Ha jobban megnézed 16 láb van egy sorban. A többi nem számít csak beépíthetőség szempontból vannak az oldalán is a háttér-LED lábak.(asszem)
köszi, megnézem.
amúgy néztem hogy vajon ugyan az-e, de látom hogy a nyákon nincsenek összekötve. Persze amúgy olyat kértem amiben nincs is háttérvilágítás, szóval nem is akarnám azokat semmire sem használni.
1...2 - háttérvil
3....16 - mint a standard kiosztás 1...14 lába....
Érdeklődöm, van-e valami trükk, tanács az i2c tesztelésére? Az AVR300-as példaprogit vittem be. Annyit változtattam, hogy abban egy címbyte megy ki, nekem meg 2-őt kell kiküldeni a 24lc256-nak. Az eredményt a belső eepromba írom ahol meg tudom nézni. Olvas 64-et de mind 0x00-t. Az első byte-om a 24lc256-ban nem 0. Felhúzó ellenállások rendben.
A twi részt még nem próbáltam,de a többi jól működik.Talán segít:Itt.Úgy tudom az avr300-ban időzitési problémák vannak,a Fleury féle iic C library kommenntjében van erről szó,ő is felhasználta .
Sziasztok !
attiny2313: PD6 I/O-t kimenetnek allitom es H szintre. Ha ciklusban hivom megjelenik a kimeneten a H szint (LED jelzi). Ha nem ciklusban hivom nem jelenik meg a H szint a kimeneten. (timer0 fut -nem tudom van-e valami koze) Valamit at kell configolni hogy normal I/O-kent mukodjon? Koszi.
Próbáld ki más kompilátor optimizálás mellett. Engem az viccelt meg elég keményen.
Nem szabadna ebbe belenyuljon az optimalizalas.
Szerintem azért próbáld meg az optimizálást is, lehet elkever valamit, tudom nem szabadna, de nállam megetette. Mikor gépen futtatod sorról sorra akkor is átszöki?
Timer 0-val irtam egy idozitest, adott programkodot kellene vegrehajtson adott idokozonkent, de teljesen belassultak az idozitesek, es a kod sem ugy fut ahogy kellene.
Amugy az idozitesek pontosak, kiprobaltam kevesebb programkoddal. OPT= 2 optimalizalas mellett 1752 bytes programkod van. A timer0 megszakitas ido = 8MHz/64 presc. Kodreszlet vegrehajtasi idok: 18Hz, ~2 Hz .Lehetseges hogy ekkora kod mellett tul gyakori a megszakitas? A kod nagyresze a foprogramban van.
Szimulatorra gondolsz ? Nem hasznalok szimulatort. Eddig sosem kellett.
Ha berakod a kódodat (jó egyszerűsítve is) akkor van esély, hogy kitaláljuk a hibát. De így látatlanba elég nehéz...
Elegge osszetett amit kerdeztem, tudom.
Holnap ujra nekiallok..
Üdv!
Megcsináltam a szervo-tesztert a cikksorozatból, és bevittem munkahelyemre bemutatni a "kicsiknek" Csakhogy odabent derült ki a turpisság: itthon usb-ről gyönyörűen ment, de odabent, se 5V-os profi tápról nem akart menni, se 9V-os elemről, és 7805-ről nem akar menni. Azaz a nem menés abban nyilvánul meg, hogy a szervó tápra csattintásával az elkezd zizegni, és csapkodni a fogaskerekek recsegését előidézve. Azaz megbolondul a szervótol az AVR. Később itthon tettem rá ledeket is időzítve, és a szervótol azok is összevissza "gerjedtek". Próbáltam tápszűréssel is, de kb 10000µF-tól is zizegett, de nem csapkodott. 7805-nél is megvolt 100-330nf, és nem segített semmit. Ennyire bezavarna a szervó? USB-ről tökéletes, mi lehet a hiba?
Heló, tiszteletem.
A helyzet az, hogy nagy elhatározásomban, hogy megtanulok AVR-t programozni megrendeltem egy KIT-et (HEKIT-1A - egyszerű dallamcsengő, ATTiny45-el ) illetve egy stk-200-as programozót. A kérdésem annyi lenne, hogy ugye az ATTiny-nek meg az stk-nak is van nyolc lába ami eddig szépen passzol, de mikor tudom programozni? Mert ez ugyebár In-system... magyarul összeforrasztom a kitet és utána lelki békével rákötheten a programozóra, vagy előtte kell?
Tudom nem vagy kispályás a témában, de azért megkérdezem, hogy a megszakítás és a főprogram által közösen használt változók volatile típusmódosítót kaptak-e?
A dallamcsengo KIT procija elore forasztott es programozott.
Ne haragudj... rosszul tettem fel a kérdést. Át szeretném programozni, más dallamot akarok beletenni. Ha jól tudom ez lehetséges de javíts ha tévedek.
Sziasztok!
Lenne egy újabb kérdésem Egy ATmega 164-essel szeretnék hőmérsékletet mérni. Azt tudom, hogy 25 C° esetén az LM335 érzékelő 2,982V feszültséget ad rá az MC-re. Ebből könnyen kiszámolható, hogy a ADC 610-et fog mérni (5 voltos referenciával dolgozom, amiről az LM335 is táplálva van). Mivel kijelzőre szeretném kiírni az értékeket, valahogy át kellene "konvertálnom" ezeket a számokat fokba. Nem halál pontos hőmérőre van szükségem, de azért ne is legyen nagyon pontatlan. Jó ha valami rafinált képletet adtok, vagy programrészletet (ezt kérlek C-ben, mert abban írom a progit) Előre is köszi |
Bejelentkezés
Hirdetés |