Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   104 / 376
(#) sunraw hozzászólása Szept 10, 2011 /

Sziasztok!
Van két ilyen motrom. A többi adatára lenne szükségem.
Pacific Scientific
SIGMA 21-2215D200-B075B

A bekötésén és a fizikai méreten kívül semmit nem tudok róla, esetleg, ha ez még fontos, SLO-SYN 230-T vel volt hajtva.
A google-t próbáltam, de nem jártam sikerrel.
Köszi előre is. üdv.Arni
(#) gulasoft hozzászólása Szept 10, 2011 /

Olyan ember segítségét szeretném kérni, akinek van tapasztalata frekiváltókkal.
Vettem egy Siemens micromaster 440-et, és nem szeretném elrontani, mivel ez életem első frekiváltója. A hozzávaló motor bekötése megvan, és van sejtésem arról is hova kell a 220-at kötni.
Mivel egy fázisról fogom hajtani, a 27. 28. oldalon található leírás alapján arra következtetek, hogy a framesize A-nál az L(L1) és N(L2)-esre megy a 220 két kábele, de a földet pl. hova kössem?
Kell e valamit még ezen kívül állítani a frekiváltón ahhoz, hogy a motor sebességét és irányát a kezelőpanelen tudjam változtatni. Ez az alap utána szeretnék továbblépni.
Bővebben: Link
(#) zsoltee0001 hozzászólása Szept 10, 2011 /

Nekem ugyan nem volt dolgom ilyen ketyerével, de elég egyértelmű, hogy a föld= PE (protective earth).
Azt viszont nem értem miért kell árnyékolt kábeleket használni.
Üdv
(#) bodgabo válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Árnyékolásra a nagyfrekvenciás felharmonikusok miatt van szükség, ezt minden frekiváltó bekötésénél előírják. Létezik spec. frekiváltókhoz készült 4+2 eres árnyékolt kábel (ami nem olcsó).
Számomra az árnyékolás mindkét végének védővezetőhöz való kötése furcsa (földhurok kialakulásának lehetősége)
(#) gulasoft válasza bodgabo hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Akkor elég moci 4 vezetékét (3+föld) és a 220 3 vezetékét (2+ föld) bekötni és elméletileg mehet?
(#) SALáta válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Nekem más frekvenciaváltóm van, de igen elméletileg jó, persze motort helyesen bekötve. Egy fázisú szóval nem tudod kihasználni teljesen a motort de működik árnyékolásnak nincs jelentősége ha nem használsz mellette olyan cuccot ami érzékeny erre, cnc pont ilyen itt van jelentősége. Ha gépre teszed, gép mellett használod még a köszörűre is kell. Nekem is mondták, de nem szeretne az ember még egy maró törést sem.
(#) kulzol60 válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Szia

Mekkora a teljesitménye ?

A földet csillagban kösd ( egypontbol szanaszét ) és az árnyékolás csak egyik végét kösd be ( a jel iránya felé ) .
Err nagyon jo a Liycy kábel ( Klavio KFT ) .

Ha nem uj a szerkentyü akkor ajánlatos a gyári beállitásokat vissza tenne ( Default ) met lehetnek benne idö paraméterek is és más egyéb amire Neked nincs szükséged de hibát csinálhat .

Szupi kis masina .Használd egészséggel !
(#) gulasoft válasza kulzol60 hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Zsír új a ketyere is meg a motor is, csak a motor nekem nagy, azt lehet eladom és veszek egy kisebbet.
Még a 220-as takarómatrica is rajta van.
(#) gulasoft hozzászólása Szept 11, 2011 /

Na bekötöttem, elindul a frekiváltó, tartja is kicsit a tengelyt, mert nehezebb forgatni, viszint forogni nem forog. Vajh mit nyomkodjak rajta, hogy elinduljon? A kikapcson bekapcson kívül van rajte egy p gomb azt ha megnyomom a nyilakkal egy számot lehet 0-és nagyon sok között növelni (nem növeltem 30 fölé), van egy jog gomb ami első blikkre nem csinál semmit, egy fn gomb meg egy irányváltó gomb.
Az fn-el gondolom a menü jönne, elpiszkálni nem akarok elsőre semmit benne.
Ötlet?
(#) gulasoft hozzászólása Szept 11, 2011 /

Ja a P a paraméterek állítása lenne, alapban 11-en állt visszaraktam arra.
(#) zolee1209 válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

A frekiváltóhoz nem mellékeltek valami manual-t? Érdemes lenne a neten túrni hozzá, mielőtt véletlenül valami baja lesz...
(#) gulasoft válasza zolee1209 hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Már belinkeltem, de 113 oldal szakmai angol. Még a konyha angollal is bajban vagyok.
(#) dara válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Szia.Alapból be kell állítani a motor teljesítményét,áramát fordulatát.Ez már elég szokott lenni az indításhoz.Még be kell állítani hogy külső müködtetés(pld,potméter)vagy a prgamozóterminálról akarod üzemltetni.ha potiról akkor kell inditó jelet adni .Ha terminálról akkor fix frekit tudsz csak beállítani,felfutási idővel.Ha nem sürgös jövőhéten megnézem a könyvét melóhelyen és segítek beállítani
(#) gulasoft válasza dara hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Alapban 230V a motor fesz, ezt láttam. Milyen poti kell hozzá, és honnan kap indító jelet? A fix freki a terminálról egyenlőre elég és inkább ráér mint tönkretegyem. Köszönöm szépen a segítséget. Olvasgatom én is a beállításokat, csak ez a felfutás, meg indító jel, az ami speciálisnak hangzik, és ezeket a részeket nem is fogom az angolból megérteni, de egyszer megtanulom beállítani ha elmondod mit csináljak és akkor ha az alapokat megértem tudok talán továbblépni.
Jó lenne valami magyar nyelvű leírást találni hozzá, a siemensnek legalábbis kéne lennie ilyennek, hiszen itthon árult termékhez elméletileg kötelező a magyar leírás, de lehet hogy ezek a speciális esetek kivételek.
A motor egyébként nekem kicsit nagy, azt valószínű eladom, és még az is lehet hogy ha sikerül jó árat kapni érte, és a kress-ért is, akkor a kettőhöz hozzárakok egy kicsit és veszek egy klaviós legkisebbet, az tud 20.000 felet is pörögni, nyákfúráshoz is elég lenne.
(#) sunraw válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Alapból 5k-st használ mindegyik.Van itthon 3-5-10 fordulatos is belőle.
(#) l48 válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Szia! ugyanezt a frekiváltót használom a klaviós 1,1kW marómotorhoz ( csak 3f bemenettel) Egy napot én is el voltam vele meg az Angol leirásal. A fel -le futásokat beállitod és a motor áramát elvileg gond nélkül kell mennie mint azt már elöttem is emlitették. A pótmétert kikerülhetetelennek látom ebben a felhasználásban
(#) gulasoft válasza sunraw hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Hány wattos poti kell hozzá? Az már nem is poti valami más neve van, csak nem ugrik be.
(#) gulasoft válasza l48 hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Akkor tudsz nekem Te is segíteni, ez nagyon jó hír, gondolom a 3 fázisú bemenetet kivéve a többi beállítás hasonló. Most már csak el kell adnom ezt a mocit, meg a kresst. Jó a klaviós motor?
Most alapban miért nem mozog? Tart egy kicsit de forgás nincs. Gondolom a sebességet kéne beállítani, de csak P1080-nál minimumot ír, P1082-nél meg maxot. Poti nélkül csak a próba kedvéért ezt ugyan arra az értékre kell állítani? Melyik a felfutás, meg lefutás? És hol a motor áram?
(#) l48 válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

A frekiváltó esetében a sebesség az a frekvencia beállitása. Szerintem azért nem forog mert kicsi az áram. Ha fővárosban laksz ugorj el hozzám és mindent átnézhetsz. már 2 éve volt fejből nem sokra emlékszem. A siemens általában a saját útját járja mindenben és ezalól a frekiváltó sem kivétel...sajnos.
Holnap meg tudom nézni a beállitásaimat!
(#) dolargaan válasza l48 hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Sajnos így van. Ha szoftverből akarod konfigurálni a frekiváltójukat, a legkisebbet is, több száz megás programot kell telepíteni. Ahhoz, hogy a lényeges 10-15 paramétert beállítsd.
Amúgy a linkelt doksi a Siemenshez képest jó, mert ez kivételesen használható. 36-43 oldalon ott vannak az alap infók.
(#) gulasoft válasza l48 hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Akkor holnap este lhet átcsattogok. Előtte még beszélük, mert most megyek aludni, köszönöm az ötleteket és a segítséget.
(#) dara válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Átnéztem a linkelt doksit,ugyan az van a melóhelyen is.Minden benne van a beállításhoz.
33-36 oldal,a bekötés,potinak pár tized W
38 oldal motor teljesítmény P0100 KW ba
P0304 motor fesz 230/400V
P0305 motor áram A
P0310 névleges freki
P0311 motor fordulatszáma
P1080 induló freki
P1082max freki
Ennyivel már mennie kell.
(#) gulasoft válasza dara hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

0.63kw, a motor fesz az 230 mer egy fázisról van hajtva, mi a névleges freki? A fordulatszám 2800, mi az induló freki?
Ha berakok egy potit (leírás szerint bal alsó sor 4 bemenete) akkor kell még egy induló meg leállító jel, az egy kapcsoló valamelyik interface lukba dugva, vagy valami más cucc, ezt nem tudom minek hívják hol kéne keresni a blokkdiagramon (33. oldal)
(#) dara válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

A motor fesz,azaz amikor csillag vagy deltába van kötve a motor 230-400V azt kell beütni.Nem a frekiváltó betáplálását kéri,az adott.A névleges freki,ami nálunk európában van,50Hz.A motor fordulatnál azt ütöd be ami a motorra van írva.Az induló freki az amit a poti letekert állapotában megadsz neki.Lehet 0 vagy akámennyi az lesz az indító fordulata,legyen nulla.indító jel ott van a rajzon a legelső kapcsoló jel.A másik a forgásirány azt ha forgásírányt akarsz váltani akkor kösd be.Az indítóra egy sima akármijen kis áramú kapcsoló jó,a +24V ra és a legelső bemenet az.Forgásírányt változtatni csak az indítójel kikapcsolásakor lehet.
(#) dinokal válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Szia! Bocs hogy bele vau. Ha a mocid kissé nagyobb a kelleténél az nem baj, inkább mint hogy kisebb legyen, bár nekem lenne ilyen motorom. Nekem helyette egy Bosch maróm van. Ha eladod a kress-t, az árán tudsz venni brushless mocit vezérlővel együtt. Nyákhoz és egyéb kis terhelésigényű munkához nagyon megfelel. Nekem is van ilyenem, és semmi pénzért nem adnám. Ha nem terheled túl a csapágyazását szinte örök életű.
(#) sunraw válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Hát én helipot-nak ismerem. A watt értékét nem tudom, ha a kislányom felkel, megnézem neked.
(#) gulasoft válasza sunraw hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Az az.
(#) sunraw válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Elég precíz holmi, egy időben árultam is, de nem kellett senkinek. Én DC motor hajtáshoz használom, van hozzá 10 fordulatos, skálás pot gomb is
(#) gulasoft válasza dara hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Én a 33. oldalt néztem, ott a poti bekötése ezek szerint a bal alsótól indul (sajnos a számok nem látszanak) és a panelen van egy zöld gomb az lenne az indító ezek szerint? Azt lehet kiváltani egy kapcsolóval ami lehet egy relével is huzigálni, és akkor a mach3 tudná kapcsolni ki be a motort, ami nagyon nem lenne mindegy főleg ha az ember elmegy vásárolni miközben a gép pl. nyákot fúr, és nem pörög a moci feleslegesen üresben ha végzett.
(#) gulasoft válasza dinokal hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

A nagy nehezet is jelent. jó lehet egy esztergába ahol a tengely állandó, be van építve és nem kell cipelni, de a marómotor minél nehezebb, annál jobban húzza az x-et előre. Mondjuk át lesz alakítva úgyis, de ekkora motort még így sem akarok rárakni. Ha valakinek kell írjon privátot.
Következő: »»   104 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem