Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   105 / 376
(#) dara válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Pontosan.Relével is lehet működtetni az indítást,leállítást.
(#) PIC hozzászólása Szept 13, 2011 /

Sziasztok!

Mach3 -hoz kéne valami egyszerű és nagyszerű program amivel könnyen el tudok készíteni mondjuk egy kört vagy egy téglalapot, esetleg tud jpg,bmp képből gravírozáshoz g-kódot generálni.

Előre is köszi

István
(#) gulasoft hozzászólása Szept 13, 2011 /

Hát lehet megtartom a motort, mert a klaviósból a 400-as az rendeléstől számított 2-3 HÓNAP!
Az 1100-as az hamarabb jön, de az meg majdnem 110.000, és mivel er 20-as a befogója, nem is jó hozzá a mostani 11-es készlet.
ÁFA nélkl még csak csak érdekelne, de 110.000 az nagyon sok.
(#) SALáta válasza PIC hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Fizetősbe vannak Cut2D, Cut3D, Aspire,VCrave Pro, ArtCam. Van ingyenes is, nekem ezek jöttek be, az AC bonyolult, kezd egyszerűbbel.
(#) PIC válasza SALáta hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Köszi szépen, utánanézek ezeknek. Most a LazyCam-nál tartok ami a "mach3-ba van". Szöveget már sikerült elmenteni g-kódba. Meg kompatibilis az AutoCAD-del és az Autodesk Inventor-ral is, ezekhez meg értek.
(#) kulzol60 válasza PIC hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Szia

A Mach3 wizzardját használd elöször ott találsz ilyesmit , de a mentett filet nevezd át mert a következö felülirja kérdezés nélkül ( demo ) .

Ha van lehetöséged akkor a Cut2D lenne a jo kezdésnek , keresd a netten ( föleg torrent vagy ftp ) .
(#) kulzol60 válasza PIC hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Ja még valami .

A LazyCamot hagyd a fenébe csak az idödet vesztegeted vele ( az is csak demo és használhatatlan ) .
(#) gulasoft hozzászólása Szept 13, 2011 /

Elcsattogtam l48 kollégához. Hát amit ott láttam az szíven ütött, Egy másfélszer másfél méteres (vagy több) és két és fél magas irdatlan (600kilós) keretben egy irgalmatlan masszív, rendkívüli pontos és igényes kialakítású cnc foglalta el a műhely közepét. A vezérlődobozok külön kis zárható dobozkákban, a 600 kilós keret pontosan ezekhez idomítva, 200 kilós y tengellyel, golyós orsó hegyekkel, kis plussz esztergával egybeépítve, száloptikás kamerás bemérés, távoli figyelés, száloptikás fordulatszámmérés, mit mondjak még, csak szerszámot nem tudott cserélni, de egyébként ipari méretű csoda.
E mellet az, hogy csak a poti hiányzott a siemensemről, és mikor megkapta vidáman forgatta a motort, már csak elenyésző apróság. (Meg hogy valami indexed módban áll és sok mindent nem tudunk rajta állítani, onnan ki kell valahogy majd lépnem hogy normal módba kerüljek, de egyenlőre örülök hogy megy a motor) Mondjuk levettem a sebességét percenkénti 60 körül és úgy sem tudtam megfogni a tengelyt, tehát bika kis motor, de még van mit állítani. Viszont megnyomtam az irányváltást a panelen, lelassult a motor megállt majd azonnal elindult és felpörgött a másik irányban, az fantasztikus látvány volt, de ahhoz a cnc csodához képest semmi.
Mindenesetre köszönöm l48-nak a türelmét, meg hogy láthattam valami normális méretű mégis otthoni esztergát. (acélt forgácsol vele)
(#) karaszbandi válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Azért egy képet rakhattál volna fel!
(#) gulasoft válasza karaszbandi hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Azt hiszem ez nem az Én jogosultságom.
Egy kép egyébként sem mondana el semmit a precizitásról, a kis finom megoldásokról.
(#) gulasoft hozzászólása Szept 14, 2011 /

Éjjel fél 2-re kitaláltam miért nem tudtuk a motorparamétereket állítani. A P00010-et be kell állítani 1-re és akkor engedi állítani a motorbeállításokat felfutást lefutást, is átraktam, hogy ne álljon meg olyan gyorsan, hogy sikerült e gyorsítania motoron azt nem tudom l48 kollégával szemben nekem nincs olyan szuper forgássebesség mérőm, de majd drasztikusan felveszem a max sebességet és akkor elméletileg füllel is lehet hallani a különbséget.
A hátsó kapcsolókat is ugyancsak engedélyezni kell, nagyon nem mindegy mi van beállítva, ott valami nagyon sok paramétert lehet állítgatni.
(#) kulzol60 válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Szia

Kialakul az lassan .

Amire figyelj : max kimeneti feszültség , max motor áram , fel és lefutás ( fékezés nélkül ha lehet ) , max nyomaték ami 125 vagy 150% körül ig lehet engedni ( álltalában a maxot szokták ) .Egy freki válto az 50Hz kötül dolgozik a leg kevesebbet alatta felette melegszik ( tul hosszu felfutási idö és fékezés gond lehet ) .20Hz alatt melegedéssel kel számolni ( több orás üzemnél ) .
A leálláshoz és a felpörgetéshez a Mach3 "Dwel " parancsa ad lehetöséget amennyit akarsz .

Motorral kapcsolatban figyeld a cnchungary.com ot mert a minap is volt elado egy maromotor ( igaz hogy 2,2Kw de 30 000ft volt ) .Nem csak eladok vannak lehet keresni is ugyan ott , be irod hogy mit keresel és szinte biztos hogy találsz .
(#) karesz49 hozzászólása Szept 17, 2011 /

Üdv Mindenkinek
Sajnos nem olvastam végig az összes írást mert rengeteg van.
Ami engem érdekelne nem tudom CNC-nek nevezzem-e, majd eldöntitek.
Amit meg szeretnék oldani: Lézer gravírozót láttam már (videón) olyat ami soronként, pontokban égetett, mindíg 1 kis felvillanással. Ehhez hasonlót szeretnék építeni csak nem lézerrel hanem sima "kopogtatós" módszerrel, hasonlóan a mátrix nyomtatóhoz, csak 1 tűvel. A mechanika nem okoz gondot, alkatrészeim is vannak hozzá, de az elektronikához és a vezérléshez nem értek. BMP képekkel kellene, hogy tudjon dolgozni.
Előre is köszönöm a hozzáértő segítséget.
(#) SALáta válasza karesz49 hozzászólására (») Szept 17, 2011 / 1

Master Gy bmp gravírozó programja kell neked, vezérlést érdemes venni készen. Mivel két tengely kell egy tizesből plusz leválasztó megúszhatod. Vezérlő pl a MiniBee vagy a kínai de azt tudd lehet ellenállást kell cserélned a kínaiba, sőt több mint biztos.
(#) karesz49 válasza SALáta hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Köszönöm szépen a gyors válaszodat, sajnos még mindíg kicsit "kínai" amit írsz, de kezdem érteni. Ha a program pontos nevét leírnád, na és az elektrinika sem teljesen tiszta számomra. Ha lenne skype-od és segítenél is, légy szíves hívjál a karesz664 en.
(#) SALáta válasza karesz49 hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

A Ha fórumra írunk elvihetünk mást is oda Bővebben: Link

A másik a MiniBee.hu lesz.

Ezt hejesnek is tartom, biztos érdekelhet mást is, csakhogy én nem értem amiről szó van ezért szerettem volna élő szóban
(#) Sir-Nyeteg válasza karesz49 hozzászólására (») Szept 17, 2011 / 1

Felvettelek! Ma ilyen segítős napom van
(#) SALáta válasza karesz49 hozzászólására (») Szept 17, 2011 / 1

A programot én sem értem még 100% ban, ám ennek van egy lézeres topicja is a cncart on. Szóval onnan tudnál tanulni. Még semmi konkrétum nincs azaz nem indították be még a gépet de megoldanánk a gondot, van chat is.
Az elektronika része ha jól értettem "csak" egy tekercs vezérlése lenne, próbáltam én is. Nem jött be, esetleg extrém áttétel bejönne. például ez És ezt tudja a bmpgravír is kezelni, de azt ki kell tanulnod. Elektronikát meg ha csak nem akarsz nagyot bukni vedd meg készen. Ekkor már 3 léptető kell hozzá, nem is gyenge a Z hez. Bár én ezzel a fogasléces Z vel marni próbálok.

Köszönöm a segítséget, nem fenyegetni akarlak, de még biztos fogok kérdezősködni, kellemes hétvégét
üdv.Karesz
(#) kulzol60 válasza SALáta hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Szia

Amit linkeltél az egy sima Vector garfika kontur rajzolása ami abbolál hogy egy Bmp képet vectorizálnak ( pl: corel X3 ) és az exportálják pl a Cut2D-be ( eps ) és abbol csinálnak szerszámpályát .

Amire Te gondolsz szerintem az ugynevezett rezgöfejes gravirozás ami abbol ál hogy van egy elektromágnesed amire szabályozhato inpulzusokat kötsz ( pl: egy sima 555-el és fettel ) és ezt teszed a Z tengelyed hellyére a magja pedig egy keményfém vagy gyémánt " pontozo " és a képet a rezgés szám és az X tengelyed sebessége fogja adni ( az minél gyorsabban halad oldalra annyival ritkábban fog pontozni illetve minél lassabban halad annyival sürübben fog pontozni .Ehez pl a Bmp képböl szinmélységeket kel csinálni ( pl : emboss ) és a szinmélységek adják az X tengelyed sebességét is de itt csak egy rezgö van a Z ( függöleges mozgás ) hellyén .
Elég nagy fába vágtad a fejszét de ha sikerül akkor nagyon szép dolgokat lehet vele csinálni .
Viszonylag puha anyagba és pár század mm mélyen tudsz dolgozni de a végeredmény nagyon hasonlit a rézkarcokra .
A fej rezgés számát kisérletezni kel az X tengely sebességének fügvényében .
(#) karesz49 válasza kulzol60 hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Majdbem eltaláltad, hogy akarom megoldani. A rezgés szerintem nem hozna jó eredményt ezért szabájozott "kopogtatást" akarok. Hasonlóan a mátrix nyomtatóhoz, de itt csak 1 tű lessz.
(#) kulzol60 válasza karesz49 hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Lehet rosszul értelmezhetö amit irtam de a lényeg az hogy egyröl beszélünk

Sok sikert hozzá !
(#) kulzol60 válasza karesz49 hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Ja hogy Te a PC vel akarod szabályozni a " kopogtatások " számát ? Ezt hogyan akarod megvalositani ?
Elképzelés ?
(#) karesz49 válasza kulzol60 hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Hasonlóan a mátrix nyomtatóhoz csak 1 tűvel
(#) SALáta válasza karesz49 hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

A bmp gravírozó programnál a Z irány jelét csapolja meg szerintem a szerző és ezzel modulálja a lézert. Ugyan ezzel tekercset is lehet vezérelni. Egy fettel oldottam meg, de akár extrém áttétellel is meg lehetne oldani.

kozol60- Igen egy vektoros képet rajzoltam de a Z sebessége nagyobb mint amit solenoiddal elértem. Lehet csak tényleg abba volt a hiba de nem jött be.

Rezgőfejet lehet levegősbe kapni, drága mulatság de használják az iparban is jelölésre. Esetleg egy motorral és egy excenterrel is meg lehetne oldani mint egy rezgőcsiszolóba. Rugó ellenében dolgozna egy vibramotor mit ami a telefonokba is van, de akkor mindenképp kellene egy Z tengely is. Azt hiszem majd ezt én is kipróbálom. Ne értsd félre, nem vettem fenyegetésnek, gondoltam mivel érdekel engem is ez a téma itt jobban ki tudnánk fejteni, nem vezérléssel leszel gondban főleg hanem a fejjel, szép hétvégét.
(#) karaszbandi válasza SALáta hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Elektromágneses fej miért nem jó?
Olyan, mint egy mágnes szelep, vagy mint egy befecskendező szelep?

Azért az elég gyors.
(#) SALáta válasza karaszbandi hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Nálam nem vált be, attól még működik, egyszerűbb egy dc motorral és egy excenterrel megoldani. Mindenképp kell bele rugó és egy feszítő rész, mármint a tűhöz. A felületkövetős karcoló is így működik csak ott nem rezeg a karctű.
(#) kulzol60 válasza karaszbandi hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Egy sima elektromágnesre váltakozo ( 50Hz) feszültséget teszünk a szárára meg egy gumilapot hogy ne kopogjon és ezt egy rugo nyomja felfelé , én erre gondoltam . Annyi a különbség hogy az 50Hz-et kellene változtatni és ezzel tudnánk a kép " felbontását " javitani .
Ennek igy müködnie kel .
(#) PIC hozzászólása Szept 22, 2011 /

Sziasztok, valaki meg tudná mondani, hogy a Mach3-ban miért nincs nekem lehetőség kép betöltésére a file menüben? több verziót és skin-t is néztem már...
Ez valami plugin hozzá? valaki segítsen pls
Fekete fehér képből szeretnék g-kódot.
Van egy Bmp2CNC-nevű progim is ami nagyon kicsi tud Magyarul is és nagyon jó sőt széria számom is van hozzá csak egyik verzióban sem jön elő az ablak ahova beírhatnám a serialt...

Előre is köszi István
Következő: »»   105 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem