Fórum témák
» Több friss téma |
Jaaa bocsi fàradt * már és félreolvasok *
Hát kezdetben leginkább nyák marásra meg 3d műanyag marásra szeretném használni úgy hogy 3 motort kellene neki irányítani a minimum, mert a maró motort max kézzel kapcsolom. A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2014
Értem. Hát szerintem valami komolyabb dologban kellene gondolkodni. Mindenki azt hiszi, hogy nyákot marni nem nagy kunszt. Pedig ha a finom vonalak egyenletes körbemarása nagyon is erős, merev mechanikát követel ami viszont általában nem könnyű, ezért nyomtató motorokkal nem nagyon lehet mit kezdeni.
De én csak a paneljét akarom fel használni
Szerintem felejtsd el. Sokkal jobban jársz, ha veszel készen vezérlőt (TB6560; TB6600 és abból építkezel.
Ok akkor az lesz
De am egy ilyen panellal lehet valamit kezdeni?
Szerintem speciális protokollal működő rendszerek ezek. A motorokat illetően legalább 08-1Nm-es motort javaslok, hogy legyen erőtartalék a megmunkálás során.
Szerintem félreérted a dolgot. A nyomtatókban van léptető motor, meg persze vezérlés is, de ezek nem általános dolgok, az adott nyomtatóhoz tervezik őket. A nagyobb nyomtatókban van CPU, meg bővíthetők is, de komoly elektronikai ismeretek kellenének ahhoz, hogy ezeket a saját céljaidra használhasd. A nyomtatóban bizonyos tengelyeken csak egyirányú mozgásra van szükség, ezért mindenképpen kellenének hardveres átalakítások is a panelen, és ezzel együtt már rengeteg meló meg pénz.
Szóval vegyél egy vezérlőt azok közül, amit a kollégák ajánlottak.
Tegnapi munka 1W, 808nm-es diódával. 130x280mm, 95mm/perc, egy íven, maszkolás nélkül,kb 90 perc alatt. Nem soronként, hanem a kontúr mentén haladva.
Szép! A lézer részéről mesélhetnél kicsit, milyen, honnan, mennyiért?
Köszi!
Egy kupacban vettem, a diódát, a házikóját optikával, a generátort és a szemüveget, újjonan, gyárilag beállítva. 1w, 808nm, infra. Ha jól emlékszem 30eFt-ot fizettem érte, kb 2 éve. Nekem csak a fókusszal, a rögzítéssel és a hűtéssel kellett foglalkoznom. Töröm a fejem, hogy 445nm-es diódával kellene foglalkoznom, de a költségvetésem nem engedi egyenlőre. Készítek egy doksit, amiben minden szerzett és magam álltal felfedezett infót leírok, a tervezéstől, a kivitelezésig
Kíváncsi leszek! Mintha a napokban is láttam volna hasonló szettet itt az apróban
A 455nm-es nem lesz jobb. Az anyagok sokkal jobban "elnyelik" az infra hullámhosszát.
A 30 000Ft sajnos az nagyon sok, én picivel több mint a feléért tudtam volna adni. Talán még mindig van egy-két modulom. A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2014
A szemüveg volt sok és most is az húzza meg, majd 10eFt. Annó a dióda is 8eFt volt itt a fórumon. Van még ilyen diódád? Tervben van két infrás célgép, 500x290-es munkaterülettel. Minden megvan hozzá, elvileg.
Üdv mindenkinek, készült egy CNC vezérlőke joystickkal. Analóg minden, produkálja a step, a dir és az enable jelet. Némi videó a működéséről.
Ki milyen maromotort használ?
A KRESS motorom kezdi bedobni a derekát ( pedig még csak 10 - 12 éves ), és lassan egy jobb után néznék. Valahol hallottam, hogy már vannak BLDC motorral hajtott fejek is, de nem igen találok az ebay-n. 3 fázisu van több is, de azt kicsit drágálom.
Szerintem vegyél egy másik KRESS-t. 1050-est például. Jó véleménnyel vannak róla a CNC-s berkekben az emberek.
10-12 éves. Ez azért azt árulja el, hogy gép a talpán, ami kibír 10 évet.
Én egy Teknomotor C40-et használok egy Omron frekiváltóval. Számos főorsó motort teszteltem már és azt ell hogy mondjam, ez az eddigi legjobb motor. Kifejezetten jól birja a tengelyre ható oldalirányú terhelést. Csenges, zárt, frekiváltóval pedig nagyon jó nyomatékot lehet kiszedni belőle.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2014
Azt néztem, lehet, hogy a kisebbik is elég ( ez a kisebbik CNC gépem), majd még rágodom, inkább egy kefenélküli motor felé nézegetek. A nagyon gépen egy 3 fázisu 32000 fordulatu motor van - csak az tul nagy a kisebbikhez.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2014
Sziasztok!
Készülget a gépem és arról érdeklődnék, hogy ki milyen szoftvereket használ? Gondolok itt arra, hogyha mondjuk egy kép alapján szeretnék egy gravírozást csinálni ahhoz mi szükséges? Mach3, Linuxcnc amiket néztem első körben vezérléshez.(Ezeken kívül gondolom van még kismillió) Ez előtt viszont valahogyan G-kódot kellene generálni. Azt milyen programmal érdemes?(ebből is van többféle, de mégis ki-mit használ?). Ezeken kívül kell-e még valami? Gondolom ez egy már párszor megválaszolt kérdés, így azzal is megelégednék, hogyha a megfelelő helyre irányítana valaki. Ezeken kívül lenne még egy érdekes problémám: Poharakat szeretnék gravírozni. Ez ugye ugyan úgy 3 tengelyt igényel mint egy átlag megmunkálás azzal a különbséggel, hogy itt X(vagy Y) tengely helyett egy forgató mozog. Egyrészt ezt hogyan lehet megoldani? Másrészt, mivel a pohár egy tömegtermék simán van benne 2-3 tized milliméter, egy fél fordulaton. Ezt ha nem veszem figyelembe akkor töröm a gravírtűt(üveg esetén pedig a gyémántos fejet). Ezt elkerülendő mit kellene használnom. Hallottam valamiféle pályakövetésről, ami jó lehet, de ez hogy is működik? Jó hosszú lett... Remélem valaki végig olvassa
Szia!
A progi neve most nem jut eszembe, este megnézem, de van ami jól dolgozik, csak fizetős. Sima marópályát a Mach3-mal együtt járó LazyCam-ot szoktam használni, nem a legjobb, de használható. Illetve vannak olyan tervezőprogramok amik alapból tudnak marópályát generálni. A forgatót csak 4. tengelyként tudod használni, legalábbis Mach3 alatt, mert annak a g kódjának elmozdulás értékét értelmezi fokonkénti elfordulásnak. Pl.:
Az első az X tengelyen egyenes elmozdulást jelenti, a második az X tengely 100 fokkal történő elforgatását jelenti. A pályakövetőről halottam már, de szerintem ez nem hobbi kategória, de lehet, hogy tévedek. A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2014
CNC-s körökben nem szokás ultrahangos vagy lézeres távolságmérőket használni? Első sorban 3-10cm távolságban kellene mérni, a pontosságnak 1mm alatt kellene lenni, 0.2mm alatti pontosság már túlzás. Egyébként lézergravírozáshoz kellene, csak annyi a lényeg, hogy esetemben lézer és a gravírozott tárgy között 70mm-nek kell lenni, hogy fókuszban legyen. 68 és 72mm a két véglet, ami még elmegy. Tolómérővel szoktam mérni, de arra gondoltam, hogy feltennék valami kütyüt a fej mellé, megnyomok egy gombot, mér és kis kijelzőre kiírja az eredményt.
Nem is rossz gondolat. Egy érzékelő (ebből valami jobb fajta) egy PIC, egy 3 vagy 4 digites led kijelző vagy LCD és akár folyamatosan is mérhetné a távolságot, így beállításra is használható.
Hiába! A lustaság szüli a jó ötleteket!
Én erre a célra vágtam egy pont akkora plexi darabot amit a fej alja és a vágandó anyag közé illesztek (illetve a fejet addig mozgatom Z-ben). Ez a folyamat szerintem mindenféle automatizálással csak bonyolítható.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2014
1.6 W 445 nm dióda durvábban megy nálam mint 1 W infra. Kis betűknél (ahol gyorsulás miatt a sebesség kicsi ) 4-5 tized mélyen is beégeti. Nagyobbaknál meg lehet haladni 500-750 mm/perccel, és nem a csúcs mert nincs csak 80 % ig hajtva.
445nm-essel nem próbáltam még, nincs is csak 1W-osom belőle, de nem is gravírozás céljából vettem, hanem RGB laser show-ba. Minden esetre ez haszos infó. Most 1W-os infrát árulok az apróba, megtaláltam a diódákat.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2014
Ez ilyen mini gravírozó, ha jól látom! Majd szólj, hogy hol lesz beüzemelve! Megnézném élőben is!
Üdv ! egy i j en robotot szeretnék èpíteni Bővebben: Link nem kell hogy feltétlen egy robotkéz legyen , egy cnc géphez hasonló is megfelel
3 léptető mozgatná a tollat vagy ceruzàt a vezérléshez ezt szeretném hasznàlni: Bővebben: Link a szoftver megírásában kérném valaki segítségét az lenne a lényege hog y egy digitális fényképet le egyszerűsít és utánna rajzolja le. A segítséget előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2014
Valoszinü, hogy fogalmad sincs mibe vágod a fejszéd.
1. Rajzolo robot - egyszerübb lesz ha veszel egy kis CNC marogépet (marofej nélkül is jo), az elvben mindent tud, amit a robotnak tudnia kell. Ha magad akarod épiteni akkor azt hiszem a Fischer Techniknek van egy ilyen készlete. Mindenképpen ügyelj, hogy plotter interfaced legyen (azaz nem nyomtato, hanem rajzolo gép). 2. Ezután kell egy rajzolo SW (Corel Paint, Photoshop stb.) ami feldolgozza a fényképet, és támogatja a plottert. Innentöl már csak a müvészi adottság kell. |
Bejelentkezés
Hirdetés |