Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1448 / 2208
(#) mayky válasza neptunes4you hozzászólására (») Nov 1, 2012
Mutatnék egy ötletet deszkamodell kivitelezésre. Forrléceket csinálhatsz NYÁK csíkból, hogy megfelelő távolságonként lekaparod, lefűrészeled a rézfóliát. Úgy ahogy DP is csinálja.

DESZKA

DPA
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2012
(#) neptunes4you válasza mayky hozzászólására (») Nov 1, 2012
Ha meglesz a végleges erősítőkapcsolás, megcsinálom így. Most még módosítgatok rajta.
Az általam mutatott megoldás is a kísérletezésre készült. Egy kvázi végleges megoldás nálam ilyen: 6550 PP
(#) neptunes4you válasza mayky hozzászólására (») Nov 1, 2012
Na azért ez nem semmi! Gratulálok!
Ez nem olyan nagy dolog bárki meg tudja csinálni. Könnyen módosítható, átlátható, pár perc alatt visszafejthető a kapcsolás belőle.
(#) neptunes4you hozzászólása Nov 1, 2012
Van egy pár új fejlemény. Kivettem a két első csövet, és leföldelem az EL84-ek vezérlőrácsát. Nagyon nagyon minimális búgás hallatszódik ebben az esetben, kb 15 centiről hallható meg. Viszont ha leveszem a földelést róla, azonnal zúg. Lehetséges esetleg, hogyha a 22kOhmos és a 18+4.7kOhmos ellenállásokkal párhuzamosan egy-egy kondit kapcsolok, akkor az megoldja a gondokat? Mert az első két cső nélkül csak azok az alkatrészek szólhatnak bele szerintem a dolgokba.
(#) neptunes4you válasza neptunes4you hozzászólására (») Nov 1, 2012
Így van, igazam volt. Tettem a 22kOhm-ra egy 100µF 400V kondit, és megszűnt az összes zúgás. Az erősítő perfekt. Most indul a finomhangolgatás.
(#) Szpisti válasza neptunes4you hozzászólására (») Nov 1, 2012
Mármint ami az ECC82 anódjára megy arra ?
Mert akkor tegyél egyet a katódjára is, és tuti hótt csendben lesz!
Legfeljebb nem lesz mit finomhangolgatni ...

Mielőtt valamit építesz, nem ártana az alkatrészek funkciójával nagyjából tisztában lenni.

Mert ezzel a kondenzátorral mást nem értél el, mint amikor a végcsövek vezérlő rácsait testre tetted... Így váltakozóáramú szempontból "hidegítetted" az egyik végcső bemenetét.
Vagyis a meghajtást semlegesítetted...
Búgás megszűnt, de hangot se fog adni.
Gondolkodjál már el... váltóáram szempontjából mindegy hogy az anódfeszhez vagy a testhez hidegítesz kondival, a jeledet lehullázza.
(#) neptunes4you válasza Szpisti hozzászólására (») Nov 1, 2012
Ja, tényleg, a kapacitív reaktancia. De akkor hogyan szüntessem meg a búgást ha nem így? Különben szól a cucc, csak akkor gondolom nem megfelelően.
(#) neptunes4you hozzászólása Nov 1, 2012
Akkor mégiscsak a tápba kell belenyúlnom, úgy néz ki. Akár mit csinálok, a búgófesz át fog menni a 22kOhmos ellenálláson keresztül, (mivel váltóáram) tovább a 0.22µF-os egyenfeszültséget lecsatoló kondin a végfokba.
(#) bakos13gab válasza neptunes4you hozzászólására (») Nov 1, 2012
Itt valami alpjában nem stimmel. Komolyan mondom. Vagya csövek rosszak vagy nem tudom, de hogy ennyire ne sikerüljön, ott valamit nagyon el kell baltázni. Én a helyedben indulnék valami egyszerűvel. Egyszerűen egy ECC82 erősítőfokozat+katodin. Ha ez jó, akkor továbblépés.
Vagy a tápot másképpen. A rajzodból kiindulva annak a tápnak olyan simának kellene lennie, hogy hú meg ha. A csövek váltóáramú fűtése szerintem korántsem kritikus, ennyire nem lehet tőle rossz a dolog (nekem ebből nem volt még gondom és majdnem mindig AC-vel fűtöttem). Én megpróbálnám valami földelt fémlapra felépíteni vagy ilyesmi (de ez sem kritikus, simán építettünk jól működő EL84PP-t totálisan fadobozba. Valami banális hibát sejtek, vagy selejtes alkatrészt...
(#) neptunes4you válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 1, 2012
Na hát előszöris kapni fog a táp egy 22µF-os Solen MKP kondit, csak a biztonság kedvéért. Ha nem stimmel így sem, akkor új elkókat. A váltóáramú fűtés nem okoz gondot, csináltam egy kapcsolót rá, bekapcsoltam az erősítőt, hagytam hogy jól felfűtse a csöveket, és amikor kikapcsoltam csak a fűtést, a zúgás ugyanúgy megmaradt. Tuti hogy a táp viszi a prímet... Egyszerűen az egész túl érzékeny a búgófeszültségre. Ha váltóárammérésre állítom a multiméterem, és mérem a tápfeszültséget, akkor 1.1V-ot mutat. Gondolom ez a búgófesz, és ez átjut a két 0.22µF csatolókondin.
(#) neptunes4you válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 1, 2012
A lehető legrövidebb kábelekkel dolgoztam most, max 3-4cm-esek. Csak a fűtés kábelei hosszabbak. Nem árnyékoltak a vezetékek. Tuti hogy a táppal van a baj. Én csak 2db 0.22µF ERO MKT kondit használok a nagy elektrolitok mellett, de máshol mindenhol 10-22 µF-os értékekkel találkozik az ember. Egy erősítőfokozat végében szerintem már nem jelent akkora veszélyt 1.1V búgófesz (lásd földelt rácsú EL84, alig volt valami), de egy előfokozatban, vagy fázisfordítóban (jól mondom hogy az ECC82 itt az? ) nagyon fontos szerintem a jól szűrt táp, mert utána ez csak erősödni fog... Az EF86-ról semmi búgás nem jön, mert egyrész bekötöttem a belső árnyékolását (2-7 láb össze, majd a földre), másrészt az ő anódfeszültsége meg van szűrve egy 10µF kondival.
(#) neptunes4you válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 1, 2012
Hogy összesodorva? Az egyik kábelét a fűtésnek lekötöttem a testre, ahogyan mondták.
(#) varttina válasza neptunes4you hozzászólására (») Nov 2, 2012
Megértelek, én sem szeretek túlságosan nyákot készíteni. Mindig maratás és fúrás után derül ki, hogy valami még nem stimmel rajta. Ha kerítenél egy vékony (1,5-2 mm-es) bakelit lapot és arra pakolnád így az alkatrészeket, annak már egészen nyák kinézete lenne.
(#) neptunes4you válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 2, 2012
Ezt az összesodrást esküszöm nem értem. Biztos már belekukultam kicsit. Tudnál egy rajzot csinálni erről nekem? Van 6.3V a trafón, most arról járatom az egészet, az ECC82-nek is csak az egyik oldalát fűtöm most.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2012
(#) neptunes4you válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 2, 2012
Ahhhaaaa. Megcsinálom azonnal miután megreggeliztem, és írom a fejleményeket!
(#) silent15 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 2, 2012
Köbzoli képe is jó, de ha nem lenne érthető:
Sodrott drót
(#) neptunes4you válasza silent15 hozzászólására (») Nov 2, 2012
Összesodortam, ugyanúgy búg. Táphiba lesz.
(#) mark.budai válasza neptunes4you hozzászólására (») Nov 2, 2012
Ha ennyire meg vagy benn bizonyosodva, hogy táphiba lesz, miért nem teszel még szűrőtagokat bele? Szerezz egy régi roncs rádiót, szedd ki a hálótrafót, és hadszóljon.
(#) mayky válasza neptunes4you hozzászólására (») Nov 2, 2012
Vagy éppen nem jó lett kialakítva a földelés, és van egy szép FÖLDHUROK az erősítőben.
(#) neptunes4you válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 2, 2012
Ilyen nagyfesz kondi csak egy dologban lehet még itthon: számítógéptáp.
(#) CIROKL válasza neptunes4you hozzászólására (») Nov 2, 2012
Nem táphiba ez csupán tapasztalat hiánya , sokan azt gondolják ha ránéznek egy csöves erősítő rajzára és megtekintve tapasztalják hogy alig van benne alkatrész , na itt kezdődnek a bajok !
A kevésnek tünő alkatrész nem azt szokta eredményezni hogy máris van egy csöves erősítőd amit csak ugy összelapátolsz és ennyi , némi tudás nem árt hozzá mert iyen esetekben mint most te is szórakozol ezt egy tapasztalattal rendelkező kolléga elhárítaná 2 perc alatt .
Javaslom mielőtt nekifogsz olvass utána és ha némi fogalmad a dolgokról akkor még mindig lehet menet közben fennmerülő gond de sokkal nagyobb rálátásod kell legyen mert ennyi / tudássál / csak a kudarc lesz a végeredmény és nem hinném hogy ez neked hű de nagyon jó ?
Tele van az internet mindenféle tudással csak meg kell keresni , de kapásbol ott van az elketroncso.hu oldal tanulmányozd az alapokat .
(#) Orbán József hozzászólása Nov 2, 2012
Megjegyzem, hogy halleluja, hetek óta megkaptam az első mail értesítőt a figyelt témákban. Köszönöm és csak így tovább.
(#) neptunes4you hozzászólása Nov 2, 2012
Nagyon érdekes. Kiszedtem egy rossz számítógéptápból 2x470µF 200V kondit, majd sorbakötve beletettem a tápba. Fele annyi sincs a búgás... Kell még kondi. Ja és megcsináltam a rendes földelést, a testet összekötöttem egy 0.1µF X2 típusú kondival és egy vele párhuzamosan kapcsolt 150Ohmos ellenállással, majd ezt rá a földelt vezetékre. Tehát ezzel sem lesz már gondom.
(#) neptunes4you hozzászólása Nov 2, 2012
Apropo, erről és erről tud valaki mondani valamit?
(#) Orbán József válasza neptunes4you hozzászólására (») Nov 2, 2012
Idézet:
„... 2x470µF 200V kondit, majd sorbakötve beletettem...”

Ne felejtsd el a két feszültségosztó, párhuzamosan kapcsolt ellenállást is melléjük tenni.
Ha tudod miért és miről van szó, akkor ne olvasd el a tanácsomat.
(#) neptunes4you válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 2, 2012
Említették már, de azért köszönöm a tanácsot. És köszönöm mindenkinek aki eddig fáradozott és segített, hogy működhessen az erősítő. Most elteszem egy kis ideig a fiókba, és ha sikerül venni rendes kondenzátorokat, jelzek. Továbbá igyekszem majd beszerezni egy pofás kis fémdobozt is, eBayen viszonylag olcsón lehet kapni igen jó minőségűeket.
(#) CIROKL válasza neptunes4you hozzászólására (») Nov 2, 2012
Idézet:
„Most elteszem egy kis ideig a fiókba, és ha sikerül venni rendes kondenzátorokat, jelzek.”

Aj -aj nem jó a megközelítésed de nagyon ...
Még mindig tévúton jársz , attól hogy kicseréled a kondenzátort bármiféle hókuszpókuszra attól még a fennállt hiba megfog maradni , lehet láttam d melyik kapcsolásról is van szó légyszives linkeld már be nekem .
Mmm láttad én miből mikből szoktam épitkezni? ha mindenbe csilivilt tennénk és egyből szép és jó lenne hű de jó is lenne .
Idézet:
„Továbbá igyekszem majd beszerezni egy pofás kis fémdobozt is, eBayen viszonylag olcsón lehet kapni igen jó minőségűeket.”

Na ez is tetszik nagyon mutatok neked valamit .
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) neptunes4you válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 2, 2012
Az a nixie csöves óra haláli jó. Meg úgy minden munkád. Te kajak egy IGAZI ezermester vagy!
Itt a kapcsolás: Bővebben: Link
Annyival kiegészült, hogy az EL84-ek rácsát nem közvetlenül kötöm az anódfeszültségre, hanem egy-egy 100Ohmos ellenállást közbeiktatva, ahogyan javasolták. Továbbá kicseréltem a 27nF kondikat is. Az ECC82 rácsára becsatoló az 0.1uF, a két EL84-re becsatoló kondi meg 0.22µF ERO MKT (az a zöld színű). Ezek tudtommal javítanak a hangminőségen, és a mélyátvitelen is.
Következő: »»   1448 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem