Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   153 / 2208
(#) Imi65 válasza EcoPityu hozzászólására (») Máj 29, 2008
Persze ez a rajz sem maradna "érintetlenül". Nekem elég érdekesnek tűnik a katodin mellett "ottfelejtett fázisfordító".
(#) Rockmenyét hozzászólása Máj 29, 2008
Köszi a segítséget, délután nekiállok átalakítani a kapcsolást.

Nem tudnátok valami forrást ajánlani, ahol utána lehetne nézni alapvető csöves dolgoknak? Elsősorban a számítások érdekelnének, de nem baj ha az alapelveket is részletesen taglalná. Sajna ez nekem nem szakmám, csak nagyon érdekel.
Félvezetős technikában van tapasztalatom, de a csöves dolgokkal csak most kezdek foglalkozni.
(#) CHZ válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 29, 2008
Szerintem meg nem alkalmas a GU OTL-be .
OTL nagymeredkségű és nagyon kis belsőellenállású csövekkel működhet igazán jól .
(#) Imi65 válasza Rockmenyét hozzászólására (») Máj 29, 2008
Az a baj, hogy már kevés a fellelhető szakirodalom. Sipos Gyula már a '80-as években megjelenő, HiFi erősítők építése c. könyvben sem közöl ilyen kapcsolásokat. Pedig még most sem idejétmúlt a téma. Mostanság már sehol nem szerepel a tananyagban, és nehéz is ilyen irányú művekhez hozzájutni.
Az elektroncső topikban talán van egy kis elméleti rész is (nem igazán olvastam át, nem tudom, mennyire hiteles), ha gondolod, itt is körülnézhetsz. A www.elektroncso.hu oldal is tartalmaz helyenként jó megközelítéseket, de a szleng, amit ott alkalmaznak, furcsa az olyan szakemberek számára, akik még dolgoztak annak idején valóban csövekkel. A magyarázataik elég mondvacsináltak, és nem is mindig 100%-ig helytállóak. Ezek szerint Ők sem találtak tökéletes forrásanyagokat.
(#) szilva válasza Rockmenyét hozzászólására (») Máj 29, 2008
Szia!

Nekem csöves dolgokban nagyon sokat segített már a következő:

Magyari Béla: Rádiótechnikai zsebkönyv

Úgy tudom, van több kiadása is, nekem az elejére 1975 van nyomtatva. Már csak a nyelvezet miatt is érdekes olvasgatni, hogy az ember tisztában legyen a csöves technikáknál használt kifejezések jelentésével.

Nemrég kíváncsiságból rákerestem a Vaterán, úgy tűnik, ha kell, beszerezhető a könyv.
(#) Imi65 válasza CHZ hozzászólására (») Máj 29, 2008
Hát erőmű az nem lesz belőle, az biztos. Az a valamivel több, mint fél A, amit kimenetre ki tud lökni (a 2x3 db) azért egy érzékeny hangszóróval szerintem képes megszólalni. A PCL86 sem tud sokkal többet igazából, csak valamivel jobb (!!) a hatásfoka. De most az a cél, hogy véleményezze(ük), ahhoz pedig elégséges lehet. Ha minden megvan, tulajdonképpen nagy beruházást nem igényel.
(#) sturbi válasza EcoPityu hozzászólására (») Máj 29, 2008
Szerintem a GU 50 nem lesz jó OTL-ben, nagyon kicsi a meredeksége és nem szereti az alacsony tápfeszt. Gondold el, ha 150 V a segédrácsfesz, akkor -22 V körüli rácselőfesszel tud 800 V anódfesznél 50 mA nyugalni anódáramot (40 W disszipáció), akkor 150 V anódfesznél örülhetsz, ha egyáltalán működik.
4 mA/V (10-12 mA/V) meredekséggel gondold el mekkora vezérlőfesz kell a rácsokon, hogy 8 ohmos terhelésen akárcsak 500 mA eff. (2 W 8 ohmon) áramod legyen és ahhoz a vezérlőfeszhez mekkora rácselőfeszt kell biztosítani (és a csőnek mindig kell annyi maradék anódfesz, hogy lineáris szakaszon tudjon működni).
(#) Imi65 válasza sturbi hozzászólására (») Máj 29, 2008
Az a baj, hogy nincs Pityunak erre alkalmasabb csöve. Szerintem semmivel sem rosszabb, mint az általam látott 6 db ECC82-esből összeállított PP végfokozat. De úgyis Ő dönti el, hogy meg akarja-e építeni.
(#) sturbi válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 29, 2008
Hát ha megpróbálja, az csak jó lesz nekünk, mert lesz egy kis elképzelésünk arról, hogyan működik a GU 50-es ennyire visszafogott feszültségekkel.
Az én problémám leginkább az, hogy (amennyire az adatlapból ki tudom következtetni), 150 V anód- és 150V segédrács-fesznél, érdemleges rácselőfesszel nemigen látom az anódáram megjelenését GU 50-nél, ha meg nagyon kicsi lesz a rácselőfesz, akkor a kis meredekségű cső nem vezérelhető ki, nagyon kicsi lesz a teljesítmény (kis meredekségű csőnek nagy vezérlőfesz kell, ahhoz viszont nagy anódfesz kell a kivezérlendő csőnek).150 V anód és segdrácsfesznél a GU 50 már -10 V rácselőfesznél lehet hogy lezár. -De azt kívánom, ne legyen igazam.
(#) CHZ válasza Rockmenyét hozzászólására (») Máj 29, 2008
Levélben küldtem 3db . régi könyvet , nézd meg , talán segíthet valamit .
(#) Rockmenyét hozzászólása Máj 29, 2008
Köszi!
(#) CHZ válasza Rockmenyét hozzászólására (») Máj 29, 2008
Sajnos nem ment át .., megpróbálom ismét...
(#) sturbi válasza Rockmenyét hozzászólására (») Máj 29, 2008
Ide a topkba valahova, talán Imi, belinkelt valamilyen jegyzetet, az nagyon jól összeállított anyag volt, érdemes megkeresni, tele van számításokkal is.
Az erősítődben én először megpróbálkoznék a szekunder egyik felének testre kötésével, aztán mérnék, hogy nem lett-e jó, majd R9 (47K) növelésével (68-75 K, akár teljes megszüntetés). Ezzel együtt növelni kell R11 (100 ohm értékét is annyira, hogy a trióda rácselőfesze (R11-en eső fesz.) ne változzon érdemben. Aztán megint megnézném a négyszög átvitelt, hogy jobb lett vagy rosszabb.
Ha ezek nem járnak eredménnyel, akkor Imi javaslata alapján átalakítanám. Minden változtatás után újra meg is hallgatnám, mert egy erősítő hangja nem csak a jó négyszögátvitelen múlik.
(#) CHZ válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 29, 2008
6C19P , PL509 , PL519 , alkalmasabb csövek , csak ezekből is sok kell .
GU-ra nem érdemes alapozni , nem kis munka OTL-t csinálni , több meló mint trafóst , ezért én meg sem próbálnám GU-val , biztos kudarc .
(#) JZoli válasza CHZ hozzászólására (») Máj 29, 2008
Azokat a "csöves" könyveket nekem is átküldhetnéd ha nem nagy gond!
(#) CHZ válasza JZoli hozzászólására (») Máj 29, 2008
Már ment 1
(#) hzoltaan válasza CHZ hozzászólására (») Máj 29, 2008
Lehet, hogy taplosag, de fel tudnad tolteni valahova a szakirodalmat, mert akkor egy linkkel mindnyajan hozzaferhetunk... Legfeljebb viszek neked egy uveg cidert ha hazamegyek...
(#) CHZ válasza hzoltaan hozzászólására (») Máj 29, 2008
Hová szeretnéd ?
(#) sebestyen_ferenc válasza CHZ hozzászólására (») Máj 29, 2008
én is imédom a csőveket és tényleg jó lenne valami jó "őreg csőves könyv"
(#) sturbi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 29, 2008
Íme a link:GU50 adatlap
mégegy:mégegy GU50
(#) Imi65 válasza CHZ hozzászólására (») Máj 29, 2008
A múltkor raktam fel fényképet PL519-esekkel OTL-ről. Csatornánként 2X6 db cső volt. Tiszta sor, hogy ezek alacsony feszről is működnek. A GU fele ilyen mennyiségben állna Pityunál csatasorba, kb. negyede áramterhelhetőséggel. Ez nyolcad teljesítményt jelentene, legjobb esetben. Valószínű, még annyit sem. De azért valamit biztos csinálna. Deszkamodell formájában szerintem nem akkora gond megépíteni, ha egyébként minden a rendelkezésre áll. Ígérem, többet nem bíztatom Pityut.
(#) EcoPityu válasza CHZ hozzászólására (») Máj 30, 2008
Köszönöm a véleményeket mindenkinek, a bíztatást is, és a pesszimista hozzáállásokat is!
Tudjátok én abból indultam ki, hogy az a fránya GU 50 csak 250mA-t tud, papíron(A+g2), de én egy gyilkos állatként akartam kihasználni őket, akár kétszeres anódáramot is megengedve pillanatnyi ideig/csúcsban/, elvégre van akkora felépítése mint a 6P45SZ-nek, és az akkor már 1,5A(3db), nem sajnálom én őket, a tajgára készültek!!!

A többi ötlet nagyon jó, én nagyon szeretem a 6P45SZ-eket/EL519/, ráadásul van belőlük 32db-om, akkor építhetnék és azt, amikor akarnék belőlük. A 6P fél ampert bír papíron, én 1A-t folyattam át egyszer véletlenül rajta/leesett a -g1/ és csak 5 perc után izzott fel, nem sajnálom!! OROSZ, BÍRJA AZ!!!!
Viszont az a bajom velük, hogy az általam hőn szeretett látványerősítő külső, az alapból kikandikáló csövek, ezekkel nem megépíthető!! És senki ne mondja, hogy van anódsapka esztétikus, mert semennyire sem esztétikus még az aranyozott sem, meg a kábel ami ott kandikál benne a halállal, egyenesen ronda! (kb. úgy néz ki mint a ...szomon a ...ton!)
(#) Imi65 válasza EcoPityu hozzászólására (») Máj 30, 2008
Pityu, azt azért elárulhatnád nekünk, honnan a 6P45Sz forrásod. Én nagyon szeretem ennek a csőnek a hangját, de nem igazán találtam beszerzési forrást, csak irreális áron (HAM bazár). Ha esetleg segítenél is valamilyen formában többünknek hozzájutni, hát, előléptetnénk 1-2 rendfokozattal. Előre is köszönöm.
(#) EcoPityu válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 30, 2008
Tudod Imrém, amikor 4.-es voltam a középiskolában, és megépítettem vizsgamunkának a 6P45SZ-ekkel a sztereó végfokomat/benne van az Ecopityu csöves multjában/akkor nagyon bezsongtam, és megijedtem, hogy nem lesz csőutánpótlás, és ezért az összes fellelhető ismerőstől: Méréstanár, osztálytárs, akinek az apja TV reszelő volt, RTV-s kollegák...,összegyüjtöttem akár akkoriban 500Ft-os darabáron is a használtat, hogy legyen... Aztán mint TV szerelő sokat jártunk ki házhoz javítani, meg hozni-vinni a Vidiket, és megláttuk polcnak használva a ColorStarokat, és persze jelképes néhány ezer forintért már súlyzózhattunk is az 50 kilójával...
Innen volt nekem 13db Táptrafóm is, meg a fele cső...Annyi kis orosz kettőstriódám, és 6P14P-m van ezekből, hogy már lassan nem férek...
Sajnos a net-en nem tudom én sem, honnan lehetne még ilyet szerezni, de nyugi sok padlást súlyoznak még a ROBBANÓS TV-vel..
(#) Imi65 válasza EcoPityu hozzászólására (») Máj 30, 2008
Okés, csak azt kéne tudni, melyik padlást. Az én megítélésem szerint a PL509 nem szól annyira jól, mint a 6P45Sz. Ráadásul az sem olcsó.
Az a baj, hogy egész másfelé sodort az élet, és - ugyanúgy, mint a motorozással - afféle másodvirágzásomat élem. (Ilyenkor már nem igazán számít, mit mond az oldalbordád, akkoris - dafke - azt csinálod, amihez kedved van, és már nem azt, amihez neki van kedve... ) Ezért kezdtem 5-6 éve újra csövezni. Csak a források szűkültek be rendesen, mert a motorozás elég drága hobbi. És ilyenkor azt is akarom használni, többek között a fórumtársak felkeresésére. Igaz, Köbzoli? ( Ha egy maszkos alakot látsz éjjel nálatok settenkedni, nem a pénz, arany kell neki, hanem a 6P45Sz készletedet viszi! Ne verd fejbe karóval, mert akkor leejti őket, és összetörnek, előbb kérd meg, hogy rakja le. Meg a 6P14P-t is rakasd le vele, mert az meg a másik zsebében lesz )
(#) CHZ válasza EcoPityu hozzászólására (») Máj 30, 2008
Az anódsapka engem szintén úgy zavar mint Téged , ezt nagyon megértem , én sem raknám ki ezeket a csöveket , ezekhez zárt doboz passzol , az meg nem tetszik .......
Ha sok orosz csöved van , akkor még OTL-hez jól használható lenne 6H30 , 6N6P is , igaz ezek viszonylag kicsi kettős triódák , de paramétereik alapján nagyon megfelelnének , igaz sok kellene .
Kis anódfesz mellett nagy meredkség alkalmassá teszi OTL -be , de a nagyok közül is javasolnék a 6C33C csöveket .
Szerintem a kicsikkel könnyebben lehetne jobb OTL-t csinálni.
Én is gondolkodtam már 6C19P-vel megpróbálni , már van 20 db . , de elriaszt az , hogy a fűtésük párhuzamos kötés estén 20 A , és még a többi táp nincs is benne .
(#) MrBrown válasza EcoPityu hozzászólására (») Máj 30, 2008
Azt a mindenit mi emberek tényleg mennyire különbözőek vagyunk, szerintem a világ legszebb csövei a felsőanódosak még a leg puritánabb anódsapkával is. Egyszerűen király technokrata látvány... nekem. Kár, hogy már nem gyártják őket és hogy ami megmaradt az elég drága.
(#) Mate78 válasza MrBrown hozzászólására (») Máj 30, 2008
É viszonylag jól kinéző anódsapkákat tudtam szerezni hozzájuk,de akkor is zárt dobozba raktam.
Ha erősítőt építek és meglátom hogy a kiszemelt csőnek felül van az anódkivezetése,máris tárgytalan a dolog,ezentúl nem építkezem ilyen csövekkel.
Akkoriban amikor ezt az erősítőt csináltam még örültem hogy voltak PL500-asok meg 504-esek FF TV-ből,ezért választottam őket.
De ma már más a helyzet.

(#) Imi65 válasza MrBrown hozzászólására (») Máj 30, 2008
Engem nem igazán hat meg a kinézet, az viszont viszont igen, hogy jobb hangja van az orosznak, mint az EL34-nek. Pedig az hangfrekis cső, bár szerintem 2X3 EL84 is jobb a 2XEL34-esnél.
(#) MrBrown válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 30, 2008
Igen azt én is hallottam (nem füllel hanem mástól) hogy a ruszkinak (6P14P) sokkal jobb a hangja mint pl a Tungsram féle EL84-nek. Pláne ha figyelembe vesszük hogy elvileg még sokkal jobban kínozható is...
Való igaz hogy zárt helyre illik tenni az anódsapkás csöveket mert a halott indián a jó indián de a halott csöves...? Dehát lehet azt plexi vagy finom fémháló mögé is tenni ha lelkes az ember.
Szóval akkor, világ felső anódos csövei hozzám!!!
Következő: »»   153 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem