Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Nagyon köszönöm, de mindenképpen PP, illetve PPP lesz belőle és max. az egyenirányítás lehet félvezetős...
Én óvakodom attól, hogy új dolgot alkossak, se műszereim (torzítás mérő pl.) se annyi tapasztalatom nincs, hogy megnyugtató eredményre számíthatnék. A szkóp, jelgenerátor meg karcsú még ahhoz. Az újdonság, újítás persze jó dolog, például, ha belül a bili füle, de nem biztos, hogy mindenkinek tetszik. A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2014
Én nekem sok kísérletezésbe és számolgatásba tellett mire belőttem a dolgot, és sokat hasonlítgattam másik csöves erősítőkhöz is a hangját. Végül aztán 160-180 munkaóra után megszületett a tökéletes hangzással bíró cucc. Igazából először amiatt kezdtem el kísérletezni vele mert jó volt a térhatása és mivel kicsi hordozható ezt viszem magammal ha épp valahol LANPARTY van. Mind a Játék mind a Zene terén nagyon jól megállja a helyét. Most már csak szépen be kéne dobozolni. Az előzőekhez még annyi segítség hogy lehetőleg Hiperszil 230/12V-os trafóval kísérletezz amikor kimenőt csinálsz hozzá. Egyszerű és nagyszerű. Igazából ez a PL504 Project egy hétvégés unaloműzésnek indult. Annyit elárulok hogy van 2db Bitang Philips AD szériás szélessávú tölcséres hangszóróm, azokon bitang erősen szólal meg!
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2014
Köszi, hiperszilből nem csinálok kimenőt, maximum a BEAG vasai jöhetnek szóba, illetve van sokkal jobb vasam is.
A hiper ellátja a fűtést majd. Attól félek a hasonlítgatással és ezért nem építettem meg sokkal több handobozt sem, mert az egy dolog, hogy nekem valami jobban tetszik, de attól az még lehet ízlésficam is. Mint ahogyan valaki élő komolyzenei koncerten legszívesebben feljebb vinné a magas és mély hangszínt... A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2014
Ízlések és pofonok!
Én úgy vagyok vele hogy nekem az igényeimet bőven kielégíti és vannak akik vettek már tőlem csöves cuccokat és azok sem húzták a szájukat utána!
Így igaz... De én nem bízom meg a saját és valaki, aki jól hall ítéletébe. Viszont rendszeres(élő) komolyzene látogatók, vagy pl. évtizedeken át elismerten magas szintű elektroncsöves készülékeket gyártó emberekében már inkább. Egy igen magas szinten hibridet gyártó cég embere a saját bevallása szerint még mindig sok a híja a nagyon jó hibridnek a jó csöveshez. De elég is erről ennyi...
Én ezért bízom mindig a vásárló hallására, ha nem tetszik neki valami finomítunk rajta! És így kár sem ér senkit! Én elsősorban gitárerősítők építésében utazom, de a HIFI építgetés sem marad el.
Ami nagyon frankóra sikerült és nem adom el az az AKAI deckbe épített erősítő. Az EL84-ekkel van és ECC83-al. Itt van róla egy videó amikor megnógattam egyik nap, igaz itt nem voltak olyan szépen kirakva a hangfalak, de itt nem is a sztereó volt a lényeg hanem szóljon valami a háttérben! Egyébként ha olyanom van ezen szoktam zenét hallgatni. Gyakorlatilag próbáltam minden zenei stílussal és mindennel szépen szólt. Ez az egyetlen amit nem fogok sosem eladni! AKAI CS-M02 Tube Amplifier A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2014
Világért sem szánom személyeskedésnek, de egy elektronikus hangszerekkel nem tudom elképzelni, hogy mérvadó összehasonlítást lehessen tenni az "eredeti" és az erősítőn hallgatott között.
A zenész- elektromérnök ismerősöm egy darabig elismeréssel hallgatott valakinél egy több milliós hangdobozt, aztán, amikor megszólalt egy olyan akusztikus hangszer, amin ő rendszeresen játszik, azt mondta - ez nem így szól ám "igaziba'" Tehát maradjunk annál, nem harapom meg a kisujjam, hogy ez minőségileg kifogástalan, de nekem így tetszik erősítőről beszélhetünk... Másik dolog: Nem teljesen mérvadó, de pár wattal, műterhelésen 20-100-1kHz-10kHz-20kHz a szkópon figyelve és kiderül, hogy igaz, tetszik, de hogy köze nincs egy jó erősítőhöz... ? Próbáld ki és mutasd meg, biztosan én tévedek. A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2014
Ezt mondom én is, vannak akik válogatnak, ezért nehéz jót építeni. Nekem ez így tökéletes Metallica-ra Drowning Pool-ra stb-re, de ha pl ez is eladósorba kerülne (de nem fog) akkor a vevő füléhez igazítanám a cuccot. A gitárerősítőknél is így megy többnyire. A másik hogy egy elektronikus hangszer hangját ugye az erősítőt + hangfalat bemikrofonozva veszik fel. Ha jó a felvétel ugyan úgy tud szólni élőben ahogy az erősítőn is a zeneszámban! Erre a legjobb példák a Metallica FLAC formátumú újabb lemezei. De mint írtam ízlések és pofonok!
A PL500SE-re az egyik internetes oldalon 10:1-es arányt írnak a kimenőre. Ennél pontosabb adatot és kivitelezést nem is találtam első keresésre. Mondjuk ezt betudom annak hogy ez a cső nem SE-re való. Még nem hallgattam meg a linket, mert itt nem tudom, de majd otthon.
Amúgy nem tudom hány wattot tudhat így SE-ben.. én valahová 1-3W közé tenném oldalanként. Talán annyit tudhat mint az EL84SE. Jól sejtem? De ez a cső nem csak bírja, hanem kifejezetten szereti is a nagyobb anódfeszültséget. A +/-27V-ot kegyetlenül kevésnek érzem ennek a sorvégfokban dolgozó csőnek. Audio alkalmazásban kapcsolástól függően (300-450V! anód) 100-200V segédrács, és -40 - 80V előfeszültséggel. Ideiglenes kimenőnek oldalanként 2 db Junoszty 603b típusú televízió hálózatija is megteszi. 15-20W!!! kivehető 2db csőből. Persze kell hozzá egy valamilyen előfok cső vagy gondolom tranyóval is lehetne De inkább csővel.. amilyet talál az ember fia.. ECC82-83-85, (ezek orosz megfelelői.. 6N-ek), vagy akár a dobváltóból bányászott PCF82, 802, PCF80, PCC88 is megfelel erre a célra. Nem sokkal bonyolultabb.. Ha lapulnak még ilyesmik nálad, akkor dobj össze egy PP-t is. próbáld ki. Ha kiakarod űzni a házból azokat akik még nem hangolódtak rá a bulira. Nagyon kíváncsi vagyok a linkre. Mondjuk én már PP-hez szoktam. A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2014
Idézet: „Nagyon kíváncsi vagyok a linkre. Mondjuk én már PP-hez szoktam.” Szerinted mit lehet eldönteni egy jutubra felrakott felvétel alapján? Azt, hogy szól... Valamint, hogy valaki milyen zenét hallgat... Amiből jószerivel megmondható, milyen erősítőt épít... Én kizárólag a Borbély féle 6C33-as SE-t építem meg, mert régen megvannak hozzá a dolgaim, trafóig bezárólag. Azonban vannak, akiket követek és akik az egész, lehetséges SE étlapot végigették - 300B-ig bezárólag - és aztán átadták a zenélés jogát a PP-knek...
Kevésnek tűnik, de ez a cső nagyobb áramokat is elbír, emiatt kis feszről is elmegy kis impedancia illesztés mellett. Én olyan 1-3W-ot simán kivettem belőle gond nélkül. Egyébként SE-ben fel lehet vele menni 5-8W-ig is simán fesztől függően. Én a 2X3W-al teljesen elégedett vagyok, a normál szobai hangerőt (50mW) simán hozza! A Kapcsolásban 230/12V-os trafót alkalmaztam, ezzel simán elmegy.
Én is 6C33-assal fogok építkezni mert van itthon pont két darab, de ha már 6C33 akkor az OTL lesz. SE-ben kipróbáltam már deszkamodell szinten és jól szólt, de igazából OTL építés miatt vettem őket. Szerintem érdemes sokféle netes kapcsolást kipróbálgatni, és aztán ha elég tapasztalatot gyűjt az ember sajátot tervezni. Ettől lesz egyedi valami. Énnekem is ez adja az építés örömét, hogy egyedi lesz, nincs belőle még egy, nem egy klón! Én egy filozófiát követek, nem szabad hogy a csöves erősítő építés pénzes bányává varázsoljon minket (itt gondolok a méregdrágán árult csövekre). Az a baj hogy ahhoz képest amit tud túl van egy két típus árazva. Hallottam már többféle SE-t is. Hogy kicsit nevesítsem a dolgot a 300B-s hangzást simán jól meg lehet közelíteni a GU50-el is igaz utóbbi kissé rusnya formájú! Mondjuk amit aláírok hogy az tény és való hogy cső és cső közt is van különbség hangzásban!
Sziasztok, hol is kezdejm...
Nos gondolkodtam, hogy kezdek valamit magammal és hozzálátok,kipróbálom milyen ez a csöves téma, nos így kezdésként gondoltam megnézem egyik vidi r4901-es rádióm végfokát,tanulásképpen, gyakorlásként,hogy megismerjem mi hogy működik. Tehát kiműtöttem a rádióból, jelzem itt előre hogy nagyon ramaty állapotban van/volt. szóval megvolt minden ahogy kell, viszont, nagyon csúnya halk és rettentő torz hangja van, csövet kizártam, cseréltem, én a kimenő helytelen bekötésére gyanakodnék, mivel volt több szál is leszakadva, még kibontás előtt, amit tudatlanságom miatt nem tudom hova kellene visszaforrasztani, ebben kérnék segítséget és egyben tanulási szándékomat is növelné,ha sikerülne működőképessé varázsolnom Valamint ha valaki tud(na) olcsón ecl86-osokat akkor megvenném! A segítséget előre is köszönöm!
Igazad van.. Csak úgy a hangerő tekintetében.
Úgyis kimoderálnak, pedig a fentieket kellene.
Tehát. Vitatkozunk végeláthatatlanul 2x3W EL84 SE-n. Mondjuk akkora primer teljesítményfelvétellel (min. 50W) lehetne építeni 2x20 W LM1875-tel. Ami 2x3W kimenőteljesítménynél még talán jobban is szól...Egyszerűbb...stb..Kellene már nyitni egy [b]EL/PCL82,84,85,86SE topicot,[/b] kezdőknek, hogy ne kelljen leírni százszor ugyanazt. Amúgy nem lenne haszontalan, mindenki jól járna.
Ide nem új topik, csak egy JÓ cikk kellene, amibe minden le van írva, felhasználható anyagokra utalás, stb.. Én írni akartam pár éve, de akkor még volt cikk róla, ami már nincs. Lehet itt lenne az ideje.
Egy cikk kevés, mert annyi ismeretet nem tudsz benne leírni, amennyi egy kezdőnek kell és a terjedelme nem riasztja vissza. Úgy is fel fogja ide tenni a kérdéseit...
Köszönöm szépen meglátjuk mit sikerál kihozni
Sziasztok, kezdonek szamitok a temaban ezert szeretek segitseget kerni . Tervbe vettem egy kisebb teljesitmenyu erositot . Milyen telesitmenyu trafo kell a tapjahoz ?
Zenész, koncert-hangosító kollégáknál 4-500W kisebbnek számít. A topológiától függően; 1.5,-5-szörös is lehet a táp-igény! Pontosíts!
Üdv!
Érdeklődöm, csak nekem tetszenek az ilyen műszerekkel adjusztált csövesek, vagy nem vagyok egyedi eset?
Mikor elkezdek dizájnolni egy csövest az első kérdések között teszem fel magamnak:
"Na jó, de milyen deprezt tudok beletenni?"
Hasonlókat vettem egyszer a Puskás-börzén Ha műszerrel nem rendelkező laikusnak csinálnék PP-t, látnám értelme beépíteni, ám saját részre a minimalizmus híve vagyok...
Miután a használható állapotú ECL86 ára folyamatosan kúszik felfelé, talán érdemes PCL86-tal kiváltani. Abból ha újat nem is, de keveset használtat még be tudsz szerezni párszáz Ft/db áron. Persze a P sorozat miatt külön fűtőtekercsre lesz szükség, 300mA fűtőáramra méretezve.
Szia!
Ezek elsősorban katonai alkalmazásra fejlesztett CCCP alapműszerek voltak, meglepően jó pontossággal. Kb. 30 éve építettem ilyenekkel (1mA/végkitérés ha jól emlékszem) átskálázva analog VU métert, természetesen TBA810 végekhez (akkor az volt a menő új technológia). Mostmár ezeknek inkább múzeális értékük van és inkább a "Steampunk" kategóriában van jelentőségük szerintem. Persze ha úgy gondolod lelked rajta, építsd be. Viszont ha beépíted, én helyedben tennék bele háttérvilágítást (sötétben a csövek fénye mellett jól mutathat). Üdv: Zsolt
Megnéztem, valóban pontos, pontosabb, mint gondoltam. Nézegettem, hogyan lehetne belerakni egy rizsszem izzót, de nagyon rajta van a burkolat, nem akartam nagyon feszegetni.
Hogy mennyire felesleges? 1, Nekem tetszik, retro a mindenem, ha csöves, az illik hozzá. 2, Laikusnak feltenni? Nem, úgy gondolom, ha úgy szól a mese, hogy időnként a végcsövek árama változik, akkor azt meg is látom. Az EM84-el épített VU méterekből már képek alapján is kiábrándultam, de hasonló retro műszerekkel szerelt erősítők nekem igencsak tetszenek, micsinájjak. Nekem a csöves = régi szép idők... Ez a nagy batár is tetszik - 1a - egy ilyen kis műszerem - múszer - meg van még a tarsolyban...
Ez, mindkettő: I.A (S.C.!)
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2014
Üdv! Szeretnék építeni egy csöves erősítőt. Nos én ezt hangszer mellé gondoltam mint pl: gitár stb.
És nekem kellene egy egyszerű kapcsolási rajz egy csöves erősítőröl ha valaki tud segíteni ő tegyen fel egy kapcsolási rajzot. Előre is köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |