Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1602 / 2208
(#) Allen Collins válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 7, 2014
Mértem, DC-V AC-V-t (váltakozó irányú?) ez a feszültség lenne gondolom, itt 200V-ra állítottam a műszert. A Kimenő trafó után, 16 Ohm hangfal lenne rákötve, ott ellenállást próbáltam mérni, de a mért érték meg sem közelítette a 16 Ohm-ot. Ön szerint hol lehet a probléma?
(#) Orbán József válasza Allen Collins hozzászólására (») Feb 7, 2014
Szerintem keress a közeledben egy kicsit jártasabb embert, aki személyesen átlátná a készüléket, mert könnyen bajt csinálhatsz. A trafó ellenállásának nem sok köze van a valós 16 Ohm-os hangszóró ellenálláshoz.
Egy kicsit jobban el kell mélyedned az elektronikában és a konkrét kapcsolásban is, mindenképpen egy tapasztaltabb segítő ajánlott...
(#) bta válasza Allen Collins hozzászólására (») Feb 7, 2014
Idézet:
„akkor mindegy, hogy mit hova forrasztok a kimenetnél is? Amúgy azt vettem észre, mintha nem lenne meg a 100V kimenő teljesítmény, amikor rákötöttem, ugyan nem volt meghajtva...”

Nem mindegy, a két csatornát egyformán kell bekötni, hogy ne kerüljenek ellenfázisba. A kérdéseid alapján, ha jól sejtem, nincs se HF generátorod, se műterhelésed - dehát akkor hogyan gondoltad ezt a mérést?
(#) Allen Collins válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 8, 2014
Valószínűleg az lesz. Köszönöm szépen!
(#) Allen Collins válasza bta hozzászólására (») Feb 8, 2014
Arra gondoltam, hogyha a feszültségmérőt bekötöm, akkor annak, a TK 222-A előtt, párhuzamba a trafóval, akkor attól függően, hogy mennyire van feltekerve a cucc, kéne mutatnia, mondjuk 50%os póti állásnál, kéne mondjuk max. 50V feszültséget mutatnia.
(#) Orbán József válasza Allen Collins hozzászólására (») Feb 8, 2014
Először is tudni kéne - és mérni - hogy mekkora bemenő feszültség kell ahhoz, hogy a teljes kivezérlés létrejöjjön.
Egy multiméterrel ez elég nehézkes, erre kell az oszcilloszkóp, ami megmutatja, mekkora "feszültség fér el" az erősítődben, anélkül, hogy levágná a teljesítmény, színusz alsó-felső részét.
Kellene egy 50 Hz színuszhullám a bemenetre - egyszerűen előállítható egy pici trafó szekunderéről - egy potméter leosztásával. Ezt egy multiméter is hitelesen tudja mérni, de: Mindezt, ha nem látjuk - oszcilloszkóp - nagyon nehéz véghezvinni...
(#) Allen Collins válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 8, 2014
Értem. Köszönöm. Akkor amíg el nem jutok egy olyan helyre ahol ezt meg tudják csinálni, addig nem használom. Köszönöm mindenkinek a segítségét!
(#) mohinger válasza bta hozzászólására (») Feb 8, 2014
Tökéletesen felvázoltad a legrosszabb eshetőséget. De ha az adott rádió a lakhelyén van, kipróbálhatja, megnézheti, postát sem kell fizetni, akkor máris van egy ezresért táptrafója, kimenője, végcsöve, NYÁK-ja. A szénréteg ellenállásokat ki kell cserélni mai típusokra: 3Ft/db, egy tápszűrő elkó sem sokezer Ft. A lényeg, hogy el tud indulni, kísérletezni, megismerni a csöves technikát.
Természetesen nem kell megfogadni a tanácsomat, PEACE
(#) pucuka válasza Allen Collins hozzászólására (») Feb 9, 2014
A probléma a mérési módszerrel van. Neked egy váltakozó feszültségű (1 kHz mérőjel) generátor belső ellenállását kell(ene) kimérned. Mondjuk, ehhez elegendő egy multiméter, (bár annak 1 kHz -en szinuszos feszültséget mérni kell tudni) és egy pár nagyobb teljesítményű ellenállás érték 16 és 100 ohm között, A kimeneten feszültséget mérve, különböző értékű ellenállással terhelve, kiszámítható a generátor (erősítő) kimeneti (belső) ellenállása. Az erősítő kimeneti teljesítménye, ésszerű határok között, (teljes kivezérlés -20, -30 dB) nem befolyásolja a belső ellenállás mérést. Ez igazából egy impedancia abszolút értéke, de ez az az érték, amire a hangsugárzót illeszteni kell.
A 100 V nem teljesítmény, az a 100 V -os hangrendszer névleges feszültsége, ez a feszültség mérhető a kimenő trafón a névleges terheléssel lezárva a névleges teljesítmény leadásakor.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2014
(#) küzmös Gergely válasza mohinger hozzászólására (») Feb 9, 2014
Idézet:
„A szénréteg ellenállásokat ki kell cserélni mai típusokra”
Ha a régi Beag erősítőkbe jók voltak akkor nekem is jó lesz. Ha nyúlott, égett, értékét vesztett.. vagy szakadt.. akkor kuka. Ha áttervezés.. helytakarékosság vagy korszerűsítés a cél, akkor is csere. De minőségbeli problémájuk nincs.
(#) gkari válasza pucuka hozzászólására (») Feb 9, 2014
Amennyiben az APX-ben az eredeti kimenő van, az 100ohm-ra illeszt. Nekem 2 db. van, ezekben már minden ellenállás fémréteg .
(#) bta válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 9, 2014
Idézet:
„Ha a régi Beag erősítőkbe jók voltak akkor nekem is jó lesz.”

Ahogy "jó volt" EA057-be az MM elkó is, amikor éppen nem volt deviza Siemensre. Vagy a Tesla EL34, miközben az NDK-ból lényegesen jobb hangút vehettek volna.

Idézet:
„minőségbeli problémájuk nincs”

Ellenállástest végén feltekert kivezetésű Remix szénréteg: gyenge basszus, jórészt tiszta középsáv, rezonancia jellegű torzítás a szoprántartományban, és valahol lejjebb is. Ezzel együtt nem a legrosszabb szénréteg. Korabeli Remix olajpapír csatolókondikkal (NCMP) kombinálva egész kiegyenlített az eredmény, csakhát ezekből ritkaság, amelyiknek üzemi körülmények közt nincs jelentős mértékű szivárgása.
(#) küzmös Gergely válasza bta hozzászólására (») Feb 9, 2014
Általában nem bírom megállni és felszedem a kuka mellől a csöves és ilyen olyan panelmaradványokat. Mostanság egyre ritkábban akadok bele.. Van egy pár erősítőre való alkatrész.. foglalat, MM elko-k akár 5 kondi egy házban.. meg ugye a cső. (Az értéktelen üveg.. a múlt tavasszal ilyen ürüggyel ideadta egy "lomos úr" 2 tv teljes csőkészletét, mikor kérdezősködtem... mondtam nekem kell! )
(Most egy PL500PP-t hallgatok legszívesebben.. szintén ilyesmikből van összerakva.)
Amiből sok rosszakat találtam az az állított kivitelű remix kondi (Budapest tévépanel tele volt vele) Beag, Eag gépekben csatolók (47n/400V) ,melyek miatt már nem egy ízben izzott valamelyik cső..

Illetve a kátránypapír kondenzátorok amelyek már szép számmal tönkre vannak. (A rádiókból is és a Kékesből is ki kellett gyomlálni legalább a felét! Striloflexre cserélgettem, mert az örök élet! )

P1100424.JPG

(#) Orbán József válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 10, 2014
Múltkorában olcsón vettem egy szigetelési ellenállás mérőt, ez mindjárt az elején kigyomláltatta velem azokat a NOS, csatolónak szánt, és valami régi műszerbe való márkás angol kondikat, elkókat.
Hálistennek ezeket már nem kell bele se próbálnom, csak a telepbe. Haszonvas telepbe...
(#) küzmös Gergely válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 10, 2014
Hát az egy igazán kellemetlen meglepetés lehetett.. Én is ha átméregetném lehet hogy így 50! év után kiszanálódna a fele. Nem tudom mennyi tűrést engedtél neki, de gondolom hogyha "hasznosvastelep" lett a vége akkor annak nyomós oka volt.

De hogy témánál maradjunk mutatok egy neten talált korántsem szokványos PCL85-ös felhasználási javaslatot is.. Nem HF célra, arra nemigazán jó. De mégis erősítőben dolgoztatjuk. Stabilizátorként. Mondjuk egy stabil 200V előállítására a segédrácsra. Gondolom sokunknál lapulnak lomikor, innen-onnan begyűjtött tévés csövek.

gstab.gif

(#) Orbán József válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 10, 2014
Ez nagyon hasznos kis kapcsolás, köszi! Egyébként a szigetelésvizsgálóval történő mérésnél nem volt olyan, hogy majdnem jó, hanem kuka! Az egyébként meg jó kapacitást és ESR értéket mutató alkatrészeknél, elkók és csatoló kondi jelöltek...
(#) 187BodyGuard hozzászólása Feb 15, 2014
Sziasztok!

Kb. 1 hónapja írtam a csöves erősítőm brumm problémája miatt, azóta sikeresen megoldottam.
Írtam hogy a fojtós téma nem jöhet szóba, így végül tranzisztorosan oldottam meg a dolgot. Tökéletesen zajmentes lett a cucc és nagyon szépen szól! Egyelőre még drótmalacban vannak a stabilizátorok, de hamarosan elkészül hozzájuk a nyák és akkor teljesen késznek lehet mondani a dolgot az összeszerelést követően! Ha valakit érdekel pontosabban a stabilizátor rajza szívesen közzéteszem, sokkal jobban szűr mint a sima fojtós megoldás!
(#) djcaveman válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Feb 15, 2014
Engem érdekelne 187BodyGuard...
(#) krieggger hozzászólása Feb 15, 2014
Sziasztok!
Egy 2x5W-os EL84SE erősítőnek elég egy 50VA-es toroid hálózati transzformátor?
(#) 187BodyGuard válasza krieggger hozzászólására (») Feb 15, 2014
Szia!

Szerintem kevéske, min 100VA, énnekem az 50-es simán elfüstölt alatta hosszabb üzem után.
(#) 187BodyGuard válasza djcaveman hozzászólására (») Feb 15, 2014
Mellékeltem a rajzot, ha csak sima nagyfesz tápra kell akkor is működik a dolog, de akkor nagyobb feszültségű kondikat és tranyókat kell használni! És persze az esetben elég az egyik felét megépíteni a tápnak. Ezzel frankón lespórolható a fojtótekercs és a súlya! Akinek a feszkéslelteés gondot jelent, tegyen be egy EZ81-est a stabilizált egyenfeszre és már is megoldódott a szűretlenség és a bekapcsolási feszültségkésleltetés problémája egyszerre!
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2014

PL504_TAP.jpg

(#) FordPrefect válasza krieggger hozzászólására (») Feb 15, 2014
ELVBEN elég, ha jól van megtekerve 300Vx80mA, + 6,3Vx2,1A=36 W Gyakorlatban nem. Itt még nem számoltunk veszteséget, stb. Nagyobb trafó kell a hosszú, biztonságos üzemhez. Pláne A osztályban.
(#) 187BodyGuard válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Feb 16, 2014
Közben kulturált formába öntöttem a stabilizátoromat, mos már csak egy doboz kell neki meg egy komoly traffancs! A hűtőzászlót még nem rögzítettem rá, mert már késő van de holnap rácsavarozom! A nyák egy kicsit gettó kinézetű alulról mert filcel rajzolt de nem volt kedvem egy ilyen egyszerű cuccnak nyáktervezővel neki esni!
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2014
(#) Orbán József válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Feb 16, 2014
Én is egy egyszerű tápnál nem tervezek géppel, kisebb feszültségnél kikaparom a közöket egy speciális, "karmoló" lapos tűreszelővel. Aztán leónozom az egészet. Azt érdemes egyöntetűre...
(#) Allen Collins hozzászólása Feb 16, 2014
Sziasztok!
Arra jutottunk az apx 100-al, hogy a csövek rendbe vannak, gyakorlatilag elhanyagolhatónak véltük a torzításukat, de az erősítő nem adja le a teljesítményt. Arra gondoltunk, hogy az elkok lesznek a hibásak, úgyhogy ezeket kéne cserélni. A problémám az, hogy ne tudom minek kellene hinnem. Az erősítőt kinyitva, a bal alsó sarokban a négy egymás melletti kondi adatai alapján: 1. 450V 47uF, 2. 350V 100uF, 3.160V 100uF, 4. 350V 100uF. Az előfokcsövek paneljén 450V-4uF, 6,3V-47uF, van egy harmadik amiről csak a 100µF-ot tudom leolvasni. A problémám az, hogy ezen a listán más értékek szerepelnek: http://cruisher.digitaltrip.hu/beag/APX_100_gepkonyv/ISO-8859-2''beolvas%25E1s0006.jpg . Mit csinálok rosszul? Nem hiszem, hogy cserélték volna ezeket az elkókat, mert 1977-es évjáratú mind. Köszi a segítséget!
(#) krieggger válasza FordPrefect hozzászólására (») Feb 16, 2014
Akkor összerakom az egyik végfokot és kipróbálom, azt még elbírja. Van egy másik trafóm is egy 50W-os gitárerősítőből, az eléggé melegszik, beletehetném azt, csak 6l6GC-hez van, kicsit nagy az anódfeszültsége(500V). Még nem tudom hogy rakjam össze a tápegységét ekkora feszültséghez. A kapcsolást felteszem.

plan.jpg

(#) küzmös Gergely válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Feb 16, 2014
Tetszetős masina lesz! Aztán feltétlen próbáld ki a PP-t is ezekkel a sorvégcsövekkel!
(#) 187BodyGuard válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 16, 2014
Köszi szépen!

Nagyon frankó hangja van egyébként!
Csináltam róla két zenével is teszt videókat, jól muzsikál!

PL504 Stereo SE Beta TEST I.

PL504 Stereo SE Beta TEST II.

Igaz itt csak két darab Renault Gyári elsőajtóhangszóró volt rákötve RFT hangfal ládikában. A Videoton Minimaxokkal és a HIVI B3S-ekkel sokkal jobban szól!
(#) Orbán József válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Feb 16, 2014
Légyszi egy emlékeztetőt, melyik erősítő kapcsolás ez.
Van néhány EL504-em, ami majd bevetésre vár...
(#) 187BodyGuard válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 16, 2014
Ez egy saját fejlesztés, nem itteni rajz. Én sosem után építek mindig csak egyedit!
Ehhez hasonlít de nem ez:
PL504 SE

Annyit segítek hogy az előfokban válogatott 2db BC337 van 300-as bétával és a végfokok fűtései sorba vannak kötve. A két sorbakapcsolt +/-27V-ról jár az anód is, ami 54V. A konkrét rajzot nem szeretném leközölni, de amit elmondtam ez is nagy segítség szerintem! Ebből kell kiindulni, és egy nagyon frankó erősítő tulajdonosa lehetsz!
Gyakorlatilag ez egy hybrid cucc, de a csöves vég miatt úgy szól ahogy egy csövesnek szólnia kell!
Következő: »»   1602 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem