Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Mértem, DC-V AC-V-t (váltakozó irányú?) ez a feszültség lenne gondolom, itt 200V-ra állítottam a műszert. A Kimenő trafó után, 16 Ohm hangfal lenne rákötve, ott ellenállást próbáltam mérni, de a mért érték meg sem közelítette a 16 Ohm-ot. Ön szerint hol lehet a probléma?
Szerintem keress a közeledben egy kicsit jártasabb embert, aki személyesen átlátná a készüléket, mert könnyen bajt csinálhatsz. A trafó ellenállásának nem sok köze van a valós 16 Ohm-os hangszóró ellenálláshoz.
Egy kicsit jobban el kell mélyedned az elektronikában és a konkrét kapcsolásban is, mindenképpen egy tapasztaltabb segítő ajánlott...
Idézet: „akkor mindegy, hogy mit hova forrasztok a kimenetnél is? Amúgy azt vettem észre, mintha nem lenne meg a 100V kimenő teljesítmény, amikor rákötöttem, ugyan nem volt meghajtva...” Nem mindegy, a két csatornát egyformán kell bekötni, hogy ne kerüljenek ellenfázisba. A kérdéseid alapján, ha jól sejtem, nincs se HF generátorod, se műterhelésed - dehát akkor hogyan gondoltad ezt a mérést? ![]()
Valószínűleg az lesz. Köszönöm szépen!
Arra gondoltam, hogyha a feszültségmérőt bekötöm, akkor annak, a TK 222-A előtt, párhuzamba a trafóval, akkor attól függően, hogy mennyire van feltekerve a cucc, kéne mutatnia, mondjuk 50%os póti állásnál, kéne mondjuk max. 50V feszültséget mutatnia.
Először is tudni kéne - és mérni - hogy mekkora bemenő feszültség kell ahhoz, hogy a teljes kivezérlés létrejöjjön.
Egy multiméterrel ez elég nehézkes, erre kell az oszcilloszkóp, ami megmutatja, mekkora "feszültség fér el" az erősítődben, anélkül, hogy levágná a teljesítmény, színusz alsó-felső részét. Kellene egy 50 Hz színuszhullám a bemenetre - egyszerűen előállítható egy pici trafó szekunderéről - egy potméter leosztásával. Ezt egy multiméter is hitelesen tudja mérni, de: Mindezt, ha nem látjuk - oszcilloszkóp - nagyon nehéz véghezvinni...
Értem. Köszönöm. Akkor amíg el nem jutok egy olyan helyre ahol ezt meg tudják csinálni, addig nem használom. Köszönöm mindenkinek a segítségét!
Tökéletesen felvázoltad a legrosszabb eshetőséget. De ha az adott rádió a lakhelyén van, kipróbálhatja, megnézheti, postát sem kell fizetni, akkor máris van egy ezresért táptrafója, kimenője, végcsöve, NYÁK-ja. A szénréteg ellenállásokat ki kell cserélni mai típusokra: 3Ft/db, egy tápszűrő elkó sem sokezer Ft. A lényeg, hogy el tud indulni, kísérletezni, megismerni a csöves technikát.
Természetesen nem kell megfogadni a tanácsomat, PEACE ![]()
A probléma a mérési módszerrel van. Neked egy váltakozó feszültségű (1 kHz mérőjel) generátor belső ellenállását kell(ene) kimérned. Mondjuk, ehhez elegendő egy multiméter, (bár annak 1 kHz -en szinuszos feszültséget mérni kell tudni) és egy pár nagyobb teljesítményű ellenállás érték 16 és 100 ohm között, A kimeneten feszültséget mérve, különböző értékű ellenállással terhelve, kiszámítható a generátor (erősítő) kimeneti (belső) ellenállása. Az erősítő kimeneti teljesítménye, ésszerű határok között, (teljes kivezérlés -20, -30 dB) nem befolyásolja a belső ellenállás mérést. Ez igazából egy impedancia abszolút értéke, de ez az az érték, amire a hangsugárzót illeszteni kell.
A 100 V nem teljesítmény, az a 100 V -os hangrendszer névleges feszültsége, ez a feszültség mérhető a kimenő trafón a névleges terheléssel lezárva a névleges teljesítmény leadásakor. A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2014
Idézet: Ha a régi Beag erősítőkbe jók voltak akkor nekem is jó lesz. Ha nyúlott, égett, értékét vesztett.. vagy szakadt.. akkor kuka. Ha áttervezés.. helytakarékosság vagy korszerűsítés a cél, akkor is csere. De minőségbeli problémájuk nincs. „A szénréteg ellenállásokat ki kell cserélni mai típusokra” ![]()
Amennyiben az APX-ben az eredeti kimenő van, az 100ohm-ra illeszt. Nekem 2 db. van, ezekben már minden ellenállás fémréteg .
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2014
Idézet: „Ha a régi Beag erősítőkbe jók voltak akkor nekem is jó lesz.” Ahogy "jó volt" EA057-be az MM elkó is, amikor éppen nem volt deviza Siemensre. Vagy a Tesla EL34, miközben az NDK-ból lényegesen jobb hangút vehettek volna. Idézet: „minőségbeli problémájuk nincs” Ellenállástest végén feltekert kivezetésű Remix szénréteg: gyenge basszus, jórészt tiszta középsáv, rezonancia jellegű torzítás a szoprántartományban, és valahol lejjebb is. Ezzel együtt nem a legrosszabb szénréteg. Korabeli Remix olajpapír csatolókondikkal (NCMP) kombinálva egész kiegyenlített az eredmény, csakhát ezekből ritkaság, amelyiknek üzemi körülmények közt nincs jelentős mértékű szivárgása. A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2014
Általában nem bírom megállni és felszedem a kuka mellől a csöves és ilyen olyan panelmaradványokat. Mostanság egyre ritkábban akadok bele.. Van egy pár erősítőre való alkatrész.. foglalat, MM elko-k akár 5 kondi egy házban.. meg ugye a cső. (Az értéktelen üveg.. a múlt tavasszal ilyen ürüggyel ideadta egy "lomos úr" 2 tv teljes csőkészletét, mikor kérdezősködtem... mondtam nekem kell!
![]() (Most egy PL500PP-t hallgatok legszívesebben.. szintén ilyesmikből van összerakva.) Amiből sok rosszakat találtam az az állított kivitelű remix kondi (Budapest tévépanel tele volt vele) Beag, Eag gépekben csatolók (47n/400V) ,melyek miatt már nem egy ízben izzott valamelyik cső.. Illetve a kátránypapír kondenzátorok amelyek már szép számmal tönkre vannak. (A rádiókból is és a Kékesből is ki kellett gyomlálni legalább a felét! Striloflexre cserélgettem, mert az örök élet! ![]()
Múltkorában olcsón vettem egy szigetelési ellenállás mérőt, ez mindjárt az elején kigyomláltatta velem azokat a NOS, csatolónak szánt, és valami régi műszerbe való márkás angol kondikat, elkókat.
Hálistennek ezeket már nem kell bele se próbálnom, csak a telepbe. Haszonvas telepbe...
Hát az egy igazán kellemetlen meglepetés lehetett.. Én is ha átméregetném lehet hogy így 50! év után kiszanálódna a fele. Nem tudom mennyi tűrést engedtél neki, de gondolom hogyha "hasznosvastelep" lett a vége akkor annak nyomós oka volt.
De hogy témánál maradjunk mutatok egy neten talált korántsem szokványos PCL85-ös felhasználási javaslatot is.. Nem HF célra, arra nemigazán jó. De mégis erősítőben dolgoztatjuk. Stabilizátorként. Mondjuk egy stabil 200V előállítására a segédrácsra. Gondolom sokunknál lapulnak lomikor, innen-onnan begyűjtött tévés csövek. ![]()
Ez nagyon hasznos kis kapcsolás, köszi! Egyébként a szigetelésvizsgálóval történő mérésnél nem volt olyan, hogy majdnem jó, hanem kuka! Az egyébként meg jó kapacitást és ESR értéket mutató alkatrészeknél, elkók és csatoló kondi jelöltek...
Sziasztok!
Kb. 1 hónapja írtam a csöves erősítőm brumm problémája miatt, azóta sikeresen megoldottam. ![]() Írtam hogy a fojtós téma nem jöhet szóba, így végül tranzisztorosan oldottam meg a dolgot. Tökéletesen zajmentes lett a cucc és nagyon szépen szól! ![]() ![]() ![]()
Engem érdekelne 187BodyGuard...
![]()
Sziasztok!
Egy 2x5W-os EL84SE erősítőnek elég egy 50VA-es toroid hálózati transzformátor?
Szia!
Szerintem kevéske, min 100VA, énnekem az 50-es simán elfüstölt alatta hosszabb üzem után. ![]()
Mellékeltem a rajzot, ha csak sima nagyfesz tápra kell akkor is működik a dolog, de akkor nagyobb feszültségű kondikat és tranyókat kell használni! És persze az esetben elég az egyik felét megépíteni a tápnak. Ezzel frankón lespórolható a fojtótekercs és a súlya!
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2014
ELVBEN elég, ha jól van megtekerve 300Vx80mA, + 6,3Vx2,1A=36 W Gyakorlatban nem. Itt még nem számoltunk veszteséget, stb. Nagyobb trafó kell a hosszú, biztonságos üzemhez. Pláne A osztályban.
Közben kulturált formába öntöttem a stabilizátoromat, mos már csak egy doboz kell neki meg egy komoly traffancs!
![]() ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2014
Én is egy egyszerű tápnál nem tervezek géppel, kisebb feszültségnél kikaparom a közöket egy speciális, "karmoló" lapos tűreszelővel. Aztán leónozom az egészet. Azt érdemes egyöntetűre...
Sziasztok!
Arra jutottunk az apx 100-al, hogy a csövek rendbe vannak, gyakorlatilag elhanyagolhatónak véltük a torzításukat, de az erősítő nem adja le a teljesítményt. Arra gondoltunk, hogy az elkok lesznek a hibásak, úgyhogy ezeket kéne cserélni. A problémám az, hogy ne tudom minek kellene hinnem. Az erősítőt kinyitva, a bal alsó sarokban a négy egymás melletti kondi adatai alapján: 1. 450V 47uF, 2. 350V 100uF, 3.160V 100uF, 4. 350V 100uF. Az előfokcsövek paneljén 450V-4uF, 6,3V-47uF, van egy harmadik amiről csak a 100µF-ot tudom leolvasni. A problémám az, hogy ezen a listán más értékek szerepelnek: http://cruisher.digitaltrip.hu/beag/APX_100_gepkonyv/ISO-8859-2''beolvas%25E1s0006.jpg . Mit csinálok rosszul? Nem hiszem, hogy cserélték volna ezeket az elkókat, mert 1977-es évjáratú mind. Köszi a segítséget!
Akkor összerakom az egyik végfokot és kipróbálom, azt még elbírja. Van egy másik trafóm is egy 50W-os gitárerősítőből, az eléggé melegszik, beletehetném azt, csak 6l6GC-hez van, kicsit nagy az anódfeszültsége(500V). Még nem tudom hogy rakjam össze a tápegységét ekkora feszültséghez. A kapcsolást felteszem.
Tetszetős masina lesz! Aztán feltétlen próbáld ki a PP-t is ezekkel a sorvégcsövekkel!
![]()
Köszi szépen!
![]() Nagyon frankó hangja van egyébként! ![]() Csináltam róla két zenével is teszt videókat, jól muzsikál! ![]() PL504 Stereo SE Beta TEST I. PL504 Stereo SE Beta TEST II. Igaz itt csak két darab Renault Gyári elsőajtóhangszóró volt rákötve RFT hangfal ládikában. A Videoton Minimaxokkal és a HIVI B3S-ekkel sokkal jobban szól! ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2014
Légyszi egy emlékeztetőt, melyik erősítő kapcsolás ez.
Van néhány EL504-em, ami majd bevetésre vár...
Ez egy saját fejlesztés, nem itteni rajz. Én sosem után építek mindig csak egyedit!
![]() Ehhez hasonlít de nem ez: PL504 SE Annyit segítek hogy az előfokban válogatott 2db BC337 van 300-as bétával és a végfokok fűtései sorba vannak kötve. A két sorbakapcsolt +/-27V-ról jár az anód is, ami 54V. A konkrét rajzot nem szeretném leközölni, de amit elmondtam ez is nagy segítség szerintem! ![]() ![]() Gyakorlatilag ez egy hybrid cucc, de a csöves vég miatt úgy szól ahogy egy csövesnek szólnia kell! ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |