Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Sziasztok,
építettem egy kis erősítőt, amit mindenféle használat csövekkel élesztettem fel. Eddig kiválóan működik, de nyilván kell még rajta hangolni. Kipróbálás céljából raktam bele egy új (70-es 80-as évek) ECC83 csövet és azt tapasztaltam, hogy sztohasztikusan ingadozik az anódáram rajta. Ez egy új cső eseteben normális és idővel elmúlik? Vagy nagyobb a baj?
Első körben a foglalat, illetve a csőlábak tisztaságát kellene ellenőrizni. Ha az rendben van, a rácslevezető ellenállást, a rács előtti csatolókondi esetleges szivárgását...
Köszi szépen. Megnézem a lábakat, mert akkor ott lehet csak a baj. Ha visszateszem a használt csövet amivel élesztettem, akkor nincs ez a probléma.
Kedves Gee Lee, szerintem pont ez az építés, és a fórum lényege, hogy mindenki másképp csinálja.
Én is az építés öröméért kezdtem fiatalon aztán a zeneszeretet felspékelte a dolgokat. Nem tartom szerencsésnek a táborba vonulást, és az onnan folytatott leminősítéseket. Mondom ezt úgy, hogy épp most csodálom az OCC silver hangját. De ettől még becsülöm egy középhullámú egyenesvevőjéét is. Az a sok tapasztalat, ami akár csöves, akár félvezetős viszonylatban itt publikáltak, lehetőség az építők sokaságának. Ne felejtsük, nem mindenki publikál, aki itt jár.
Köszönöm szépen!!! Megfogalmaztad a lényeget. Mindamellett senkit nem szeretnék megbántani. Mindenki abból épít amiből tud. Szerintem legfontosabb az érdeklődés, meg a csináld magad jó kedv. Nem kellene egymás tányérjába köpködni. Nem hitvitákra lenne itt szükség, hanem építő jellegű észrevételekre, tanácsokra, kérdésekre. Néminemű kollektív szellemre. Elvégre azért vagyunk itt, mert hasonló az érdeklődési körünk. Nem??? S, nem ártana forrasztgatni is.
Szép estét Mindenkinek!
Helló. Az Ut2 tápfeszültség 160 max. 175V , az Ut1 pedig 120 max. 130v. Ezt mértem valamikor a télen. Az alacsonyabb feszültség akkor mikor 230v körűli, a magasabb feszültséget pedig akkor mértem mikor a hálózati feszültség több volt illetve máshol (245V).
Valójában, valahol itt van a kutya eltemetve. Induktív kicsatolás egy induktív, állandóan változó impedanciájú, hangszóróra. Nem egyszerű ez a dolog. Tudomásom szerint egy dolgozó a BEAG- nál, egész idejét erre fordította.
Konkrétan több évtizedet. S, bőven volt tudás a tarsolyában!
Onnan kezdve, hogy az RCL műterheléssel történő torzításmérés legalább kétszeresen elvi hibás, a félvezetős technikában általános direktcsatolt fesz.generátor jellegű kimenet sem olyan magától értetődően korrekt megoldás, mint azt a prospektusok / szabványosított paraméterek által elkábított hifisták / technikusok hiszik.
Amúgy /és ez nyilván nem neked szól/: nem a kimenőtrafók sávszélessége kicsi, hanem a Te kimenőd gyenge minőségű Ja és az OTL elv ~65 éve ismert...
Bocs, de én nem torzításról beszéltem. Nem is állítottam, hogy kimenős, csövestől nincs jobb. De azért valamit, tudhatnak a Japcsik a Tangó gyárban, meg a Mcintosh is. Hab a tortán a Mcintosh kimenőtranszformátoros tranzisztoros erősítője!!
Nos uraim, tegnap este nyolc körül megszólalt az egy csöves erősítőm.
Na jó. Egy csőben trióda pentóda. PCL82. Mire rájöttem hogy miért nem szól... De meglett a bibi.
Miből gondolod hogy az nem gagyi? Az árából? Esetleg van olyanod, vagy hallottad valahol? Látom már kezd ismét kibontakozni köztetek a vita, kimenő-nem kimenő, SE, PP stb. Egyébként ha én csövessel foglalkoznék akkor természetesen kimenő és PP, mert az SE az ami leginkább színez, vagy a legbágyadtabb hangú, attól függően hogy milyenre sikerül. A PP-kből pedig nekem az ARC néhány egyszerű és letisztult kapcsolása sugallja azt, hogy azt valóban meg lehet nagyon jóra is csinálni.
Persze lehet várni a PCL86 SE-től is a csodát... Idézet: „Látom már kezd ismét kibontakozni köztetek a vita” Te is a "cseh 2" fórumot olvasod? Mert én nem látok vitát; gzu nem állította, hogy az egyik elv jobb lenne a másiknál. Csupán felhívta a figyelmet, hogy néhány neves konstruktőr másképpen látta/látja a kimenőtrafó-kérdéskört. Mivel valószínűleg személyes sértésnek vélnéd, arra inkább nem térnék ki, hogy mennyivel több tapasztalat, tudás van egy McIntoshnál dolgozó mérnök tarsolyában, mint a fórumos mindentudókéban. Egy biztos: ők, bár megtehetnék, érdekükben állna, nem terjesztenek efféle butaságokat: Idézet: „az SE az ami leginkább színez, vagy a legbágyadtabb hangú” Az általad épített SE minden bizonnyal ilyenre sikerült. Node ebből tanulságot levonni -némi túlzással- olyan, mintha valaki Edison gramofonjának hangminőségéből következtetne a hanglemez lejátszásával elérhető hangzáshűségre. Abszurd humor kategóriában értékelhető lenne, csakhát láthatóan nem annak szántad. A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2018
Erről jut eszembe:
Brian: Ti mind egyéniségek vagytok! Követők: (egyként kiáltják) – IGEN. MI MIND EGYÉNISÉGEK VAGYUNK! Brian: – Ti mind különbözőek vagytok! Követők: (egyként kiáltják) – IGEN, MI MIND KÜLÖNBÖZŐEK VAGYUNK! Az egyik követő:– Én nem!
Józsikám, attól még lehet egy követő egyéniség, és a különbség, különösség.
Erről írtam az előbb.
Ezek szerint követőd lennék?
Idézet: A cseh 2 fórumot (akármi legyen is az) szerintem te olvasod, mert én életemben nem építettem csövest, nem is fogok, így nem is tudott semmilyenre sem sikeredni az SE-m. Nekem untig elég volt az, hogy hallgathattam ilyeneket másoknál. A tanulság levonására is. „Az általad épített SE minden bizonnyal ilyenre sikerült.”
Akkor -bár a lényegen egy hangyányit sem változtat- korrigálnom kell:
Nem az általad, hanem mások által tákolt csövesek, valószínűleg hibás elvek mentén összedobált láncokban, ahová véletlenül sem 2-3 wattos erősítő való - és ez bizonyos fajta zenéken azt a kütyüt is diszkvalifikálja, amiben lett volna fantázia. Nem kívánom huszadszorra elmagyarázni, hogy miért durván eltérő nehézségi fok legalább elfogadható hangot kicsiholni egy visszacsatolatlan triódás SE-ből, mint a szükségszerűen visszacsatolt pentódás PP-ből. És még mindig csak az elfogadhatónál tartunk... aki még ezt sem élte meg, hogyan tudná elképzelni a benne rejlő lehetőségeket?
Tisztelem a tudásod, nem véleményezném hitedet.
De amikor én így beizgulok valamin, beszoktam dobni egy felest. Javít a pillanatnyi realitáson.
Igen, lehet abban valami amit írsz, hogy senki nem tud csöves erősítőt építeni. Bár ennek a ténynek azért a nagy számok törvénye meg a véletlen valamennyire csak ellentmond, plusz ha senkié sem jó, akkor ők miért állítják mégis az ellenkezőjét. És most tekintsünk el attól a ténytől, hogy egy 1W effektív zenei teljesítményhez 8-10W-os zenei csúcsok tartoznak, amin a 3W-os erősítő nyilván elvérzik. Te az írásaid alapján viszont nagyon tudhatsz valamit, hát lássuk, halljuk. Hátha én is kedvet kapok hozzá.
Idézet: „lehet abban valami amit írsz, hogy senki nem tud csöves erősítőt építeni” Nem azt írom! És nem is azt írtam. Ettől a ponttól kezdve meguntam, keress magadnak méltó "vitapartnert".
Milyen hit, milyen "realitás"? Milyen tisztelet?! A tisztelet ott kezdődne, hogy konkrétan elmondod, mivel és miért nem értesz egyet - a magyar nyelvű fórumokon megszokott semmitmondó személyeskedés helyett. És ez az a tempó, melyen minden tisztességes ember "beizgul".
Lehet hibátlan csöves SE erősítőt építeni. 211 vagy 845 csővel, esetleg erősebbekkel. Horror áron. Drága. Pár ínyencnek megéri
A másik véglet az ECL/PCL86 SE. Pláne kukázott TV kimenőkkel. No comment. Azt sem tudjuk, miről vitatkozunk. Kellene egy leírás egy egyszerűen megépíthető csöves erősítőről, amit páran megépítenek, és utána véleményt mondanak. Utána lehet ötletelni. Kell egy sarokpont.!!!
Tisztelt fórumtagok!
Személyeskedés és bántó szándék nélkül kérlek benneteket, hogy mindenki ragaszkodjon az érdemi hozzászólásokhoz, ami szorosan kapcsolódik a fórum témájához: CSÖVES ERŐSÍTŐ KÉSZÍTÉSE Minden más jellegű elmélkedést, személyeskedést kérlek beszéljétek meg privátban vagy nyissatok egy új témát például: "Csöves erősítők és a filozófia találkozása" címmel. Jó lenne ha ismét kedvet kapnának azok is írni akik régóta építenek, segítenek másoknak, konkrét kapcsolásokról beszélnek, de már elment a kedvük, hogy hozzászóljanak. Köszönöm, hogy elolvastátok és elnézést ha valakit megbántottam a kérésemmel! A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |