Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   221 / 254
(#) sooty válasza copy88 hozzászólására (») Jan 7, 2015 /

Mindenek előtt a gyantát a panelról le kell mosni alkohollal! A nagyfesz részekről különösen figyelmesen ! Nagy marhaságokat tud csinálni !
(#) copy88 válasza vanzerr hozzászólására (») Jan 7, 2015 /

Először abban is kételkedtem hogy működnek a csövek, mert külföldről rendeltem őket. Csináltam képeket remélem elegendőek lesznek ha nem jelezzétek, előre is köszönöm. Bővebben: link

Utoljára javítom a linkedet!
Olvasd el, hogy mit csinálsz!
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2015
(#) copy88 válasza sooty hozzászólására (») Jan 7, 2015 /

Értem ezt is köszönöm azonnal hozzá is látok a mosásának. Nagyon örülnék ha ennyivel meg is oldódna

Én is remélem, hogy javul a helyzet tőle, mert ezt valami "bádogoscinnel" forrasztottad, mindenen folyik a gyanta...
(#) vicsys válasza copy88 hozzászólására (») Jan 7, 2015 /

Nem vagyok benne biztos, de csöveknél szerintem nem elég ha csupán a tuloldalról forrasztod be, nem ugyanaz lesz a lábkiosztás.
(#) vanzerr válasza copy88 hozzászólására (») Jan 7, 2015 /

Hú, ennek tényleg nem árt egy "mosás"... Amúgy csak úgy mellékesen kérdezem, hogy miért nem harcoltál ki egy másik NYÁK garnitúrát, ha nem azt kaptad a pénzedért mint amit megrendeltél?
(#) vanzerr válasza vicsys hozzászólására (») Jan 7, 2015 /

Szerintem is így van, már eleve az anód-láb helye sem lesz megfelelő ha a másik oldalról van beültetve...
(#) sooty válasza vanzerr hozzászólására (») Jan 7, 2015 /

Sajnos nem lehet visszafordítani, még ha az anódot helyre teszi is. Hiába van szalagkábellel bekötve a vezérlőpanel, mert nincs bekötve minden digit, azokat is korrigálni kéne. A lábak között már nagyon nehéz ilyet javítani .

Bocs nem vettem észre először, hogy a csőpanel is rossz, azt nagyon nehéz lenne visszaforgatni. Ha annyit javítasz rajta már teljesen megbízhatatlan lesz (most is az)
(#) yodee hozzászólása Jan 8, 2015 /

Üdv Mindenki!

Egy kicsit OFF, de nem tudom hogy álljak neki a keresésnek. A képen látható fém házat szeretném legyártatni. Van valakinek ötlete hogy hol, kinél lehet ilyet?

Köszönöm!

(#) kaqkk válasza yodee hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

" Az óra doboza pedig egy nyúletető volt".
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2015
(#) Pali79 válasza yodee hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Nem tudom hova valósi vagy de Dunaharasztin a Direct line kimondottam rozsdamentes munkákat vállal.
(#) yodee válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Olvastam, de nekem nincs itthon semmi ilyesmi. Fa doboz is lesz, viszont szeretnék fémet is
(#) kaqkk válasza yodee hozzászólására (») Jan 9, 2015 /

Talán mezőgazdasági -vagy állattenyésztési boltban vehetsz ilyen kész nyúletetőt ...
(#) kovacs gabor daniel hozzászólása Jan 9, 2015 /

Sziasztok! Én is nekifogtam egy nixie órának és kicsit bajban vagyok az üzemeltetéssel. Mivel legalább 170v szükséges, ezért arra gondoltan, hogy két trafót egybekötok, tehát lehozom a feszültéget 12 voltra és egy másikkal visszaemelem a megfelelő értékre. Ezt egyenirányítva, áramkorlátozó ellenálással mennyire "egészséges" a nixie-csőnek? Ragaszkodnék ehhez a megoldáshoz, mert a dc-dc átalakító sok időt venne igénybe . Válaszotokat előre is köszöm
(#) mate_x válasza kovacs gabor daniel hozzászólására (») Jan 9, 2015 /

Én is így csináltam csak 9V-os trafóval, teljesen jól működik.
Bővebben: Link
(#) kovacs gabor daniel válasza mate_x hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

Áramkorlátozónak mien ellenálást használtál? Nekem in16-os csövek vannak azokat kellene meghajtani
(#) mate_x válasza kovacs gabor daniel hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

47 kohmot raktam mindegyik zm1000 cső elé, így mindegyiken kb 1,1 mA folyik. A te csöveidet nem ismerem.
(#) kovacs gabor daniel hozzászólása Jan 10, 2015 /

155 volt lett egyenirányítva. Kondenzátor nélkül 100 volt. Ez így jó, vagy tegyek nagyobb kondit, esetleg nagyobb feszültséget? Még kezdő vagyok a nixie csövekkel kapcsolatban
(#) pucuka válasza kovacs gabor daniel hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

Akkor tanulmányoznod kellene egy nixi cső karakterisztikáit. Szinte mindegy, hogy melyik csőét, mert a karakterisztikák ugyanazok, a feszültség, és áramértékek változnak némiképp a mérettől függően. Olyan ellenállásra van szükség, hogy a nixi a begyújtás után égve maradjon. A tápfeszültségnek pedig a gyújtófeszültségnél nagyobbnak kell lennie.

Tanúlmányoztam én csak valami tapasztalatok érdekelnének, hogy ki hogy almalkamazza . Ahogy én láttam, kb. 180vdc 1-2mA kell neki. Akkor a gyújtásnak kell valami külön elektronika? Az általam tanúlmányozott projektekben nem lattam ilyesmit. Válaszodat köszönöm sokat segítettél

Nem kell semmi elektronika. Egyazerúen a tápfesznek nagyobbnak kell lenni, mint a gyújtófeszültségnek, és a soros ellenállást úgy kell megválasztani, hogy bekapcsolt állapotban ne legyen az áram nagyobb a megengedettnél, és ne essen akkora feszültség rajta, amitől a cső feszültsége az égőfeszültségnél kisebb legyen. Ez akkor szokott előállni, ha a tápfesz túl alacsony, ha túl magas, akkor az áram növekszik a megengedhető fölé.
(#) sooty válasza kovacs gabor daniel hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

Az adatlap szerint 170v kell neki. Alacsonyabb feszültséggel csúnya a kisülés képe illetve nem világít a teljes szám. Ha több a feszkó, nagyobb ellenállás kell. Ez attól is függ, hogy folyamatos, vagy multiplex üzemben hajtod. A 47k soknak tűnik , multiplexeléshez.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2015

Minden csőnél szeretnék használni egy 4017-es számlálót amelyeket egy mikrokontrollerrel hajtok meg.

A számlálót minek mikrokontrollerrel meghajtani? Van abban számláló.
(#) kovacs gabor daniel válasza pucuka hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

Úgy szeretném elkészíteni, hogy dátumot esetleg hőmérsékletet is mutathasson
(#) kaqkk válasza kovacs gabor daniel hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

Akkor főleg nem kell számláló , csak egy jó RTC ic mondjuk DS 3234 abban minden benne van ami ehhez a projekthez kell : öröknaptár-ébresztő-hőkompenzált kvarcoszcillátor -és hőmérő , mindezt 3 lábbal (spi) lekezeli a poci , a többi láb meg mehet a kijelzőkhöz (ha74141 es meghajtót használsz a nixik hez akkor csövenként 4 láb kell a vezérléshez , tehát egy 40 lábú pic bőven elég egy 6 csöves órához ...
(#) Csupasz válasza kovacs gabor daniel hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

Ez a számláló nem világos....
Ezeket a PIC prigijában kellene megoldani.

Ezen egy 4017 nem fog segíteni. A mikrovezérlő programját kell úgy elkészíteni, hogy a kijelzés a kívánságaidnak megfeleljen. Azzal minden funkciót meg tudsz valósítani, csak a nixi csövek meghajtásáról kell külön áramkörrel gondoskodnod.

Tehát egy atmega328-at használok amelynek nincs 60 kijövetele.(mivel 6 csövet szeretnék használni). Itt jön a képbe a 4017. Minden nixie kap egy ilyen számlálót és így már csak csövenként egy kijövetel szükséges. A kijelzést már megoldja a program. Remélem elég világos voltam.
Következő: »»   221 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem