Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   220 / 254
(#) sooty válasza mate_x hozzászólására (») Dec 23, 2014 / 1

Nagyobb frekvencián ha multiplexelve hajtod ezeket a csöveket, a pr kivezetés " primer" lehetővé teszi a gyorsabb ionizációt és a szellemkép nélküli kijelzést. 10Mohm -al a 0 ptenciálra kell kötni. Más csöveknél is megtalálható : Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2014
(#) mate_x válasza sooty hozzászólására (») Dec 23, 2014 /

Értem köszi. Ezek szerint nekem nem is kell, mert nem multiplexelve hajtom őket.
(#) MrBrown hozzászólása Jan 2, 2015 /

Sziasztok,
Szinte jelképes ellenszolgáltatás fejében még 2014 utolsó óráiban sikerült "kipréselnem" mate_x fórumtársból az én "semmi extra" programom végleges/tökéletes verzióját.
Nyilvánosan is köszönet érte!
Ugyan semmi köze a dcf-hez és a DS32-es időalap miatt sem lesz túl népszerű ebben a topicban mégis bedobnám a közösbe, mert egyszerű vele építeni és szerintem tudja amit kell.
Mit is tud?:
16F887 pic, DS32, non-multiplex meghajtás, csak 24 órás kijelzés, nincs nulla kioltás, egy beállítható kijelző be-kikapcsolás menüből ami akkor inaktív ha mindkét érték egyezik. A menü kialakítása miatt egyszerű négy csöves órát építeni belőle (csak simán elhagyjuk a másodperc csöveket és meghajtókat). Display on-off button amivel a menütől függetlenül kapcsolgathatjuk a kijelzőt. 1Hz-es kimenet a picen ami a kijelzővel párhuzamosan aktív. Egy külön láb ami akkor aktív ha a kijelző is az így alkalmas a nixiek DC/DC konverterének kapcsolgatására.
Ha valakit érdekel küldök pic lábkiosztást.
Üdvözlettel!
(#) rockersrac válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

Egy nyáktervet kérhetünk?
(#) MrBrown válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Szia,
Nyákterv nincs, mert az első óra amit ez a progi hajt egy speciális kivitel, ráadásul nem is nixie hanem 3015F minitron.
Még januárban megtervezem a ZM1000-es órát vele és onnan már csak a nixiek llábkiosztásával kell variálni.
Üdv.
(#) rockersrac válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Rendben, várom a terveket.
(#) kisgeri válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Engem viszont érdekelne a PIC lábkiosztása. Nem árt egy ilyen egyszerűbb program sem, csillivilli dolgok nékül.
(#) baloghvl hozzászólása Jan 3, 2015 /

Sziasztok!

A MuleV2 órában, hogyan működik a szoftveres cső regenerálás?
(#) sooty válasza baloghvl hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

A 6. menüpontban beállítod a regenerálás idejét (óra perc) a 7. menüpontban a regenerálás időtartamát. A regenerálás ideje alatt az idő és a regenerálás számai felváltva jelennek meg (111111,222222 ...999999,000000).
(#) baloghvl válasza sooty hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Köszönöm válaszod!
Ezt én is tudtam, a működési elvre lennék kíváncsi. Tudtommal nagyobb áram alá helyezve "gyógyulnak" a számjegyek, de az órában pl. éjszakai fényerőnél is működik a regenerálás...
(#) Gery78 válasza baloghvl hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

Szia!
Igen, a regenerálás úgy működik, hogy nagyobb áramot kell áthajtani a csövön, addig kell növelni az áramerősséget, amíg a nem világító számrész világítani nem kezd. Ha már világít az egész szám, akkor járatni kell fél-egy órát, majd megnézni javult-e. Ha még nem egyenletesen világít az egész szám, akkor a folyamatot addig ismétled amíg nem lesz egyenletes a fényereje a katódmérgezett számjegynek, természetesen normál áramerősség mellett.
De itt jobban le van írva: Cathode Poisoning
(#) baloghvl válasza Gery78 hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

Szia!

Ilyen leírásokat már én is nézegettem. A kérdésem viszont az lenne, hogy maga a szoftver hogyan csinálja? A multiplexálást változtatja?
Azt már észrevettem hogy éjszakai fényerősségnél is ugyanúgy csinálja, nem vált a regenerálás idejére max. fényerőre.
Sajna az egyik csőben gyengélkedik pár szám, ezért érdekelne mennyire hatékony ez a szoftveres megoldás. Jó lenne ha megoldaná a dolgot, és nem kellene kiépíteni a csövet.
(#) Pali79 válasza baloghvl hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

Szerintem szoftveresen inkább megelőző jellegű a dolog. Azokat a számokat is meghajtja amik egyébként nem nagyon jutnak szerephez. Ha már baja van akkor a fentebb említett módon lehet orvosolni.
(#) baloghvl hozzászólása Jan 4, 2015 /

Hát remélem kiderül majd mi a szoftveres regenerálás működési elve... Addig is kicsit idedicsekednék, mert nekem is elkészült a nixie-órám. Köszönet mindenkinek aki közreműködött benne!

z570m.JPG

(#) kisgeri válasza baloghvl hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

Úgy van ahogy Pali79 mondja, szoftveresen csak megelőzés.
Egyébként tetszik az óra Az elválasztókat valami rugóba bújtattad?
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
(#) baloghvl válasza kisgeri hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

A nem használt számok mennek tönkre?

Igen, az elválasztók rugóban vannak, alatta persze zsugorcső. Az óra doboza pedig egy nyúletető volt.
(#) kisgeri válasza baloghvl hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

Igen, a nem használt katódokra lerakódik a a használtakból származó katódporlás.
(#) copy88 hozzászólása Jan 6, 2015 /

Sziasztok, a segítségeteket szeretném kérni a következőben:
Megépítettem vicsys féle 4 csöves Nixie órát, ami DCF modullal szinkronizál. A problémám, hogy a PIC 6,7,8,9-es lábain nem jön ki semmilyen feszültség ennek következtében a csövek sem csinálnak semmit. Tudtok-e valamilyen tippet adni hogy mit kéne kicserélnem vagy átkötnöm benne? Természetesen ha kell képet is küldök róla mert egy kicsit át kellett alakítanom a kapcsolást (önhibámon kívül).
Nem az eredeti pic-et használtam hanem egy ilyet: PIC16F628A.

Válaszotokat előre is köszönöm.
(#) sooty válasza copy88 hozzászólására (») Jan 6, 2015 /

A 16f84a programja nem működik a 16f628a picen.Használd az itt lévő hexet, ami 628-ra készült, vagy keresd meg a Hp41c által többfajta picre is befordítható változatot itt a topicban.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2015
(#) sooty válasza copy88 hozzászólására (») Jan 6, 2015 /

Az eredeti (nem az én nyomógombos változatom) overkill programjai Hp41c jóvoltából.
(#) copy88 válasza sooty hozzászólására (») Jan 7, 2015 /

Köszönöm a segítséget, így egy kicsit tovább tudtam haladni, de sajnos így sem tökéletes ugyanis már az órát mutatja, de amikor a percet kötöm be akkor csak villan egyet és nem mutat semmit. Szerintetek ez mért lehet?
(#) sooty válasza copy88 hozzászólására (») Jan 7, 2015 /

Ez egy multiplexelt kapcsolás, ha az órát mutatja akkor a percek anódmeghajtásával lehet baj. Hol a kép, legalább lássuk mi van vele...

Elkezdem méregetni akkor az anód oldalt mert egyszer van kijelzés egyszer meg csak villan egyet. És ez egyre idegesítőbb Sajnos az amin világít elég rosszul sikerült, de a lényeg kivehető.
Itt a link a képekhez, mert elég nagy méretre sikeredtek:
Bővebben: Link

Link javítva.
Használd a link gombot!
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2015

Ez valami alkalmazást akar velem telepíttetni, meg regisztráltatni magamat... Nem lehett volna inkább átméretezni

Itt egy másik link a képekhez. Bővebben: link
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2015
(#) vanzerr válasza copy88 hozzászólására (») Jan 7, 2015 /

Szerintem kezdd el elölről az egész projectet. De először tükrözd a nyákot, mert így elég sok galibát okozhat, ráadásul könnyen a PIC halálához vezethet.

Attól, hogy tükörképesre sikerült a panel, még működhet. Melyik verziót égetted be végül?
(#) copy88 válasza vanzerr hozzászólására (») Jan 7, 2015 /

Igazából nem volt egy olcsó mulatság megvenni a csöveket, elkészíttetni a panelt ( és végül tükrözve kaptam meg pedig az eredeti layout-ot küldtem el) szóval ha lehetne ezt állítanám helyre. Ez már a második PIC, az első pont a tükrözés miatt lett oda.

Hát igen az elején működött is most meg sorra öli a biztiket Az eredetit amit te küldtél csak nem a nyomógombos verziót .
(#) vanzerr válasza copy88 hozzászólására (») Jan 7, 2015 /

Megértelek, tényleg nem olcsó mulatság. Szóval, hogy segítsünk készíts a panelok forrasztási felületéről ha lehetséges nagy felbontású képet, úgy, hogy látszódjon az egész felülete. Így ha minden igaz át tudjuk nézni nincs e valami galiba ami a problémát okozhatja.
Következő: »»   220 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem