Fórum témák
» Több friss téma |
Ezt is elolvasom meg 10x 20x mire felfogom, aztan megirom, hogy sikerult-e elernem az "almaim", ha eljutok majd a kezelo ele nyomkodni a heten.
Koszi neked is az otletet.
A három kezelőn lévő zóna is programozható PGM-nek...
Ez igaz, de ket kezelon bejarati ajto erzekelo van (fo-, mellekepulet). A harmadik az valoban ures jelenleg (emeleten van) oda meg valami kis pittyegot kepzeltem, ami innen kapna a vezerlest. Igy annak tudnam allitani a hangerejet, meg olyan hangot is adna ki amit szeretnek, illetve ami meg fontos, ha lenemitom a billentyut halalom a nyomkodas kozbeni csipogas) akkor az tovabbra is tudna nekem csipogni zona serteskor, ahogy Syn7h37ic irta. De remelem valamit sikerul majd osszehoznom.
Van zónabővítő a rendszeren? azon is van PGM kimenet. Vagy veszel egy 5208 modult, ez 8db kis áramú kimeneti modult tartalmaz.
Van egy 5108-as bovito modul lehet, hogy vak vagyok, de hol van ezen a plusz pgm kimenet?
Amugy nem lenne celszeru irni a dsc Magyarorszagnak, vagy a canadaiaknak direktbe, hogy tegyek lehetove ezt az opciot? Ha mar globalis kezelonek hivjak es abban az uzemmodban van, akkor mukodjon ugy, (legyen lehetoseg ra) hogy a rendszer osszes particiojaban levo zonakra pittyegjen, fugyuljon, villogjon ahogy a neve is sejtetne, hogy mukodnie kell? Lcd kezelohoz kepest szerintem nagyon keveset mutat fel. Legjobban az ikonostol tartottam, nem is akartam olyat, csak elfogyott a ledes, de annak ellenere, hogy az esetek 99 %-ban ures, vagy az ora van rajta, sokkal informativabb a masik kettonel!
Bocs. Összekevertem egy másik riasztó márka moduljával.
Megemesztettem az irtakat, remelem jol.
Elso valtozat azert verzik el szerintem, mert pont a mellekepulet ajtajanak kellene csipognia nyitaskor zaraskor. De ez csak valamilyen kesleltetett modban lehet, hogy el is tudjam hagyni a helyiseget. Van ott meg egy infra is, az meg valamilyen kovetobe van, hogy ne riasszon egybol, ha nyitom az ajtot, de ha pl ablakon mennek be akkor egybol szoljon. A masodik megoldas, bar biztos nem szep, ha mukodne ki is probalnam, de a mellekepulet ajtaja a kezelo kimeneten van, igy gyakorlatilag nem jon nekem plusz kabel vissza a kozponthoz, ami ket zonara be tudnek bekotni.(pedig ez szerintem tenyleg megoldana a gondom, gyakorlatilag ingyen)
Az a baj, hogy ez a 5208-as bovito plusz tizenezer ahogy nezem. -gyakorlatilag egy olcsobb kozpont,mig az eggyel nagyobb kozpont 1864-es azon van plusz ket kimenet, es csak 2000 Ft-al lett volna dragabb
![]() Beszeltem tobb telepito emberrel mielott ugy dontottem, jobban jarok, ha magam csinalom meg, mert azok aztan tenyleg ossze-vissza mondtak mindent, foleg, hogy mar tudom nagyjabol mi fan terem ez a riaszto tema. Elotte sose lattam ilyet, igy megkuzdottem vele, hogy eletre keltsem, mindezt a telepito konyvbol de, hogy ezen verezzek el, borzasztoan bosszant.
Sorry, hogy hangosan gondolkodom.
Ha lemondok a harmadik kezelo extra csipogo felszereleserol, es annak a pgm kimenetet hasznalnam, meghozza ugy, hogy a 6 eres kabelbol ugye ketto szabad, vagyis azt a kozpontban is ra tudnam kotni egy szabad zonara ezen zonakovetest beallitva,maris megoldodik a gondom elmeletben a legkevesebb fajdalommal. Ha semmirol sem szeretnek lemondani ezt tovabb varialnam hasznalva max403 otletet is, akar ugye azt is megcsinalhatnam, ahogy emlitette, hogy kossem ra ket zonara ugyanazt a kabelt, vagyis a mellekepuletbol is 6 eres jon a kezelobol, igy rakotnem a szabad ket vezeteket a zona + feketere, akkor maris visszajon ( a kezelo kabelen) illetve ezen a ketton ugyanaz az info es ezt ket zonara be is kothetem a kozpontnal. Ha ez nem mukodne, akkor kihagynam az egesz kezelore kotott zona vezerlest, es a ket szabad kabelt kotnem ra az ajto nyitaserzekelojere, majd azt a kettot csak a kozpont dobozaban agaztatnam el es problema megoldva. Gondolom az utobib ketto hivatalosan nem javasolt, de a gyakorlatban mukodne. Mar csak az eol ellenallasra kell figyelnem, sorban legyen. Jol gondolom, latom? Koszi. Holnap neki is esek.
Sikerult megoldani, mellekepulet kezelojerol az ajtonyitas funkcio le, a kezelo szabad ket vezetekevel visszavezettem a nyitaserzekelot a kozpontba, ott egy ellenallassal attettem egy masik zonara is. Igy azok egyutt elnek, mozognak. egyik az elso particiohoz masik a masodikhoz rendelve. Igy minden funkciom megmaradt ami volt. Nem kelett babralnom a pgm kovetessel. Koszi a tippeket megegyszer.
--- A leiras miert irja amugy a kezelokhoz a min 0,5-os vezeteket? (Boltban nem mondtak, hogy massal kossem be mint az erzekeloket) Annyival azert nem nagyobb az aramfelvetele,
Sziasztok, van egy kulteri Solo szirena felszerelve (pontos tipust nem tudok mondani, mert nem tudok olyan magasta felmaszni). Az osszes leiras szerint a szirenanak 5 perc utan el kellene hallgatnia tapelvetel eseteb (aramszunet, amikor lemerul a kozpont akksija). Az enyem tuti, hogy nem hallgat el, orakig szol, szemelyesen tapasztaltam.
A szirena 2010 tavaszan lett felszerelve es itt egy kep rola: http://kepfeltoltes.hu/view/111117/solo_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Letezik, hogy tobb tipus is volt ebbol es az enyem pont olyan, ami nem kapcsol le? A doksi szerint ez a feature nem allithato, hanem alapbol van (marmint az 5 perc utani lekapcsolas). Koszonom szepen
Most olvasom el sokadjara a leirast es szerintem csak 2 eset lehetseges:
- a Solo kulterinek volt olyan regebbi verzioja, ahol a szirena nem kapcsolt le kulso aramszunet eseten - vagy a lampaszabotazst aktivra tettek es beallitottak a lampa villogtatast is riasztaskor (a lampa villogott, erre hatarozottan emlekszem, amikor szolt a szirena). Ez utobbi esetben gondolom nem tudott az idozites lejarni sohasem. Mit gondoltok? Idézet: „A leiras miert irja amugy a kezelokhoz a min 0,5-os vezeteket? (Boltban nem mondtak, hogy massal kossem be mint az erzekeloket) Annyival azert nem nagyobb az aramfelvetele” A vezeték ellenállása és így az azon eső feszültség nagysága lesz más. Ha jól számolok, egy 0,5-ös vezeték 100 m-es hosszának ellenállása kb. 9 ohm, míg egy 0,22-esé kb. 45 ohm. Ha egy PC1555RKZ kezelő 85 mA-os áramfelvételével vesszük, akkor ez (100 m-re lévő kezelőnél) 0,22-es vezetékkel kb. 7,6V, 0,5-ös esetén 1,5V feszültségesést jelent. Egyébként a riasztó kábel kapacitása miatt nagyobb távolságra inkább UTP kábelt használj, egy érpárral az adatokat (YEL-GRN), a többivel a tápot lehet vinni.
Bocs, hogy bele vaúú...
Van erősített riasztós vezeték 2x0,5 + 4x0,22 vagy 6x0,22. Az UTP merev vezeték, behúzáskor törik, a nyáksorkapocs szintén el tudja törni, központban matatáskor a sok ide oda tologatástól is eltöri... Igaz, hogy jó adatot átvinni, DE csak arra való. Ha nagyon ragaszkodsz hozzá akkor inkább FTP, drágább, de hajlékonyabb. De ez is adatátvitelre való. (a riasztó vezetékben van egy drótszál azt a földre kell kötni és sok zavartól meg tud védeni)
Az erösitett nem hülyeség de pl a DSC irja is valahol hogy nagyobb távolsában használj UTP-t de még a premier is ezt javasolja a bus vezetékeléshez. Mi naponta használunk UTP-t de még soha nem tört meg behuzáskor és a csokiban is akkor tört ki mikor rosszul blankoltuk. A földretételtöl pedig ovnak a gyártok mert pont hogy zavart szedhetnek össze.
Nekem pont az ellenkező a tapasztalatom.
200m fölött, használhatsz, de akkor is FTP-t inkább. Mondjuk a leghosszabb kábel 175m volt amit egy általános iskolába behúztunk, erősáramú kábelek mellett és persze a toldás és tökéletesen ment a kezelő és központ között a kommunikáció (bár kicsit érezhetően lassabban). Ha nem konnektortól konnektorra menő földet használsz, hanem veszi az ember a fáradságot és a mérőszekrényből hozza a tápot, csillagpontos bekötéssel egy deka zavar nem lesz.
Mi most fejeztünk be egy telepheslyet és csillagpontosan 250-250m távok voltak persze itt már lisy kábelt használtunk de semmi árnyékolás és nincs zavar pedig 400V mellett lett elhuzva amiben egy kapcsoltszál is van. De csináltunk már családi kurját is (1600nm) és ott igenis kellett az utp. Különben ahogy nö a kezelö távolsága ugy lassul a komunikácio. De premiernél 8m-en már csak utp volt jó, máson nem akart komunikálni. Az UTP csak akkor törik ha szar a blankolás volt mikor kalapácsnyéllel téptük be a csöbe (köszönet a vill.szerelönek) és semmi probléma vagy szakadás.
Mi az a lisy kábel? 2X2X05 csavart érpár?
A kommunikáció lassulására a legjobb ellenszer, hogy nem DSC központot használunk.
Csak simán 2x05 csavartérpár és valami alacsony csillapitásu vezeték. Mi csak dsc-t szerelünk de igazábol én 2 éve még semmit nem tudtam a risztorol mert épületgépész voltam csak egy szerencse folytán sikerült ide bekerülnöm.
Kinek mi vált be.
Amúgy az Liy vezeték nem? Ahogy Syn7h37ic írta a legjobb megoldást kommunikációlassulás ellen ![]() Premieren 8 m-en már UTP kellett?? 65m-t nevetve le kell kommunikálnia adatsebesség lassulás nélkül. A biztonságtechnikus legjobb barátja a kőműves és a villanyszerelő ![]()
Akkor egy kis eszmecsere folyt a kábelekről is.
Az FTP-t megjegyeztem, de utána olvasva azt látom, hogy az UTP-vel azons kezelést (bánásmódot) igényel. Egyébként az árnyékolást én a központban földre kötöm. Idézet: Hát nem egyszerűbb lizit mondani... „Amúgy az Liy vezeték nem?” ![]()
Van különbség. Lásd link
Az UTP olcsóbb, mint az FTP, S-FTP, viszont nem rendelkezik zavarvédelemmel. És hajlékonyabb!
Bővebben: Link
Liycy kábel. De ez is árnyékolt, és a maximális zavarvédelem miatt az árnyékot is illik lekötni a központnál. De csakis ott. Egy baj van vele, marha drága.
Látom, hogy van különbség köztük, én a kezelésükről jegyeztem meg azt, hogy azonos. Kár vitatkoznunk rajta, de az úgy nem igaz, hogy az UTP nem rendelkezik zavarvédelemmel, pont a csavart érpár adja a zavarvédelmet. Az FTP is csavart érpáros kiegészítve a fólia árnyékolással. Gyártói leírásokat is olvastam, vezető anyagára ugyanazt adják. Egyes helyeken pont azt írják hogy az FTP-t nehezebb kezelni az előírt nagyobb hajlítási sugár miatt, viszont gyártói előírásokban az UTP-re és az FTP-re is ugyanzat az értéket találtam: a minimális hajlítási sugár a kábelátmérőjének 8 szorosánál nagyobb legyen. Bővebben: Link
Ezzel én be is fejeztem... ![]() Ja, és nem állítom, hogy nem lehet/kell adott helyzetben FTP-t használni, de a kölcsékhatékonyság fontos dolog...
Hehe. A hajlítási sugárról jut eszembe...
Ez mind szép, de az a marha, aki a papírdobozos UTP-t kitalálta, ezzel nem igazán volt tisztában. Ezer-milliószor elakadt a dobozon belül, agyon macskásodik, a kábelmacskának nem mondták meg a hajlítási sugarat... A dobos kivitel jobb, de nehezebb kezelni. És még jön hozzá az emberi tényező, is pl. villanyszerelő jóféle csövezése stb stb...
Sziasztok!
Csak egy megjegyzés gyakorlati oldalról az UTP - FTP-hez. Fontos a hajlítási sugár és a megfelelő szerelési technológia, de nem szabad kifelejteni a segédmunkást sem, aki a betont tolja át rajta, vagy a kőművest, akinek, ha vakoláskor kilóg a kábel a sarokból - a kőműves kalapáccsal üti szint alá a sarokban. FTP-vel nagyobb esély volt megúszni egy építkezést az árnyékolás és a vastagabb köpenyszigetelés miatt. Ez esetben költséghatékonyabb az FTP - mert nem kell újrahúzni. Persze technológiája válogatja. Nálam utólag lett minden a védőcsövekbe húzva - hasít is rendesen a hálózat. LyCy is jó - nagyobb keresztmetszet, vastagabb érszigetelés, sodrott érpár. Buszkábelnek ilyet használok inkább, de riasztónak is húztam már ftp-t a nagyobb keresztmetszet miatt - sokkal megbízhatóbb és nehezebben szakad - csak kicsit sprődebb. Ráadásul nem fehér, hanem szürke. Még egy apróság a hajlítási sugárhoz. Kíváncsi lennék, egy hagyományos fali dobozban hol jön össze egy dupla aljzatnál a 8-szoros sugár ![]()
[quote]Riasztóhoz legjobb a 2x0,5 + 4x0,22. Kommunikációhoz a nagyobb keresztmetszetű sodrott érpár, max. 180m[quote]
Én is ezt javaslom ![]() A kőműves és a szakmunkás fontos tényező amivel mindig számolni kell. Főleg ha beszólsz a kőművesnek és ő hálából vakolat tesz a csőbe ![]()
ertem, most mar keso banat, a kabelekhez mar nem tudok hozzanyulni, esetleg annyival tudnek segiteni az ugyon, hogy a 6 eres kabelbol 2 kezelonel szabad 2 er, azt szinten felhasznalom a kommunikaciora, igy 4 x 0,22-es kabelen menne az adat, a ket vegukon kozositenem oket.
Ez nem hulyeseg, nem? |
Bejelentkezés
Hirdetés |