Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1435 / 3998
(#) SPORE hozzászólása Aug 30, 2011 /

Sziasztok! Lehet hogy hülyeség, de egy 2D-s monitor egész képét egy programmal át lehet csinálni 3D-s re?

Amúgy az AVR programozónak mi köze a 3D-hez???
(#) fulee9999 hozzászólása Aug 30, 2011 /

Sziasztok!

Megpróbáltam bekötni egy L293B-t ( ezt ), de hiába is nézem, a kétirányú motor akármit is varázsolok nem mozdul, mert mind a két csatlakozón +5V van. Próbáltam a 2. és a 6. lábra is 50mA/5V-t adni, de semmi.

Ötletek?

mod.: Magán a kis chipen L293NE felirat van... már ha ez számít bármit is.
(#) bence89 hozzászólása Aug 30, 2011 /

Hello!

Egy furnérlemez hátulját amin LED ek lábai és ellenállások vannak kiönthetem műgyantával? Persze az ellenállásoknak csak a lábait fedném be..
(#) zolika60 válasza bence89 hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Miért is ne? Bár nem látom mi a célod vele. :yes:
(#) bence89 válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

köszi
(#) slave557 hozzászólása Aug 30, 2011 /

Sziasztok!

Még régen, vagy 6 éve a suliban technikán csináltunk ledes villogót, ha jól emlékszem, akkor 3 alkatrészből állt, meg tudnátok mondani nekem, hogy melyik volt az a 3, és mit hova kell kötni. Olyasmi kéne, ami olyan 2.2V és 800-1000mA. Volt benne kondi, egy trisztor, vagy valami tranzisztor (3 lábú), és még a led, szerintem így nézett ki.
Valaki belinkelné, hogy miket kéne megvennem hestoreban?
nem akarok bonyolultat, semmi ic, meg ilyenek, az se baj, ha nem ugyanabban az ütemben villog.

KÖSZÖNÖM
(#) slave557 hozzászólása Aug 30, 2011 /

Esetleg, ha vennék egy ilyet, és átalakítanám 12V-osra a ledes rendszert, akkor ez jó?
(#) csabacsaba hozzászólása Aug 30, 2011 /

Sziasztok!
Megomlott a jack kijovetelem a laptopba..nem tudom mi lehet a gond de halk lett es csak az egyik fele megy!
Azon gondolkoztam hogy jo lenne egy usb-s kulso ugymond hangkartya.Esetleg vki vmi rajzot tudna adni hja es persze nem smd-t
Elore is koszi
(#) janikukac válasza csabacsaba hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Szerintem csak SMD-s lesz, Texasos IC-vel, ami meg méregdrága. Én is kerestem, mert kellett volna, de nincs az IC-re pénzem.. 2-3 k.
(#) misi93 válasza slave557 hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Heló! Esetleg a keresőbe ha beírod, vagy google? :google: vagy nem? Itt? ez esetleg? vagy ezek közül valamelyik?
(#) Stefan válasza fulee9999 hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Valami kapcsolási rajzot mutathatnál, mer így nehéz lesz. A 6 os láb kimenet egyébként.
(#) Stefan válasza slave557 hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

(#) csabacsaba válasza janikukac hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Na jolvan akorez elmarad meg nem vagyok olyan fejlet hogy smd-ek
Majd ha lesz muszer stb
(#) janikukac válasza csabacsaba hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Nem nagy kunszt az smd, csak kell ón szívó szalag.
(#) fulee9999 válasza Stefan hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Tessék:
Link

Második oldal, legelső ( felső ) kép. Jelenleg a következő lábak vannak bekötve:
1 +5V
5 -5V
8 +5V
16 +5V
3,6 - a motor két lábára, a diódákkal

És ami a motor egy lábára megy ( ebből van ugye kettő ):
- két egyenirányító dióda ( egyik felé, másik el tőle a + felé )
- egy output ( pl. 3 vagy 6 láb )

Próbáltam a 2. és a 7. lábra is adni pár mA áramot, semmit nem csinál...

mod.: Megnéztem, első hozzászólásban hülyeséget írtam, nem a 6. lábra van kötve a motor, hanem a 7. lábra, szóval jól csináltam, hülyeséget írtam.
(#) fulee9999 válasza fulee9999 hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Ügyes vagyok, megint elírtam.
2-7. láb = vezérlés
3-6 láb = kimenet a motorhoz
(#) chocob válasza kadarist hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Köszönöm a választ!
Még azt szeretném kérdezni, jól látom hogy a fényképen fordítva van bekötve a tranzisztor a rajzhoz képest? Bővebben: Link
(#) proli007 válasza chocob hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Hello!
Igen jól látod, valóban fordítva van bekötve. A vicc, hogy még így is működhet, mert 6..9 bétája még íg is lehet egy tranyónak. És mivel a bázisáram közel azonos a kollektor árammal, nagyon nem kell erőlködnie.
üdv! proli007
(#) chocob válasza proli007 hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Köszönöm a választ.
Lenne még egy kérdésem. Ugyan abban a kapcsolásban Bővebben: Link a föld ami nincs berajzolva egy vezeték soros 5-ös pin és icsp gnd között, erre rákötve a maradék három föld pont?
(#) sastas01 válasza chocob hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Hogyha az 1,2,9 re gondolsz az nem föld pont. az csak szimplán nincs bekötve. Ha jól megnézed a képeket akkor ez látszik is. A földpont az 5-ös kivezetés. Remélem nem beszéltem mellé.
(#) proli007 válasza chocob hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Hello!
Természetesen minden GND pont az 5-ös lábra van kötve (meg a kékre). Egyébként ha ilyen jó szemed van, hogy a tranyót észrevetted, akkor ez a "AVR Programmer's PCB (back)" képen szépen látható is.
üdv! proli007
(#) chocob hozzászólása Aug 31, 2011 /

Köszönöm a segítséget mindenkinek. Még egy táp kérdésem lenne: találtam itthon egy hálózati-usb adaptert, 5v +-5%, nem sok ez az 5% tartomány az ic-nek, jó lesz ez is vagy stabilabb 5v kéne?
Illetve ezt programozáskor is rá kell kötnöm a cél áramkörre, vagy programozás alatt elég az icsp-n érkező táp?
(#) moderboy válasza chocob hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

A +-5% jó kell, hogy legyen, de ha biztosra akarsz menni adatlapon nézdd meg az Absolute maximum ratings részt. Az icsp-hez nem tudok hozzászólni, de PIC-nél elég a programozóból jövő táp neki.
(#) gyulank válasza tomi324 hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

Szia!
A kerti lámpákban így van bekötve, és valahogy feltölti az akkut. De nem értem, mert az alapján, amit írtál, fordítva kéne a diódának lennie nem? Hogy amikor a napelemen nagyobb feszültség van, akkor nyisson, és töltse az akkut, ne fordítva. Így akkor nem is lenne képes tölteni, mégis megteszi. Hogyan?
(#) Action2K válasza gyulank hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

Jó a rajz és a bekötés is. A diódának akkor kellene fordítva állnia, ha a pozitív ágban lenne.
(#) Tomylee hozzászólása Szept 1, 2011 /

Sziasztok. Egy nagyon egyszerű kérdésem lenne.
A robogómnak szeretnék műszerfal világítást és ezt szeretném megoldani. Van elől tompított és reflektor fokozat is az első fényszóróban. Én onnan gondoltam elvezetni vagy izzónak vagy lednek a műszerfalba. Ha bekapcsolom a világítást, akkor a beépített kis led/izzó világítson.
Sajna remeg a kezem, kérlek nyugtassatok meg és adjatok infot, hogyan csinálhatnám meg.

Előre is köszönöm
(#) puli122 válasza Tomylee hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

Szia!

Nem vagyok benne biztos de gondolom 12V-ról üzemel a fényszóró. Ha veszel valami ilyesmit: Bővebben: Link akkor bekötöd ezt, a fényszóróddal párhozamosan, és meg is vagy.

Üdv
(#) zolika60 válasza Tomylee hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

Veszel neked megfelelő színű és fényerejű LED-et. Esetleg többet is, ha nem tudod egyel megvilágítani amit akarsz. Ezzel a programmal kiszámolod a megfelelő előtét ellenállást.Bővebben: Link
Beépíted és készen van. Ha váltóárammal világít a motorod egy graetz-et is tegyél elé.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Szept 1, 2011 /

Sziasztok

Én eddig ezt a prisma lakkot használtam (használom) a panelek lefújására.
Tudtok-e ajánlani jobbat/olcsóbbat, a lényeg, hogy legalább a denaturált szezst kibírja, ha már megszáradt.
Üdv
(#) djhua hozzászólása Szept 1, 2011 /

Szerintetek ez az erosito leadna 100W ? es ha igen megmondanatok mennyi ohm -on ?

Azt olvastam a leirasban hogy autoba valo vagyis 12V rol mukodik !
Következő: »»   1435 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem