Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1533 / 3972
(#) djtyber válasza eSDi hozzászólására (») Dec 29, 2011 1 /
 
MIÉRT ,MERT TE IS FÖNÖK VAGY? TE MUTASS ELSÖNEK PÉLDÁT!!!!!!!! MIT VÁRSZ A TÖBBBI EMBERTÖL?? JA ELSÖ NAP AHOGY BEJÖTTEM AZ OLDALRA VIRUSOK HADA SZÁLTA MEG A GÉPEM,FELTÖRTEK KÉT EMAIL CIMEM.
(#) eSDi válasza djtyber hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Nem! Nem vagyok főnök! De attól még ugyan annyi jogom van figyelmeztetni, mint bárki másnak ezen az oldalon. Ráadásul ez nem is az első eset nálad...
Én úgy gondolom, hogy az évek folyamán itt az oldalon mutattam már elég példát, ellenben veled. A többi embertől azt várom, hogy megadják a kellő tiszteletet a másikkal szemben, csak néha van egy két magadfajta arrogáns egyed aki még erre sem képes! Tulajdonképen mit keresel még itt, ha ennyire nem tetszik az oldal és miért kell akkor ide-oda beírni olyan szöveget aminek semmi értelme!?
Az hogy neked feltörték a postafiókod és vírusokat is benyeltél, az csak a saját hibád, mert nem vagy képes a gépedre normális védelmet felrakni. Mondjuk, ha nem néz az ember olyan oldalakat ami mondjuk nem egészen legális dolgokkal foglalkoznak, akkor ilyen baj nem lehet hiányos védelem mellett sem.
Az a legrosszabb az egészben, hogy nem nekem adatik meg az az öröm, hogy kitiltsalak az oldalról. De ez a legrosszabb eset, mi sem vagyunk olyan szemetek, hogy ezt megtegyük. Valószínű egy jó hosszú figyelmeztetés és némítás lesz a jutalmad...

Köszönöm, hogy meghallgattál!

U.I.: És látod én még mindig nem kiabálok, pedig lenne rá módom.
(#) tomi324 hozzászólása Dec 29, 2011 /
 
Sziasztok!
EZ a kapcsolás vajon működne 4093-as IC-vel? 4011-esem nincs itthon, viszont jó lenne megépíteni a kapcsolást... olyan 6,5V-ról járna..?
(#) mindenes válasza tomi324 hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Mivel mindkét tok nand kapukat tartalmaz ezért jó lehet. Próba cseresznye.
(#) blackdog válasza mindenes hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
4093 -al még jobb is lehet az eredmény.

Idézet:
„Mivel mindkét tok nand kapukat tartalmaz”


Azért jó, ha pontosan írsz! 4093 Schmitt Trigger NAND Gate.
Nyomógomb kezelésénél előnyösebb.

Bár én 4013 D Fli-Flop -al csinálnám ezt a nyomógombos kapcsolást.
(#) SKY hozzászólása Dec 29, 2011 /
 
Hello!
Meg tudnátok mondani, hogy lehet e ettől baja az IC-nek: A 7447-es ic működését szerettem volna letiltani az 5-ös, vagyis az RBI bemenetének földre húzásával, viszont most nem volt működőképes a dolog, hiába lett földrehúzva az ic működött tovább, összesen 6db ic RBI bemenete volt összekötve, és ez egy felhúzóellenállásra és egy fetre ment. A problémát úgy tudtam hogy összekötöttem az RBI bemenetet a BI/RBO bemenettel, viszont ez egyben egy logikai kapu kimenete is az icben, tönkremenehet ettől, hogy a BI/RBO kimenetet közvetlenül tápra vagy földre kötjük?
(#) speedbump válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Köszönöm, át fogom szerkeszteni
(#) speedbump válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Köszönöm a választ. Az AC rész egy fixen bekötött keringetőszivattyút üzemeltet majd, emiatt nem kapcsoltam külön a negatívot. De lehet, hogy "áttervezem". A szivattyú max teljesítménye 70W. Ehhez elég a 80mil-es vezetősáv?
(#) pucuka válasza SKY hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Azt írja az adatlap (Notes: 2) hogy ha a BI (BI/RBO) bemenetre logikai alacsony szintet alkalmazunk, akkor az összes szegmens kimenete ki van kapcsolva, függetlenül az összes többi bemenet szintjétől.
Szerintem csak a tizedes vessző előttinél, vagy követőnél működik a dolog, az összes többit láncba kell kapcsolni (RBO --> RBI)
(#) miki79 hozzászólása Dec 29, 2011 /
 
Sziasztok!
Szeretnék 50hz 1V 1A felerősíteni valamilyen félvezető eszközzel kb. 50hz 220 volt 10-20 amperre.
Mivel lehetne?
Válaszoljon már rá Valaki normálisan. Már unok a körülírásokra válaszolni fel is addtam emiatt a kérdést!
(#) speedbump válasza miki79 hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Ha nem fontos a fázis, akkor pont ez jön a konnektorból is. Ha fontos, akkor tudni kellene, hogy mire akarod használni az eszközt.
(#) Bells válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Ok öreg, gratulálok, igazad van ne legyen katyvasz !
Ahogy elnézem itt kismillió jelentéktelen téma fut. Most pont ezt pécézted ki, mert unatkozol és nem érted mi a lényege. Te sem érthetsz mindenhez ! Ha most ez zavar, ugy is kereszbe teszel . Ok. Azért mert egy valaki összekeverte a keszont a aszommal azért az egész hozzáértő bandát szivatod . Tedd meg ! Ilyen ország már ez.
(#) pucuka válasza miki79 hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Van egy apróka baj. Az 1 V - 1 A az összesen 1 W. Amit szeretnél, az 220 V - 10 (20) A, ami viszont 2,2 (4,4) kW.
Honnan szeretnéd a két teljesítmény közötti (nem jelentéktelen) különbséget pótolni? milyen külső energiaforrásból? Ugyanis minden energia átalakításnak (mai tudásunk szerint) csak veszteségei vannak.
Ezek szerint, ha az 1 V - 1 A -t átalakítod 220 V -ra, akkor ha nem lenne veszteséged, akkor is mindössze 0,0045 A -t kapnál. Annak pedig, hogy 50 Hz, a kérdés lényegét tekintve semmi jelentősége nincsen, maximum az átalakítás módját befolyásolja. Az erősítés is az átalakítás egyfajta módja.
(#) miki79 válasza speedbump hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
3 fázisú motort akarok meghajtani.Elektronikusan
(#) speedbump válasza miki79 hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Nem értek hozzá, de van egy olyan sejtésem, hogy ez nem lesz egyszerű móka. (keresés)

De majd az okosabbak biztos felvilágosítanak. Viszont az biztos segít, hogy ha minél részletesebben leírod, hogy miért van szükséged rá, mert akkor lehet, hogy tud valaki olyan megoldást, amivel kivitelezhető a dolog.
(#) pucuka válasza miki79 hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Ezek szerint, van egy 2 - 3 kW -os háromfázisú motorod. Ehhez egy olyan átalakítót készíthetsz, aminek a teljesítménye több, mint 3 kW. Ehhez egy olyan energia forrásra lesz szükséged, ami legalább 4 kW leadására képes a teljes üzemidőn keresztül. Ilyen elérhető energia forrás nem sok van, kézenfekvő a létező vezetékes energia elosztó hálózat, vagy esetleg megfelelő kapacitású akkumlátor.
(#) blackdog hozzászólása Dec 29, 2011 /
 
Kedves Mindenki!

Nagy segítségre volna szükségem!
Akad köztetek olyan hozzáértő és vállalkozó szellemű ember aki jövő hét szombatig segítene nekem Villamosságtanból felkészülni? Skype, mail stb...
AC és DC analízis a téma.
Sajnos személyesen senkihez sem tudok fordulni és egyedül nagyon nehezen megy. Sok kérdésemre nem találom a választ.
Hálás lennék, ha akadna egy ember!
Előre is köszönöm!
(#) miki79 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Adjál 100.000ft-ot és akkor megoldom egyszerűen.
Az áram forrás 220 volt egyenáram.
Csak szeretném a 1v 1a 50hz felerősíteni létezik ilyen félvezető eszköz?
(#) SKY válasza pucuka hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Ezt értem én, csak egyszer úgy használtam, hogy simán a RBI bemenet vezérlésével megoldottam, hogy ne legyen semmi a kijelzőn, viszont most hogy többet egyszerre kellene vezérelni nem működött a megoldás, csak úgy, hogy összekötöttem a RBI-t és a BI/RBO-t és ezt kapcsolgattam egyszerre, viszont a BI/RBO egyben bemenet és kimenet is ahogy az adatlapban van, a lényeg az, hogy az egy logikai kapu kimenete is, és szabad e ezt közvetlenül a tápra vagy a földre kötni (rövidzár lenne ha földre kötjük, mikor magas szintet ad ki éppen...) de fura, hogy most miért nem csak az RBI bemenettel a kijelző kioltása.
(#) Bells hozzászólása Dec 29, 2011 /
 
Huuu , látod hogy remegek a félelemtől.
Most nagyon rámijesztettél.
És még finom fagyok.
Ezentul hol fogom megnézni "hogy miért nem ég a LED-em" témákat.
Beszarok rajtad komolyan.
Énekeld el a Beatrice "Az íróasztalt elérte..." cimű nótát hogy megértsd és lenyugodj.
(#) pucuka válasza SKY hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Két választásod van, az adatlap szerint. A BI/RBO -t vagy földre kötöd, vagy szabadon hagyod. Tápra nem kötheted ezek szerint, és a földet bírja, a tápot nem. Ki tudja milyen a kimenete annak a logikai kapunak, szerintem ez csak a funkciót jelöli.
(#) Hp41C válasza SKY hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Szia!

A próbálgatás előtt mindig érdemes az adatlapot tanulmányozni! ld. melléklet.

Ha a BI/RBO be-/kimenetet közvetlenül tápra kötöd és a RBO kimenet alacsony szintet kellene kiadjon, a megendgedett maximális kimenő áramnál lényegesen nagyobb áram a kimenet tranzisztorát (aminek a kollektorában a képen a 2.4k -s ellenállás van) tönkretehette. A nyitott tranzisztor kollektorát közvetlenül a tápra kötötted...

Ez a bemenet csak ellenálláson keresztül köthető magas (táp) szitre vagy alacsony (föld) szintre...

bi-rbo.JPG
    
(#) pucuka válasza miki79 hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Ha van 200 V 20 A leadására képes tápod, akkor építhetsz egy 50 Hz, 3×230/400 V, 3 kW os invertert, aminek a kimenete meghajtja a motorodat. De ez sem lesz olcsó mulatság, és ha meg tudod építeni egyáltalán. Csak akkor azt nem értem, minek az 1 V 1A 50 Hz -es jeled.
(#) trioda hozzászólása Dec 29, 2011 /
 
Sziasztok!

Remélem nem leszek kivágva Ti biztosan jobban tudjátok nálam, hogy milyen topicban kéne érdeklődnöm. Egy 12V-os feszültség stabilizátorról szeretnék diskurálni. Kérlek mondjatok egy ilyen topicot, ami él. Előre is köszönöm!

Üdv.
(#) Bigpeterson válasza trioda hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Szia!

Íme a hőn áhított topik
(#) trioda válasza Bigpeterson hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Akkor ideteszem, csak azt hittem van esetleg pörgősebb is. Köszi.
(#) Vfrenky válasza erdgab hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Kösz az ötleteket. Próbálkozom, hátha valami bejön.
Szia
Vfrenky
(#) peter1995 hozzászólása Dec 29, 2011 /
 
Hello. Egy kis segítség kellene. Van egy audió jelem (laptom 3,5-ös stereo kimenet) és egy olyan serkezet kellene nekem ami ebből a jelből csak és kizárólag a mély hangokat engedi át. Nem kell erősítse nem kell módosítsa csak a magas és közép hangokat kiszűrnie.
Milyen iránybe induljak merre keresgéljek?
Magyarul annyi a gondom hogy nem tudomm mi a kapcsolás neve ami csak a mélyeket engedi.
(#) nedudgi válasza peter1995 hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Aluláteresztő szűrő, sávszűrő ...
(#) peter1995 válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Értem köszi. Most jutott eszembe hogy van nekem egy aktív hangváltóm mélyhangszóróhoz. Bekötöttem és nagyon jó. Csak a mélyeket engedi így tényleg csak a mélyre reagál a ledem
Következő: »»   1533 / 3972
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem