Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1532 / 3976
(#) Frankye válasza gergelyaki hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
A 4069-es IC egy hatcsatornás inverter. A FET a belső felépítésére utal, de helyette gyakorlatilag bármelyik inverter IC megfelel, csak olyan legyen, amely elviseli a széles tápfeszültség-határokat (3-15V).

Szerk.: Pucuka barátom megelőzött...
(#) Becsey hozzászólása Dec 28, 2011 /
 
Sziasztok!

Haldoklik a villanysütőnk. KI-be kapcsol egyre kissebb az a hőmérséklet amin hajlandó működni.
Egy INDESIT 511502W -ről van szó.Sajnos nem találok hozzá semmilyen rajzot-Van valakinek öttlete,hol keressem a hibát?Esetleg a hőmérő szenzor?
Kössz.
(#) gergelyaki válasza pucuka hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
De nekem egy tranyót kéne működtetni ami meg olyan frekivel (4MHz) kapcsolná a 12 volt egyent a trafóra. Ebből villanypásztor lenne, de ez még csak elmélet
(#) pucuka válasza gergelyaki hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
A 4 MHz egy kicsit sok lesz, talán adót szeretnél csinálni?
Jó lesz oda a 4 kHz is, arra már lehet jó nagy induktivitást kapcsolgatni, amivel nagy feszültséget tudsz előállítani. Gondold meg, a TV nagyfesz generátora 16 kHz -en megy.
(#) gergelyaki válasza pucuka hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Nem akartam négy MHz-es kristit betenni csak kisebbet. De amúgy jó lenne, ha egy tranyót tennék oda a fetes dolgok helyére? Vagyis nem egyet?
(#) Becsey válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Köszi de más lesz a baj.Már két éve ment minden gond nélkül.Nemrég kezdte csinálni,hogy ötlet szerűen ki-be kapcsolt.Most már 150 C felett nem megy.Aa gondoltam talán az NTK ellenállás haédoklik ezért nem ad korekt jelet.De ez csak egy tipp.Valamelyik lapon olvastam egy adatlapon ,hogy"NTK" gondolom ellenállást jelent,de nem értem mert francia oldal volt.
(#) pucuka válasza gergelyaki hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Az inverter helyére nem teheted, mert a tranzisztor bemeneti terhelése rögvest leállítaná az oszcillációt. Az inverter kimenete viszont meg tud hajtani egy kis teljesítményű tranzisztort, kapcsoló üzemben, amit tovább erősíthetsz. De a rezgések frekvenciájával le kellene menned a 100 kHz alatti tartományba. De továbbra sem értem, miért szükséges a kristály. Az ilyen alacsony frekvenciájú kristályokat különben is másképp kell berezgetni.
(#) speedbump hozzászólása Dec 28, 2011 /
 
Sziasztok,

A csatolt áramkör helyesen van megtervezve? (egy analóg bemenetet olvasva a hőmérséklet függvényében kapcsolja vagy nem kapcsolja a relét). A PCB-n az AC vezeték 80mil széles. Ez elég? Milyen tervezési hibákat vétettem, illetve hogyan lehetne kiküszöbölni őket?

A digitális rész egy fali USB tápról kapná a ménkűt.

köszönöm a segítséget.
(#) Hp41C válasza speedbump hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Az AC rész és a többi között minimum 7.5 mm fóliamentes részt hagyj ki.
(#) Becsey hozzászólása Dec 28, 2011 /
 
Sziasztok!

Kicserélhetem a 20uH-s tekercset 22uH-s re büntetlenül?
Köszi.
(#) pucuka válasza Becsey hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Ki, mivel az csak zavarszűrő.
(#) Vfrenky hozzászólása Dec 28, 2011 /
 
Szevasztok!
A nyomtatónak (CanonIP6850 tintasugaras) semmi baja nem volt, használtam már egy hónapja, úgy 3 hét szünet után megint bekapcsoltam és kiírta, nem észlel nyomtatófejet vagy ami van nem kompatibilis.
Ki tudna segíteni? Van valami ötlet?
Kösz. Vfrenky
(#) proli007 válasza enree hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Hello!
Egy kis adatátvitel..
- Ha egy optót kell meghajtani, akkor felesleges más áramkört is betenni.
- A 20m kábel akkor számít, ha ellenállása megakadályozná, az opto működését. Vagy is a vezeték ellenállása olyan nagy lenne ami már jelentősen korlátozná a Led áramát.
- 12V tápfeszültség esetén, ha az opto Led-el sorba egy 1kohm-os ellenállást teszel, akkor kb. 10mA lesz a Led árama. Egy 0,22mm^2 keresztmetszetű vékony vezeték ellenállása 20m távolság esetén (oda-vissza az 40m), kb. 3ohm. Vagy is a Led előtét ellenállása 1000ohm-ról 1003ohm-ra növekedne. Szerinted gond lenne?
- A kapcsolásod eleve sokkal zavarérzékenyebb lenne, mint egy opto sima ellenállással. Egy opto csak akkor ad t, ha a Led-en "tényleges" áram folyik. A Led és az optotranyó áram viszonyát az adatlap CTR paramétere mutatja meg. Vagy is általában azt ismerteti, hogy 10mA Led-áram esetén, a fototranyó kollektorában hány mA áramra számíthatunk. Vagy is helyesen megválasztott kollektoráram (kollektor ellenállás) esetén, a Led-en legalább néhány mA áramnak kell folynia.
Az egyszerű tranyós kapcsolásod, viszont akkor működteti a diódát, ha a bázis-emitter feszültség 600mV felett van. Ehhez az 1kohm-os lezáró ellenálláson miatt legalább 0,6mA áramnak kell folyni.
De ha a vezetékre pld. kapacitív úton zavarjelek ülnek rá, akkor a tranyó bizony jelet fog adni.
Az optó áramhurokban működik, ahol a zavarjelek, sokkal nehezebben bújnak bele a vezetékbe (áramkörbe). Vagy is az opto alkalmazása, eleve biztosítja a zavarmentesebb működést.
Feszültség vezérlés is lehet, de akkor a bemenetnek illik hiszterézisesnek (Schmitt trigger) lenni.
Tovább lehet fokozni a zavarérzékenységet, egy bemeneti integráló RC taggal. Ez akkor alkalmazható hatékonyan, ha az adatátvitel lasabb mint az időállandó, mert az integráló fokozat csökkenti a maximális adatátviteli sebességet (kiszűri). És olyan hatékony, amilyen arányban áll az integrálási T=R*C idő a tranziens zavar idejével (frekvenciájával)...
üdv! proli007
(#) Daemon09 hozzászólása Dec 28, 2011 /
 
Sziasztok!

Összegyűlt itthon elég sok laptop inverter, hogyan tudnám letesztelni őket laptop nélkül?
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) erdgab válasza Vfrenky hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Én semmit nem értek a nyomtatókhoz,de volna néhány gondolatom.A hibát sok minden okozhatja,rossz érintkezés a fejnél,hibás lett a fej valamitől,nincs rendesen a helyén,tinta folyt rossz helyre,hibás maga az érzékelő vagy nem jut vissza a kellő jel,program hiba a nyomtatóban (akármitől),beszáradt a fej és esetleg emiatt fut ki hibára,jobb ötletem nincs,bocs.
(#) Becsey válasza pucuka hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
kössz.
(#) szucsip hozzászólása Dec 28, 2011 /
 
Sziasztok!

Van egy kis gond. Elkezdtem javítani egy tápot. Egy szakadt ellenállást kicseréltem, de vissza kéne tennem a NYÁK-ra egy beékelődő nyákot (nem tudom mi a rendes neve a megoldásnak). A gond az, hogy kétoldalas, furatgalvanizált a NYÁK, és eldugítottam a furatokat. Egy olyan kicsi nyákon vannak a vezérlés alkatrészei, mint amilyen Lorylaci új cikkében is szerepel.

http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/files/744/vezerlos.jpg

A kérdésem az, hogy miként tudom azt visszavarázsolni? Ónszippantó nem működik jól, nem szippantja ki a fémet, túl kicsi a lyuk. Fúrom meg nincs, ami kellően vékony lenne. Bár ha más megoldás nincs, át fogom fúrni... :S
(#) proli007 válasza szucsip hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Hello!
Próbáld meg egy 0,6-os injekciós tűvel. (Egyik oldalon a páka, másikon a tű.) De előtte tegyél rá friss ónt, hogy legyen ami a hőt átvezeti. Mert az igazság odaát van..
üdv! proli007
(#) gergelyaki válasza szucsip hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Ezzel mi a baj? Nyomd vissza a helyére és kész.
(#) zolika60 válasza szucsip hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Varrótű a megoldás.
(#) gergelyaki válasza szucsip hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Ja értem eldogolt a lyuk.
(#) blackdog hozzászólása Dec 28, 2011 /
 
Sziasztok!

Van egy 3 fázisú gépem aminek elhalt a vezérlő panelja.
A panel kap L1 N L3 tápot.
Ezután L1-L3 1-1 üveg biztosíték majd 1-1 varisztok.
Ezután kicsit elkeveredtem mert ellenállásokkal és pár diódával variálva megy a kapcsolás 4db optocsatolóra. NEC2501
Valahol itt sejem a hibát mert 2 ellenállás elég kormos.
A lényeg:
Hogyan tudok neki itthon 1 fázisról tápot adni?
Hogyan lehetséges, hogy L1-L3 fázist két diódával és pár ellenállással úgy egyenirányít, hogy a 4db opto LED-je működik?
(#) szucsip válasza proli007 hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Köszönöm!

Meg zolikának és simpinek is. Kipróbálom, hátha...
Eddig egyszer volt a kezemben normális ónszippantó, annak teflonos volt az eleje, vagy hasonló, de jó létzáró volt. Azzal biztos menne...
(#) gergelyaki válasza blackdog hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Dobj fel egy fotót!
(#) djtyber hozzászólása Dec 28, 2011 /
 
http://en.kingofsat.net/
HASZNOS MINDENKINEK AJÁNLOM AKI MÜHOLDAKAT KERES..
(#) djtyber válasza Action2K hozzászólására (») Dec 28, 2011 1 /
 
AZÉRT HA BUTASÁGOT IRSZ ..BÁRMINT MEGBÁNTOD AZ ÁLTALAD FELSOROLT IDEGENLÉGIÓSÓKAT....KÖZTÜK PL ENGEM IS..."TISZTELET A KIVÉTELNEK"
CSAK ENNYIT KELLETT VOLNA MÉG IRNOD..KÖSZZ-BOLDOG UJÉVET.REMÉLEM MIKOR AZ A SOK ÁLTALAD BÉNA SZAKEMBERBÖL VALAKI A HÁZADBAN SEGITT AZÉRT GONDOLSZ A BUTA SORAIDRA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(#) blackdog válasza gergelyaki hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Holnap dobok fel képeket.
Annyit haladtam, hogy az a két dióda Zéner így feltételezem, hogy azzal stabilizál.
Sajna nem tudom, hogy mi a típusa. Méretre akkora mint egy 1N4148

z-dióda.jpg
    
(#) kendre256 válasza speedbump hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Én a 230V-nak mindkét ágát megszakítanám, mert így a "kikapcsolt" berendezésben is ott maradhat a fázis (kivéve, ha nem csatlakozós, hanem fixen bekötött, és a fázis van megszakítva). A relének van még érintkezője, azt fel lehetne erre használni.
A panelterven pedig nemcsak az AC és a vezérlés között hagynék minél nagyobb távolságot, hanem a 230V-os vezetékek között is.
(#) eSDi válasza djtyber hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Én a helyedben nem kiabálnék egy 13 napos regisztrációval! Vagy ráléptek talán?

Fórumszabályzat!

Amúgy meg februárban hol volt még az új év...
(#) mylan14 hozzászólása Dec 29, 2011 /
 
dc *
Következő: »»   1532 / 3976
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem