Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Épp várom a rendelésem a HEStore-ról,és lenne egy kérdésem: (többek között)rendeltem egy 12 voltos,1,2 Ah-s riasztó akkut Bővebben: Link feltölthetem az egyszerű autós akku töltővel is?Bocsánat,ha hülye kérdést tettem fel,de ha megérkezne,és lemeríteném,nem merném a 15 éves autóakkumulátor töltőre felrakni csak úgy.. Üdv!
Sziasztok!
Valaki elmagyarázná, hogy ez a kapcsolás mit is csinál tulajdonképpen? Köszi
Egy-egy RGB LED-csoport "binárisan számol". Minden csoportban más színű LED van kötve az adott helyiértékekre. Egyes LED-ek kétszer-négyszer olyan gyorsan villognak mint mások. Lehetne idődiagramot is rajzolni, de azt inkább hagyom... A LED-ek különböző elhelyezésével (már ha nem egy tokban vannak) rengeteg variációt ki lehet alakítani.
Laikusan: összevissza villognak a LED-ek.
Köszi a választ!
Szóval akkor nem azt csinálja, hogy a 3 színt váltogatja egymás után, ha mondjuk csak 1 rgb ledet teszek rá., hanem össze-vissza villogtatja gyorsan?
Én valami ilyesmit szeretnék készíteni, de PIC nélkül. rgb színváltás
Sziasztok
Én egy kezdő vagyok s szeretnék építeni egy olyan kapcsolást amelyben CMOS IC van. pl?: Bővebben: CMOS 4001 Megértettem működési elvét, de nem tudom hogy ezt mivel lehet táplálni. A pozitív bemenő áram lehet-e mondjuk egy 12V-s aksi +fele? Mi az a 0V, hogyan lehet olyat előállítani? Előre is kösz a segítséget.
Ha csak az első helyre kötsz rá egy RGB LED-et (és tudnak keveredni a színei), akkor a következő színek lesznek egymás után:
fekete-piros-zöld-sárga-kék-lila-kékeszöld-fehér-fekete.... stb. Nem folyamatosan mennek egymásba a színek, hanem átkapcsolnak.
Hát ezzel nem is lenne nagy baj, mondjuk a fekete az kicsit érdekes, de ez részlet kérdés. Azt meg tudnád, mondani, hogy egy szín kb. meddig világít? Vagy erre van a 100k potméter rajta?
Sziasztok.Szeretnék építeni egy ilyesmit mint ami a képen látható.Azt a vékony tengelyt szeretném meghajtani egy motorral(még azt sem tudom hogy milyen motorral),aztán a tengely meg pörgetné a két kerek polcot amin kb 3-3 üveg lenne.(kb 5 kg). Szerintetek milyen motor szükséges hozzá? (van nekem egy pickup -motorom -gondolom az elég lenne áttéttel.
A másik kérdés hogy mivel tudnám megcsinálni hogy nagyon lassan pörögjön?.(egyszer próbáltam egy multivibrátorral csökkenteni a motor fordulatszámot csak az volt a baj hogy annyira nagyon lassan pörgött hogy inkább azt lehetett rajta érezni hogy rezeg-tehát próbálna elindulni aztán ha picit feljebb húztam a potmétert akkor meg már gyorsan forgott). Előre is köszönöm a segítséget. Üdv.
Sziasztok a tda 2822 helyett van ami jó lehet? Ebbe kellene. http://translate.google.com/translate?sl=ru&tl=tr&js=n&prev=_t&hl=t...1-0-64
Igen a 100k potival tudod az 'időt' állítani.
Az remélem feltűnt, hogy ebben a kapcsolásban nincs 1db RGB LED sem! Víztiszta Kék, Zöld, Piros ledekkel 'emulálja' az RGB hatást.
És nem lehet helyettük 1db RGB ledet használni?
De használhatsz közös Katódú RGB ledet. Így összesen lesz 3db LED a kapcsolásban.
Szerintem kevésbé lenne látványos.
Megpróbálhatnád az LM386-ot, persze át kell tervezned...
Lehet kapni kis fordulatű mototrokat. Pl a mikro tényérforgaatója. 15fodrt/perc talán.
Sziasztok! Találtam egy olyan kapcsolást ahol vezeték nélkül lehet működtetni egy ledet Bővebben: Link a kérdésem annyi lenne, hogy a hatótávnövelhető? Illetve az áramot lehetne erősíteni? Pl egy villanykörtéhez.
Aha köszi. Eszembe se jutott volna.
![]()
Szia!
Menj ki a bolhapiacra,és vadássz egy videójátékhoz való kormányt!Szétszeded,és kiveszed a motort belőle.De vigyázz,mert nem mindegyik ilyen!Én is ilyenből bontottam ki egy elég szép motort.Jó lassan forog,és mintha lenne nyomatéka..Szerintem 5 kg-hoz bőven elég egy ilyen.. Üdv!
Okés,köszi,valahonnan csak beszerzem valamelyiket. Van egy Microsoft kormányom ha nem más belerakom abból
![]()
Tudna valaki segíteni rajtam?
Az adatlapja (pdf) szinte mindent elmond. Az akku + oldala a +12V és negatív oldala a 0V. Ez utóbbit GND-nek, vagy testnek is szokták nevezni. A kapcsolási rajzokon egy fejtetőre állított T betű, aminek meg van vastagítva a feje.
Kösz szépen. Vannak elektronika alapismereteim, csak az hozott zavarban, hogy ott +9V, 0V van feltüntetve, nem esetleg a földelés. Innen látszik menyire hiányos a tudásom...
![]()
Az még nem baj. Olvasgass, tanulj, megéri!
![]()
Valaki tudna segíteni abban, hogy ebbe a kapcsolásba miért kell az a fetes valami? Nem jó oda egy tranyó?
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/seged_orajel_generator.h...%3E%3E
Bocs, de én itt egy deka FET-et sem látok.
![]() Szerk.: Közben megtaláltam, a CMOS-ra gondoltál, a leírásban.
Arra gondoltam. De ugye a fet az egy tranzisztor de minek kell oda ilyen logikai áramkör.
Sziasztok! nagyon kezdő vagyok. Szeretnék összerakni egy LED lámpát. Egyszerűre gondoltam hálózatról működtethetőt. Nem kell, hogy túl nagy fénye legyen. Kinéztem hozzá egy multilook ledet (20-28v) e10es foglalattal szeretném működtetni. Kérdésem az lenne, hogy az adaptert ami lecsökkenti a feszültséget, hogyan tudom rákötni és milyen adaptert vegyek hozzá??? Válaszotokat illetve segítségeteket előre is köszönöm. Tündi
Mert abban a tokban négy ilyen áramkör (logikai inverter) van, ráadásul Schmitt triggeres, és nagyimpedanciás bemenettel. Egyébként abban sincs sokkal több pár (FET) tranzisztornál. Így az elválasztó inverter kimenetén korrekt (CMOS) logikai szinteket kapsz. Bipoláris tranzisztorral mindezt nehezebben lehetne csak megvalósítani.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |