Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2003 / 4005
(#) uv142 hozzászólása Máj 27, 2013 /

Üdv!
Következő a problémám: egy nyomógombbal kéne néhány ledet kapcsolnom úgy, hogy az első nyomásra az 1. led kapcsol be a másodikra a 2. a ... Sajna a PIChez nem értek még, tehát ez előre is kiesett. (Ha van már ilyen probléma máshol leírva, akkor bocs a zavarásért.)
Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2013
(#) tib12 hozzászólása Máj 27, 2013 /

Hali mindenki. Van egy FM transmitter IC-m. Itt az adatlap. Csak annyit szeretnék hogy ugye a PA-OUT az antennáé? Köszi előre is.
(#) kadarist válasza silent15 hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Nagyon finoman fog átmenni, mert a fotodióda nem kapcsoló.
(#) lif3tim3 hozzászólása Máj 27, 2013 /

Sziasztok! Segítene nekem valaki kondenzátort azonosítani? Tudom elég ciki, de ez van. Engem erre nem tanítottak meg és ezzel még nem találkoztam. Két külön képet teszek fel.
Az elsőn SMD a másodikon a hagyományos nem felületre, hanem nyákon átvezethető "száras" látható.
A feliratok értelmezése nem tiszta számomra. Valaki el tudná magyarázni? (a feszültséget értem rajta) Köszönöm előre is a segítséget!
(#) kadarist válasza tib12 hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Szia!
A Power Amplifier kimenetet az antennára kell kötni.
(#) kadarist válasza lif3tim3 hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Szia!
550µF 2,5V
100µF 25V
330µF 2,5V
330µF 6,3V
(#) silent15 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Szia, hogy érted, hogy finoman? Kifejtenéd?
(#) lif3tim3 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Ó nagyon köszönöm.
A második képen van még egy amit nem értek.
13AH
271
16
ez van rajta 16V és a többi?

Köszönöm!

Átmenettel, tehát nem hirtelen emelkedik a feszültség egy bizonyos fényerősségnél, hanem a fényerősséggel arányosan változik a nyitófeszültség egy bizonyos tartományon belül

Ebben nem vagyok biztos, talán 270uF.

Tehát akkor ha a szenzoron van szűrő pl 850nm , és mondjuk el van szigetelve külső fényforrástól, és így világítok rá pár cm-ről egy 850nm-es leddel, akkor azért várhatok olyan 5V-ot ? (6V tápnál?)

Hálásan köszönöm. Ezeket lehet helyettesíteni a "hagyományos" kondikkal? (kivéve ha SMD)

elko.jpg

(#) lakospeter hozzászólása Máj 27, 2013 /

Sziasztok!

Van egy elméleti kérdésem. Ha egy 2x15V-os névleges szekunder feszültségű trafó után stabilizálok 2x15V egyenfeszültséget, és a pozitív oldalon a stabilizátor után leesik a feszültség 15V alá (üzemi terhelésen), azt a problémát megoldhatná ha a trafót izmosabbra cserélném (mondjuk 50mA helyett 80mA a szekunder oldalon), vagy csak nagyobb szekunder feszültség javítana a helyzetemen? Azt most nem tudom megmondani, hogy a mostani megoldásban az 50mA-t kiveszem-e a trafóból, de gondolom nyilván számít...

Köszi!

Várhatsz, de azt vedd figyelembe, hogy fény hatására folyik át több áram rajta, tehát akkor mérhetsz a sarkain nagyobb feszültséget, ha nem éri fény. Ez a mezei fénydiódára vonatkozik és nem az erősítővel vagy komparátorral egybeépített változatokra.

Lehet helyettesíteni csak használj kis soros ellenállású (low ESR) típusokat.

Oké, köszönöm, nekem ennyi elég, csak legyen 2 elég jól elkülönülő jelem, köszi!

Nagyon köszönöm a segítséget!
(#) k_h válasza silent15 hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

Valaki erősítsen meg, mert nem vagyok biztos benne. De ha jól tudom legyszerűsítve a dolgokat; akkor fototranzisztor az fény hatására változtatja az ellenállását, míg a fotodióda hasonlóan a napelemekhez feszültséget generál, aminek a "teljesítménye" függ a fény erejétől.
(#) nedudgi válasza k_h hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

Nem. A fotódióda záróirányú áramát változtatja, és kellően nagy fény esetén akár feszültséget is generálhat.
(#) enree hozzászólása Máj 28, 2013 /

Sziasztok!
Az 1N4148 és 1N4007-es dióda közt a feszültség és áram határokon kívül van valami nagy különbség? Karakterisztika, ilyesmi?
(#) pjg válasza enree hozzászólására (») Máj 28, 2013 / 1

Nem igazán.
(#) enree válasza pjg hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

Köszönöm!
(#) kadarist válasza enree hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

Elég nagy különbség van, mert az 1N4148 egy gyors kapcsolódióda az 1N4007 meg jóval lassabb egyenirányító.
(#) jokiss80 hozzászólása Máj 28, 2013 /

Sziasztok !

Teljesen kezdő vagyok és szeretnék egy olyan kapcsolást építeni, ami kapcsol pl egy ledet, ha megszakad az áramkör. Ténylegesen arra akarnám használni, hogy őrizzek vele kaptárakat és ha megszakad az áramkör , akkor kezdeményezzen mobil hívást (van egy telefonom, ahol a hívás gomb ki van vezetve). Az alapkapcsolások között találtam egyet, ami akkor kapcsol ki, ha zárom az áramkört . http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/elektronikai_alapkapcsolasok_...z.html
Ezt fel tudnám használni stabilan, biztonságosan, kevés áramfelvétellel a fenti célra ?

Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) etm hozzászólása Máj 28, 2013 /

Sziasztok! Én szeretnék megtalálni egy zselés akkutöltőnek a kapcsolási rajzát,de nem tudom hogy kell beírni a keresőbe,mivel biztos nem magyarul kell keresni. A töltőn azt írja hogy a típusa SP 120 48 VOLT. Ez 220-ból csinál 48 voltot. Tudna-e valaki segíteni?Köszönöm!
(#) CippyO hozzászólása Máj 28, 2013 /

Üdv Uraim!

Egy apró, bár sajnos tudásomat meghaladó feladatba vágtam, így a nálam Profibbak segítségét kérném!
Szeretnék a bringámra világítást, de valami komolyabbra gondoltam, mint egy kínai bringa-lámpa. Így eddigi ismereteim szerint körülnéztem, és a legjobbnak találtam egy Power LED beépítését. Igen ám, de ehhez kell egy meghajtó elektronika is, így utána néztem, és találtam is egy számomra tetszetős kapcsolást, ami egyszerű is: http://www.instructables.com/id/Power-LED-s---simplest-light-with-c...#step1

A gondom ott kezdődik, hogy bár az ellenállásokkal még elboldogulok, a tranzisztorok már kifognak rajtam.. Nem tudom, hogy mit kell nézni, milyen értékeknek kell megfelelnie, milyen típusúnak kell lennie, stb...

Ebben kérnék segítséget, mit-hogyan? A tervem, hogy 1 cella lipo akkuról kapná a tápot(3.5-4.2V), és egy 1W-os fehér, és egy piros Power LED, akár külön-külön elektronikával. A ledeket, és minden mást is innen, a HESTORE-ról szeretnék venni. A kiszemelt ledeknek 350mah az áramfelvételük. Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv. CippyO
(#) pjg válasza CippyO hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

A kollégám (TV szerelő) hónapokig piszmogott ilyen bicajlámpával. Azután vett egy kínait 5 ezerért és örül neki. Éjszaka hajt napi 50km-t. Azt mondja jól látja az utat.
(#) kadarist válasza CippyO hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

Szia!
A tranzisztortípusok is szerepelnek a leírásban.
(#) pjg válasza CippyO hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

(#) CippyO válasza pjg hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

Köszönöm a válaszokat, tetszik ez a lámpa, és szerintem rendelek is egyet.
A gondom viszont az, hogy szeretnék építeni. Szeretném tudni, hogy mit-miért-hogyan, hogy működjön a dolog. És nem mellékesen, hátra is kéne valami...
Következő: »»   2003 / 4005
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem