Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Jobb oldalon miért ne lehetne a test? És a fémháznak mi köze van ahhoz, hogy melyik láb milyen potenciálon van?
Sziasztok! Csináltm egy H hidat BD241C-tranzisztorral és egy mikrovezérlő kéne kapcsolja. A tranzisztor és a mikrovezérlő közzé Bázisellenállásnak elég 1k?
Jó mindeg, rendben. Tévedtem és lehet nincs igazam, de régen emlékeim szerint voltak olyan potik a rádiókba, erősítőkbe, hogy kifejezetten érzékenyek voltak rá, ha a testet nem középre kötöttem vissza. Ugyanis csak középen volt hajlandó elfogadni a testet. (ezek általába fémházas potik voltak)
Kevered. Az igaz, hogy a fémházas potik házának a földelő kivezetése középen volt, de az nincs előírva, hogy hogyan kötöd. Azt a felhasználás mondja meg, a házat mindíg földre, testre kell kötni, de ez nem minden esetben egyezik meg a poti jel szempontjából hideg végével. Gondolj csak a "lepke" hangszínszabályzóra, vagy egy balansz potira.
A labortápom fesz és áram-állító potijai lesznek. Készítek épp egy fényképet hogy hogyan kell bekötni a panelba a potikat, LED-eket stb. és ehhez kellett tudnom hogy hogyan vannak pontosan a lábak. Egyébként mindegy hogy mire kerülne felhasználásra, mert csak annyit kérdeztem hogyha eltekerem teljesen jobbra akkor a középső lába melyik szélsővel lesz rövidzár. Ha azt kérdeztem volna hogy melyik irányba lesz nagyobb a hangerő vagy nagyobb a feszültség akkor már lenne esetleg jelentősége a felhasználásnak de direkt ilyen egyszerűen kérdeztem nehogy félreértés legyen. Mindegy, köszönöm a segítséget mindannyitoknak! Még nincs kész de ilyesmiképp fog kinézni:
Simpi megmondta. Ha szembe nézel a tengellyel, és a kivezetések lefelé állnak, akkor ha jobbra(óramutató járásával megegyező irányba) tekered, akkor a középső a jobboldali szélsőhöz fog felütközni. ~ 0 Ohm
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2013
A tengelyhez van rögzítve a csúszka, ami pedig a középső lábhoz csatlakozik, ezért logikus, hogy ahhoz a lábhoz fog közelíteni a csúszka, amely felé közelíted (fordítod) a tekerés által.
Üdvözletem!
Mivel teljesen amatőr vagyok a témában, szeretnék segítséget kérni! Adott egy Edifier p3060-as hangrendszer. Egyetlen gondom van vele, hogy a basszus hangerejének potija, a mélyláda hátuljába van beépítve. Kiváncsiságból szédszedtem és megnéztem. Kis panelra van ráforrsztva, nagyjából semmi extra. Ezt szeretném meghosszabbítani, hogy legalább a számítógép asztalig felérjen és ne kelljen az asztal alá mászni ha szabályozni akarom. Olvastam pár dolgot erről, pl. kiforrasztani, kábellel kivezetni stb. Pontosan milyen kábel kellene a meghosszabításáshoz? Gondom nem valami vékony fülhallgatókábel... Ha kell, tudok képet is csinálni, de csak holnap. Előre is köszönöm a segítségeteket. A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2013
Üdv!
Hogy kell kiszámolni a vezeték vastagságát hogy 12V-on legalább 20A-t bírjon. Rövidzár esetén van egy 15A biztosíték ami megszakítja a tápot, de gondolom a vezetéknek többet kellene bírnia. Előre is köszi a segítséget.
20A az 20A 12 volton is.Minimum 3mm-res huzal kell, de ajánlottabb a 3.5mm-res.
Hello!
- Elsőként az a kérdés, mekkora feszültségveszteséget engedhetsz meg magadnak. - Másodsorban, hogy milyen hosszú a kábel.. A feszültség veszteségből és a terhelőáramból már kiszámolható a kábel maximális ellenállása. Ha pld. 1V-ot csökkenhet a feszültség a kábelen, melynek hossza 10m, akkor a kábel ellenállása R=U/I=1V/20A=0,05ohm lehet. Természetesen ennek felét kell venni, mert a kábelben a villany oda-vissza megy. (Vagy is a megtett út kétszeres hosszúságú.) Így a kábel ellenállása 10m hosszon, 0,025ohm (25milliohm) lehet maximálisan. A vezető ellenállása R=Rho*l/A képlet adja. (Rho a vezeték fajlagos ellenállása. Ez vörösréz esetén egy méter hosszú és egy négyzetmilliméter keresztmetszetű vezetékre van megadva, ami kb. 0,017Ohm. "l" (kis ell) a vezeték hossza méterben, "A" a keresztmetszete négyzetmilliméterben.) Te nem a vezeték "vastagságára", hanem keresztmetszetére vagy kíváncsi. (Üzletben is ez szerint árusítják.) A képletet átrendezve A=Rho*l/R= 0,017*10/0,025=6,8mm^2. Nos, ez már ne megy vékonyka kis valami.. üdv!
Értem, köszi. Megpróbálok saját számításokat végezni a képleteid alapján. Amit csinálni akarok az motorelektronika. Van egy 12V-os akksi aminek a (-) pólusa a vázra van kötve, a (+) -ra pedig egy 15A biztosíték van.
Nem hiszem hogy valaha is lenne ekkora terhelés mert ha jól számoltam akkor kb: 200W terhelés kellene a 12V -on hogy kilője a 15A -es biztit, de lehet valami zárlat és akkor bírnia kell a vezetékeknek is legalább annyit mint a biztosítéknak. Át akarom húzni az egész elektronikai rendszert és ki kell számolnom a vezetékek keresztmetszetét. A vezetékek hossza 30cm - max. 1m -ig. Így a vezeték ellenállása jelentéktelen. A feszültség viszont csökkenhet ami ha jól sejtem akkor ugyanakkora Watt teljesítménynél növelheti az áramerősséget ami pedig szintén vastagabb keresztmetszetű vezetékeket igényel. ujfalusi: köszi, de egy kicsit sokallom a 3.5mm est. Az előző kábelezés 1mm-es vezetékekkel volt felszerelve. Az átlagos fogyasztás 40 - 60W ami 12V-on 5A-t jelent ha jól számolok, de javítsatok ki.
Hogyan kell kiszámolni a megfelelő bázisellenállást tranzisztorhoz? Eddig mindig saccolva raktam, aszerint, hogy máshol volt, de pontosan milyen képlet van rá?
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2013
Te sokallod Ő nem! Mert villanyszerelésnél vannak szabályok (táblázatok) hogy mekkora terhelőáramnál milyen keresztmetszetet (áramsűrűséget) illik használni.
Mert egy kábel/vezeték számításánál, igazából nem csak ezek az egyszerű számítások jönnek szóba. Nem mindegy, hogy a vezték mennyire melegszik, milyen a hőelvezetés, egy vezetékről van szó, vagy kábel/köteg stb.-ről van-e szó. Egy 20m-es hosszabbítóra ráteszel egy 2kW-os fűtést, vagy egy sarokcsiszolót, az nem mindegy. Mint az sem, hogy feltekerve használod a hosszabbítót, vagy kifektetve. Mert feltekerve, tuti összeég. Kifektetve meg csak meleg lesz. Az, hogy ezelőtt 1mm-es kábel volt, az egy dolog. Azt legfőképpen az anyagi meggondolások,mint műszaki megalapozás határozta meg. Avagy.. Miért is kell áthúzni? Nem szép színe van a drótnak? Lehet nem.. De egy biztosíték sem olyan, hogy 15A-en semmi gond, 15,1A-en meg kimegy..
Hello! Kicsit keress "bázisellenállás" "béta" "Ic/Ib" jeligére.. üdv!
Pld..
Sziasztok!
RGB ledet szeretnék zenére villogtatni ezt hogy lehetne megoldani ?
Bővebben: Link, de nézz szét a topicban, 14 oldal erről szól!
Ra kerestetem "scanerneon" de nem talatam temat rola, azt szeretnem megkerdezni hogyan tudnam mukodtetni, milyen aramkorol, esetleg rakotheto takarekos ego aramkorere?
Ózont termel, ne nagyon tüdőzd le!
Jól számoltam? BD241C bázisellenállás számolás:
min dc gain=65 ic=0,5A Vb=(5v-0,7v)=4,3v Ib=(500mA/65)*10=76,92 R=[4,3v/(76,92*4)]*1000=14 ohm Ezek alapján számoltam: Bővebben: Link
Ez már eléggé ki van biztosítva. először a szükséges bázisáram 10-szerese, azután még ennek a 4-szerese...Ennyi erővel a terhelést is ráköthetnéd szinte.
( 46mA/110 = 4.18uA ??? ) A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2013
Akkor használhatok 10 ohmosat? mert ilyen van itthon sok?
Inkább 10k Ohm -ot. De 4,7k Ohm -mal nem hibázol nagyot.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2013
Sziasztok,
relé logikát szeretnék (=kellene) rajzolnom, hogy a villanyszerelők be tudják kötni a dolgokat. Sajnos nem találtam ehhez használható programot (az EZschematic volt a legközelebb de a 80-as éveket idéző software gyorsan kiábrándított). Az egész a létra diagramhoz hasonlít de nem PLC programról beszélek. Csatoltam két fotót arról, hogy miről lenne szó. Ha valaki tudna ajánlani erre képes programot azt megköszönném ha megírná.
Nem a hangszóróhoz kell, egy mikrovezérlővel akarom kapcsolni egy H-Hidat.
Helosztok.
A kereszttekercses műszereket miként kell cél ic nélkül meghajtani? Van egy e32 fordulatmérőm és szeretném pichez kötni. Egy merült 9v os elem segítségével arra rájöttem hogyha az 1. tekercsre adom a villanyt kitér 2500 ig, 2500 től kb 5200 ig a másik tekercsnek kell tápot adni, e felett pedig az elsőre fordított polaritással. Gondoltam majd H híd + pwm mel jól megvezérlem, de az egyes tekercsre kötött fűrészfog alakú kitöltési tényezőjű jel nem azt csinálja, amit én szeretnék. Próbáltam egy 5k s potit elé rakni és belőni az optimumot, de nem nagyon megy. Egyáltalán nem lineáris a kitérés a kitöltésre. Mit tegyek?
Hello! Nem csak számolni, gondolkodni is kell, és annak következményeiről is.
- Ha az áramkörben az 5V-ról egy 100ohm "lóg le" akkor hogy lesz ott 500mA áram? 5V/100ohm=50mA. - Ha kapcsoló üzembe megy, akkor a bázisáramnak 5..10-szer nagyobbnak kell lenni, mint szükséges. De a megengedhető szaturációt is figyelembe kell venni. Ha nincs kihegyezve a dolog (mint itt) az 5-szörös bőven megteszi. (Valamint 50mA-nál a BD241-nek már 100 körül lesz a bétája, hála égnek.) A szükséges bázisáram így Ib=5*Ic/Béta=5*50/100=2,5mA. - Ha erre számolod az ellenállást, akkor 4,3V/2,5mA=1,72k. Vagy is egy 1,5kohm-os megfelelő. - De illik vissza is számolni. Mert.. Mi van ha egy kimenetet megterhelsz a bázisárammal? Biztos leadja az 5V feszültséget amiből kiindultál? Ezt mindig vissza kell ellenőrizni a meghajtó IC adatlapján. Valamint gondolj bele, ha 10ohm-ot tennél a bázisba. 4,3V/10ohm=430mA Elbírná ezt a meghajtó? Nyilván nem. Vagy is a maximális kimeneti áramával hajtaná a tranyót, semmiképpen nem 430mA-el. Mert egy fokozatnak van kimenő ellenállása. (Még ha az korrekten "ohm-os értelemben" nem is határozható meg, azért inkább a kimenet terhelésére létrejövő feszültségesést (kimeneti feszültséget) adják meg.) Az mindig sorba kapcsolódik a bázisáramot korlátozó bázisellenállásoddal. Aztán a kimeneti áramtól vagy hasmenést kap a kimenet, vagy nem.. (A képleteknél célszerű mindig felírni a mértékegységet, valamint V/mA=kohm lesz és fordítva.) üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |