Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2422 / 3983
(#) Hilo válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Nov 9, 2014 /

Köszönöm.
(#) sita válasza kadarist hozzászólására (») Nov 9, 2014 /

Köszönöm a gyors választ!
(#) sita válasza kadarist hozzászólására (») Nov 9, 2014 /

Kiegészítve előző válaszomat: az általad megadott LINK szerint:
a "39Ω R0207" ellenállás tűrése valóban 1%, viszont
a "0,15Ω KR112 RR W5" ellenállás tűrése 5%,
Még egyszer köszönöm a segítségedet.
sita
(#) Warloxk hozzászólása Nov 9, 2014 /

Sziasztok!

PC ATX táphoz keresek "18awg" sodrott kábelt ami ha jól tudom akkor 1mm-esnek megfelelő kábel.
Tehát ez megfelelő lehet Link vagy elég az 1x0,75mm2?

Ha jól tudom akkor a 18awg az 0.823mm2, a PC táp javítása témában már kérdeztem de ott nem kaptam választ, lehet rossz helyen kérdeztem.

Köszönöm,
Péter
(#) kadarist válasza Warloxk hozzászólására (») Nov 9, 2014 /

Szia!
Mire fel ez a nagy precizitás? Használj 1mm2-es vezetéket.
(#) Warloxk válasza kadarist hozzászólására (») Nov 9, 2014 /

Szia!

Rendben köszönöm, akkor az 1mm2-es vezetéket használom.
(#) moltam válasza Fidel hozzászólására (») Nov 9, 2014 /

Nem hiszem hogy stab, szerintem direkt usb hez való cél fet, overcurrent kimenettel.
(#) aramis válasza proli007 hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

Kösz a választ.De Én voltam a ludas.Nem jó az az egy uch21 most jöttem rá.Nem szakadt a fűtőszál mert a többi cső világít de nem jó a cső.
(#) kadarist válasza aramis hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

A levegős csövek katódjai hajlamosak nem felizzani a levegő hővezető képessége miatt.
(#) FlashFWD válasza FlashFWD hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

Idézet:
„Sziasztok!

A slusszkulcsomon az ajtókat záró gombbal fel tudom tekerni az ablakokat ha... folyamatosan nyomva tartom a kulcson a gombot.
Hogyan tudnám elérni, hogy ne kelljen nyomva tartanom a gombot?
Az ajtónyitó gomb kb. 2 másodpercig történő nyomvatartásával nyitom a csomagtartót, az lenne a legszimpatikusabb, ha az ablakok emelését is így, egy 2 másodperces nyomvatartással el tudnám érni.

Van erre szerintetek valamilyen megoldás?

Ezzel a kérdésemmel nem tudtam elérni senki ingerküszöbét vagy csak rossz helyen járok?
(#) kadarist válasza FlashFWD hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

Ez az elektronikában kezdők topikja. Neked való: Bővebben: Link.
(#) don_peter hozzászólása Nov 10, 2014 /

Srácok nem tudom jó helyre írok ezzel kapcsolatban, de biztos mert a címe a topiknak az hogy "Kezdő kérdések".
Én pedig kezdő vagyok
No a kérdésem pedig a fázishasítás elméletével kapcsolatos.
Miért jó és mi ez egyáltalán?
Hogy működik a dolog.
A példa (csak példa a kérdésem nem erre vonatkozik) kedvéért egy motort szeretnék fázishasítással meghajtani, fordulat szabályozni.., de lehetne fűtőtest vagy lámpa vagy valami 220v-os dolog..

Miért jó ez és miért érdemes ezzel szabályozni?
Előre is köszi a fejtágítást..
(#) kadarist válasza don_peter hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

Szia!
Tirisztoroknál és triakoknál használják ezt az elvet hálózati frekvenciás táplálás mellett. Olvasnivaló: Bővebben: Link.
(#) Bakman válasza don_peter hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

Azért jó és érdemes használni, mert nem fűti el az energiát, mint egy potenciométer, hanem pl. a szinusz hullám felét kapcsolja csak rá a fogyasztóra. A másik felében nem folyik áram, tehát a felesleges energiát nem elfűtöd, hanem oda sem adod a készüléknek.

Nem minden motor fordulatszáma szabályozható fázishasítással, erre azért figyelj!
(#) don_peter válasza Bakman hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

Gondolok itt DC motor vagy sima lámpatestre..
Akkor ez gyakorlatilag nem más mint egy nagyfeszültséggel dolgozó PWM jel?
(#) Urbiferi válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

Szia!
Sajnos 32 Ω-os hangszóróval sem lett hangosabb.
(#) Bakman válasza don_peter hozzászólására (») Nov 10, 2014 / 1

A fázishasítás csak AC feszültség esetén jöhet számításba, a nevében is benne van. A PWM pedig DC feszültséggel használatos. Az alapmódszer nem változik attól, mert nagyobb feszültséget vezérelsz/szabályzol, maximum a kiegészítő technika és az alaktrészek, fizikai kiépítés. Lásd pl. kis nyáktrafók, nagyfeszültségű trafók.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2014
(#) qvasz2 válasza Urbiferi hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

Lehet, akkor ez ennyit tud.
Van nekem egy genius headsetem (GENIUS HS04S), amin van hangerő szabályzás, ráadásul aktív. Szerezz egy olyat, vagy hasonlót, és azt fabrikáld be! Tápot szerintem a mikrofon felől kap.
Bővebben: Link

Ja , rámértem a miki csatira: 2,5V DC csücsül ott
(#) don_peter válasza Bakman hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

Értem.
Van mondjuk egy 220v-os izzom, fázishasítással szeretném szabályozni a fényerejét.
Milyen elv szerint tudnám ezt megvalósítani?
Gondolom itt a szinusz jel sűrűségűvel/hullámok hosszával tudom állítani a lámpa fényerejét, Jól gondolom?
A képről leolvasva a triakkal lehet megvalósítani.
Gondolom a triak kapcsolgatásával tudom kivitelezni a fázishasítást..
(#) kadarist válasza don_peter hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

Az elvet már ismered. Gyakorlat: Bővebben: Link.
(#) Glain válasza pucuka hozzászólására (») Nov 11, 2014 /

természetesen tudom hogy nem igy müködik de ha csak az elmélettel tömöm a fejem azzal nem leszek okosabb fejböl tudok sok mindent de az eredeti célom az lett voln, hogy lassan a segitségetekkel ezt a kapcsolást kiegészitem a megfelelö kapcsolásokkal hogy meg is értsem ne csak magoljam.

mert ha csak a tranzisztort kötöm be önmagában is müködik csak torz és nem sokat erösit .meg még sorolhatnám mi a gond.

de az olvasmány amit kaptam már sokat segitett majd a végterméket megosztom ahonnan már tovább nem tudok semmit alakitani.
(#) don_peter hozzászólása Nov 11, 2014 /

Srácok, lenne egy kérdésem..

Vásároltam nem rég SMD kondenzátorokat és figyelmetlen voltam, elfelejtettem ráírni az értéküket.
Jelenleg nincs a közelemben olyan műszer amivel kondenzátor tudnék mérni, viszont van egy egyszerű multiméterem.
A kérdés az lenne, hogy van e valami olyan egyszerű megoldás, ami segítene a kondenzátorok értékének kimérésében..
Előre is köszi..
(#) nedudgi válasza don_peter hozzászólására (») Nov 11, 2014 /

Én megkeresném a számlát...
(#) qvasz2 válasza don_peter hozzászólására (») Nov 11, 2014 /

Itt az ideje építeni egy LCM3-at !
Sima multiméter nem tud ilyet, csak a kondi mérős fajta
(#) elektroncso válasza don_peter hozzászólására (») Nov 11, 2014 /

Attól függ milyen érték. LC oszcillátorban ismert induktivitással és frekvenciamérővel a Thomson-képlet segítségével ki tudod számítani a mért kondenzátor értékét. 100mikroH tekercsel kb.1nF-ig megy. Nekem is ilyen van, tekercseket is le tudom mérni. Rezgőköröket is, csak akkor figyelembe kell venni a műszer belső kapacitása által okozott eltérést. Mezei multival esélyed sincs. Talán ha egy frekvencia feszültség konverterrel próbálkoznál, de az is korlátolt, és túlbonyolított. Szerezz be, vagy építs egy kapacitásmérőt.
(#) Doncso válasza don_peter hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

Vegyék egy kondenzátor mérésre alkalmas multimétert, 1200-1800Ft ért dobálják őket a piacokon. Nem összeg.
(#) Hilo hozzászólása Nov 12, 2014 /

Sziasztok,
Ha van stabil 5V os feszültségem, amit szeretnék 0-5V között szabályozni azt egy egyszerű potenciométerrel megtehetem? PIC a/d bemeneteléhez szeretném. Illetve mennyire számít hogy milyen értékű potenciométer-t használok?
Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) pjg válasza Hilo hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

Ha túl kicsi túlterheli a tápot. Kb. 10k-s jó, de ha 100k az is.
(#) Hilo válasza pjg hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

Akkor inkább nagyob legyen? vagy a túl nagy sem jó?
(#) Doncso válasza Hilo hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

Ez ohm törvényéből kiszámitható. Ha 1ohmos potit használsz 5v-on az 5A-áram. Mivel P=UxI akkor 5v szorozva 5A-el ez 25w. Ha 1 ohmos potit használnál akkor abból 25w-os kellene, de 5A-t át tudsz rajta hajtani. Meg kell nézni az ic-nek mekkora áram kell a vezérléshez, és aszerint átszámolni. A gyakorlatban ez egyébként egyszerübb. 10k poti teljesen jó, de lineáris legyen.
Szerk: A fenti példa természetesen csak szemléltető jellegű, a számolás megértése miatt.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2014
Következő: »»   2422 / 3983
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem