Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszönöm.
Kiegészítve előző válaszomat: az általad megadott LINK szerint:
a "39Ω R0207" ellenállás tűrése valóban 1%, viszont a "0,15Ω KR112 RR W5" ellenállás tűrése 5%, Még egyszer köszönöm a segítségedet. sita
Sziasztok!
PC ATX táphoz keresek "18awg" sodrott kábelt ami ha jól tudom akkor 1mm-esnek megfelelő kábel. Tehát ez megfelelő lehet Link vagy elég az 1x0,75mm2? Ha jól tudom akkor a 18awg az 0.823mm2, a PC táp javítása témában már kérdeztem de ott nem kaptam választ, lehet rossz helyen kérdeztem. Köszönöm, Péter
Szia!
Mire fel ez a nagy precizitás? Használj 1mm2-es vezetéket.
Szia!
Rendben köszönöm, akkor az 1mm2-es vezetéket használom.
Nem hiszem hogy stab, szerintem direkt usb hez való cél fet, overcurrent kimenettel.
Kösz a választ.De Én voltam a ludas.Nem jó az az egy uch21 most jöttem rá.Nem szakadt a fűtőszál mert a többi cső világít de nem jó a cső.
A levegős csövek katódjai hajlamosak nem felizzani a levegő hővezető képessége miatt.
Idézet: „Sziasztok! A slusszkulcsomon az ajtókat záró gombbal fel tudom tekerni az ablakokat ha... folyamatosan nyomva tartom a kulcson a gombot. Hogyan tudnám elérni, hogy ne kelljen nyomva tartanom a gombot? Az ajtónyitó gomb kb. 2 másodpercig történő nyomvatartásával nyitom a csomagtartót, az lenne a legszimpatikusabb, ha az ablakok emelését is így, egy 2 másodperces nyomvatartással el tudnám érni. Van erre szerintetek valamilyen megoldás? ” Ezzel a kérdésemmel nem tudtam elérni senki ingerküszöbét vagy csak rossz helyen járok?
Ez az elektronikában kezdők topikja. Neked való: Bővebben: Link.
Srácok nem tudom jó helyre írok ezzel kapcsolatban, de biztos mert a címe a topiknak az hogy "Kezdő kérdések".
Én pedig kezdő vagyok No a kérdésem pedig a fázishasítás elméletével kapcsolatos. Miért jó és mi ez egyáltalán? Hogy működik a dolog. A példa (csak példa a kérdésem nem erre vonatkozik) kedvéért egy motort szeretnék fázishasítással meghajtani, fordulat szabályozni.., de lehetne fűtőtest vagy lámpa vagy valami 220v-os dolog.. Miért jó ez és miért érdemes ezzel szabályozni? Előre is köszi a fejtágítást..
Szia!
Tirisztoroknál és triakoknál használják ezt az elvet hálózati frekvenciás táplálás mellett. Olvasnivaló: Bővebben: Link.
Azért jó és érdemes használni, mert nem fűti el az energiát, mint egy potenciométer, hanem pl. a szinusz hullám felét kapcsolja csak rá a fogyasztóra. A másik felében nem folyik áram, tehát a felesleges energiát nem elfűtöd, hanem oda sem adod a készüléknek.
Nem minden motor fordulatszáma szabályozható fázishasítással, erre azért figyelj!
Gondolok itt DC motor vagy sima lámpatestre..
Akkor ez gyakorlatilag nem más mint egy nagyfeszültséggel dolgozó PWM jel?
Szia!
Sajnos 32 Ω-os hangszóróval sem lett hangosabb.
A fázishasítás csak AC feszültség esetén jöhet számításba, a nevében is benne van. A PWM pedig DC feszültséggel használatos. Az alapmódszer nem változik attól, mert nagyobb feszültséget vezérelsz/szabályzol, maximum a kiegészítő technika és az alaktrészek, fizikai kiépítés. Lásd pl. kis nyáktrafók, nagyfeszültségű trafók.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2014
Lehet, akkor ez ennyit tud.
Van nekem egy genius headsetem (GENIUS HS04S), amin van hangerő szabályzás, ráadásul aktív. Szerezz egy olyat, vagy hasonlót, és azt fabrikáld be! Tápot szerintem a mikrofon felől kap. Bővebben: Link Ja , rámértem a miki csatira: 2,5V DC csücsül ott A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2014
Értem.
Van mondjuk egy 220v-os izzom, fázishasítással szeretném szabályozni a fényerejét. Milyen elv szerint tudnám ezt megvalósítani? Gondolom itt a szinusz jel sűrűségűvel/hullámok hosszával tudom állítani a lámpa fényerejét, Jól gondolom? A képről leolvasva a triakkal lehet megvalósítani. Gondolom a triak kapcsolgatásával tudom kivitelezni a fázishasítást.. A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2014
Az elvet már ismered. Gyakorlat: Bővebben: Link.
természetesen tudom hogy nem igy müködik de ha csak az elmélettel tömöm a fejem azzal nem leszek okosabb fejböl tudok sok mindent de az eredeti célom az lett voln, hogy lassan a segitségetekkel ezt a kapcsolást kiegészitem a megfelelö kapcsolásokkal hogy meg is értsem ne csak magoljam.
mert ha csak a tranzisztort kötöm be önmagában is müködik csak torz és nem sokat erösit .meg még sorolhatnám mi a gond. de az olvasmány amit kaptam már sokat segitett majd a végterméket megosztom ahonnan már tovább nem tudok semmit alakitani.
Srácok, lenne egy kérdésem..
Vásároltam nem rég SMD kondenzátorokat és figyelmetlen voltam, elfelejtettem ráírni az értéküket. Jelenleg nincs a közelemben olyan műszer amivel kondenzátor tudnék mérni, viszont van egy egyszerű multiméterem. A kérdés az lenne, hogy van e valami olyan egyszerű megoldás, ami segítene a kondenzátorok értékének kimérésében.. Előre is köszi..
Itt az ideje építeni egy LCM3-at !
Sima multiméter nem tud ilyet, csak a kondi mérős fajta
Attól függ milyen érték. LC oszcillátorban ismert induktivitással és frekvenciamérővel a Thomson-képlet segítségével ki tudod számítani a mért kondenzátor értékét. 100mikroH tekercsel kb.1nF-ig megy. Nekem is ilyen van, tekercseket is le tudom mérni. Rezgőköröket is, csak akkor figyelembe kell venni a műszer belső kapacitása által okozott eltérést. Mezei multival esélyed sincs. Talán ha egy frekvencia feszültség konverterrel próbálkoznál, de az is korlátolt, és túlbonyolított. Szerezz be, vagy építs egy kapacitásmérőt.
Vegyék egy kondenzátor mérésre alkalmas multimétert, 1200-1800Ft ért dobálják őket a piacokon. Nem összeg.
Sziasztok,
Ha van stabil 5V os feszültségem, amit szeretnék 0-5V között szabályozni azt egy egyszerű potenciométerrel megtehetem? PIC a/d bemeneteléhez szeretném. Illetve mennyire számít hogy milyen értékű potenciométer-t használok? Előre is köszönöm a válaszokat!
Ha túl kicsi túlterheli a tápot. Kb. 10k-s jó, de ha 100k az is.
Akkor inkább nagyob legyen? vagy a túl nagy sem jó?
Ez ohm törvényéből kiszámitható. Ha 1ohmos potit használsz 5v-on az 5A-áram. Mivel P=UxI akkor 5v szorozva 5A-el ez 25w. Ha 1 ohmos potit használnál akkor abból 25w-os kellene, de 5A-t át tudsz rajta hajtani. Meg kell nézni az ic-nek mekkora áram kell a vezérléshez, és aszerint átszámolni. A gyakorlatban ez egyébként egyszerübb. 10k poti teljesen jó, de lineáris legyen.
Szerk: A fenti példa természetesen csak szemléltető jellegű, a számolás megértése miatt. A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |