Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2416 / 3983
(#) mikrokapcsolo válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 30, 2014 /

Semmi baj, nem árt, ha meg van húzva. Ez a valamikor bhatárolható? Pár hét/nap? A dobozt maximum 85°C-re fogja fűteni, termosztát vezérléssel, tehát nem fog sokat menni, de inkább akkor most szereznék egy másikat, mielőtt ráépítem a tetejére a többi részét a doboznak. (Nyák levilágító, alatta a szárító "kemence".)
(#) nedudgi válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Okt 30, 2014 /

Az, hogy meddig bírja, teljesen bizonytalan. A hőmérséklet függvénye, minél magasabb, annál hamarabb ég ki. Egy lágyindítás, ami analóg módon korlátozza a bekapcsolásköri áramlökést, sokat tehet az élettartam érdekében.
(#) asm válasza ktamas66 hozzászólására (») Okt 30, 2014 /

Nem, nem tud. Csak nyomkodni lehet.
De mint mondtam, azok csak ál-kapcsolók - voltak - szóval alapból se volt ott mit megnyomni. Csak tartónak szolgáltak a görgőhöz. (most más van ott helyettük)
(#) pjg válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Okt 30, 2014 /

Fa dobozba izzó fűtés? Nagy merészség. Van a házra tűzbiztosítás?
(#) mikrokapcsolo válasza pjg hozzászólására (») Okt 30, 2014 /

Nem pontosan. A doboz ki lesz bélelve ilyen hővisszaverő foncsorlemezzel, csak még nem vágtam méretre, csak kipróbáltam a fűtőszálat. Egyébként pedig csak maximum 85°C-re melegedhet fel, mert kerül bele egy 85°C-s hőkioldó, másrészt a termosztát olyan 65-70 fokra lesz beállítva. (Biztosítás nincs, de van poroltóm, kéznél.)
(#) proli007 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Okt 30, 2014 /

Hello! Esetleg tegyél vele sorba egy diódát, és nem fog annyira fűteni. A 85 fokhoz várhatóan a fel teljesítménye is elegendő lesz.
(#) kgeery hozzászólása Okt 30, 2014 /

Üdv,

Egy újabb számomra nem egyértelmű dolog merült fel bennem.
Adott 3 kapcsolás egyik egy tda7294 80W os kapcsolása amin az audio bemenetne kvan egy 0 illetve egy + része. Egy hangerőszabályzó aminek egy audio jel be illetve ki és egy 0 csatalakozói vannak.
Az audio jel egy rca csatlakozóról érkezik aminek egy test és egy piros és fekete csatalakozói vannak.
Amit főleg nem értek az a 0 pontok össze kötése az tiszta hogy a beérkező audio jelt a hangerő szabályzó majd a tda bementi + ra kötöm, de az rca melyik bemenetét /gondolom a stereo miatt van piros és fekete/.
Csatolok kapcsolási rajzokat is a hozzá szóláshoz hátha érthetőbb lesz a dolog amit próbálnék leírni.
(#) Cadilaci hozzászólása Okt 30, 2014 1 /

Sziasztok. Valaki remélem tud segíteni nekem.
Van egy 1997 es évjáratú Lancia Y om és autómata volt most pedig kéziváltós a szerkezet. Minden csati passzolt kivétel a kilóméteróra jeladóét. Az autómatában egy két vezetékes jeladó van aminek a vége mágneses és a difihez megy oldalról, a kéziben pedig egy 3 kábeles van aminek a végén egy fogaskerék van. Belülről ebben is mágnes pörög. Kérdezem én hogyan tudnám úgy összekötni h legyen jel az órán. Jó gondolkodást.
Válaszokat nagyon köszönöm. Aki megoldja meglepem valami finomsággal. Köszi
(#) vikipapa hozzászólása Okt 31, 2014 /

Helló mindenkinek. Elég régen voltam errefelé, úgyhogy remélem jó helyre írok. Egy olyan kérdésem lenne, hogy adott ez a kapcsolás és egy SFH900-4-es reflexiós opto (Adatlapját linkelem), megoldható-e az, hogy a BC107 helyett az opto-ban lévő tranzisztort használjam? A fázisfordítások miatt szeretném kihagyni a BC107-et. Ha ez megoldható akkor mekkora kollektor ellenállást tegyek az opto tranzisztorához? Segítséget előre is köszönöm!
(#) kadarist válasza vikipapa hozzászólására (») Okt 31, 2014 /

Szia!
Igen, megoldható.
(#) Gafly válasza vikipapa hozzászólására (») Okt 31, 2014 /

Gyujtást akarsz csinálni? A kapcsolás ami belinkeltél hallgenerátoros motor gyujtó áramkör.... Reflexióós optokapuhoz jelentősen másra van szükség. Mit akarsz vele működtetni?
(#) vikipapa válasza Gafly hozzászólására (») Okt 31, 2014 /

Helló. Igen, MZ ETZ 250-be lenne gyújtás gyári gyújtótrafóhoz. Eddig is optós gyújtás volt benne, úgyhogy a jeladó része ismét optós lenne. Egyébként kerestem opto jeladós gyújtáshoz való kapcsolási rajzot de nem találtam csak megszakító vezéreltet meg hall-ost. Egyébként a BC107 "előtti" részt kihagynám úgyhogy hall jeladós rész nekem nem érdekes.
(#) kadarist válasza vikipapa hozzászólására (») Okt 31, 2014 /

Ez egy MZ-s oldalról való és résoptót használnak: Bővebben: Link
(#) holex hozzászólása Okt 31, 2014 /

Hogy lehet azt megoldani, hogy a szervó lassabban forogjon? Mert ugye a vezérlőtől csak a kívánt pozíciót kapja meg egy PWM jel formájában, és olyan gyorsan fordul oda, ahogy csak bír, nekem viszont az kellene, hogy kb 10 mp alatt'tegyen meg egy negyed kört. Hogy lehetne ezt megoldani? Ha a vezérlőben mondjuk egy timerrel fokozatosan növelem a pozíciót az se jobb, mert akkor meg rángat. Ha a feszültséget csökkentem, akkor gyenge lesz. Van valakinek ötlete?
(#) pont válasza holex hozzászólására (») Okt 31, 2014 /

Léteznek olyan PWM vezérlők amik a két egymást követő tekercs közt fokozatosan adja át az áramot, ahogy az egyiken csökken úgy nő a másikon...
(#) Glain hozzászólása Okt 31, 2014 /

Hellósztok
Épitettem egy egyszerű kapcsolást mert nem értettem az egészet.
Meg rajzoltam painttel csatoltam.
Szembesültem azzal, hogy:
a kapcsolást nem gyözöm meg bemeneti jellel nemtudom miért.
a kapcsolás alacsony bemeneti jellel nagyon nagyot torzít gondolom a visszacsatolás miatt.
30 wattos erösitö kimeneti jelével nem szól sokkal nagyobbat mint maga az erősitő de ezzel a hangja 200 Hz-ig elfogadható tovább nem próbáltam.

Nekem csak 200 Hz-ig kellene egy erősítő ezt akarom épitgetni fejlesztgetni és a végén egy panelban elhelyezni hogy megértsem pontosan mit miért kell.

miért nem erősít akkorát amekkorát szeretnék, mi pontosan a visszacsatolás a gyakorlatban gondolom a 0.4V-os nyitófesz kiküszöbölésére van, de hogyan oldották meg?

Hogyan lehetne ezt a kapcsolást áttervezni hogy müködni tudjon?
Nem konkrét dolgot akarok csak annyit mit hogyan kellene és kiszámolnám mert az interneten használható dolgot nem találtam róla.

Az erösitési tényezöm kiszámoltam még mindig 100 hiába a párhuzamos kötés de ez természetes. de én nem 1mA-ert vezettem a bemenetre hanem min. 1A-ert és nem jött ki 100A a 40V-ommal (szerencsére).
Én meg még naivan Mp3-lejátszóval próbáltam legelsönek mivel az is tud 50 mA-ert.

Unbenannt.png

(#) lukacsp válasza Glain hozzászólására (») Okt 31, 2014 /

Valószínűleg nagyon sok tehetség lakik benned, de hogy nem tudod értelmes magyar mondatokba önteni a mondani valódat az is biztos. Még gyakorolj vagy 10 évet, aztán ha sikerül leírnod mi a problémád, akkor majd segítünk.
(#) holex válasza pont hozzászólására (») Okt 31, 2014 /

Egy linket, vagy kapcs. rajzot tudsz adni?
(#) pont válasza holex hozzászólására (») Okt 31, 2014 /

A mikroléptetéses módot keresd! Bővebben: Link
(#) holex válasza pont hozzászólására (») Okt 31, 2014 /

Szervó motorról van szó, nem léptetőmotorról.
(#) proli007 válasza holex hozzászólására (») Okt 31, 2014 /

Hello! Két dologról beszélsz. Egyik a pozíció, másik a sebesség. A sebességet (lévén hogy motor) áttétellel, vagy fordulatszám szabályozással lehet változtatni. Egy szabályozást pedig csak visszacsatolással lehet megoldani, vagy is fordulattal arányos visszacsatoló jellel. Amit pld. tacho-generátornak csúfolnak. De lassítani csak addig lehet valamit, míg a tehetetlenségi nyomatéka megengedi. Mert utána ugyan úgy fog dadogni, mint a szervód.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2014
(#) holex válasza proli007 hozzászólására (») Okt 31, 2014 /

Szia! Az áttételt sajnos sehogy nem tudom változtatni, mert a belső fogaskerekeket nem tudom kicserélni, kívülre meg azért nem tudok semmit rakni, mert akkor olyan nagyot kellene fordulnia a motornak, amennyit már nem tud (180 fok a maximum). MG946R típusú szervóm van.
Én valami olyasmi megoldásra gondoltam, hogy a szervó belső elektronikáját kellene átalakítani úgy, hogy lassabban forgassa a motort, mint pl. itt Bővebben: Link
A gond csak az, hogy ez más típusú szervóról szól, mint amilyen nekem van, és nem tudom, hogy az enyémre hogy lehetne ráhúzni ezt a megoldást.
(#) proli007 válasza holex hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Itt a pozíciót vissza adó poti feszültsége van megváltoztatva a motorról jövő visszacsatolással. De hogy ez a valóságban hogyan működik, elég nehezen lehet tudni, mert az IC csak tömbvázlatosan van ábrázolva. Az meg csak maximum a megértést szolgálja, nem egy áramköri változtatást. A szervó picinysége miatt, egyébként sincs sok lehetőség. (Mellesleg az áttétel benne van a szervóban. Mert a meghajtás csak 180fok, de a motor nem annyit forog..)
(#) Glain válasza lukacsp hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

én ha 10-szer elolvasom is mindent értek amit îrtam mi s gond vele ?
(#) reloop válasza Glain hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Ezt olvasd el!
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2014
(#) zsuzsika75 hozzászólása Nov 1, 2014 /

Sziasztok. Valamit kitörölhettem a pc-n és nem érzékeli a routert. Van valami ötlet hogyan oldhatom meg a problémát?
(#) mikrokapcsolo válasza zsuzsika75 hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Kicsit bővebben? Mit töröltél, hogyhogy nem érzékeli? Próbáld meg mindkét eszközt újraindítani.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2014
(#) pucuka válasza Glain hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Idézet:
„Épitettem egy egyszerű kapcsolást mert nem értettem az egészet.”

Honnan veszed, hogy ennek a kapcsolásna működniek kellene?
Ez csak egy magyarázó ábra, a komplementeres végfok működésének megértéséhez, (persze a magyarázó szöveget valószínűleg már nem olvastad el) egy elvi ábra, minden sallangtól megfosztva. A sallangok pedig azért kellenek, hogy a kapcsolás működni is tudjon a valóságban. Munkapont beállítása, stabilizáció, s egyebek.
Olvasgasd csak a reloop által linkelt anyagot, és magad is rájössz, hogy hol tévedtél.
(#) marcihobb hozzászólása Nov 1, 2014 /

Van a számítógépen egy led ,ami egyfolytában ég, ha bekapcsolom a számítógépet.
Ennek a lednek van valami áramköri szerepe?
Mert ha már fényt ad, akkor legyen haszna is,szeretném kicserélni jégledre,és kivezetékelni.
Milyen hosszú és ellenállású vezetéket használjak?
(#) gernerakos válasza marcihobb hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Olyan hosszú legyen, amennyi elég. Normál két erű kábel kell hozzá, külön ellenállás már nem, ha van (kell lennie) áramkorlátozó ellenállása a lednek.
Következő: »»   2416 / 3983
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem