Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   286 / 3965
(#) bodnar00 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
Köszönöm szépen a felvilágosítást, hát akkor sokmindenre nem tudom használni mert nincs oszciloszkópom.
(#) elektromoska válasza cleetus hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
Szia! A kiszerelt tranzisztorok, úgy mint bármelyik tranzisztor szinte mindenhova használhato. Persze csak ha a leendő felhasználási helyre megfelel a feszültség, áram "tudásuk". A sorvégfokokban, eltérítőkben használt tranzisztorok ígaz mindenbizonnyal működnének audio végfokban is, bár béta, és határfrekvencia értékeik miatt valszeg nem lenne tú jó minőségű, a belőlük épített erölködő. (nem szolna szépen) Persze ez sem szentírás... Kisérletezz! Szinte minden tranyó, IC stb adatát (pdf formátumban) megtalálod a http://www.alldatasheet.com/ linken. Ha a tranyó adatai azonosak (nagyon hasonlóak) a nálunk is ismert, használt tipuséval, nyugottan használhatod helyettesítőként. (ha polaritása: npn-pnp, Uce feszültsége, Ic: max kollektorárama, max határfrekije ok, akkor jó helyettesíteni (megfelelő bekötéssel, figyelj a lábkiosztásra!!!), bár ha még a bétája is ok, akkor az igazi) FET-ek az egy más vilg... Az biztos, hog y "g" az az gate elektroda vezérli őket, mit a tranyót a bázis. Bár ez is (akárcsak a tranyónál) az alkalmazott kapcsolás fügvénye. üdv tibiBővebben: Link
(#) MolnarG hozzászólása Szept 14, 2008 /
 
Sziasztok! Valaki tudna olyan nyáktervező programot amivel lyukraszteres panelre lehet tervezni? Hasonlót vagy pont azt ami itt látható:itt
Köszi
(#) gtk válasza MolnarG hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
A forrasztas oldalt miert nem mutatja?
Raszteresbol is tobb fele van, ez pontosan melyik tipus?
(#) Istike88 hozzászólása Szept 14, 2008 /
 
Sziasztok!

Ha adott egy végfok és egy előfok, és azok külön trafóról kapják a tápot, akkor azok föld pontjait (mármint a tápok földpontjait) külön is összekössem, vagy elég ha a jelnél találkozik a két föld pont? Vagy ettől csak föld hurok lenne?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv!
(#) cleetus válasza elektromoska hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
Köszi a választ,mostmár nyugodtabb vagyok ezen dolgok felől.
(#) MolnarG válasza gtk hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
Ilyen fajta.Minden rajzhoz van egy táblázat amin az alkatrészek kivezetései meg vannak jelölve, meg az is, hogy hol kell megszakítani a vezetősávot.
(#) Szebence hozzászólása Szept 14, 2008 /
 
Sziasztok!

Át kellett rendeznem a szobámat, így a számítógép előtt ülve nem érzékeli a hifi a távirányítója jelét (ami fontos lenne zenehallgatás miatt) . Meg lehet-e azt oldani, hogy a hifi infra vevőjéhez párhuzamosan kötök egy másik infra vevőt, amit ide elvezetek a gép elé és így akkor már tudom működtetni. Ha ez így működőképes, akkor közvetlen az infra vevőre kössem a két kábelt és ennyi?
A hifi típusa: Samsung MAX N25 (kb10 éves) Bármilyen infra vevő jó? Ha nem akkor milyen kellene nekem?
Ha nagyon szükséges, akkor jövőhéten tudom csatolni az egész hifi komplett elvi rajzát, egy 15-20 oldalas pdf-ben
(#) elektromoska válasza Szebence hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
Szia! Én a helyedben nem bántanám a hifi-t. 2 lehjetőség adott (persze nem múszáj rám halgatni) 1-megnövelném a távirányító kimenő teljesítményét, persze ezáltal sokkal jobban zabálná az elemeket, de valszeg ellátna odáig, ameddig kell. 2- vagy építenék egy jel továbbító rendszert (ilyen gyári is kapható) ami ál egy vevőböl, meg egy adóból, a kettő meg össze van kötve vezetékkel. A vevő veszi a távirányító jelét, és továbbítja vezetéken az adónak, az meg ledaja egy infra leddel, pont úgy mint a táv (ez a rész lenne a hifi körül). Ezt eredetileg arra találták ki, hogy át lehetssen hidalni pl.:falakat. (pl.:az egyik szobában van a tv, a másikban a videó stb) Én nem nyúlnék a hifihez, nem kötnék ra másik vevőt, mert nem szerencsé, és sokba kerülhet a végeredmény. Ha bármelyik álltalam javasolt megoldást választod, írj ! Segítek. üdv tibi
(#) bzzzzzzz hozzászólása Szept 14, 2008 /
 
Sziasztok!
Bocs, ha kicsit naivságokat kérdezek Tőletek )))
- Ha olyan diódára lenne szükségem, amin kb. 1 A nyitóirányú áram mellett a lehető legkevesebb feszültség esik, akkor milyen típust válasszak?
Utánanéztem, hogy a germánium diódák nyitóirányú küszöbfeszültsége csak 0,2 V körüli, ez pont meg is felelne, de bolti katalógusokban mi hivatkozik erre? (Gyakorlatilag csak a letörési zárófeszt és a megengedett max. nyitóirányú áramot adják meg a kereskedők katalógusai.) Vagy a boltos egyből tudja, hogy nekem milyen diódát válasszon?
- A tranzisztoroknál, ha a kereskedői katalógusban fel van tüntetve egy TO-n jelzés, ahol n egy szám, akkor az jelöli az áramerősítési tényezőt?
Kösz szépen előre is
(#) Szebence válasza elektromoska hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
Igazság szerint nem a teljesítmény kellene megnövelni (szerintem) mert nem a távolság miatt nem fogja a hifi a jelet, hanem mert 180 fokban vagyok a hifivel és kiesik a látószögből a jel. Amúgy egy olyan 3m-re vagyok a hifitől.
Ez a jeltovábbítós dolog az tetszene. Mennyire nehéáz egy ilyet megépíteni és körülbelül hány Ft-ba kerül? Relatívan drága?
(#) elektromoska válasza Szebence hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
Szia! 3 egész méterrel van a baj? Esetleg odaséta??? No a jeltovábbítos dolog párszáz Ft-be kerül. Persze lehet semmibe sem.... Kell egy infravevő, meg egy infra led, aztán a neheze meg is van. Privátban írj egy olyan e-mailcímet, amire tudok rajzot küldeni! üdv tibi
(#) MolnarG válasza bzzzzzzz hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
A tranzisztoroknál ilyenekre gondolsz pl: TO-220, TO-92, TO-3? Mert ha igen, az a szám a tranzisztor tokozására utal nem az áramerősítési tényezőre. Az áramerősítési tényezőt az adatlapból tudod meg.
(#) bzzzzzzz válasza MolnarG hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
Kösz a gyors választ!
Tranzisztor-katalógusadatokat hol érek el az interneten? Vagy az eladó egyből mutatja a választékot, ha kérek pl. egy legalább 100-as áramerősítésű tranzisztort?
(Egyenáramú szaggatóhoz keresek tranzisztort, így inkább csak a telítési mező jellemzői érdekesek - az viszont fontos, hogy az igényelt kollektoráramot minél kisebb bázisárammal vezesse át.)
Üdv
(#) elektromoska válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
Kedves "köbzoli"! Ha szükséged van az emelegtett "kütyüre" neked is elküldhetem a rajzát. Sőt bárki kérei szívesen megosztom vele. Szívesen segítek bárkinek, hiszen van némi tapasztalatom, mivel vagy 30 éve űzöm a szakmát. Viszont ha csak az a célod, hogy okosakat, jópofákat hozzászolj, vagy csak épp rossz napod van, akkor inkább álj be a zuhanyzóba, és old meg egyedül....
(#) Imi65 válasza elektromoska hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
Pillanatnyilag nekem sincs rá szükségem, de ha közszemlére tennéd, biztosan megnyitnám, már csak a megoldás mikéntje kedvéért is. Tehát, szerintem tényleg feltehetnéd a rajzot, ha nem sért semmiféle jogszabályt, vagy elvet.
(#) MolnarG válasza bzzzzzzz hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
Azt, hogy milyen tranzisztor kell neked azt nem tudom. Alkatrész adatlapokat pedig itt (http://www.alldatasheet.com/) találsz, csak egyszerűen beírod a keresőjébe. De a gugli is a barátod .
(#) Moderátor hozzászólása (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 14, 2008
 
Bővebben: Link
És köbzolinak igaza van. Ez egy nyílt fórum nem illik privátot kérni küldeni, hiszen ha valaki rákeres mert neki is pont erre van szüksége, akkor mit kezdjen egy privátban küldözgetett üzenettel?
Megértéseteket remélve, csatolok egy kapcsolást, bár senki sem kérte tőlem...
(#) Szebence válasza (») Szept 14, 2008 /
 
Köszi vicsys a linket!
(#) bzzzzzzz válasza MolnarG hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
Köszönöm a választ!
(#) bzzzzzzz hozzászólása Szept 14, 2008 /
 
Félvezetők megengedett áramával kapcsolatban érdeklődöm:
Láttam olyan katalógus-diagramot, hogy egy félvezetőt pl. 80°C környezeti hőmérséklet fölött csak meredeken csökkenő áramterheléssel szabad igénybe venni, de 80 fok alatt semmivel sem nagyobb a megengedett áram, mint 80 fokon. Itt a hőterhelésen kívül esetleg szerepe van olyan elektrofizikai tényezőnek, amelyet ha figyelmen kívül hagyunk, elronthatjuk vele az alkatrészt, vagy ezek inkább csak túlzott óvatosságra intő gyártói tanácsok?
(#) Szebence hozzászólása Szept 14, 2008 /
 
Ha nincs kapacitásmérőm, akkor hogyan tudom leellenőrizni egy 4700µF-os kondenzátorról, hogy működik-e még? Azt hiszem, hogy 40V-os, most nem találom, de keresem.

Megtaláltam:

Ce-1406
4700uF
40V
40/085/21
MSZ/11393/5
Made in Hungary
1989/12

Ezért érdekelne, hogy működik-e...
(#) vicsys válasza Szebence hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
Szerintem lassan töltsd fel egy soros ellenálláson keresztül egy tápegységről majd egy kis értékű ellenállással süsd ki és mérd közben műszerrel.
(#) Imi65 válasza vicsys hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
Vicsys elgondolását továbbfejlesztve, két azonos ellenálláson keresztül ugyanarról a feszről töltöd egy másik 4700 mikrót, és a műszert a két kondi közé kötöd. Így összehasonlíthatod a kapacitások arányát.
(#) Szebence válasza vicsys hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
Oké, köszi a választ, a jövőhéten, amikor rá odáig jutok, hogy már kellene, így fogom kipróbálni előtte...
(#) Szebence válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 14, 2008 /
 
Ez is jó ötlet, mert 4 ilyen kondim van.
(#) szepazelet hozzászólása Szept 14, 2008 /
 
hello,
segítséget kérnék bárkitől,aki készített már Tesla-tekercset. Én magam is csináltam egy meglehetősen egyszerűt,azonban nem működik rendesen,mert van egy kis alkatrész,amelyet csak bowlira tudtam elkészíteni:a feszültség-szaggató(a mellékelt ábrán egy kapcsoló jelöli).A feladata,hogy ki-be kapcsolja az áramkört,aminek hatására kisülnek a kondik,és létrejön a közel 1500 V-os szikra!.A leírásban,amely alapján elkészítettem,csak mechanikus megvalósítás van,de ezzel az a baj,hogy érintésvédelmi szempontból életveszélyes, és nem mindig érintkezik megfelelően.Nem vagyok egészen járatos az elektronikában,de biztosan meg lehetne ezt oldani elektronikusan is,ráadásul úgy lenne jó,hogy a ki-be kapcsolás sebességét is állítani kellenne.Előre is köszönöm!

Tesla2.JPG
    
(#) m.joco hozzászólása Szept 14, 2008 /
 
Hello
Analóg mutatós deprez vu méteren mit jelentenek a -20, -10, -5, 0, +3 dB számok?
Üdv.
(#) m.joco válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 15, 2008 /
 
Hello
Ezt a műszert akkor az előerősítő és a végfok közé kell betenni? És ebből akkor nem lehet leolvasni valahogy, hogy mekkora teljesítményt ad le a végfok után lévő hangszóró?
Üdv.
(#) sermonis hozzászólása Szept 15, 2008 /
 
Van egy AC-DC adapterem, 1000mA, 12VA max, 23,5W, 230v-ból 1,5v - 12v.
Csak van egy kis bibi.
1,5V-nál kb 4,8v-ot,
12V-nál kb 18,2v-ot mértem.

Mi lehet a probléma, és mi a megoldás?
Következő: »»   286 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem