Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3655 / 4004
(#) Gafly válasza madzagos hozzászólására (») Okt 29, 2021 1 /

Szerintem talán nem elég gyors a dióda...
(#) madzagos válasza Gafly hozzászólására (») Okt 29, 2021 /

Próbaképp tettem bele uf 4004et ugyanazt csinálja.
(#) nedudgi válasza jani1987 hozzászólására (») Okt 29, 2021 /

Attól függ, mit szeretnél fűteni. A legbiztosabb a kipróbálás.
(#) Patópali válasza madzagos hozzászólására (») Okt 29, 2021 /

Az adatlap:
Bővebben: Link
Szerintem a poti étréke nagy!
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2021
(#) nagym6 válasza madzagos hozzászólására (») Okt 29, 2021 /

2000 µF kondi Low-Esr? Bár nem ez lesz a hiba, de hátha.
(#) nedudgi válasza madzagos hozzászólására (») Okt 29, 2021 /

A tápon belül behatárolható a ciripel alkatrész? Az induktivitás mekkora áramra van méretezve?
(#) Patópali válasza madzagos hozzászólására (») Okt 29, 2021 /

Azt nem írtad hány Voltot szeretnél a kimeneten.
A mostani felállásban a poti tekerésre változik valamennyit a kimeneti feszültség?
Ha igen próbáld meg 24 Volt bemeneti feszültséggel hajtani. Így mit csinál?
A 2576ADJ bemenetre max 60 Volt adható.
(#) madzagos válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 29, 2021 /

Az induktivitás 2A. Az Lm2576 ciripel. A kisérleti példány amit elsőre megépítettem az bontott alkatrészeket tartalmaz és néma csendbe van.
(#) madzagos válasza Patópali hozzászólására (») Okt 29, 2021 /

De írtam 3,5volt. A táp működik csak ciripel.
(#) nagym6 válasza madzagos hozzászólására (») Okt 29, 2021 /

Akkor egyenkénti alkatrész átcserélésekkel megtalálható a zenegép. Csak pár darab.
(#) Kovidivi válasza jani1987 hozzászólására (») Okt 29, 2021 /

Legalsó feszültség? 0.1V-ról is lehet üzemeltetni, sőt... De meleget csak nagyon-nagyon picit fog adni.
(#) madzagos válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 30, 2021 / 2

Üdv. Végül is az egyenkénti alkatrészcsere mellett maradtam. Minden alkatrészt kicseréltem újra. A hiba megmaradt. Ez egy vfd óra fűtését állította elő. Elkezdtem vizsgálgatni az anódtápot is. Az Mc34063 al van felépítve és annak a 220uH tekercsét kicserélve a hiba (a ciripelés) megszünt. Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget és az ötleteket.
(#) jimitek hozzászólása Okt 30, 2021 /

Sziasztok!
Lenne egy elméleti kérdésem.
Van itt EZ (link) az áramkör.
Lehetséges-e, hogy ennek a 3,3V kimenetű változatának a kimeneti feszültségét alkatrész cserével megváltoztassam?
Konkrétan 2,8V-ra szeretném csökkenteni.
(#) pipi válasza jimitek hozzászólására (») Okt 30, 2021 /

Gyanús hogy a tipusszámban benne van a fix kimenőfeszültség, nem adjust-tálható változat...
(#) nedudgi válasza jimitek hozzászólására (») Okt 30, 2021 /

Milyen áramkör az, aminek 2,8V kell, de 3,3V már sok?
(#) Suba53 válasza madzagos hozzászólására (») Okt 30, 2021 /

Ez fura. Azt írtad, hogy az LM2576 ciripel, ami egy másik áramkörben van.
Vagy igazából nem is tudtad pontosan lokalizálni a ciripelő alkatrészt.
Ciripelni az tud, amiben van elmozdulni képes elem, a tekercsek általában ilyenek.
Az egymás mellett futó menetek, ha nincs tökéletesen kiöntve, impregnálva, tudnak zajt csapni.
(#) granpa válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 30, 2021 /

Figyelmes olvasás.
(#) Kovidivi válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 30, 2021 /

Főleg, hogy egy 5V fix kimenetű dc-dc konverterről van szó Step up, tehát akkor 1-2V-ról menne? Jó kérdés.
(#) madzagos válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 30, 2021 /

Igen azt írtam hogy az Lm2576 ciripel. Mert ha hozzányultam a hűtőzászlójához akkor változott a ciripelés hangja. Itteni javaslatra kicseréltem minden alkatrészt újra. De a hiba megmaradt. Egy ismerősöm javaslatára hozzáérintettem még egy tekercset a a tekercs kivezetésére és megint változott a ciripelés hangja. Akkor cseréltem ki a tekercset másikra és megszünt a ciripelés.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2021
(#) jimitek válasza pipi hozzászólására (») Okt 30, 2021 /

Igaz, de gondoltam megoldható a módosítás.
Hirtelen jött ötlet volt.
(#) jimitek válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 30, 2021 /

Egy kis "elemlámpa" (led), ami 2,7V alatti feszültségről működik, és a led 2,75V-ról üzemel maximális teljesítményen.
(#) nedudgi válasza jimitek hozzászólására (») Okt 30, 2021 /

Sejtettem.
A LED áramát kell korlátozni, nem a ráadott feszültséget szabályozni.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2021
(#) jimitek válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 30, 2021 /

Jó oké világos, ezt már megtettem egy tranzisztorral csak, hogy én optimalizálni szeretném a fogyasztást, ezért a 3,3-2,75=0,55V*40mA=22mW-on kívánnék spórolni, amit most a tranzisztor elfűt.
Lehet nem számít sokat, ezt már nem győzöm kimatekozni (elvileg 20% veszteség a tranzisztoron), de gondoltam némi üzemidőt tudnék nyerni vele 20 Farád (2,7V) kapacitás mellett.
De mivel ezek szerint nincs módosításra lehetőség, mindegy is.
(#) Gafly válasza jimitek hozzászólására (») Okt 30, 2021 /

Volt ilyesmi kiirás találkozón. Joule thief.
(#) Suba53 válasza jimitek hozzászólására (») Okt 31, 2021 /

Ha jól értem, van egy 20 Farados super cap, amit valahogy feltöltesz 2,7V-ra, és azt szeretnéd, hogy a 2,75V-on működő led a lehető legtovább világítson maximális fényerővel erről a kondiról táplálva.

Mi lenne, ha két lépésben csinálnád? Ezzel a kütyüvel megcsinálod a +5V-ot, majd egy másikkal az 5V-ból a 2,75V-ot. Így a kondit 0,8V-ig kisütve tudod használni. ( ezt ígéri a kütyüd adatlapja. )
Mindkettőnek nagy a hatásfoka, kicsi veszteséggel.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2021
(#) nedudgi válasza jimitek hozzászólására (») Okt 31, 2021 /

Napelemes kulcstartó.
Jobban jársz egy ilyennel.
(#) jimitek válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 31, 2021 /

Igen jól érted.
Jó ez a (0,8-2,7V) fel 5-re majd vissza 2,75-re bár a hatásfok terén bizonytalan vagyok, de ennyire nem szeretném most bonyolítani, mivel már kész van amúgy is, és szempont volt, hogy nagyon kicsire csináljam a szerkezetet, így egy "nagy" step-down áramkör már nem fér bele, bár lehet...
Kipróbálom majd.

Egyébként az alábbi kettő között van bármi különbség?
STDN-3A24-ADJ
DSN-1504-3A
(#) Bakman hozzászólása Okt 31, 2021 /

Nagyot!

A cégnél ahol dolgozom, sok hegesztő van, argon - oxigén - CO2 keveréket használnak. Argon és oxigén udvari tartályokból, CO2 az üzem területén, bündelből csatlakozik a gázkeverőhöz. A probléma az, hogy a bündel időnként figyelmetlenség okán teljesen kiürül, így az akkor éppen hegesztő kollégák selejtet gyártanak.

Van valamilyen instant megoldás nyomásriasztásra? A bündelben töltött állapotban névlegesen 200 bar van. Egy egyszerű villogó is megteszi, ami jelez ha pl. 20 bar vagy kevesebb van a CO2 palackokban.

Tudom, lehet kapni 250 bar-os nyomás távadókat is de a gond az, hogy nem vagyok számlaképes, a cég alkalmazottja vagyok.

Bündel.jpg

(#) antikzsolt válasza Bakman hozzászólására (») Okt 31, 2021 /

Figyelj ha a cég nem akar tenni ellene akkor nem kell vele foglalkozni. Tanácsot lehet adni de nehogy már te vegyed meg a cégnek hogy jobb legyen NEKIK. Buta főnök ha nem hallgatja meg a tanácsot.
(#) Bakman válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 31, 2021 / 2

Félreérted. A cég megveszi a dolgokat, én összerakom a céges műhelyben, munkaidő alatt. Ami nem megy, az az otthoni építés (főnök nem is engedi) mert arról én nem tudok számlát adni. Ezért kellene valamilyen modulos-összekábelezős megoldás. Nyomásszenzorból dunát lehet rekeszteni, főleg a 4-20 mA-es kimenetűekből. Amit nem találtam (vagy nem jól kerestem), az egy kis eszköz, ami fogadja a távadó jelét és a beállított érték alatt riaszt. Még kijelző sem kell. PLC ágyúval verébre kategória.

szerk.:
Akar tenni a dolog ellen, engem bíztak meg a feladattal.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2021
Következő: »»   3655 / 4004
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem